VRT gaat ondernemerschap promoten met fictie-serie

De voorbije jaren schetste de VRT-televisie niet zo'n fraai beeld van de ondernemers. Zoals ik eerder al schreef, gaven fictieseries als F.C. De Kampioenen en Stille Waters een beeld te zien van bedrijfsleiders die ofwel zo dom waren als worstenfabrikant Balthazar Boma, of zo verdorven en sluw als Alexander Vorlat. Maar vanaf 26 januari zou daar verandering in moeten komen. TV1, dat vanaf 21 januari gewoon één zal heten (het nieuwe logo hierbij zo ongeveer in primeur voor het web), zendt dan elke woensdagavond de serie Kinderen van Dewindt uit. De serie wil een positief, maar realistisch beeld schetsen van ondernemers. Het bedrijf Dewindt Fuel Trading zorgt in de Antwerpse haven voor de bevoorrading van schepen. In de raad van beheer is er een belangenconflict ontstaan tussen Karel Dewindt (Vic De Wachter) en zijn broer en partner Bob Dewindt (Gene Bervoets). Karels vrouw Rita (Camilia Blereau) tracht de kerk in het midden te houden en grote conflicten te voorkomen. Ondertussen maken we kennis met de kinderen Dewindt, bij wie alles niet echt van een leien dakje loopt. De kinderen zijn uit hetzelfde hout gesneden, maar toch zeer verschillend. De oudste zoon Bart (Axel Daeseleire) droomt van een betere wereld, maar gedraagt zich als een echte ‘fils à papa’. Tom (Pepijn Caudron) leeft ver weg van de haven en de stad. Hij heeft in perfecte harmonie met zijn gezin een landbouwbedrijf uitgebouwd. De derde zoon Steven (Mathijs Scheepers) is gedreven om in de voetsporen van zijn vader te treden als baas van Dewindt Fuel Trading. De benjamin van de familie, Lies (Joke Debruyn), streeft ernaar om zich als zelfstandig modeontwerper te vestigen en een ‘Lies Dewindt-collectie’ in de markt te zetten.

WEBTOEPASSINGEN
De VRT bouwt voor de gelegenheid een multimediaal platform uit rond ondernemerschap. Een webtoepassing zal de brug slaan tussen fictie en realiteit. In samenwerking met De Tijd en Radio Donna wordt BusinessMaster ontwikkeld: een online spel waarbij de mediagebruiker een virtuele zaak opstart en op virtuele markt kan concurreren met anderen. Volgens de VRT is het daarbij de bedoeling om "op een aangename wijze in een simulatieomgeving ethisch te leren ondernemen". De VDAB en VIZO stelden een vragenlijst op die peilt naar het ondernemersprofiel van de websitegebruiker. Een andere webtoepassing rond dezelfde serie is Designed voor Dewindt. Flair, De rode loper en Radio Donna gaan daarbij op zoek naar Vlaams modetalent. En tenslotte wordt aan de hand van de TV-reeks in samenwerking met het departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap een educatief spel uitgewerkt, dat wordt aangeboden aan de derde graad middelbaar onderwijs. De reeks kreeg Vlaamse en Europese subsidies, en ook de provincie, de stad en de haven van Antwerpen verleenden hun medewerking. De serie werd geproduceerd door Stef Wauters en Sylvester Productions.

BEDENKINGEN
Dat de beeldvorming over ondernemers bij het groot publiek mee bepaald wordt door de media, lijdt geen twijfel. Of de eerder negatieve beeldvorming de hoofdoorzaak is voor de relatief lage graad van ondernemerschap in Vlaanderen, valt echter te betwijfelen. De belastingdruk, het verschil in sociaal statuut tussen werknemers en zelfstandigen, en de beeldvorming in het onderwijs wegen ongetwijfeld zwaarder door dan de rol van de media. Toch kan het zeker geen kwaad dat de media nu eens een serie brengen die ondernemerschap aanmoedigt. Hopelijk slaat de term "ethisch ondernemen" daarbij op de eerlijke en rechtlijnige toepassing van de principes van de vrijhandel, de rechtsstaat en op het naleven van gemaakte afspraken, en gaat het daarbij niet over dwaalsporen als 'eerlijke koffie' en andere anti-globalistische theorieën .

Reacties

#4054

Evert Hardeman

 

Dat de VRT 'ondernemerschap' en 'ondernemingsgezindheid' gaat promoten kan alleen maar toegejuicht worden. Toch zijn er andere en meer noodzakelijke dingen die men moet doen om Vlaanderen ondernemender te maken. In de eerste plaats moet de fiscaliteit een veel duidelijkere en doorzichigere structuur krijgen. En ten tweede moeten de belastingen omlaag. Niet alleen de werkgeversbijdragen op de lonen, maar ook de vennootschapsbelasing en de BTW moeten duidelijk verlaagd worden.

Om die dingen te kunnen realiseren moet er natuurlijk gesnoeid worden in de overheidsuitgaven. Met een PS die deel uitmaakt van het bestuur zal dit nooit kunnen. Maar omdat de PS in Wallonië incontournable is, maakt de PS steeds deel uit van de federale Belgische regering. Besluit: in een Belgische context kunnen de belastingen niet verlaagd worden. In België worden alle pogingen om het vrije ondernemerschap, het vrije initiatief en het innoverend denken te stimuleren gefnuikt door de onwil van de Waalse PS. Ook daarom moet Vlaanderen onafhankelijk worden en liever vandaag nog dan morgen. De roep om minder belastingen staat gelijk aan de roep om Vlaamse fiscale autonomie en uiteindelijk aan de roep om Vlaamse staatkundige onafhankelijkheid.

#4060

ivan

 

"Hopelijk slaat de term "ethisch ondernemen" daarbij op de eerlijke en rechtlijnige toepassing van de principes van de vrijhandel, de rechtsstaat en op het naleven van gemaakte afspraken, en gaat het daarbij niet over dwaalsporen als 'eerlijke koffie' en andere anti-globalistische theorieën ."

De VRT kennende vrees ik het ergste.

#4067

Matthias

 

a. het nieuwe logo en de nieuwe naam vind ik domweg smakeloos. Bovendien lijkt het wat na-aperij van het franse 'La Une' Straks wordt Canvast nog omgedoopt in 'Twee' of zo.

b. een nieuw logo, een nieuwe naam, wat schuifelen met de programmatie en hier en daar een nieuw programma maken niet bepaald een nieuwe zender. Als ze zich bij de VRT willen heruitvinden, dan zullen ze wat innovatiever uit de hoek moeten komen. Ik heb het immers al gezegd: ik kijk nauwelijks Vlaamse TV omdat het niet kan boeien. Bovendien heb ik de indruk dat het allemaal om de 'incrowd' aan de Reyerslaan draait. (Ja, ik ben de kop van Bart Peeters gewéldig beu)

c. in het geheel vind ik het best wel spijtig voor digitale televisie: mooie technologie, daar niet van, maar wat moet ik er in godsnaam mee als de inhoud mij niet kan boeien? Geef mij dan maar een lvb.net met stukken interessantere discussies en frisse onderwerpen!

#4071

Siegfried Bruckmann

 

Persoonlijk vond ik Xi een mooiere naam, dus van het project zelf. “Vanavond kijk ik Xi” klinkt toch leuker dan “Vanavond kijk ik één”. En de X en de i zijn toch dankbare letters voor een creatieve grafische geest? Maar goed, het wordt dus één. Als ze Canvas maar niet omdopen naar Twee ofzo.

Over smaak en kleur valt niet te redetwisten maar dat nieuwe één-logo kan me niet echt bekoren. Zoiets maak ik in 10 seconden met Microsoft Word verdorie. Amateuristisch gewoon, ik had echt wel beter verwacht.

Nu aan de andere kant het is maar een logo, laten we hopen dat het project Xi inhoudelijk meer diepgang en vernieuwing zal brengen dan het logo belooft. Dat één niet 'vtm twee' wordt. Als je haar maar goed zit zeker?

#4077

Eric Jans

 

@ iedereen: sorry, maar ik wil dit logo dus wel verdedigen, precies omdat het zo simpel is. Iedereen zou het inderdaad op 10 seconden kunnen maken en dat is toch nog steeds wat een logo mag hebben, niet.

Ik zeg hier NIETS inhoudelijks.

#4079

Pieterjan Viaene

 

Ach wat doet die "één" er toe. De mensen blijven toch BRT1 zeggen. Ik ben 22 en betrap me er zelf vaak op dat ik nog steeds BRT zeg.

Die "één" zal volgens mij meer naar herkenbaarheid werken dan naar naamsbekendheid. En ja, ze moeten toch de regelmatige restyle pogingen van concurrent VTM volgen.

#4086

koen

 

verwacht niet veel van 'De kinderen van Dewindt', t staat veel te ongelukkig geprogrammeerd ... recht tegenover 'Matroeskas', de toch wel een opmerkelijk sterke productie van VTM ...

#4091

haedesch

 

Ik blijf ook BRT 1 zeggen. Niet omdat ik tegendraads wil doen, maar uit gewoonte, denk ik. Maar wat denkt Rik Torfs hiervan?

#4095

Stijn

 

Door substantiële belastingverlagingen honger je de sociale zekerheid uit. Door het ontbreken van fiscale solidariteit over de inkomensklassen heen zitten ze bv. in de V.S. met een bijzondere dure en in-efficiënte sociale zekerheid. Gevolg: sociale ellende. De evolutie van de armoedecijfers en sterftecijfers in de laagste klassen liegen er niet om. Reagan en Bush mogen dan wel met hun belastingverlagingen de economische groei stimuleren, de menselijke ellende van hun beleid is globaal gezien catastrofaal. Niet kiezen voor economsiche groei waar bloed aan kleeft, dat is voor mij ethisch ondernemen.

Trouwens stond er niet in de krant dat heel veel faillisementen te wijten zijn aan de onkunde van de ondernemers zelf? Zou het daarom niet verstandiger zijn om iets minder kortzichtiger te denken en de politieke energie te gebruiken om een systeem uit te dokteren waar ondernemers beter begeleid worden? En ze zo weinig mogelijk tijd moeten steken in communicatie met de administratie van de overheid (administratieve vereenvoudinging)?

#4098

chris demeyere

 

Veel kandidaat-ondernemers hebben heus geen gebrek aan ambitie of motivatie maar hebben gewoon geen idee WAT ze in hemelsnaam moeten opstarten.

Dat is de grootste frustratie van velen, een zakenidee.

#4166

Louis Le Beu

 

@Koen: Matroesjka's een opmerkelijke productie? Maar tegenwoordig roept toch elke zender bij een nieuwe reeks die meer kost dan een soap dat het een 'prestigieuze reeks' wordt en het publiek neemt het gelijk mee voor waar. Vroeger hadden de Vlamingen tussen hun vier grootouders éen schaap. Nu is de verhouding kennelijk omgekeerd. Wat is er nu zo prestigieus aan Matroeska's? Heeft deze reeks echt wat relevants te bieden? Au fond is dit toch ook op niet meer gebouwd dan de klassieke tabloid boerenslimheid dat blote vrouwen en geweld altijd weer volle bak opleveren. Ga me niet vertellen dat Matroesjka's de realiteit documenteert of dat er een menslievende bekommernis uit spreekt zoals uit het boek 'Ze zijn zo lief, meneer'. Dit is fake. Al meteen op de panoramische foto van Lucas van den Eynde tussen zijn dozijn hoertjes om de reeks te lanceren wordt ie ontmaskerd als een pozeur, zo verschrikkelijk in zijn nopjes dat ie net als de tien andere Bekende Vlaamse acteurs van die andere promotiefoto uitvoerig de slechterik mag spelen. Je kunt het zo van hun gezicht scheppen. Wel, geef me dan maar de Soprano's zelf waar ze de mosterd zijn gaan halen.

#4173

koen

 

@Louis : ik bedoelde eigenlijk opmerkelijk tov de overige eigen producties van VTM.

en idd ik zie een zoveelste reality-show het niet halen van geweld en mooie meiden...

#4739

frans

 

sorry maar matroesjka's is voor mij weeral een echte vtm produktie de één kijkers zullen wel begrijpen waarom.Dus denk ik dat de kinderen van Dewindt zeker niet zal onder doen en zeker nog beter dan het vtm progamma.

#7877

luu

 

amaai,wat een pretentie bij die één kijkers...

Denken julie nu echt iets te leren van een programaatje als "kinderen van de windt"? Een serie over een half falliet bedrijf? Als je iets wil leren over ondernemen volg een cursus ofzo.In plaats van heel de avond naar Tv te gapen en commentaar te geven daarover.Vlaanderen heeft geen behoefte aan meer onbekwame ondernemers die na een jaar al overkop gaan.

Matroeskas is ontspanning en geen serie om vrouwenhandel te promoten als jullie dat niet begrijpen zijn julie toch niet zo slim als jullie zelf denken. wat mij het meest stoort op een zijn die eindeloze docusoups ala kaat&co en uit het leven gegrepen enz.

Vriendelijke, groeten luc