De industrie van de angst

In breder perspectief is het niet onbelangrijk toch even te wijzen op de bij herhaling oplaaiende angstcultuur waarin we zijn terechtgekomen. Er hoeft zich maar één incident voor te doen of de hysterie is niet veraf. De bekende Britse socioloog Frank Furedi heeft het zelfs over een industrie van de angst. Kernrampen, besmettingen, kankers, vogelgriep, aids, bse, overstromingen: het houdt niet op. Sommigen worden er gek, depressief en doodmoe van.

De waarheid is dat dit deel van de wereld nooit eerder in de geschiedenis van de mensheid zo'n lange, vredevolle tijd van groot onheil gespaard is gebleven.

Mathias Danneels in Het Nieuwsblad van 7 april 2006

Reacties

#18888

Jöe

 

Exactamente, en dat is net het goedkope (maar jammer genoeg doeltreffende) wapen van Bush, Berlusconi en andere gevaarlijke gekken: de massa bang maken. Daarbij volop gesteund door bevriende (of eigen) media.

#18890

Pieter P.

 

Ik heb hierover een uitstekende BBC documentaire gezien getiteld: Power of Nightmares.

Ze behandelt zowel deze cultuur van de angst als de opkomst van het moslimfundamentalisme. Zeer verrijkend.

Ik raad het iedereen aan. (de documentaire is jammer genoeg nog niet op dvd te verkrijgen).

#18891

Briggs

 

"de geschiedenis van de mensheid zo'n lange, vredevolle tijd van groot onheil gespaard is gebleven."

Vredevolle tijd? Dus geen conflict in het Midden-Oosten; Afrika; Azië; Latijns-Amerika...all peace.

#18892

LVB

 

@Briggs: "dit deel van de wereld"

@Joe: de angst die Bush en Berlusconi naar verluidt willen creëren (tiens, ik dacht dat ze de massa in slaap wilden wiegen met brood en spelen?) is natuurlijk klein bier in vergelijking met de angsten die rood en groen ons willen aanpraten: global warming, genetisch gemodificeerde gewassen, kernenergie, armoede in de wereld, privatisering van de drinkwatervoorziening, globalisering, de slinkende open ruimte, de multinationals, en ten slotte, de grootste ramp van al, "de oprukkende verrechtsing".

#18893

Eric Jans

 

Industrie van de angst:

De dioxine'CRISIS'.
Een totaal van de pot gerukt, buiten alle proporties opgeblazen randprobleem met nu al 7 jaar paars tot gevolg.

Maar de ontwikkelingen in de 'wereldislam' van de voorbije jaren rechtvaardigen wel enige 'omzichtigheid', lijkt me. Wat de M-cartoons te zien gegeven hebben is een gezonde, ernstige verwittiging.
Daarrond is - gemeten aan de dempende reacties van diezelfde Bush! - zéker geen sprake van een 'industrie' van de islamofobie.

#18895

yupie

 

Inderdaad, zie ook de plezante tekst "geboren voor 1970" (http://blogger.xs4all.nl/fr... ook op andere plaatsen).

De risico-aversie is grenzeloos. Iemand in Korea belt met zijn GSM-toestel in een benzinestation dat ontploft, en hup de volgende eeuw mag niemand in een benzinestation nog zijn GSM gebruiken.

Eender wat, ergens, waar, gebeurt, ik hoor altijd iemand vol verontwaardiging zeggen "ZE zouden er toch iets moeten aan doen dat dat nooit meer gebeurt." Nog enkele decennia en wij gaan vrijwillig geheel en al Matrix-gewijs in een veilige cocon in leven gehouden worden.

#18897

Benny Marcelo

 

@Yupie: Dat er verhinderd wordt dat je andermans leven nodeloos in gevaar brengt bestaat al van lang voor 1970. Of zou je terug naar de tijd willen dat er eentje met een sigaret in zijne smikkel zijne auto staat vol te tanken.

#18898

Benny Marcelo

 

@LVB: het is niet eerlijk om links van alles de schuld te geven. Het is toch dank zij de linkse rakkers dat we nu op weg zijn naar de verdraagzame multi-culturele maatschappij waarbij iedere moedwillige autochtoon kan rekenen op een eerlijk proces. Het zijn toch die van links die, als ze in intercommunales zetelen, telkens uit eigen zak de tekorten bijpassen; zo begaan zijn ze met het algemeen belang dat ze haast zichzelf zouden vergeten, laat staan dat ze zich onrechtmatig gemeenschapsgeld zouden toeëigenen.
Als je de zegeningen van de linkse maaschappij niet wilt zien ben je slecht bezig Luc. tss tss!!!

#18899

ivanhoe

 

Angst voor de islam, angst voor elke wetje, angst voor de eigen toekomst...angst blijkt ook hier populair

#18901

Jöe

 

@ Luc: iedere politieke zuil wil de mensheid behoeden tegen zogenaamde onheilen, de een wat reëeler dan de andere, en ieder zijn eigen aanvoelen, maar vele van die angsten die "rood en groen ons willen aanpraten" vind ik meer gegrond dan die van Bush en Berl. En bij die laatsten vind ik de woorden "misbruik" en "onfatsoenlijk" meer gepast. Ook dikwijls lachwekkend zoals Silvio enkele jaren geleden zei: "als jullie voor mij niet stemmen gaan jullie favoriete TV spelletjes van het scherm verdwijnen". Hij weet goed genoeg dat meer dan de helft van de kiezers oenen zijn.
Maar ik wil zeker niet polariseren hoor tussen links en rechts: niemand is hier heilig.

#18902

Peter Fleming

 

Joe, nou ja, over welke angsten gegrond zijn, daar hebben we dan een andere mening over zeker

het feit dat dit werelddeel al 60 jaar van groot onheil is gespaard gebleven, zou je vanuit het perspectief van tijd en ruimte een anomalie kunnen noemen: ofwel hebben we ongelooflijk veel chance gehad, ofwel mogen we die verdienste op onze hoed steken

#18905

Briggs

 

Welk deel mag dat dan wel wezen? Vlaanderen? De Lage landen? Het Europese continent? Het Westen?

Geen taalrellen geweest? Geen balkanoorlog; dagelijkse schermutselingen tussen Griekenland & Turkije? Geen invasie van Noord Cyprus? Geen opstanden in Oost-Europa de voorbije 50 jaar? Geen Noord-Iers conflict? Geen Panama conflict?...

#18906

Briggs

 

Het enige onheil waarvan we gespaard bleven was het Warchau Pact. Niet omdat de media stilzweeg maar omdat de NAVO er was en het bipolaire 'wereldsysteem'.

#18907

ivan

 

Briggs: ik denk dat dat wel zal afhangen van wat je verstaat onder "groot onheil". Taalrellen en de balkanoorlog zijn wel iets anders dan de tweede wereldoorlog he...

Overigens mag Danneels wel wat meer ambitieus zijn: oorlogen, burgeroorlogen, grote conflicten zijn de laatste jaren op de terugweg wereldwijd. Je zou het niet zeggen maar de wereld is er de wel degelijk vredevoller op geworden. De grote schandalen van de laatste tijd zijn de genocides (bvb. Ruanda) waar het "westen" gefaald heeft om in te grijpen.

#18915

Briggs

 

Dedju Ivan!
Was er dan geen Koude oorlog? Ik dacht juist dat er veel meer oorlogen ('kleinere') waren de afgelopen 50 jaar.
Genocides zijn geen oorlog, wel vrede?

#18921

ivan

 

Nu beginnen we weer over "dit deel van de wereld" en de "wereld". De Koude Oorlog was in Europa géén echter oorlog, het is gewoon een label. En nee, de wereld is niet onveiliger geworden, maar omgekeerd: The first Human Security Report documents a dramatic, but largely unknown, decline in the number of wars, genocides and human rights abuse over the past decade. http://www.humansecurityrep...
En heb ik nu gezegd dat genocides geen oorlog zijn? Lees niet wat er niet staat Briggs.