Laat de Kamer stemmen over de splitsing van BHV

Het Vlaamse voorstel [over BHV] goedkeuren, getuigt van respectloosheid voor de rechten van de minderheid, wordt opgemerkt. Welk fundamenteel grondwettelijk recht wordt geschaad? De Belgische structuur eist voor gevoelige wetten dubbele meerderheden. De kieswet valt hier niet onder. Gaan wij zo'n dubbele meerderheid uitvinden waar de wetgever ze niet vraagt? Deze regering heeft geen Vlaamse meerderheid en neemt voortdurend tegen die Vlaamse kamermeerderheid in beslissingen. Dat moet dan weer wel kunnen?

In een democratie beslist de meerderheid. De ethische agenda van paars werd ook niet pas goedgekeurd na het zoeken van een compromis met de katholieke minderheid. De meerderheid besliste, de minderheid slikte. Obama zocht voor zijn gezondheidshervorming ook niet naar een compromis met de Republikeinen, wel naar een vergelijk met zijn Democratische partijgenoten. Eens de meerderheid overtuigd, liet hij zijn voorstel gewoon goedkeuren. Welke Belgische commentator schreeuwde moord en brand omdat Obama weigerde een compromis te zoeken?

Maar dan valt de regering, wordt gewaarschuwd. Waar staat dat geschreven? De Franstaligen kunnen elk democratisch fatsoen overboord gooien en ons land in een regimecrisis storten omdat het parlement de grondwettelijkheid herstelt. Dat is dan hun verantwoordelijkheid. Waarom laten wij ons chanteren met een dreiging, die de Franstaligen evenveel zou schaden. (...)

Kiezen voor de essentie van een werkende parlementaire democratie - de meerderheid beslist en de minderheid respecteert die keuze - is geen extremisme. Maar een land waar zoiets extremisme wordt genoemd, is wel doodziek en met geen loodgieterij te redden.

Peter De Roover in een opiniestuk in De Standaard, 22 april 2010

Reacties

#95071

Neverbeendead Religion

 

Welke oplossing zouden de vlamingen voorstellen wanneer de hoofdstad volledig in wallonie lag en men daar concludeerde dat vanwege the whole federal shebang er een vernederlandsing ontstaat in en rond die hoofdstad.
Aangezien vlamingen daar liever niet op antwoorden kunnen we nog eens in the pre-millennium tension duiken where it's tricky to create your own language in the mean time.
https://www.youtube.com/watc...

#95080

Leo Norekens

 

Zie hier ook al (in 2005): http://lvb.net/item/1090
en http://lvb.net/item/1133
Toen liet de PS uitdrukkelijk horen dat BHV "geen crisis waard" was, en nóg durfden de Vlamingen het niet aan om door te gaan met de stemming.
Laat de Franstaligen toch gewoon de alarmbel trekken, en de bal ik het kamp van de (overwegend Franstalige) regering spelen. Laat ze daar dan maar eens hun verantwoordelijkheid en hun federale loyauteit tonen. En als de regering daar dan over moet vallen, tant pis, dan gaan we (opnieuw) naar ongrondwettelijke verkiezingen...

Op Vlaamse fora allerhande blijkt (in tegenstelling tot 2005) het standpunt van de "gematigde"(!) Vlamingen nauwelijks nog vertegenwoordigd. Zijn ze eindelijk uitgestorven?
(zie o.m. http://discussie.deredactie... )

(Neverbeendinges bewijst andermaal dat hij op een andere planeet leeft. Te dicht bij de zon, vermoed ik.)

#95081

EricJans

 

@ Neverbeen:

Vlamingen niet antwoorden? Wij zijn in dit apenland überhaupt nog de enigen die antwoorden omdat dit land alleen nog Vlaamse antwoorden hééft!

Wat gebeurde in het verleden met Vlaamse gebieden in Wallonië... en in Vlaanderen zélf!? ? En wat gebeurt er vandaag met Vlaamse gebieden? Warvan denk je dat zoiets als het Brussels Gewest ooit het resultaat is geweest?
Wat gebeurde er met Vlaamse verkozenen in Franstalig België? Wat gebeurde er 180 jaar lang met het Nederlands in Franstalig België terwijl er de eerste 140 van de 180 jaar een opgedrongen tweetaligheid voor Vlaanderen bestond alsof die zo vanzelfsprekend was?
Welke uitgesproken (en omfloerste) Belgen hebben daar ooit op geantwoord?

O O O als Vlamingen eens (voor 't eerst in 180 jaar!) eens gebruik zouden maken van een democratisch grondbeginsel! Hèhè... daarvoor was belgique natuurlijk nooit uitgevonden, nooit bedoeld.
En ondertussen hebben de neverbeendeads zelfs niet eens meer in de gaten dat Vlamingen als demografisch meerderheid in België in deze 'regering' dag in dag uit als minderheid zetelen.
Maar dát is natuurlijk geen probleem, hè Neverbeen? Want Vlamingen in Belgique? They've never been alive.

Het loutere feit dat Vlamingen een politieke overwinning in de kamer zou halen heet 'terug naar the pre-millennium'?

Waarom eigenlijk? Mogen Vlamingen geen voordelen genieten van de democratie?
Mogen Vlamingen geen gelijk krijgen in België?
Wat is dan het nut van zo'n staat voor Vlamingen?
Aangezien (francofiele) Belgen daar liever niet op antwoorden is het misschien inderdaad beter om naar dat pre-millennium tension te duiken en een 'own language' te creëren in the mean time: de 'language of a real democracy'!

@ allen:
Ik formuleer uiterst voorzichtig en onder het grootste voorbehoud mijn voorlopige respect voor de Open VLD-top... en wel voor het eerst in 40 jaar wat de 'Vlaamse liberalen' betreft. ZIj tonen tot hier toe 5 seconden politieke moed. Ik had het van de jonge Decroo (hoewel tegenover de ouwe Decroo aangekondigd!) niet verwacht.
Het is een eerste teken van zelfrespect in jaren in deze anti-Vlaamse hoerenkast.
Maar nog eens: waarschijnlijk is het een getelefoneerde schijnbeweging.

#95082

EricJans

 

Overigens: Ik heb radio 1 op: moet je horen hoe de BRT volksstemming weer aan het manipuleren zijn.

Ik herhaal de wijze woorden uit de column van HLN van vorige week: "Steve Stevaert noemde BHV ooit probleem 177. Mogelijk: maar als je 177 niet tot een oplossing brengt na 40 jaar, kun ja aan de 176 eerste problemen niet eens meer beginnen. Dit is de toestand van het land waarin we leven."

@ Leo Norekens:

Sluit me letter voor letter aan bij je commentaar. VANZELFSPREKEND is dat zo: jij beschrijft daarbij zelfs gewoon maar de werking van de democratie. Eens zien of democratie en België twee begrippen zijn die samen gaan... want ja: dat is wél de symboolwaarde van het dossier BHV.
Dit is de vraag: is België een democratie?

#95083

EricJans

 

Overigens: Ik heb radio 1 op: moet je horen hoe de BRT volksstemming weer aan het manipuleren zijn.

Ik herhaal de wijze woorden uit de column van HLN van vorige week: "Steve Stevaert noemde BHV ooit probleem 177. Mogelijk: maar als je 177 niet tot een oplossing brengt na 40 jaar, kun ja aan de 176 eerste problemen niet eens meer beginnen. Dit is de toestand van het land waarin we leven."

@ Leo Norekens:

Sluit me letter voor letter aan bij je commentaar. VANZELFSPREKEND is dat zo: jij beschrijft daarbij zelfs gewoon maar de werking van de democratie. Eens zien of democratie en België twee begrippen zijn die samen gaan... want ja: dat is wél de symboolwaarde van het dossier BHV.
Dit is de vraag: is België een democratie?

#95086

Bompa

 

BRT(Vrt), Fair & Balanced.

#95087

EricJans

 

Regering tegen de grond... de verenigde Belgische Francofonie vindt het onverantwoord van de VLD net nu ze wilde 'beginnen' onderhandelen. 'Beginnen'.

Ik heb me zwaar geëngageerd op deze weblog de voorbije 6 à 7 jaren... het is de eerste keer dat de Vlaamse liberalen er de schijn van geven de analyse te delen die vele anderen hier al jaren met vuur stellen: met de Francofonie valt geen land te bezijlen.
Aan hen om het tegendeel te bewijzen.

Indien niet...
Bye Bye Belgium.

Niet bang zijn, Vlamingen. Niet bang zijn.

#95088

Neverbeendead Religion

 

Met het feit dat vlamingen daar liever niet op antwoorden wordt dus duidelijk verwezen naar de nederlandstaligen die in massa vanwege hun federale werk in een hoofdstad op waals grondgebied werken en dus hun eigen nationale taal in de eigen sferen zoals binnen het gezin niet laten varen.
Dat was trouwens al lang de oplossing van in het begin: Begrijpelijke problemen met franstaligen in de hoofdstad op vlaams grondgebied. Wissel dan om de zoveel tijd eens af met een hoofdstad op waals grondgebied. Een dure maar éénmalige investering die voor een balans zorgt. Met twee hoofdsteden waarvan 1 constant omgevormd wordt tot dienst die de vrijgekomen woningen tot bij de zoekenden van en op het eigen taalgebied brengen op huurbasis voor een afgebakende periode ( voor dat segment van de maatschappij dat zichzelf in die fase van een mensenleven kan vinden ). Dan was men nu al voorbij de kosten ipv nog steeds in de eindeloze kosten die gepaard gaan met de eindeloze onderhandelingen, waar uit de regering gaan een onderdeel van is, te zitten die niets opleveren.
In een extreme vergelijking gegoten denkt een gemiddelde vlaming dan dat hij de oorlog met de gehele islam kan winnen zonder dat er een vlaming komt te sterven omdat dat het enige alternatief is om een opkomend gegeven, waar niet in woorden mee te onderhandelen valt, op te lossen. Een enig alternatief dat al bij al dan nog goed meevalt.
Realisme betekent dagdagelijks eens via de nieuwskanalen alle oorlogen op deze planeet checken en zich afvragen hoe lang het kan duren vooraleer wij nog eens aan de beurt zijn.

#95089

EricJans

 

@ Neverbeen...:

Tjongejonge... jij klinkt bijna zo psychotisch-complex als de Belgische federatie.

#95090

Neverbeendead Religion

 

Ik klink zoals in mijn eerste post vermeld als iemand die geen antwoord of voorgestelde oplossing moet verwachten van vlamingen vanuit het standpunt waar ook in mijn tweede post duidelijk naar verwezen wordt.
Als iemand die de rede kent en zelfs de gevolgen. Alsof wat tjongetjonge deviatie dat niet bevestigt.

#95092

Leo Norekens

 

Villa Politica aan het volgen: Linda De Win, Peter Vandermeersch, Carl Devos en alle geïnterviewde politici doen heel bedekt over het ontbieden van kamervoorzitter Dewael bij de koning (nog vóór de premier het paleis heeft verlaten!).
Niemand durft de vraag stellen: moeit de koning zich met de agenda van de Kamer? Wil hij vermijden dat de plenaire vandaag doorgaat? Nee, ze hebben het over "een bijzondere interesse". De koning heeft plots "een bijzondere interesse" in BHV!
Wel, ik ook.

#95093

Leo Norekens

 

Dé vraag die De Win aan iedereeen stelt is: "Is deze crisis de SCHULD van OpenVld?"
Er moet blijkbaar een sfeer gecreëerd waarin de Vlamingen elkaar met de vinger wijzen... Althans, die indruk hou ik eraan over.

#95094

Kaal

 

@Leo : ik heb daar ook aan gedacht. De Koning probeert tijd te winnen. Indien hij daarin slaagt moet je je echter niet van doelwit vegissen. Het zal de schuld van Dewael zelf zijn. Hij wordt niet onder dwang in het paleis vastgehouden. Als hij daar de hele namiddag blijft, dan is dat zijn keuze en zorgt de Koning slechts voor politieke dekking.

#95095

traveller

 

Wel interessant, De Wael en De Croo zijn toch van de zelfde partij?
Een zuivere OVLD verkiezingslist maar het komt voor een keer de Vlamingen goed uit.
Nu wel naar de laat-avond koehandel kijken

#95098

Leo Norekens

 

Beter ware geweest als de VLD in de regering was gebleven, en BHV gewoon vandaag geagendeerd en gestemd was.
Dan waren ze er tenminste nog bij als iemand aan de alarmbel ging hangen (zoals aangekondigd). Nu zal de kwestie in de schoot van de VLD-loze demissionaire regering "van lopende zaken" vallen. (Of blijven de ministers van een partij die het vertrouwen in de regering heeft opgezegd, gewoon in de ontslagnemende regering zitten? Zou mij verwonderen, maar misschien weet iemand beter?)

#95099

traveller

 

Ja Leo, het was een publicitaire stunt, geen echte Vlaamse actie, we mogen weer niet te veel verlangen van de PVV.
Ze zouden natuurlijk kunnen blijven, voor de centen, maar dan zouden ze een echte beslissing moeten nemen en dat is misschien te veel gevraagd??? Laat ons hopen dat ze die ene enkele keer Vlaams voelen.

#95100

Leo Norekens

 

Ook maandag zal BHV niet op de agenda komen, want Albert zal het ontslag van de regering nog niet aanvaard hebben, en Marianne Thyssen zal "nog een mogelijkheid zien", en het in die omstandigheden "niet opportuun" vinden om gekke dingen te doen. Zoals een democratische meerderheid gebruiken bvb. Ze zal, hoe gaat dat ook weer? ... "haar verantwoordelijkheid nemen".
Waar kan ik hier m'n geld inzetten?

#95102

Questing Beast

 

Al die verklaringen en dat gekronkel van politici van ELKE strekking zijn niet meer dan het gebruikelijke rookgordijn, bedoeld om de dwaze burger het juk van de Staat te doen aanvaarden. Net alsof al die marginale "verschillen" tussen de politieke partijen er toe doen. De werkelijke reden voor gans dat circus is niet zo moeilijk te doorgronden: zelfs de Nederlanders kunnen het. Follow the money. Stemmetjes ronselen om zichzelf op het vetbetaalde fluweel te kunnen hijsen. Zo simpel is het.

#95104

Jean

 

Ondanks het feit dat ik absoluut weinig of geen affiniteit heb met het traditionele Vlaamsnationalisme, vind ik het volgende artikel wel interessant in de huidige context:
http://www.lalibre.be/actu/...

Het interview geeft eigenlijk aan dat voor meerdere redenen dat de splitsing van BHV een ruimere context moet bekeken worden, verder dan het gebeuzel rond Maingain, Decroo en Dewever.

@lvb,
in dit artikel vind ook een paar interessante citaten voor een interessant debat.

#95109

Leo Norekens

 

Hoe gemakkelijk: ik kan hier mijn eigen posts van VIJF JAAR geleden letterlijk herhalen. Ze blijven toepasselijk. http://lvb.net/item/1157#8530

"(...) eigenlijk is het ongepast om van "mislukte onderhandelingen" te spreken.
Van zodra het op onderhandelen aankwam, was dìt precies de enige correcte uitkomst. Elke andere uitkomst zou de betaling van een prijs ingehouden hebben, en dus eerder als "mislukking" in aanmerking komen.

De mislukking zit hem dus WEL in het feit dat men het überhaupt tot onderhandelingen liet komen.

Maar eigenlijk stond zelfs nà het afspringen van de onderhandelingen niets de stemming van het splitsingsvoorstel in de weg.
(...)
Sire Albert vindt een crisis niet opportuun! M.a.w. riskeer het niet om de splitsing goed te keuren in de [[kamer]].
The King has spoken.
(...)
ONGEHOORD. Opvallend weinig verontwaardiging hierover in de pers."

-------

Nu moet iemand mij eens uitleggen: Waarom hebben Quick (van de Coudenberggroep, goede vriend van prins Philippe van Coburg en torpedo van het Paleis(*)) en Decroo (zoon van archi-royalist) de bal in de voeten van de koning gespeeld, net op het moment dat een stemming onvermijdelijk geworden was? Waarom een pass achteruit als je alleen voor doel staat?

Het is eigenlijk verbluffend dat niemand het onlogische van de Vld-move schijnt te zien. "De onderhandelingen leveren niets op, we zien alleen maar onwil, de deadline is voorbij, dus... we stappen uit de regering" (??!). De enige logische conclusie was deze die Vanhengel uitsprak (vóór het partijbureau): STEMMEN. Het strafste is dat ze hun stunt nog weten te verkopen als "een eerste teken van zelfrespect in jaren" (EricJans hierboven #95081). Ik vrees, Eric, dat je dit zult moeten herzien...

(*)Zie Joost Ballegeer, "De Vlamingen - een volk zonder bovenlaag", blz,137

#95148

Herteleer

 

Heisa rond regeringsval + nieuwe formatie etc. etc. geeft uitstel voor een stemming over bhv, bemoeilijkt bekrachtiging van diezelfde stemming, vrijwaart de franstaligen om het zwarte manneke te zijn dat de regering doet vallen.
Als er toch een stemming komt, kan opnieuw de regering vallen, ditmùaal 'definitief' en gaan na eventuele verkiezingen de belangenconflictentellers en alarmbellen weer op zero en kan een nieuwe carrousel beginnen rondjes draaien.
Hier worden rare spelletjes gespeeld achter het rookgordijn bhv, en ik ontwaar dezelfde mechanismen als waarvoor Happartpoppekast indertijd slag om slinger werd opgevoerd....

#95178

EricJans

 

@ Leo:

Ik ga er nog steeds van uit dat de stemming onafwendbaar is. Vergis ik me? Is het laten vallen van de regering een methode om de democratie te blokkeren? Kan dat?
Als dat zo is heb je gelijk, natuurlijk, en moet en zal ik graag mijn standpunt herzien. Maar ik denk het niet. De Keuning kan het parlement niet weerhouden van een stemming.

Als dat wel zo is ontstaat een nieuwe strijd: niet een taalstrijd maar een strijd om de democratie zélve!
Het recht op een onafhankelijk functionerend parlement... de eerste en hoodste macht in een democratie.
Zijn we daar aanbeland, denk je?

#95180

EricJans

 

@ Leo:

Ik dacht dat het Duitstalige alarmbelletje al uitgewerkt was ergens in februari/maart 2010 en dat de stemming dus in principe kon volgen. En ik ga ervan uit dat het 'onderhandelen' nu enkel nog oponthoud voor een stemming inhield. Zie ik dat fout?
Want tot ieders 'verrassing' meldde de pers voorbije week dat niets nog een stemming in de plenaire in de weg stond.

Zodoende begrijp ik de VLD-uitstap uit de regering als een manoeuvre om een stemming te forceren... wat het in de feiten toch is?

Zie ik dat fout dan? En op grond waarvan? Kan de monarchie het parlement weerhouden te stemmen? Neen toch?

#95182

EricJans

 

@ Herteleer:

Hoe kan een nieuwe BHV-carroussel gaan draaien als het om identiek dezelfde wetsvoorstellen gaat die in het parlement ter stemming worden voorgelegd? Dat kan niet.

Een belangenconflict draait niet en nooit om het loutere vallen van een regering; enkel om wetteksten.
Als de wetsvoorstellen ongewijzigd blijven, kan de carroussel niet heropstarten. Dat is wat niet klopt aan je redenering. Je focust je op de uitvoerende macht; de stemming gaat (en het draaien van carroussellen gaat uitsluitend over de wetgevende macht.)

#95183

LVB

 

@EricJans: Na nieuwe verkiezingen moeten wetsvoorstellen opnieuw worden ingediend en kan de hele carrousel opnieuw van 0 af aan starten. Het hangt dus niet af van de vraag of de regering valt, wel van de vraag of de kamers ontbonden worden. De regering kan gerust vallen en opgevolgd worden door een nieuwe regering, zonder nieuwe verkiezingen.

#95185

EricJans

 

@ Luc:

Juist: maar dus is de val van de regering niet noodzakelijk een stap naar de ontbinding van de kamers: er kan worden gestemd en ook de ontbinding van de kamers kan worden tegengehouden om tot stemming over te gaan.
Bovendien: zelfs een nieuwe kamer zou 'hetzelfde wetsvoorstel' voorgelegd krijgen, voorstel waarover alle carrousels reeds uitgedraaid zijn.

#95187

Leo Norekens

 

@EricJans: "de VLD-uitstap uit de regering als een manoeuvre om een stemming te forceren".
Okee, maar mijn punt was dat dit een nodeloos en mogelijk noodlottig manoeuvre was/is. Ze konden BVH diezelfde middag agenderen en er ten laatste deze week over stemmen, zonder val van de regering, zonder Albert als 'Deus ex Machina', zonder gevaar voor ontbinding van de kamers en heropstart van de belangenconflictencarroussel.
Waarom deden ze het dan tòch? (uitgerekend deze 2 paladijnen van Albert)

-------

"...een onafhankelijk functionerend parlement... de eerste en hoodste macht in een democratie" >>> Ja Eric, ik dacht dat we daar al heel lang een kruis over gemaakt hadden.