Tolerantie (1)

Nederland zindert nog na van de moord op Theo van Gogh. In het licht van de discussie over tolerantie en verdraagzaamheid, lijkt het volgende incident mij wel het vermelden waard. De Rotterdamse kunstenaar Chris Ripke had na de moord op Van Gogh op het raam van zijn atelier kunstzinnig de slogan "Gij zult niet doden" geschilderd. Vlak naast zijn atelier ligt een moskee, waar men de slogan opruiend vond, en naar de burgemeester belde. De Rotterdamse burgemeester Opstelten gaf daarop aan de politie de opdracht om de slogan met een spuitwagen te verwijderen. Cineast Wim Nottroth die ter plaatse kwam om de interventie te filmen, kreeg niet alleen filmverbod, maar toen hij uit protest voor het kunstwerk ging staan, werd hij gearresteerd. Een uitvoeriger verslag vind je op de weblog van Francisco van Jole, en bij Cineac Noord zijn er ruwe filmbeelden in RealVideo-formaat te zien van het incident.


TO OUR INTERNATIONAL READERS

Due to the overwhelming interest for this story from overseas, I'm summarizing these events in English.

1. After the murder of Dutch filmmaker Theo van Gogh, Dutch artist Chris Ripke painted the words "Thou shalt not kill" on the window of his atelier. Almost immediately, the people from the mosque next to his atelier protested against this. They found the slogan too provocative, and they called the mayor of Rotterdam, Mr Opstelten. The mayor decided that the slogan should be removed, and he ordered the police to send a patrol to the premises. When Dutch cameraman Wim Nottroth arrived and started to film the action, the police ordered him to stop filming, which he refused. When the police started to remove the slogan, Nottroth tried to prevent this. He was promptly arrested by the police and was put in jail for three hours.

2. Follow-up on http://lvb.net/item/654: After huge coverage by Dutch weblogs and media, mayor Opstelten has apologized. The removal of the slogan was an error, he acknowledged, as was the request to the cameraman to stop filming. But the arrest of the cameraman was right, he said, because citizens have to follow the orders of the police. Funny detail: after the removal of the slogan, a picture of pork meat became visible, a remainder from a supermarket that was there before Ripke made it his atelier. And cameraman Nottroth, who protested against the removal of the slogan and tried to prevent it, said in an interview that he is an atheist.

Reacties

#2490

Dino

 

Je moet de moskeegangers ook begrijpen: zij zijn slachtoffers van al die ongelovigen om zich heen. Zij moeten dus begrepen worden en dat is... 'integratie in een multiculturele samenleving'.

We hadden hier in West-Europa maar niet zo ongelovig moeten zijn.

Islamieten zijn daar het slachtoffer van.

Als er zelfmoordterroristen in Israël ontploffen 'voor de goede Palestijnse zaak', dan reageren West-Europeanen toch ook nauwelijks omdat de Palestijnen 'begrepen' moeten worden als de slachtoffers van die ongelovige Israëli's. Waarom wordt er dan nu zo druk gedaan om de dood van één slechte ongelovige.

Islamieten moeten begrepen worden! Zij zijn slachtoffer van hun omgeving!

Het failliet van de multicultuur?

#2492

Quattro

 

misschien wel, maar met een opstelling als deze duwen ze zichzelf enkel maar verder in een verdomhoekje. Dat zal dan weer meer extremisme uitlokken, koren op de molen van extreem rechts, en zo blijven we in cirkeltjes draaien...

#2496

Herman

 

Godsamme... Op zulke momenten schaam je je toch voor je Nederlandse paspoort...

Wat me trouwens wel verbaast, is dat dit gebeurt in Rotterdam, of all places. Fortuyn is daar (postuum weliswaar) immers aan de macht, en Opstelten is ook niet direct een doetje. Heel vreemd!

#2497

Filip Vanheer

 

Dit is pas preventieve censuur. Bend over please...

#2500

Siegfried

 

'Gij zult niet doden' is opruiend?

#2511

filip

 

Wat mij steeds verwonderd (alhoewel heel voorspelbaar) is hoe vaak en vlug zogenaamd 'links' en moslims de handen in elkaar slaan om autochtonen de les te spellen en vermeende schuldgevoelens te spuien, maar dat zij nooit de hand in eigen boezem zullen steken, zelfs niet als wereldwijd onschuldigen de keel worden overgesneden.

Toen joodse studenten afgeranseld werden in Antwerpen wezen Joodse verenigingen op de verantwoordelijkheid van ouders in de opvoeding. Iets wat elke autochtoon al tientallen jaren met eigen ogen kan zien. De moslims waren er vlug bij te zeggen 'moei er U niet mee'. Doet de politie haar werk o.a. door huiszoekingen, dan zitten links en de moslims getrouw op hun paard.

En dan maar de zoveelste verwondering van de zelfverklaarde democraten dat de enige partij die die standpunten echt ernstig neemt blijft groeien....

#2514

quattro

 

@Filip: denk je nu echt met extreem rechts aan de macht dat het beter zou zijn? Het VB heeft een heel andere agenda die vertroebelt wordt door de propaganda en de verdeeldheid die ze verspreiden.

Helaas is de massa een beetje dom...

On topic :Gij zult niet doden is een fundamentele waarheid. Als we die ook wegcensureren dan platten we enkel onze maatschappij nog meer af.

Oproepen tot Jihad taarentegen meot kunnen?

#2518

Maarten Schenk

 

Als "Free speech absolutist" vind ik dat zowel "Gij zult niet doden" en "Hamas, Hamas, alle joden aan het gas" moeten kunnen (als uitspraken, niet noodzakelijk in de praktijk gebracht).

Als ze het luidkeels roepen, weten we tenminste wie de gevaarlijke mensen zijn, en kunnen we ze beter in het oog houden. Bijkomend voordeel, we kunnen hun argumenten ontmaskeren door er nog meer free speech tegenaan te gooien, zodat ze geen aanhangers bijwinnen en misschien zelfs tot andere inzichten komen.

Let wel: wie aanstalten maakt om z'n dreigementen ook fysiek in de praktijk te brengen, kan niet snel genoeg een schop onder z'n achterste krijgen voor mij. Hup, de gevangenis in of het land uit, kan me niet schelen.

#2526

Edwin

 

Lieve mensen... kunnen we de Nederlandse overheid misschien de tijd gunnen om haar werk te doen? Dat is óók een optie, denk ik.

Onderschat de slagkracht van een democratie niet!

En zéker van de Nederlandse democratie niet.

Onze Noorderburen zijn zeer flexibele, ruimdenkende maatschappijbewuste burgers die niet gauw lijnen trekken. Maar wees gerust: àls ze een lijn trekken zal het aan duidelijkheid niet ontbreken!

Te denken dat een paar fanatici in staat zullen zijn om 'met de bijl in de democratische wortels' te kunnen inhakken, getuigt van een onwaarschijnlijke naïeviteit.

Als democraat ben ik weliswaar geschokt maar totaal niet verbaasd en nog minder onder de indruk van deze moord.

We zijn op het punt aanbeland waar in een land als Nederland 'links' en 'rechts' de koppen gaandeweg zullen samensteken om op een wijze en doordachte manier het democratische bestel af te schermen voor dit soort domme achterlijkheid van het fanatisme.

Het geeft geen schik om hierop polemisch te reageren alsof het om een links-rechts-tegenstelling zou gaan.

Alle vrijheden zullen gevrijwaard blijven, de schuldigen zullen gestraft worden en de democratie zal stand houden.

Laten we oproepen tot een minimum aan eenheid: ook met de islamieten die zich hiervan distantiëren. We zitten in bijzonder lastige tijden.

Aan filosofische en theologische ervaring en inzicht ontbreekt het de Nederlanders écht niet en de imam die denkt dat hij met goddelijke wetten en fatwa's indruk kan maken op de Nederlanders... vergist zich wérkelijk van land!

Nederland is opgericht en ontstaan als reactie tegen dat soort fanatisme.

Dit land kent al godsdienstvrijheid sinds Willem van Oranje!

#2527

Bema

 

@quattro: De massa een beetje dom? Wat vind je dan van jezelf?

Als de massa dom is, zou het dan niet kunnen komen doordat ze dom gehouden wordt(de media) of door de vrije menigsuiting te beperken (de overheid).

Ik reken mezelf gerust tot ''de massa'' en je mag me gerust dom vinden. Ook dat hoort bij de vrije meningsuiting!

#2530

palmer doubel in Waregem

 

Hetgeen nu gebeurt i Nederland kan in om het even welk ander Europees land gebeuren.Ik heb de indruk dat Nederland voor gans Europa een voorbeeld is van hoe het nu moet aangepakt worden,het is echt een labo aan het worden met oplossingen die een trend zullen betekenen voor de nabije toekomst.Een toekomst namelijk van steden die voor meer dan dertig,veertig of vijftig procent zullen bewoond worden door personen van Islamitische achtergrond.Een zeer lezenswaardig boek van de Franse Minister Sarkozy is deze week verschenen met als titel : La République,les religions.Voor wie geen tijd heeft om het volledeig te lezen is deze week een interview erover verschenen tussen Minister Sarkozy en de directeur van L'Express Denis Jeambar.Het is trouwens ook te vinden op internet onder L'express.Het is zoxel een schokkend boek als een schokkend interviw.Sarkozy toont er zich vanuit zijn bekend offensieve hoek,als huperactieve persoon die uitvoerig zijn srtandpunten uitlegt en toelicht.Hij spreekt er als vrije man,oprecht en bewogen.Hij is zeker geen cultuurrelativist van de zuiverste soortFrankrijk is ook in zeer grote geconfronteerd met de mislukking van zijn immigratiepolitiek in de stadsbuurten van de grote steden.Als gewezen Minister van Binnenlandse zaken heeft hij een krachtig beleid gevoerd terzake dat gewaardeerd werd door vriend en tegenstander.Ik lees dat in de hoofdstad van Nederland alleen al tussen 1999 en 2OO3 het aantal autochtonen inde stad daald met 21OOO,terwijl het aantal niet-westerse allochtonen steeg met 26OOO.

#2531

no one

 

Het probleem is dat omwille van een persoonlijke daad alle allochtonen in een slecht daglicht worden geplaatst. Dat vind ik spijtig voor de mensen die wel hun best doen om in een andere maatschappij te passen. Het is fout van de autochtonen om alle allochtonen over dezelfde kam te scheren.

Maar de allochtonen moeten ook begrip tonen voor reacties zoals "gij zult niet doden". Zoniet zijn ze minstens even racistisch bezig, en dan blijven we in een vicieuze cirkel van ellende zitten, waarbij de kloof steeds groter wordt.

#2538

filip

 

@quattro.

Het VB is zeker niet de deus ex machina en indien zij ooit aan een regering deelnemen zullen zij ook blij mogen zijn een fractie van hun programma uit te kunnen voeren; doch met het huidge links beleid mag al een decennium of langer een kat geen kat meer genoemd worden. worden kunstgrepen uitgehaald om een politieke stem monddood te maken en mag zelfs het koningshuis ongestraft de antidiscriminatiewet aan haar laars lappen.

De poltieke verantwoordelijkheid van de scheefgegroeide situatie ligt niet bij het VB en zoals de laatste jaren meermaals bewezen is komen de kogels van links, terwijl de politiek correcten zelfs kunstgrepen uithalen om gerechtvaardigde stemmen te smoren. Ik was zelf VLD-er maar het linkse en anti-vlaamse beleid van die partij, zelfs bedrijfsonvriendelijk doet mij daarvan afkeren. Ik keer pas terug als Dewael en Verhofstadt weg zijn uit die partij.

#2539

Reagens

 

@Filip: misschien is een alternatief je te blijven engageren als VLD'er en er voor proberen zorgen dat mensen die het "echte" liberalisme prediken betere posities krijgen binnen de VLD. Zowiezo volledig akkoord dat Guy zijn burgermanifesten schijnt verloren te hebben. De situatie met Van Gogh en de moskee impliceert toch dat er meer aan de hand is dan een "incident" met een "individu", de Imam van de moskee in kwestie mag/ kan zicht aangevallen voelen maar er zijn andere manieren dan droogweg verbieden om iets dergelijks aan te pakken, hetgeen volgens mij volledig in de lijn ligt van wat Liberalisme moet/ kan zijn.

#2553

Edwin

 

Waar zijn de islamieten op deze Blog om mee te discussiëren? Lijkt me niet onbelangrijk om hen er hier bij te hebben.

@ Luc & iedereen... het valt op dat 'wij' hier discussiëren en 'zij' blijkbaar elders of... niet?

Dat valt te betreuren.

Aan alle islamieten: WELKOM OP LVBlog!

#2554

Edwin

 

@ Luc: misschien eens een tekstje van of in samenwerking met een islamitische auteur over het onderwerp? Interview met de imam van Waregem?

't Is maar een suggestie...

#2556

willy cammaerts

 

De lange tenen van de islamieten zijn al lang gekend. Wat mij mateloos stoort is de onderdanige houding van politiek en politie die voor hen een echt pamperbeleid voeren. "Gij zult niet doden" is een bijbelcitaat, ofte een citaat van "de lezers van het boek", stel je de heisa voor die zou ontstaan indien een christen ergens een tekst uit de koran wil laten verwijderen... Dan kreeg hij niet alleen de hele moslimwereld over zich, maar ook nog de complete meute van progressief-rood-groen-links.

#2622

quattro

 

@Filip en nog een hoop, jullie maken zich er wel heel gemakkelijk van af door veel van de maatschappelijke problemen af te schuiven op links. Ik ben zelfs van de overtuiging dat een verdere verrechtsing volop bezig is, en enkel een paar enkelingen van links nog een tegengewicht kunnen bieden. Hoe meer het liberalisme wordt ingevoerd, hoe sterker de conflicten zullen worden want dan geldt "wij alles, jullie niks". Vergeet al de zever over de voordelen van mondialisering, deze visie lokt steeds meer reactie uit van groeperingen die onderdrukt worden door Koningen Dollar en Euro. Mensen en groeperingen die verdrukt worden en weggeduwd in uitzichtloze posities zullen vroeg of laat reageren, helaas meestal op extreme wijze (cfr het communisme na het tsarenrijk, het fanatisme na de Sjah). Omgekeerd telt die stelling ook, dus is volgens mij ,de enige goede maatschappij, die maatschappij die die een evenwicht tussen de gematigden nastreeft, en de extreme fanatisten inperkt. Oproepen tot jihad, nazi ideologie en rassenhaat is verwerpelijk en MOET aangepakt worden, zo iets valt buiten de vrije meningsuiting. Wie beweert dat vrije meningsuiting deze valse ideologiën zou ontmaskeren is een naiëveling.

#2625

filip

 

"die maatschappij die die een evenwicht tussen de gematigden nastreeft, en de extreme fanatisten inperkt"

Ik zou het niet beter kunnen verwoorden. Daar leg je nu net de vinger op de wonde. De begrippen 'links' en 'rechts' zijn trouwens te onduidelijk. Eén ding is zeker: bepaalde groepen hebben moslims een decennium of langer 'gepamperd'. De regerende partijen hebben een veel te laks beleid gevoerd, dat deksel krijgen ze in de nabije toekomst op hun neus en dat weten ze. Het gevaar zit inderdaad in een te grote overshoot naar de andere kant, zeker omdat de correcten daar nooit ruimte hebben gelaten aan burgers om dat te ventileren (en serieus te nemen).

Wat we nodig hebben is een no-nonsense beleid dat mensen voor hun eigen verantwoordelijkheden stelt (maar wel degelijk een vangnet behoud voor diegenen die daar niet in slagen: een vangnet, geen hangmat!). Daar bestaan studies rond die men liever negeert (cfr Marion van San).

Links heeft bvb tegen alle logica en tegen een Vlaamse meerderheid in het vreemdelingen stemrecht er door geramd. zo zijn er 10-tallen voobeelden (cfr Vinck die opstapt). Er wordt in dit land om politieke redenen met twee maten en twee gewichten gewogen. Dat breekt terecht zuur op.

We zullen deze week zien of de correcte denkers tot enig inzicht gekomen zijn. Zij hebben zich trouwens zelf in een patstelling gewerkt.

#2653

Gus

 

What a storm in a teacup...

I agree it was offensive to place such a sign on the window as "Thou shall not Kill", it is deliberately provocative, childish even ... the Major is doing his best to calm the situation, one thing so many simplistic, xenophobic Dutch fail to see is that they are so fixed on integration they have no understanding of what is is to be different..

#4476

Frankie

 

@palmer doubel in Waregem

ik zou even willen zeggen dat het niet waar is dat dit in andere landen ook zou kunnen gebeuren, nederland is de enige met een "gedogenbeleid" dat zo groot is dat de zwaarste criminelen 6-10 jaar krijgen en in praktijk vaak na 3 - 4 jaar alweer loslopen, dit zie ik niet gebeuren in bijvoorbeeld duitsland

het nederlandse tolerantie-gevoel stelt niets voor, er word niets aan gedaan, het wordt weer even gewekt bij een moord, er volgt opschudding en ongeloof, en het wordt weer vergeten, wat is er gedaan na de moord op pim fortuyn?

niets toch, ik denk dat de nederlanders zo in elkaar zitten

dat ze doorleven van moord-ongeloof-"ikwilmaatregelen/angst" vergeet-alle-nare-dingen en een volgende moord

er zal niets veranderen zolang we geen streng beleid gaan voeren, de extremen en gevaarlijke individuen het land uit zetten of opsluiten.

#20314

je kunt de pot op

 

Hey ei naaierij dat 'web zonder risico'

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.