Compromiscultuur leidt tot slechte sportprestaties

Als er één woord is dat niet bij topsport past, is het wel het woord compromis. In België moet je daarentegen doorlopend compromissen sluiten. Je ziet het in de regering, je ziet het al op school. Kijk naar het zwemmen: we hebben een Franstalige en een Nederlandstalige federatie. De Nederlandstalige heeft dankzij Bloso meer financiële mogelijkheden. Als wij dan willen investeren in onze jeugdzwemmers en als we hen zes maanden op stage willen sturen naar Australië, dan kunnen de Franstaligen dat niet betalen en wordt er een gedrocht van een compromis uitgewerkt. De splitsing van België zou een goede zaak zijn voor de topsport, want nu gaat er veel geld verloren. Er moet, zoals in Nederland, één topsporthuis komen dat los van ministeriële goedkeuringen en sportfederaties beslist. Maar dan moeten er heilige huisjes worden gesloopt.

Ronald Gaastra, geïnterviewd door Elke Mussche, Eline Strik en Hans Jacobs in De Standaard, 20 augustus 2008

Reacties

#67438

Benny Marcelo

 

"Maar dan moeten er heilige huisjes worden gesloopt." Eéntje dat moet gesloopt worden is dat topsport door de staat moet betaald worden.

#67439

dendof

 

Het zal wel weer aan mj liggen, maar ik snap het niet.

Als de Vlamingen op stage willen gaan naar Aussieland, kunnen ze dan niet gewoon gaan?

Of moeten ze eerst vragen aan de franstaliërs of dat mag?

#67440

Cogito

 

Wat heeft sport met politiek te maken?

#67444

joe

 

is dat een ironische vraag, Cogito?

#67468

koen

 

dit lijkt me een parlementaire vraag aan Anciaux waard ... als de Vlaamse Zwemfederatie 6 maanden op stage in Australië wil, wat houdt hen dan tegen ??? wat heeft de financiële toestand van de Waalse federatie daarmee te maken ???

#67470

koen

 

ah ja, en als Anciaux dan toch het zwemmen even bekijkt, check dan ook eens waarom de persoonlijke trainer van onze beste zwemster niet op de OS naast dat bad kon staan ...

en ge moogt allemaal eens ne keer raden wie dat is ;-)

#67505

Ucke

 

@ Benny Marcelo beweert:
"Maar dan moeten er heilige huisjes worden gesloopt." Eéntje dat moet gesloopt worden is dat topsport door de staat moet betaald worden.
Dit is de verstandigste vraag die ik sinds maanden op dit forum heb weten stellen. Ik formuleer het een beetje scherper. Sinds sport een zuiver commerciële aangelegenheid is geworden, met mega-winsten, bestaat er dan nog één verantwoording om de belastingbetaler daarvoor mee te laten betalen ?

#67507

ivanhoe

 

@ Ucke

Ik zie twee mogelijke verantwoordingen:

1) Topsportprestaties dienen de vaderlandslievendheid te bevorderen. Zie China en US, en al de rest ook eigenlijk. Wat ons vaderland is, dat is al minder duidelijk, voor Anciaux is dit Vlaanderen gok ik.

2) Topsport dient een inspiratie te zijn voor de bevolking om zelf aan sport te doen. En zo de kosten van de socialistisch geïnspireerde sociale zekerheid te drukken.

Die eerste verantwoording vind ik altijd gevaarlijk, die tweede kan ik inkomen.

#67511

Benny Marcelo

 

bedankt ucke!

Ivanhoe:
Topsport dient vaderlandslieve te bevorderen. Bedoeld ge daar nationalisme mee of zoiets. Als Cleysters of Henin een wedstrijd goed gespeeld hadden vond ik dat een formidabele prestatie; ik voelde me er geen lap meer belg door.

Wat het inspireren van topsporters te maken heeft met socialistisch geïnspireerde sociale zekerheid versta ik niet helemaal. Als dus uit Somalië de beste lopers komen en uit Brazilië de beste voetballers dan wil dat volgens jou zeggen dat ze daar het best de sociale zekerheid drukken.

Met je argumenten zie ik nog altijd niet in waarom de staat topsport moet betalen. Om mijn stelling duidelijk te maken: ik wil hardloper zijn; dus moet de staat maar voor een piste en mijn inkomen zorgen. Daartegenover: ik wil drukker zijn, dus moet de staat maar voor een drukkerij zorgen. Allé; dat zou toch consequent zijn niet?

#67607

melodius

 

Oei, den Benny heeft voor één keer wijze woorden geschreven.