Vlamingen op buitenlandse radiostations over Deense cartoons

De affaire van de Deense cartoons heeft er de voorbije dagen voor gezorgd dat enkele Vlaamse bloggers geïnterviewd werden door buitenlandse radiostations.


Ingenieursstudent Tijl Vercaemer nam het initiatief voor een solidariteitscampagne met Denemarken. Onder het motto "'Support Denmark" bevat zijn website een boodschap in 42 talen, en stelt hij buttons ter beschikking die op andere websites kunnen geplaatst worden. De site haalt momenteel meer dan 16.000 bezoekers per dag.

Tijl werd zaterdag geïnterviewd door Radio Free Europe (artikel, script), een radiostation dat in diverse Oost-Europese en Centraal-Aziatische talen uitzendt en gefinancierd wordt door de Amerikaanse overheid. Zondag werd Tijl geïnterviewd door BBC Radio Five Live (mp3, 2:01, 1.4 MB). De BBC-interviewer dacht eerst dat hij een Deen aan de lijn had, en was enigszins verrast toen Tijl hem vertelde dat hij een Belg is.

Paul Belien haalt dezer dagen als hoofdredacteur van groepsblog The Brussels Journal 100.000 à 200.000 bezoekers per dag. Hij werd dinsdag geïnterviewd (mp3, 9:25, 2 MB) door John Batchelor op ABC Radio, in een nationwide talkshow. Het interview ging voornamelijk over de cartoon-hoax, waarbij sommige imams ten onrechte beweerden dat één van de cartoons Mohammed afbeeldde met een varkenssnuit. Woensdag werd Paul geïnterviewd door John Kobylt en Ken Chiampou van KFI Los Angeles (mp3, 18:41, 8.5 MB).

Filip van Laenen, een Vlaming die in Oslo werkt en woont, en die ook wel bekend is als blogger Hoegin, was dit weekend te horen (mp3, 58:53) op Radio Free Finland, een webradio. Het interview met Filip begint op de 28ste minuut.

Reacties

#17683

Outlaw Mike

 

't valt niet op hee? Overal die Deense vlagskes... van een Vlaming notabene, niet van een Deen! The Brussels Journal, gerund door Vlamingen. Hoegin op Radio Finland... we hebben reden om fier te zijn.

#17686

Joppe

 

Als meest onderdrukte burgers van gans west europa moet men zich over deze solidariteit niet echt verbazen.

#17694

Leo Norekens

 

We laten heelder dagen in ons eigen gat schoppen, maar kunnen het onrecht dat een ander aangedaan wordt niet aanzien. Zijn "wij" (Vlamingen) nu helden of dommekloten?

Dit laatste uiteraard met alle respect voor Belien en Hoegin, die toevallig al vele mààànden op 2 en 3 onder mijn Favorieten staan, achter LVB vaneigens... :-)

#17777

Lies Van Rompaey

 

Is er dan niemand die vindt dat de 'andere' partij benadeeld wordt? De reactie is zwaar overdreven, maar:
1) de grote massa vindt het Moslim-ondwaardig om zo te reageren. Wie van jullie leest Syrische blogs?
2) zou het niet kunnen dat de cartoons eerder aanleiding zijn dan oorzaak van al het protest? Sinds 9/11 houdt de hele wereld de Moslims in het oog en wordt vrijwel elke Moslim als een potentiële terrorist behandeld. Misschien is de druk op de ketel wel te groot geworden?

#17862

Eric Jans

 

Beste Lies,

Wat is waarschijnlijker? Dat ik als Vlaming in Vlaanderen een Syrische Blog zou lezen (en ik beschouw dat niet eens als uitgesloten!) of dat een islamitische inwijkeling of een afstammeling daarvan uit de Arabische wereld, die sinds jaar en dag in Vlaanderen woont, werkt (?), ... hier bij LVB (bijvoorbeeld) eens zou meediscussiëren?!

Welke grote massa vindt hier iets moslim-onwaardig? Zij die NIET en NOOIT demonstreren als er westerlingen worden onthoofd? Bedoel je dié massa?
Excuus... ik heb daar geen hoge pet van op.

En de hoofdredacteur van die Jordaanse krant die dan wél waardig reageerde... hij zit in de bak!

Een democratie moet inderdaad de maat van haar reactie afwegen. Maar laat één ding bijzonder duidelijk zijn: wij (Westerlingen) zijn momenteel NIET in debat met de islamieten. Ik voel me niet verplicht in debat te gaan met een totalitaire TEGENstander. Eerst moet (bijvoorbeeld) die Jordaanse hoofdredacteur vrijgelaten worden en PAS DAN is er weer een debat. Niet omgekeerd.

Je moet kiezen: democratie exporteren of totalitarisme importeren. Wie niet kiest, doet het tweede.
Laat daar geen enkel misverstand over bestaan. Dit draait uit op een Grieks drama.

Natuurlijk mogen we sommige dingen niet zeggen of is het niet raadzaam dat te doen. En precies daarom hebben we cartoons, cabaret, theater, narren... om in een democratie het onzegbare tóch te kunnen zeggen.

Waarom, denk je, is theater een zo uitgesproken 'GRIEKS' gegeven?!
OMDAT de Grieken experimenteerden met de democratie. Sluit het Griekse theater (cartoons, cabaret,...) en je sluit de democratie. Daar is geen speld tussen te krijgen.
Je MOET kiezen.

De EU, de paus (...) argumenteren (?) dat cartoons wel mogen maar dat je niemand (in zijn overtuigingen) mag beledigen.

IS DAT ZÓ?
Wat is het Vlaamse woord voor cartoon? Een 'SPOTPRENT'. Hoe maak je een spotprent zonder (met o.a. overtuigingen) te spotten.
Dat is toch een bespottelijke redenering.

Het is die dreiging met islam-geweld die onze hoge pieten tot zulke bespottelijke redeneringen drijft. Wag met hen: andere en betere, zou'k zeggen.

En het niet lezen van Syrische blogs... is dat een verwijt?
Ik vind Mohammed met zijn slachtoffer-cultuur bespottelijk. Mag ik nog?

Dank u voor uw laatste restje democratisch gehalte.

#18088

Lies Van Rompaey

 

Beste Eric

Het niet-lezen van Syrische blogs is geen verwijt, maar die blogs geven wel een stem aan de mensen die het niet eens zijn met wat er gebeurt. Het nieuws hier, in ons democratisch land, zwijgt over de mensen die niet demonstreren, die thuis blijven en zwaar teleurgesteldzijn in hun medemensen. Ik vind het gewoon jammer dat alle Moslims als een pot nat worden behandeld. Is het ook niet opportuun voor het Westen en de VS dat de Moslims met hun gewelddadig gedrag al onze vooroordelen bevetigen?
Lies

#31993

roland marico

 

Berichten: 4

Woonplaats: Leopoldsburg

Geplaatst: Wo Okt 18, 2006 4:39 pm Onderwerp: De acht van Stanleystad Een mensonterende gijzeling.

--------------------------------------------------------------------------------

Ik ben Roland Marico, geboren te vlamertinge (Ieper).Woonplaats: Guillaumelaan 5 Leopoldsburg 3970 Telf: 011-747782 Gsm:0475664281 Email: [email protected] militair heb ik twee maal verplicht geweest naar Congo te vertrekken Ik ben gevangen genomen door de rebellen, en zes maand opgesloten in een cel, waar ik gefolterd en mishandeld geweest ben.Ik heb een boek geschreven over deze gijzeling Prijs: 12,70 euro.Voor meer informatie,tik mijn naam in opGOOGLE (roland marico) en bekijk alle sites van de ACHT VAN STANLEYSTAD.Het zal mij veel plezier doen een email te mogen ontvangen.De beste groeten en tot binnen kort.

Roland