Centrum-rechts

Wie durft zich nog centrum-rechts noemen? Niemand, terwijl daar toch niets onwelvoeglijks aan is. Zijt ge extreem-rechts als ge pleit voor een maatschappij waarin scholieren hun leerkrachten niet aanvallen en waarin mensen veilig over straat moeten kunnen lopen? Neen toch?

Leo Tindemans, geïnterviewd door Jan Segers in Het Laatste Nieuws van 13 augustus 2005

Reacties

#12815

Cogito

 

Ikzelf ben eens voor fascist uitgemaakt toen ik zei dat ik 160 wou rijden op de snelweg. Door iemand die mij op het einde van een discussie waarin zijn argumenten opraakte toesnauwde: "We maken er een ARM en GROEN Europa van!"

#12817

Francis Devriendt

 

Ik zie niet wat dat met de uitspraak van Tindemans te maken heeft Cogito.

Graag on topic. Het punt van Tindemans is dat wie zich een beetje rechts wil situeren onmiddellijk extreem-rechts wordt genoemd onder invloed van het zo heerlijke politiek-correcte denken.

#12818

Cogito

 

"het punt van Tindemans is dat wie zich een beetje rechts wil situeren onmiddellijk extreem-rechts wordt genoemd onder invloed van het zo heerlijke politiek-correcte denken."

Daar past wat ik zeg toch perfect in?

Autovriendelijkheid wordt versleten voor extreem-rechts, vanuit het mechanisme dat Tindemans schetst en U zo goed verwoordt.

En om duidelijk te maken dat mij dat werd toegebeten door een politiek-correct persoon staat zijn uitspraak over arm en groen erbij.

Ik zal in het vervolg proberen ieder tussenstapje in mijn gedachtengang expliciet proberen uit te leggen zodat iedereen het snapt.

(dit laatste zinnetje is enigszins cynisch bedoelt voor wie het niet door had)

#12819

Cogito

 

euh bedoelD excuseer.

#12820

John Fleming

 

Cogito,

Als je 160 km/u wilt rijden kunt ge u toch het best 'uiterst links' situeren.

Kwestie van verkeersveiligheid!

#12826

Briggs

 

Valt te zien, als je aan het spookrijden bent moet je wel op het extreem-rechtse rijvak rijden.

#12829

Francis Devriendt

 

@Cogito:

Ik heb nog nooit geweten dat autovriendelijkheid wordt versleten voor extreem-rechts. Ik zie trouwens met de beste wil van de wereld het verband niet. Als ik vind dat de overheid het autogebruik teveel tegenwerkt ben ik dus een blokker ?

Ik help u graag in het uitzuiveren van uw redeneringen van betwistbare en onuitgesproken vooronderstellingen. Omdat dat de kwaliteit van het debat alleen maar kan verhogen.

Graag dus inderdaad een explicitering van iedere tussenstap in uw redenering, voor mijn én uw comfort.

Met centrum-rechtse groeten,

#12830

Briggs

 

Francis: Een Fascist wordt meestal aanzien als iemand van Extreem-Rechtse signatuur. Cogito als rechtse rakker werd voor Fascist uitgemaakt wegens zijn voorstel.

Conclusie: Centrum-rechts bestaat niet. Oftewel ben je links (wat dan meestal als 'Positief, Progressief' aanzien wordt) oftewel ben je extreem-rechts (meestal aanzien als 'fout').

Cogito: Kwam de beschuldiging van een linkse rakker ?

Dat zou het best overeenkomen met hun verwrongen wereldvisie.

#12833

ivan

 

Overigens is het voorbeeld van Tindemans slecht gekozen. Ik kan me best voorstellen dat iemand als Tobback zou kunnen pleiten voor "een maatschappij waarin scholieren hun leerkrachten niet aanvallen en waarin mensen veilig over straat moeten kunnen lopen".

Iedereen tegenwoordig wil een veilige maatschappij. Het is ook ergens de manier waarop je zo'n maatschappij wil bereiken. Wanneer je terug lijfstraffen invoert zullen leerlingen misschien niet langer hun leerkrachten aanvallen (alhoewel dat niet zeker is me dunkt), maar zo'n methode zou ik toch eerder als extreem-rechts beschouwen.

Dus nee je bent niet extreem-rechts als je pleit voor een veilige maatschappij, je bent zelfs niet noodzakelijk rechts. (Anders is Tobback rechts. Brrr. Dat die maar bij zijn soort blijft.) Maar een begrip als extreem-rechts is zeker nog relevant wanneer het de wijze waarop betreft.

#12835

LVB

 

@ivan: natuurlijk is Tobback wél rechts in de sociaal-ethische dimensie (niet in de economische dimensie). Zijn weeklacht over het sperma dat elke avond van zijn tv-scherm druipt, is genoegzaam bekend.

#12836

NN.

 

Had eigenlijk wel graag de gehele tekst gelezen ... opvallend is toch wel dat Tindemans zo een overweging maakt. Er is wat aan het roeren ... wie zei daar ook weeral dat er geen links of rechts bestond ? Alhoewel ik aansluit bij de mening dat alles opdelen in links en rechts ook niet bevorderlijk is voor de discussie. Maar kom, ieder zijn meug.

#12838

ivan

 

@luc: dat is overigens wel interessant. Want zijn weeklacht heeft voor een stuk ook te maken met de vercommercialisering van de media. Tobback is nooit te vinden geweest voor het doorbreken van het monopolie van de openbare omroep. Vanuit zijn "rechtse" weerstand tegen het "sperma" komt zijn linkse weerstand tegen commercie weer boven (zie nu ook de nachtwinkels).

#12845

Cogito

 

Beste Francis,

Centrum-rechtse groeten terug.

Dit is nu net mijn punt:

autovriendelijkheid is niet links. Het past niet binnen het politiek-correcte adagio: iedereen IN de stad en UIT de auto.

Het dus is rechts, van centrum tot infinito.

Aangezien het niet-links is wordt het door links versleten voor extreem-rechts.

QED.

U mag mij zeker helpen in het autovriendelijker maken van de politiek-correcte mening.

Maar U zal inderdaad zien dat het Vlaams Belang de énige partij is die op dit moment nog enigszins openlijk dùrft uitkomen voor pro-auto standpunten, zoals het verdedigen van de 'voorlopige' bruggen op de singel rond Antwerpen.

De kampioen autovriendelijkheid is op dit moment uiteraard JMDD, en we weten hoe die wél gesteund wordt door een brede achterban, maar ook hoe zijn mond gesnoerd wordt, en welk soort licht- en donkerbruine verwijten hij voortdurend naar het hoofd wordt geslingerd.

O ja, ik heb ook wel eens uit politiek-correcte hoek horen beweren dat 70 km/u, de Vlaamse builenpest ( verkeersdrempels voor het geval U ook deze beeldspraak niet zou vatten ), autovrije stads- en dorpscentra, opzettelijk boycotten van parkeermogelijkheden, het afschaffen van rijstroken op vierbaanswegen, de onwil om nieuwe wegen aan te leggen, de voortdurende met belastinggeld gefinancierde propaganda om nu toch eindelijk die bus te gaan pakken, het voortdurende gehamer op het gebruik van de fiets bij kleine afstanden, de onwil om relatief eenvoudig aan te pakken structurele files door structuur aan te pakken, het investeren van miljarden in niet-renderende openbaar vervoerlijnen,, superboetes, camera's etc... "helemaal niet auto-onvriendelijk" zijn, maar dat is van de categorie "oorlog is vrede", "vrijheid is gevangenschap", "arbeit macht frei" etc...

Ik hoop dat Uw interpretatie van autovriendelijkheid niet deze is.

En in dat geval zult U bij het uitspreken van uw autovriendelijkheid snel ontdekken dat men U van extreem-rechtse sympathieën verdenkt. Probeer maar eens.

#12846

Cogito

 

En inderdaad Briggs, die beschuldiging kwam van een linkse rakker, wat ik heb trachten te illustreren door te zeggen dat deze beschuldiging van iemand kwam die "er een arm en groen Europa" van wou maken.

#12850

Freak

 

@ Cogito

zó spartelen

#12851

Freak

 

JMDD is ook een vazal geworden en is z'n autovriendelijkheid uit puur geldbejag toevallig vergeten

hij kan m'n rug op met z'n linkse propaganda (check zijn site maar eens)

#12854

Cogito

 

@Freak, (what's in a name?)

Spartelen, gij kent mij nog niet blijkbaar.

Spartelen zal moeten, wringen tot we onze goesting hebben, want we zitten met een doelbewuste onderdrukker op de rug die het expliciet op onze 'soort' gemunt heeft.

Uit uw post kan ik opmaken dat je ook een 'rechtse rakker' bent, en hoop ik dat je opmerking niet betekent dat je voor de lethargie kiest, de berusting 'omdat er toch niets aan te doen is'.

Ik nodig U uit om U eveneens niet gewonnen te geven.

#12860

de andere kijk

 

Over Tobback gesproken: zijn uitspraak dat hij zelfs in de woestijn zou stoppen voor een rood licht, is mij altijd bijgebleven. Wie zet er nu in godsnaam een verkeerslicht in de woestijn?

Even uit eigen ervaring spreken: vorige week vielen er bij mij twee boetes binnen van elk 150 euro voor overdreven snelheid. Ik reed respectievelijk 69 en 71 per uur op een weg waar de maximaal toegelaten snelheid 50 km is. Het gaat om een 4-vaks baan, waarbij de twee vakken in beide richtingen van elkaar gescheiden zijn door een metersbrede berm. Als je op een dergelijke baan 50 rijdt, vlamt de rest je voorbij en bekijkt men je als een ouwe pee die op een autosnelweg 70 doet. Ik (en mijn portemonnee) zijn wellicht lichtjes bevooroordeeld, maar is een dergelijk beleid nu een beleid van verkeersveiligheid of een beleid van geldklopperij?

#12861

Cogito

 

Er zit spijtig genoeg veel meer dan zomaar geldklopperij achter. Was het maar enkel geldklopperij. Er zit een ideologie achter, waarvoor ik nog geen geschikte naam heb gevonden.

Een uitspraak van Steve Stevaert ca. 97-98: "de automobilist moet een zielepoot worden."

Men is met niets minder bezig dan het stapsgewijs onfatsoenlijk maken van het autorijden, eerst van het aangenaam autorijden, dan van het normale autorijden, dan van de gewoonte om auto te rijden, totdat het vervoer zo ver mogelijk gecollectiviseerd is - in handen van de staat.

Dat dit laatste belangrijk is kan je makkelijk nagaan door de reacties te polsen op voorstellen om het openbaar vervoer te privatiseren.

Tegelijkertijd is men bezig met de mensen stapsgewijs in appartementen te verhuizen, stadsvlucht 'te bestrijden' te noemen, het stadswonen in de media (soaps!) aan te prijzen, de Eeuwige Fiets door de strot te rammen etc..., allemaal met als doel om de invloed van het ondier mens op de natuur te minimaliseren en 1 levenswijze verplicht te stellen, zelfs andere levenswijzen te criminaliseren.

Het linkse adagio 'IN de stad en UIT de auto' moet bij uitstek goed begrepen worden door rechts. Hierin zit namelijk een stuk essentie van de huidige linkse kerk: het niet erkennen van eigendomsrechten en persoonlijke vrijheid.

#12862

Cogito

 

En met verkeersveiligheid heeft het inderdaad niets te maken.

#12863

Cogito

 

De uitspraak van Tobback over het verkeerslicht in de woestijn is interessant: hij verwacht niets minder dan kadaverdiscipline van de bevolking: gehoorzamen!

Met eenzelfde mentaliteit draaide iemand in WOII de Zyklonkraan open. Het is het einde van het persoonlijke denken en persoonlijke verantwoordelijkheid.

#12881

Francis

 

Ik ben laatst nog geflitst aan 121 km/u op de E17 in Deinze.

Met verkeersveiligheid heeft dat me duntkt ook geen fluit te maken.

Heeft de staatskas wèl 50 EUR opgebracht, die ik dan wel niet meer in de economie kon steken.

#12884

Briggs

 

121km/u & geflitst ? Zeker dat het 121 was ?

Afgelopen dagen ook af en toe meer dan toegelaten gereden (51-52 in een 50 zone) en niet geflitst (Asse).

#12909

New Statesman

 

damn Cogito, spot on wat je daar zegt over de ideologie van de Linkse Kerk.

Die denigrerende taal van SS uit H is me ook bijgebleven.

Verachtelijk gewoon hoe hij tekeer ging tegen automobilisten, alsof het allemaal potentiele criminelen waren.

Dat hij waarschijnlijk achterin een A8 met chauffeur lag te vegeteren, die hem apezat van het ene restaurant naar het andere bracht (en nog steeds brengt hoogstwaarschijnlijk) zullen we ook wel niet uit de correcte pers vernemen. Evenmin hoeveel boetes er onder het tapijt worden geschoffeld, waar het overtredingen van de excellenties betreft.

Stigmatiseren van hele bevolkingsgroepen is toegelaten door de LK, mits het eigen hoger belang is gediend.

#12921

Cogito

 

Inderdaad New Statesman,

En we zien hoe ze ermee doorgaan, de LK.

In vele gemeenten hangen de verkeersborden van zone 30 al klaar in de bebouwde kommen, tegen 1 september.

Een steriel afgesloten media en televisie heeft zorgvuldig iedere aankondiging vermeden, een politiek debat van voor- en tegenstanders is er nooit geweest, de burger wordt weer behandeld als een ganzelevergans, kweik open en slikken.

Ook dat is niet het laatste, ik meen te weten dat verkeersvrije dorpskernen in de pijplijn zitten, 50 km/u op verbindingswegen (waar je nu nog 70 mag 'razen') en 80 als doel op middellange termijn op alle snelwegen.

Toch eens informeren hoe je emigreert naar de States.

#89459

Mark Somers

 

in de states wordt trager gereden dan in europa, misschien toch nog eens nadenken

#95070

Cogito

 

Maar dat is helemaal niet waar Mark Somers, dat was zo in 1972, maar 1à toto 15 jaar later waren al deze idioterieën achterhaald en is men in de States terug normaal beginnen rijden. wie zoiets zegt is nog nooit in de States geweest, waar men 80 mph rijdt waar men 70 mag.

#104383

5-HAVO student

 

Ik zie aan de gesprekken die hier worden gevoerd dat jullie veel van de Nederlandse politiek afweten. Daarom zou ik graag willen vragen aan jullie of iemand mij kan uitleggen wat de "centrum-rechtse coalitie" inhoudt. Dit moeten we namelijk voor het vak Maatschappijleer weten, en ik kan het eigenlijk nergens vinden op internet.

Met vriendelijke groet,

Koen Kempen

#104386

Patient X

 

"coalitie" wil zeggen : regering met meerdere partijen, meer dan een dus. In Nederland is dat CDA en VVD. CDA is centrum, VVD rechts. Centrum-rechts dus. Rechts wil meestal zeggen, in sociaal-economische zin, minder belastingen, meer uitkeringen. Links het tegengestelde. Centrum is tussenin. Het hangt natuurlijk ook af van wat het budget toelaat. In Nederland is er een minderheidsregering, de PVV steunt die vanuit de oppositie zodat er een meederheid is in de kamer, maar zit niet in de regering, heeft dus geen ministers. De PVV doet dit in ruil voor het realisren van enkele van haar standpunten.

#104388

Patient X

 

Foutje, ik bedoelde minder belastingen, minder uitkeringen

#104389

Johan Vandepopuliere

#104796

5-HAVO Student

 

Hartelijk dank voor de reactie op mijn vraag.

Het was precies de informatie die we nodig hadden,

Misschien dat we nog eens in de moeilijkheden komen met ons werkstuk, maar dan laten we het nog wel horen :)

Groetjes

Koen Kempen