De vrienden van Van Gogh schrijven een brief aan zijn moordenaar

De vrienden van Theo van Gogh hebben volgende brief gestuurd aan zijn moordenaar Mohammed B. De brief steekt op sarcastische wijze de draak met de slachtoffercultuur.

Beste Mohammed en vrienden,

Wat vervelend dat het zo gelopen is. We hadden geen idee dat het allemaal zo gevoelig lag. We hebben ons lesje wel geleerd. Gaat het een beetje met je been? Laten we vooral proberen de boel bij elkaar te houden, maar met een beetje respect naar elkaar toe lukt dat vast wel. Anders wordt het wéér zo'n kliederboel. Zou je ons wat strakke richtlijnen kunnen geven over wat we wél en niet mogen zeggen? Dat dit nou potverdorie net tijdens de ramadan moet gebeuren. We zullen ons uiterste best doen om ons meer te verdiepen in jullie geloofsovertuiging om verdere misverstanden te voorkomen.

We schamen ons allemaal kapot. Mohammed. Dat we jou in dit lastige parket hebben gebracht valt ons zeker zeer aan te rekenen. Dit keer zijn we toch écht te ver gegaan. We steken de hand in eigen boezem. Probeer in godsnaam niet je gevoel voor humor te verliezen, want dat zul je hard nodig hebben, de komende tijd. We hopen dat er in deze open brief geen dingen staan die jou of je geloofsgenoten eventueel zouden kunnen kwetsen. Vergeef ons dat dan, wij zijn ook een beetje in de war.

Nou gozer, kop op, probeer 't van je af te zetten, morgen is er weer een dag en denk er maar aan, wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen.

Sterkte, Tot schrijfs,
De vrienden van Theo van Gogh
Bron: Theodor Holman tijdens de uitzending van Barend & van Dorp, 5 november 2004 [via]

Reacties

#2642

Outlaw Mike

 

Stom. Echt iets voor watjes. Sarcasme of (zwarte) humor zijn niet echt aan de Islamcultuur besteed (wie kent Moslimkomieken?). Harde taal en zo nodig uiterst brutale politie-actie in de extremistische middens zijn het juiste antwoord. Een (veel) assertievere houding tegenover de ganse Moslimgemeenschap zou ook aangewezen zijn, aangezien deze, hoewel de leden ervan wellicht geen rechtstreeks contact hebben met de misdadigers, toch deze zelfden beschutting biedt en hen helpt onderduiken.

De vrienden van Theo Van Gogh bewijzen hem een slechte dienst. Een totaal afgebrande al-Tawheed moskee, broeinest van extremisten, ware veel beter geweest.

#2646

filip

 

Ik ben het eens dat we niet alleen het recht maar ook de plicht hebben de moslimgemeenschap (bij gebrek aan een aanspreekpunt hogerop in de niet bestaande moslimhiërarchie) met de vinger te wijzen. Net als bij een kind, waarbij het niet de bedoeling is het kind te vermorzelen maar juist willen doordringen van de verwachte ernst en verantwoordelijkheid.

Ik denk echter dat het doelpubliek van die tekst niet de moslimgemeenschap is (parels gooi je immers niet voor de zwijnen) maar eerder de politiek correcten die met wollig taalgebruik alles trachten goed te praten wat hen uitkomt (en onverbiddelijk zelfs het kleine neerslaan dat niet in hun linkse kraam past). In die zin vind ik de reaktie heel sarcastisch. Clownesk zelfs en het clowneske vergroot uit wat in de kern heel triestig is. Slecht door het in het belachelijke te tillen ontsnap je aan die intrieste werkelijkheid.

#2660

Michel Vuijlsteke

 

Ik vind het maar een bijzonder zwakke brief. Een goede sarcastische brief zou beter geweest zijn, dit is (vind ik) niet in de verste verte grappig te noemen.

@Michael Cosyns: om het even wie totaal afgebrande moskeeën toewensen is zó van de pot gerukt... ware het niet dat een snelle Google op jouw naam duidelijk maakt dat je het wel degelijk ment, ik zou denken dat het een misplaatste poging was om grappig te zijn.

Zielig.

En o ja, als ik toch op Google was: http://www.google.com/searc...

Uiteraard zijn er moslimkomieken. Ik ken er persoonlijk geen, nee. Net zoals ik persoonlijk geen extreem-rechtse komieken ken. Die zijn er ongetwijfeld ook.

#2662

Quattro

 

Flauwe bedoening, ik treed mijn voorgangers bij. Sarcasme moet donker zijn, snijden en pijn doen, anders mist het zijn doel (zoals hier). Dit is hoogstens lichtgrijs, iets om in de Flair te zetten...

#2666

Rodrigo

 

al parecer la pagina esta en un idioma que no comprendo. es una lastima parece interesante

Visit me. http://rodrigofdo.blogspot.com

#2667

Edwin

 

Het lichtvoetige in de brief vind ik meesterlijk.

Gisteren in Ter Zake beschreef de broer van Massoed (de op 9/11/2001 vermoorde anti-Taliban rebellenleider in Afghanistan waar onze vetbetaalde superdemocraten van het EU-parlement weinig of geen naar hadden) hoe O. Bin Laden het Westen in een anti-Islam oorlog trachtte te lokken.

In dat valletje is de entourage rondom Theo Van Gogh mooi niet getrapt.

Meesterlijk. De brief zegt: ben je nu zo idioot te geloven dat je iets historisch gedaan hebt?

Bullshit... voor ons hoeft het nieuwsfeit niet verder dan de Flair te gaan.

De democratie zal doen wat de democratie zal doen... wij gaan er onze humor (en die van Theo) echt niet voor laten. Doe maar een briefje in de Flair. Dat volstaat voor zo'n onbelangrijke voetnoot als de misdadiger die meende een heilige oorlog te ontketenen.

Raak, dat lullige briefje, zéér raak.

#2668

Edwin

 

Verbetring: ... weinig of geen OREN naar hadden.

Sorry.

#2669

Outlaw Mike

 

Ik bied mijn excuses aan. Ik had nooit mogen schrijven dat ik wenste dat de al-Tawheed moskee in de fik vloog.

Ik bedoelde eigenlijk de al-Furqaan moskee in Eindhoven.

Ik heb hier een excerpt uit de Wall Street Journal ergens begin 2003, wat helaas voor politiek correcte mensen dus een conservatief blad is voor vermolmde rechtse reactionaire zakken zoals ikzelf.

"A Saudi Group Spreads Extremism

In 'Law' Seminars, Taught in Dutch

Searching for Roots of 9/11, Europeans

Find 6 Plotters Took Course in Holland

By IAN JOHNSON and DAVID CRAWFORD

Staff Reporters of THE WALL STREET JOURNAL

EINDHOVEN, Netherlands -- In late February, more than 300 young men from across Europe gathered for a weekend seminar on Islamic law put on by the Al-Waqf al-islaami Foundation.

In the bright, austere rooms of this city's Al-Furqaan Mosque, they heard sermons on the hell that awaits unbelievers and the benefits of resisting Western ways of living. The language was Dutch, but the message was imported from Saudi Arabia, via Saudi books and lecturers who taught a strict, orthodox interpretation of Islam. Mourat, an attendee who offered only his first name, said: "I don't want a separation of state and religion. I want Shariah [Islamic law] here and now."

For years, the Al-Waqf foundation's seminars have drilled extremist messages into the heads of thousands of young Muslims from across the Continent: Mixing with unfaithful is a form of pollution, Jews are to blame for much of what's wrong in the world, and the rest can be laid at the doorstep of the U.S., according to foundation literature and interviews with attendees."

Mag ik hierbij Michel Vuijlsteke en Joe uitnodigen om wakker te worden.

#2670

Outlaw Mike

 

Edwin, ik kan niet goed uitmaken of jouw post sarcastisch bedoeld was of niet. Indien niet, dan denk ik persoonlijk niet dat die watjes die die brief opgesteld hebben zover gedacht hebben.

Ach ja, Massoud. I herinner me de beelden. Hoe hij een persconferentie gaf voor EU-parlementsleden met de expliciete mededeling dat Bin Laden "iets ernstigs van plan was tegen het westen". Dat was wat wij op TV te zien kregen. Misschien waren de inlichtingen die hij off-screen te bieden had explicieter. Ik herinner me ook dat hij vergezeld was van Abdullah Abdullah, van wie ik meen dat hij zich vlak na de val van de Taliban als Afghaans minister van BZ of zelfs als would-be PM trachtte te profileren.

En wat ik me ook herinner is dat de moordenaars van Massoud Belgische paspoorten hadden. Hen wellicht verstrekt door goedbedoelende en vredelievende Belgische ambtenaren of diplomaten voor wie er nooit iets aan de hand is. Zo van dat type mensen dat denk dat ik een paranoïde zeur of een fantast ben.

#2672

Joe

 

Michael, ik ben goed wakker hoor. En ik ben in principe tegen elke vorm van fundamentalisme en terrorisme. Met het "oog-om-oog, tand-om-tand" gezegde heb ik het iets moeilijker, maar niet minder met de bijbelse raadgeving van de ene kaak en de andere kaak.

Ik heb een tijdje in Eindhoven gewerkt, en elke dag reed ik 2 keer langs die moskee voorbij. Ik vond dat gebouw persoonlijk niet erg passen bij de lokale architectuur, vooral niet naast de strenge huizennormen die Nederland hanteert.

Ik ben akkoord dat je zo'n moskee (en onze westerse samenleving) moet uitroken van gevaarlijke elementen, maar met zo'n moskee plat te branden bereik je niets. Je creëert er alleen meer vijandigheid mee.

#2673

Outlaw Mike

 

@joe: http://www.nytimes.com/2004...

In plaats van zo'n moskee uit te roken van gevaarlijke elementen, prefereert men blijkbaar eerder het Vlaams Blok uit te roken.

Alweer een treffend voorbeeld van een dubieuze morele standaard: het Vlaams Blok wordt buiten de wet gesteld omdat het racistisch zou zijn. In ons land wordt een cultuur gedoogd die goedkeurt dat de helft van zijn bevolking geen gelijke rechten heeft.

Als ik van mijn vrouw zou eisen dat ze, wanneer we op straat lopen, tien passen achter mij aankomt, word ik op zijn best met de nek aangekeken. In mijn geboortestad accepteert men het van Moslims. Maar hoor je het CGKR daarover klagen?

#2677

Michel Vuijlsteke

 

Correctie: niet "het Vlaams Blok wordt buiten de wet gesteld omdat het racistisch ZOU ZIJN", maar wel "het Vlaams Blok wordt buiten de wet gesteld omdat het racistisch IS" :)

#2678

Bema

 

Sorry hoor maar de veroordeling van het VB omdat het rasistisch is of zou zijn is vooral omdat het Vlaams is en succes heeft. Anders was het FDF, toch rasistisch of niet soms, allang veroordeeld. Maar ja, wat kan je nu anders verwachten van die rechters met een francofone baas als Onkelinx.

Blijf ik met de vraag zitten wanneer er een klacht komt tegen " de weg van de moslim"? Dat boek roept toch duidelijk op tot geweld o.m. tegen vrouwen en homo's.

De helden van de jong-socialisten hebben al wel klacht ingediend tegen een pastoorke uit Bommerskonten omdat die vond dat een deel van de homo's perverten zijn. Voor een klacht tegen de islamieten moet je wel iets heldhaftiger zijn, nietwaar jong-l... heu socialisten.

Inderdaad een meesterlijke brief Edwin, dit keer niet met een mes vastgepind in het dode lijf van een andersdenkende.

#2683

Edwin

 

@ Bema (& Michael):

Zo zie maar:... het is niet nodig om moorden te plegen of Moskeeën in brand te steken om indruk te maken.

Het is dat inzicht dat 'het Westen' zo aantrekkelijk maakt voor de hele wereld.

We mogen niet van dat inzicht af stappen omdat fundamentalistische Islamieten ons daartoe trachten te verleiden. Integendeel: we moeten dat inzicht (geweld enkel voorbehouden aan een democratische overheid) uit alle macht trachten te exporteren.

Agressie duidt er alleen maar op dat er een gebrek aan argumenten zijn. Zou de Islam een gebrek hebben aan redelijke argumenten?

Als dat zo is dan is die Islam onverbiddelijk op zijn retour. Hoe anders dat momenteel ook mag lijken.

Daarom is die lullige brief zo meesterlijk. Hij zegt méér door wat er niet staat dan door wat er wel staat.

#7491

Mohammed b

 

eeeeee bitches die brief gaat mohammed b gewoon mee lache neemt dat ma van mij aan zie ze zegge hoe gaat het met je beentje terwijl hun vriend dood is hahahaha op wa slaagt dat nu de moordenaar schot in de been en de andere kogelschoten, messteke, en nu nogis brande in de hel damnnn dat s pas echt hard marjah wa doe je er aan (meer van gogh's steke en neerschiete natuurlijk) ciao ciao