Het recht om te beledigen

De kranten en tv-zenders die de moed niet hadden om hun publiek de karikaturen te tonen in deze cartoonaffaire, moeten zich schamen. De intellectuelen die deze beslissing namen leven van de vrije meningsuiting maar acccepteren tegelijk censuur. Ze verbergen hun geestelijke mediocriteit achter nobel klinkende principes zoals 'verantwoordelijkheid' en 'gevoeligheid'.

De politici die stelden dat het publiceren en herpubliceren van de tekeningen 'onnodig', 'ongevoelig', 'onrespectvol' en 'slecht' is, moeten zich ook schamen. Ik ben van mening dat de Deense premier Anders Fogh Rasmussen correct gehandeld heeft toen hij weigerde om vertegenwoordigers van dictatoriale regimes te ontvangen die eisten dat hij de macht van de pers aan banden zou leggen. We moeten hem vandaag moreel en materieel bijstaan. Hij is een voorbeeld voor alle andere Europese leiders. Ik wou dat mijn eerste minister het lef van Rasmussen had. [...]

We zijn overspoeld met opinies waarin aangeklaagd wordt hoe smakeloos en tactloos de cartoons waren - visies waarin beklemtoond wordt dat de cartoons alleen maar geleid hebben tot geweld en onrust. Wat hebben die cartoons voor goeds opgeleverd, zo vragen velen zich hardop af. Wel, de publicatie van de cartoons bevestigde dat er in heel Europa een wijd verspreide angst leeft onder auteurs, filmmakers, cartoonisten en journalisten die de intolerante aspecten van de islam willen beschrijven, analyseren of bekritiseren. [...]

Ik wil geen religieuze gevoelens beledigen, maar ik ga me ook niet onderwerpen aan tirannie. Eisen dat mensen die de leer van Mohammed niet accepteren hem ook niet mogen afbeelden is geen vraag om respect maar een eis tot onderwerping.

Ayaan Hirsi Ali in een toespraak te Berlijn, 9 februari 2006, gepubliceerd in De Morgen, 10 februari 2006


Reacties

#17824

Leo Norekens

 

Dat laatste lijkt mij de kern van de hele discussie, en hét belangrijkste verwijt aan alle bange-blanke-mannen:
Dit IS géén vraag om respect, maar een eis tot onderwerping!
(Is mijn pastoor beledigd als ik vlees eet op vrijdag? Zijn chassidische joden beledigd als ik blootshoofds over straat loop? ... En zo ja, wat dan nog??)

#17851

Eric Jans

 

Juist, juister, juiststtt!

En... in deze (belachelijke?) symbolen-oorlog (die jammer genoeg méér is dan een symbolenoorlog) zou ik alle LVB-lezers willen oproepen om een steentje bij te dragen om Denemarken het Eurovisie Songfestival te laten winnen.

Belachelijk? Ja natuurlijk belachelijk! Maar geef toe: het zou wel mooi zijn. Stel je voor dat Denemarken met kop en schouders voorsprong dat liedjesconcours zou winnen?! Zou dat geen luid en duidelijk 'even symbolisch antwoord' zijn? Zou het ook niet zó begrepen worden?
Op dit moment is er nauwelijks of géén antwoord vanuit Europa. Denemarken blijft in de kou staan.

Kom niet met 'zo'n liedjesfestival dient daar niet voor', hé?!
We kunnen er misschien eens iets nuttigers van maken dan dat buurlanden elkaar veel liefs toewensen met de 12 punten!
En nóg mooier zou zijn als Denemarken kon winnen met het lelijkst denkbare nummer!

Als symbool zou het wel kunnen tellen! Vote DENMARK please!
Een sms-je waard? Tuurlijk wel!