Woekerprijzen

Als je ziek bent of om een andere reden niet naar een concert kunt gaan, mag je je ticket nog altijd verkopen. Je mag zelfs een kleine administratiebijdrage vragen, maar zodra iemand de ticketkost plus tien procent vraagt, spreken we van een woekerprijs. (...) De vrije markt is de jungle niet, hè! Er moeten regels zijn, zeker als het gaat over een schaars product.

Vincent Van Quickenborne, geïnterviewd door BP in Humo, 17 februari 2009

Reacties

#76864

LVB

 

Zou hij echt zelf geloven wat hij zegt, of doet hij maar alsof?

Juist als het om een schaars product gaat, moet de prijs een weerspiegeling zijn van de schaarste, en dus hoog zijn.

Stel je voor dat een minister zegt "Als je huis te klein geworden is voor die Picasso, mag je het schilderij nog altijd verkopen. Je mag zelfs een kleine administratiebijdrage vragen, maar zodra iemand de aankoopprijs plus tien procent vraagt, spreken we van een woekerprijs". Ik neem een kunstvoorwerp als voorbeeld, omdat het gaat om het occasioneel beheer van je privé-bezittingen en niet om het systematisch handel drijven. In het eerste geval is de transactie niet belastbaar, in het tweede geval moet de overheid enkel nagaan of alle formele vereisten zoals handelsregister, belastingen enz. in orde zijn.

#76865

Karl

 

Eeehm... de vrije markt is wel de jungle, Quickie, niet goed opgelet in 't school, ventje.

En de regels zijn dat schaarse produkten duurder geprijsd worden.

Pas die logica eens toe op aandelenkoersen, aub.

#76866

New Statesman

 

Dus een ticket van 50 euro aan 55 euro verkopen is woekeren?
De Open-VLD is inderdaad in SP.A-Blauw aan het muteren.

#76868

Jef klak

 

Ik zou dit willen aanpassen naar: indien het om zeldzame producten gaat die dienen om te voorzien in primaire behoeften, dan is idd een regulering nodig. Het kan idd niet dat bepaalde zeldzame levensmiddelen en medicijnen aan woekerwinsten worden verkocht. Communisme:/socialisme werkt idd niet, dat weet ondertussen stilaan iedereen met een minimum aan hersens en kennis van de geschiedenis. Maar de absolute vrije markt werkt al evenmin. Daarom, regel de primaire middelen in een vrije markt en laat voor al wat daarbuiten valt de vrije teugels en reageer op excessen of vragen van de maatschappij op een gegeven moment. ALs regulering nodig blijkt op een gegeven moment en er is een maatschappelijk draagvlak voor: doe het dan. Referenda misstaan hier niet.

#76874

Perdy

 

Jef: ja indien je echt bedoelt dat medicijnen niet met woekerwinst mogen verkocht worden, neen indien je het hebt over de heel hoge prijs van sommige medicamenten (die het R&D vertegenwoordigen, zonder dat, geen medicament!)

#76875

Perdy

 

Voor Werchter is het zo dat de laatste jaren binnen de 3 dagen alle tickets uitverkocht zijn en opeens massaal te koop gezet worden. Graag een vrije markt, maar niet met een paar tiental mensen die grote hoeveelheden tickets opkomen om er dan winst uit te slaan. De beurs is ook de vrije markt, en daar mag je ook niet de markt in het hoekje duwen. Er is toch een verschil tussen een persoon die zijn eigen ticket te koop aanbiedt en iemand die er tientallen koopt om er munt uit te slaan.

#76876

Stef

 

Ik kreeg het ook spontaan benauwd bij het horen van dat betreffend nieuwsbericht. Dat een 'liberaal' iemand die stond voor 'vereenvoudiging' zich kan vinden in zo een overregulerende politiek?!

Als het enkel en alleen om de problematiek ivm tickets gaat : de verkopers kunnen er zich toch toe verbinden bv. max
4à6 tickets aan één en dezelfde persoon te verkopen? Of zie ik het te eng?

#76878

Karl

 

Amai, nog meer zinloze wetten. Meteen melden op kafka.be !

@Jef: de vrije markt werk wel, het zijn de sommige mensen die willen heersen over de andere mensen die de marktwerking verkrachten. Dat moet de overheid dus vrijwaren, dat iedereen de kans moet krijgen deel te nemen aan de markt. Dat staat echter niet gelijk aan prijsregulering, zoals Q hier eigenlijk voorstelt.

#76879

kurt

 

De zwarte markt van tickets ontstaat doordat organisatoren de tickets te goedkoop van de hand doen, dat zou een minister toch moeten weten? Waarom dantoch dat populistisch geneuzel.

#76882

traveller

 

De tickets niet kopen als ze te duur zijn. Dan verdwijnen die woekerwinsten meteen.

Onnozele zeveraar. Regelneven die zogezegd liberaal zijn.

#76884

stand your ground

 

open vld is tegewoordig wel links en groen hé jongens. Het past in de nieuwe richting die de partij uit wil

#76886

BC

 

@ syg: ze zeggen het zelf: De Standaard Online - Open VLD: progressief, sociaal en groen: http://www.standaard.be/Art...

Van Broeckhoven vond/vindt zich wel op haar plaats bij de socialisten omdat ze zichzelf "sociaalvoelend" vindt. Alsof de anderen niet sociaalvoelend zouden zijn. De vraag is niet: "ben je sociaal?" (of "ben je tegen armoede?") De vraag is of, en in welke mate, je voor/tegen (her)verdeling bent. (Hetzelfde zie je bij anti-abortus/euthanasieverenigingen die zichzelf "pro-life" noemen. Iedereen is pro-life (op wat groenen na eventueel). De vraag is of je voor of tegen de mogelijkheid abortus/euthanasie bent.

#76887

joe

 

dikwijls zijn het happy few die meerdere tickets en masse kunnen opkopen. en dan doorverkopen teggen een dubbele prijs of meer, dat draagt niet echt mijn goedkeuring weg. een 10tal jaren geleden had ik 1 ticketje over voor deus in de ab, en ik verkocht dat ticket aan de ingang aan de normale prijs. normaal toch? maar de koper kon zijn ogen niet geloven. tja.

#76890

BC

 

Ivm Van Broeckhoven nog eens (off-topic): des te meer een vreemde keuze als je dit interview leest: De Standaard Online - 'Ik steek een heel stuk boven het maaiveld uit' - http://www.standaard.be/Art...

#76891

OutlawMike

 

'maar zodra iemand de ticketkost plus tien procent vraagt, spreken we van een woekerprijs'

Amai mijne frak. En dat zegt dan een hardcore liberaal. Alla, dixit Freya Vandenbossche dan.

Kunnen wij onze regeringen (alle tweeendertig) niet deporteren naar Spitsbergen of Tristan da Cunha of zo?

#76893

dendof

 

Het is heel simpel, als de verkopers niet willen dat die tickets worden doorverkocht, dan moeten ze die maar op naam zetten, zoals vliegtuigtickets.

Maar als ge het gemak wilt van die dingen snel over de toonbank te schuiven moet ge natuurlijk later niet afkomen dat ze worden doorverkocht.

#76900

Johan B

 

Er zijn twee mogelijkheden om de schaarste aan concerttickets te vermijden. Ofwel geven de muzikanten meer concerten (verhoging van het aanbod) ofwel wordt de ticketprijs verhoogd (verlaging van de vraag).

Als in Werchter bijvoorbeeld één concert gegeven wordt met 65.000 tickets van 85 Eur en 195.000 mensen willen dat er voor geven, dan vallen er 130.000 uit de boot. De zogenaamde woekeraars bewijzen de meest gemotiveerde fans een dienst omdat ze hen 100% kans geven om het concert bij te wonen, terwijl die kans anders maar een derde was.

#76902

NR

 

Zijn concerttickets levensnoodzakelijke goederen? Ik dacht van niet. Het zijn pure luxe-goederen. Als een domme groupie zo fanatiek is om een ticket aan woekerprijzen te kopen, dan is dat zijn probleem. Waarom de overheid hier moet tussenkomen, is mij dus een vraagteken, en al zeker niet deze "ultraliberaal" Van Quickenborne.

Het is een stap in de richting tot regulering van de prijs zelf van de concerttickets die vandaag de dag niet zo goedkoop zijn. Misschien willen de sociaalliberalen dit wel gieten in een sociaal recht op vrije tijd en de invulling ervan. "Iedereen moet naar een concert kunnen... "

Maar soit, dit is echt een maatregel waarmee politici trachten te scoren voor een ruim jongerenkiespubliek, niet meer en niet minder. Nobele doelen moet een mens ver zoeken.

#116587

OutlawMike

 

In Van Kuikenborne's geval kan ik moeilijk zeggen dat ie een lul is want hij heeft er geen. Dat sujet heeft zijn ware bakkes al getoond toen hij Elio Fontainas Di Rupo al de verpersoonlijking van de American Dream noemde.

Zo'n uitspraak illustreert ten volle hoever onze bewindvloerders van de realiteit staan, en het laat het ergste vermoeden voor 2012. Als ik 10% winst zou aanrekenen kan ik net zo goed subito presto stoppen. Wat een kolossale gek. Ik heb 35 à 40% en er is bijkans geen winst. Nee we maken geen of praktisch geen fouten, nee het komt niet door zwart. Maar als je je weddes, leveranciers, verzekeringspremies, grondlasten, sociale zekerheidsbijdragen, kosten aan gebouwen, energiefacturen, reclame, kledij voor personeel en wat dies meer zij betaald hebt EN, als er nog een 'krensje' overschiet daarop je vennootschapsbelasting, dan is het eigenlijk om in huilen uit te barsten.

Wat een faliekante zot. 10% een woekerwinst. Mensen, knoop het goed in uw oren: in Belgie kan zoiets MINISTER zijn. Sidder en beef.