Liefde-haatverhouding met Amerika

Amerika, ik houd van u. Amerika, ik haat u.

Bjorn Soenens
Björn Soenens
Het is de schuld van mijn grootmoeder. Magdalena Fraeyman, mijn oma aan moeders kant, trekt net na de Eerste Wereldoorlog met haar ouders en haar oudere broer Jerome naar Amerika, smachtend naar een beter leven. In Pittem, waar de familie Fraeyman woont, is het in die tijd één hoop ellende. De Fraeymans willen weg, laten hun hele hebben en houden achter. (...) Kansas wordt geen succesverhaal. Vader en moeder Fraeyman zijn mislukte landverhuizers en keren zes jaar later – in 1924 – berooid en zwaar teleurgesteld terug naar Pittem. Van hun American Dream is geen spaan heel gebleven. Pa en ma Fraeyman gingen er kapot van heimwee. Hun dochter, mijn grootmoeder, had het daarentegen heerlijk gevonden in Amerika. Helaas: ze was minderjarig en moest dus van haar ouders mee terugkeren. Het is een persoonlijk drama dat haar zal tekenen voor de rest van haar dagen. Ze is jaloers op haar broer die meerderjarig is en besloten heeft om te blijven. Hij trouwt er met een Vlaams meisje. Mijn grootmoeder ziet haar broer pas vijftig jaar later terug, in 1971. Pas dan hoort ze dat haar broer in die halve eeuw verschillende keren tickets heeft opgestuurd om haar naar Amerika te laten komen. Maar haar moeder heeft die elke keer weer verscheurd of weggegooid.

Met mijn grootmoeder Magdalena is het nooit meer goed gekomen. Toen ze al ver over de zeventig was – ze woonde toen bij ons in – hoorde ik haar vaak ’s avonds Amerikaanse liedjes zingen. Of ze vertelde met veel bitterheid over haar Amerikaans lief dat ze in Kansas had moeten achterlaten. Ruim zestig jaar lang kon ze haar Amerikaanse avontuur niet uit haar hoofd krijgen. Een kwalijke historie die haar zwaar heeft gefrustreerd. Ik heb mijn grootmoeder altijd gekend als een diep ongelukkige vrouw.

(...)

Ik houd van Amerika. Amerika heeft landschappen die adembenemend zijn: van de gletsjers in Alaska in het hoge noorden tot de magistrale Grand Canyon in het zuidwesten. Van de tropische Everglades in Florida tot de woeste wouden van de Appalachen. Heerlijke steden zoals New York, Atlanta, San Francisco en Chicago. Ik houd ervan te struinen op de zeedijk van Santa Monica en te gokken in Las Vegas. Te wandelen in Maine, te skiën in Colorado. (...)

Ik haat Amerika. Het glorieuze fotoboek van Amerika heeft nogal wat vuile vingervlekken: een enorme kloof tussen arm en rijk, het kritiekloze patriottisme (Follow The Flag), de graaicultuur, de drugs, de krakkemikkige sociale zekerheid, het geweld, de wapens, het extremisme, de zwarte onderklasse, de doodstraf. (...) Ik ben jaloers op de Amerikaan die nog altijd denkt dat hij of zij ooit nog eens de vaak sombere werkelijkheid van alledag zal kunnen ontstijgen door rijk of geslaagd of beroemd te worden. Ik bewonder het geloof in eigen kunnen, het geloof van de Amerikaan dat hij een missie heeft en de kop uit de loopgraven mag steken. Het geloof speciaal, uniek, en uitzonderlijk te zijn. Het geloof in exceptionalisme. Dat is de Amerikaanse droom: Amerika als irresistible impossibility. Niets kan, alles mag.

Ik houd van Amerika omdat het bestaat. Ik haat Amerika omdat het bestaat.

VRT-redacteur Björn Soenens in de proloog van zijn boek "Blijven proberen, Obama! - Amerika tussen droom en drama", Uitg. Lannoo, 2010


Reacties

#93603

SDR

 

Als je echt zo van Amerika houdt, probeer het dan ook eens te bekijken in de ogen van Amerikaanse conservatieven, Bjorn Soenens.

Fan zijn van het Amerikaanse exceptionalisme, maar dan wel hopen dat Obama slaagt in zijn opzet, en Amerika verandert in een Europese verzorgingsstaat.

#93604

OutlawMike

 

Bjorn Soenens is een lul.

#93605

marcfrans

 

Ik denk niet dat Soenens een fan zou zijn van Amerikaans exceptionalisme. Integendeel. Maar, hij is wel duidelijk verward in zijn denken, en slecht - of eerder oppervlakkig - geinformeerd (zonder dat te beseffen, natuurlijk). Hij zal zo wel niet de enige zijn bij de VRT. En die Obamamania: dat is eigenlijk heel teenager-achtig. Zouden ze zo vele emotionele teenager redacteurs hebben bij de VRT?

#93608

NR

 

Toch typisch hoe mensen het resultaat ophemelen (steden zoals New York, San Francisco, Chicago, Santa Monica, Las Vegas bij uitstek...), maar de oorzaak verguizen (kapitalisme). Of loopt Soenens ook graag rond in Volgograd?

Daarnaast zie ik zaken die evengoed in Europa voorkomen: drugs, kritiekloze geloof (in casu in staatsinterventie), geweld (in de voorsteden van Parijs bijvoorbeeld), extremisme....

Dergelijke uitingen typeren gewoon een levenshouding, met name anti-kapitalisme, dat wordt vermomd in "anti-amerikanisme".

#93609

Rick

 

't Ja, 't is dan ook een VRT'er.
Zijn opinie is dan ook de grootste gemene deler van de opnies van o.a.Mathias Declercq, Ingrid Lieten, Alexander Decroo, Annemie Turtelboom, Freya Van den Bossche, Guy Vanhengel, Maya Detiège, Meyrem Almaci, Philippe Decoene, z'n Facebookmaatjes.

Voor mijn part hou ik het bij
http://www.facebook.com/hom...!/group.php?gid=57318983477&ref=search&sid=1210174220.765379221..1

#93610

Cogito

 

Een aangrijpend "mooi" verhaal over zijn grootmoeder, lijkt me zelfs stof voor een film.
Soenens houdt gewoon van Amerika. Punt. Maar dat kan hij toch zomaar niet toegeven, hij zou zijn job en reputatie kwijt zijn. Dus ter compensatie er dan maar wat conformistisch gekanker erbij fantaseren.

#93621

Frederik niet ingelogd

 

"Blijven proberen obama blijven proberen"... als ik die woorden wekelijks hoor gaan mijn tenen krullen

#93622

Kaal

 

Ik heb oudere vrienden (zestigers) die het ook geprobeerd hebben. Alles verkocht en naar Amerika getrokken (jaren 90). En daar alles kwijtgeraakt. Zij hebben nu ook zo'n liefde/haat relatie met dat land.

Als ik het zo'n beetje analyseer begrijp ik dat die mensen Amerika verwijten dat hun poging faalde. De haat is in verhouding met de liefde die eraan voorafging: men had zo graag Amerikaan willen worden! De haters kunnen niet leven met de gedachte dat zij hier begraven zullen worden.

Ik vind dat die Soenens toch eerlijker is dan de meesten. Hij geeft tenministe toe dat hij jaloers is. <<k ben jaloers op de Amerikaan die nog altijd denkt dat hij ... ooit nog eens de vaak sombere werkelijkheid van alledag zal kunnen ontstijgen>> Het is al heel wat om dit toe te geven !

Ik zou heel graag Amerikaan willen zijn. Ik hou van onze oude wereld, maar er is hier geen toekomst. Alles is vastgeroest en er komt zeker weer oorlog en/of grote ellende.

Ik heb echter de moed niet gehad om mijn kans te wagen in Amerika. Dit is mijn schuld, mijn keuze. Ik zal dus Amerika van ver blijven bewonderen en er hier het beste van maken. Maar ik gun anderen heel graag hun kans. Go West young man/woman ! Waag uw kans, het is de moeite waard. De haters - die impliciet anderen hun kans niet gunnen - hebben ongelijk.

#93623

Bompa

 

Frankrijk, Duitslands ,Zweden, Siberie hebben ook landschappen die adembenemend zijn. In sommigen hun ogen heeft europa zelfs fantastische steden etc. Wat zoekt den Bjorn dan in Amerika, buiten de natuur heeft hij er weinig goeds over te vertellen,... Hij haat het zelf, zegt hij, en hij is een aanhanger van een op socialitische waarden geinspireerde samenleving dat de VS in haar fundament niet is.
Ach het is niet te verwonderen hé als je een boek schrijft met dergelijke titel. Hij ondermijnt hiermee zijn eigen geloofwaardigheid als journalist ...- die had hij wat mij betreft al kwijt door zijn -soms verhulde- éénzijdige commentaren -.

#93624

Erica Jans

 

Zelfs Luxemburg heeft adembenemende landschappen: ga daar maar eens tegen zo'n Luxemburgse heuvelkam liggen opforken... het zal je de adem wel benemen! Ik heb een haat-liefde-verhouding met Luxemburg. Maar sommige van die Luxemburgers hebben denkbeelden dat je denkt... pfff... blijven proberen, Junker!

#93639

marcfrans

 

@ Erica Jans

Ik ga akkoord met die "adembenemende landschappen" in Luxemburg, maar niet met de idee dat Junker zou moeten "blijven proberen". Junker is een prachtvoorbeeld van een Europese PC-cultuur politieker, wat op termijn die adembenemende landschappen irrelevant gaat maken omwille van de komende cultuur van Eurabia.

@ Bompa

Zoals ik reeds zei, Soenens is "verward in zijn denken", en zowel haat als liefde kunnen het gezichtsveld vertroebelen. Hij is dus dubbel verward.

#93646

skywalker

 

Ik ben het eens met Cogito.

#93726

jvn1k

 

laat het niet aan je hart komen, B.Soenens, de commenters hierboven zijn gefrustreerde lullen. (moet er een tekeninktsje bij?)

#93728

NR

 

Is dat het enige wat u kan inbrengen in deze discussie, jvn1k? Jammer voor u.

#93735

Joseph Von Nibelung 1 K

 

NR: oh, ik dacht: ik doe eens origineel, ik doe een outlawke. ik heb daar trouwens ook altijd medelijden mee.

allez, OK, speciaal voor jou, laat ik dan, origineel alweer, een skywalkerke doen: ik ben het eens met Björn Soenens.

#93737

Erica Jans

 

@ marcfrans:

<<omwille van de komende cultuur van Eurabia>>

En waarin verschilt hij in deze met onze vriend Obama?

#93738

Erica Jans

 

@ Joseph von Nibelung 1 K:

"ik ben het eens met Björn Soenens."

Een gouden conclusie 'bei nacht und Nibelung'? Ongetwijfeld: maar wel ééntje van maar 1 karaat! Niet echt een steun voor Blörn Soenens, toch?

#93763

marcfrans

 

@ Erica Jans

Refererend naar uw # 93737, zou ik zeggen dat er weinig of geen verschil is tussen Obama en Soenens wat betreft onverschilligheid via-a-vis "de komende cultuur van Eurabia". Dat belet niet dat er belangrijke verschillen zijn tussen beide heren. Om er maar twee te noemen:

Ten eerste, de kinderen van Obama gaan niet in 'Eurabia' (moeten) leven, terwijl eventuele kinderen en kleinkinderen van Soenens waarschijnlijk wel. In dat opzicht is de onverschilligheid van Soenens 'dommer' of moeilijker te begrijpen.

Ten tweede, Obama is veel intelligenter dan Soenens. Obama is een academische marxist, die door 'omstandigheden' tijdelijk grote macht heeft verworven. Hij heeft heel duidelijke doelstellingen, maar omwille van taktische 'overreach' heeft hij ook enorme tegenstand in het leven geroepen, en gaat dus hopelijk spoedig van het machtstoneel verdwijen (zoals Jimmy Carter van weleer).

Bij contrast, Soenens is waarschijnlijk even verward omtrent Marxisme als over Amerika. Hij heeft geen duidelijke doelstellingen en gaat de gebeurtenissen eerder ondergaan in plaats van 'maken'. Hij is dus geen potentiele 'game changer', maar gewoon een exponent van de heersende orthodoxie in Belgique en elders, i.e. van de dromerige naief-linkse cultuur. Als dusdanig gaat hij niet snel van het toneel verdwijnen, maar langzaam mee weg zinken in...Eurabia.

Geloof me, ik schrijf dit niet met enig genoegen. Het is gewoon een opinie waar ik (althans voorlopig, of tot nader order) niet omheen kan.

#93764

A.Rouet

 

' Geloof me, ik schrijf dit niet met enig genoegen. '

Marxisten zullen dit met véél genoegen lezen.
Populaire Obama ( meer dan 90 procent van de Europeanen verkozen hem boven die Vietnamveteraan wiens naam ik al lang vergeten ben ) wordt door m.f. één van hen genoemd. Als dàt geen reclame is voor die marxisten.

#93767

OutlawMike

 

'terwijl eventuele kinderen en kleinkinderen van Soenens waarschijnlijk wel. '

Marcfrans, het enige voordeel van linksen is dat ze niet kweken. Ze hebben doorgaans beduidend minder kinderen dan rechtsen. Dat heeft te maken met enerzijds het feit dat bij hen de perceptie leeft dat ze met kroost Moeder Aarde belasten, en anderzijds met het feit dat ze geen kloten aan hun lijf hebben. Het zou me verwonderen als die sukkel van een Soenens koters heeft.

Rouet, ik heb marcfrans' stuk nog eens twee keer gelezen en sorry, ik kan nergens detecteren wat jij beweert.

#93772

jvn1k

 

@ outlaw: "het enige voordeel van linksen is dat ze niet kweken" "het feit dat ze geen kloten aan hun lijf hebben"

interessant. laat ons eens een paar directe gevallen overlopen om te zien of je theorie klopt:
- ik (die hier als linkse beschouwd wordt) heb er 3 (kinderen dus)
- jij ?
- lvb intussen?

#93773

marcfrans

 

@ Outlaw

1) Nee, ge vergist u. Rouet impliceerde (schreef dus indirect) dat ik Obama een "Marxist" noemde, en dat heb ik wel degelijk gedaan. Ik noemde hem een "academische marxist", en dat is Obama ook. Wat dat precies zou kunnen betekenen, dat zal zelfs Rouet (min of meer) kunnen begrijpen. Maar, dat woord "marxist" is maar een detail. De kern van Rouet's 'betoog' (als je dat een betoog zou kunnen noemen, het is eigenlijk zijn zoveelste oneliner) is iets totaal anders. Wat hij eigenlijk (op onduidelijke of verwarde wijze) zegt is dit: het feit dat een overgrote meerderheid van Europeanen onverschillig is ten overstaan van dat marxistische wereldbeeld van Obama (want ze zouden hem boven die "Vietnam-veteraan" verkiezen) dat zou "reclame" betekenen voor marxisme of marxisten. Dat is wat Rouet eigenlijk zegt, zonder de implicaties ervan zelf goed te beseffen. Nu, ik ben minder beinvloedbaar door "reclame" dan Rouet, maar zijn oneliner zegde weer veel over Rouet zelf.

2) Het is spijtig dat je die al-te-algemene opmerking maakte over "kweken". Waarom, omdat ze geen serieus argument vormde. En die 'ruwe' opmerking heeft ertoe geleid dat 'jvn1k' met ongepaste persoonlijke 'aanvallen' is afgekomen. Je mag nooit vergeten dat er op het internet vele mensen rondwaren met kleine geesten en slechte manieren. Men doet er best aan van die mensen niet nodeloos te 'provoceren', met de nadruk op "nodeloos".

#93774

Cogito

 

Joseph Van Nevele's pseudo is eigenlijk voor geen herhaling vatbaar, maar hij zou toch beter de 1 door een andere macht van tien vervangen onderhand.

#93775

Cogito

 

Of betekent het "Joe Verwekte Nog 1 Kind" ?

#93776

jvn1k

 

@ cogito: je hebt gelijk, soms kan ik het echt niet laten. zowel wat betreft je eerste als je tweede opmerking.

#93780

Belgica Dividenda Est

 

@ Rouet

Je liegt. Net zoals Willy Claes destijds op zijn proces.

#93781

Belgica Dividenda Est

 

@ Marcfrans

Een toch zit Outlaw er niet zo erg naast wat betreft punt 2. Het onderscheidend criterium is gewoon iets anders. Lees maar wat Spengler schrijft over zijn "Love of Life Index" (vanaf iets voor het einde van de eerste webbladzijde en dan het vervolg op de tweede webbladzijde): http://www.atimes.com/atime...

#93784

marcfrans

 

@ BDE

Ja, misschien wel, maar ik geef toe dat ik niet zeker weet wat "koters" betekent. Echter, dat van "geen kloten" is zeker verkeerd of vals.

#93787

OutlawMike

 

marcfrans, Hussein een 'academische marxist' noemen is er misschien wat over, tenzij jouw interpretatie van 'academisch' in dit verband anders is dan de mijne. Bij mijn weten betekent marxisme nog steeds eigendom van de staat over de produktiemiddelen, en ik zou durven stellen dat Hussein nog niet ZO ver heen is. Ik zou hem eventueel wel een culturele marxist willen noemen.

'Koters' is gewoon een volks synoniem voor kinderen. Hoe lang woont u al in de States?

Dat van die 'geen kloten' meende ik eerlijk en oprecht, maar uiteraard wel als metafoor voor wat ik ben gaan zien als aan links inherente lafheid. In de 44 jaar dat ik op deze aardkloot vertoef heb ik nog nooit (denkt heel hard na) een linkse met ruggegraat ontmoet (lap, alweer een metafoor).

#93788

OutlawMike

 

Overigens marcfrans, ik zie er geen been in om mensen te provoceren die het kosher vinden dat een democratische partij aan banden gelegd wordt en politieke stromingen steunen die leiden tot onze ondergang. De beslissingen van het soort partijen waar jvn1k voor stemt bemoeilijken mijn leven (door hun belastingen verdient mijn personeel per uur gerekend meer dan ikzelf) en door hun krankzinnig openzetten van de immigratiesluizen hypothekeren ze de toekomst van mijn nageslacht.

Linksen, mijn beste marcfrans, doen ons PIJN - welbewust. Ware er niet een nog iet of wat democratisch keurslijf waar zij zich nog wat aan moeten houden, dan zouden mensen als Anciaux of Gennez MIJ in de bak smijten. Dat is helemaal niet zo vergezocht als het lijkt. Die mensen zijn moreel en intellectueel in staat om diegenen die niet van hun heilsutopieen overtuigd zijn van hun vrijheid te beroven.

Ik ben die schoften geen microgram welvoeglijkheid verschuldigd.

Voor de rest: what BDE said. Dit artikel over de Baby Gap zegt hetzelfde: http://www.amconmag.com/art...

jvn1k, jouw verhaal is het verhaal van nonkel Frans die heel zijn leven smoorde als een Turk en toch 100 jaar werd. Proficiat met je drie kinderen maar je achternaam is Frans. Er bestaat wel degelijk een correlatie tussen conservatieve levensopvattingen en fertiliteit. Overigens heb ik er 2 en ben ik aan het lobbyen voor een derde. Wat Luc betreft, ik ga me niet uitspreken over zijn verlangen om de lijn Van Braekel voort te zetten maar Luc beschouw ik dan ook niet als 'zuiver rechts'. Hij is bijvoorbeeld economisch rechts, maar ethisch zie ik bij hem niet veel verschil met pakweg Patrick Janssens. Wat hem dan weer best te pruimen maakt, is dat hij mij mijn gedacht laat zeggen, terwijl als Janssens het hier voor het zeggen had, ik eraf gesmeten zou worden.

#93789

marcfrans

 

@ outlaw

1) Over O zijn we akkoord. Vergeet niet, dat het onderscheid tussen "eigendom" en "controle" kan dikwijls arbitrair en zelfs onbelangrijk zijn. Hij is zeker een culturele marxist in de zin van radikale maatschappelijke 'transformatie' te beogen en van (sociaal) lang in marxistische kringen te hebben vertoefd. Heeft trouwens een aantal openlijke communisten benoemd. En, zijn marxisme werd aangekweekt in de 'academie'.

2) Hoe lang? Vele dekaden. Waarschijnlijk toen jij nog in de 'rode kolen' vertoefde (of gebruiken ze die uitdrukking niet meer in Antwerpen?).

3) Nee, ik heb persoonlijk "linksen" met figuurlijke kloten ontmoet, althans linksen in de economische zin of in een partij-gebonden zin. In de culturele zin misschien niet. De essentie van cultureel-links is ofwel (a) naiviteit omtrent de menselijke natuur (vooral die in de rest-van-de-wereld), ofwel (b) geen 'kloten hebben'. In Amerika zijn er nog wel vele Democratische-partij politiekers die geen naief-linkse doetjes zijn omtrent de wereld, maar procentueel minder dan twintig jaar geleden. Neem bijvoorbeeld, de huidige Secretary of State, Hillary Clinton. Ik zou nooit voor haar kunnen stemmen (tenzij het alternatief nog erger zou zijn), maar zij heeft wel figuurlijke 'kloten' (en minder illusies)in vergelijking met bijvoorbeeld typische 'rechtse' Belgische politiekers uit de ondemocratische 'traditionele' partijen.

#93851

fcal

 

@ marcfrans

O is niet alleen Marxist, hij lijkt zijn Europese fans zoals medemarxist Brown duchtig dwars te zitten met zijn verklaringen van 'neutraliteit' m.b.t. het dispuut tussen Groot-Brittannië en Argentinië m.b.t. de Falkland-archipel.

Hij is niet aan zijn proefstuk toe. In Kopenhagen liet hij de Europeanen ook zonder pardon vallen (Gelukkig maar). Er kon echter zelfs geen diplomatisch gebaar vanaf.
Zijn onheuse behandeling van Brown bij dezes eerste bezoek aan Washington was schoftrig. En het daadwerkelijke terugsturen naar Londen van de buste van Churchill i.p.v. deze op te bergen in een van de vele magazijnen was ook een duidelijke boodschap.

Zo te zien zullen de Europeanen in de nabije toekomst hun eigen militaire boontjes dienen te doppen. Er komt snel een einde aan het veiligheidsparasitisme. Het zal hen leren!

Maar als er ook iets dergelijks gebeurt elders, bijvoorbeeld in het Midden- en Verre-Oosten kunnen we ons gaan voorbereiden op een globale nucleaire wapenwedloop.

Wat is uw mening hierover?

#93852

marcfrans

 

@ fcal

Obama heeft zijn jeugd grotendeels doorgebracht in de Stille Oceaan, eerst als klein kind in Indonesia en daarna zijn teenager-jaren later in Hawaii. Van enige 'natuurlijke' Europese gevoeligheid zal er dus wel niet veel bij hem te vinden zijn. Daarenboven, in academia heeft hij niet alleen marxisme aangeleerd maar ook racisme en revanchisme (in de zin van de cultureel-linkse 'identity politics' die 25 jaren geleden zo dominant was in de VS academie). Ik verwacht dus niet dat hij het 'blanke' Europa (en Amerika) veel goeds zou toewensen.

Niettemin denk ik niet dat zijn 'benign neglect' ten aanzien van Europa en NATO berust op een expliciete anti-Europese houding, maar eerder (noodzakelijk?) past in de algemene Amerikaanse 'drift' over het gros van het politiek spectrum naar hernieuwd isolationisme. En de presidentsverkiezingen in 2012 zouden dat groeiende isolationisme mogelijks misschien wel eens kunnen 'betonneren' voor een lange periode.

De nucleaire wapenwedloop is nooit gestopt, en zal ook nooit stoppen. Zolang het gros van de mensheid niet echt geloofd in vrijemeningsuiting, i.e. behoefte heeft aan controle en dominantie van de ene over de andere zodat onvrijheid eerder de norm is, mag men verwachten dat elke wapenwedloop zal doorgaan. De recente gebeurtenissen (na de koude oorlog), vooral m.b.t. Iran en Noord Korea, suggereren dat zowel China als Rusland zich niet meer verzetten tegen een uitbreiding van de 'nucleaire club', en dus ook niet meer geloven in de effectiviteit van de MAD doctrine. De achterliggende reden is dat zij westerse vastberadenheid nu wel degelijk durven betwijfelen. In het verleden was nucleair spul in irrationele handen ook uiterst gevaarlijk voor rationele regimes in China en Rusland, omdat een westerse reactie 'verzekerd' was, en de konsekwenties onvoorzienlijk waren. Echter, de nieuwe 'irrationelen' in de nuclaire club twijfelen niet aan Chinese en Russische vastberadenheid, zodat daar MAD nog steeds 'werkt', maar niet vis-a-vis Westerse mogendheden. Putin en het Chinese Politbureau spelen dus zeer gevaarlijk vandaag, en de situatie lijkt me nog meer gevaarlijk dan op het hoogtepunt van de Koude Oorlog.
P.S Je verwijzing (elders) naar het Australische anti-terrorisme rapport suggereert dat de 'Stille Zuidzee' nog steeds een beetje in je bloed is blijven hangen.