De opwarming van de aarde

The day after tomorrow
De opwarming van de aarde wordt een hot issue. In de bioskopen draait nu reeds een trailer voor de rampenfilm "The day after tomorrow". Deze film met Dennis Quaid, die in de zomer zal te zien zijn, beeldt een klimaatramp op huiveringwekkend realistische wijze af. Gisteren publiceerde de Britse krant The Guardian een artikel over een geheim Pentagon-rapport waarin global warming een grotere bedreiging wordt genoemd dan het internationaal terrorisme. De geloofwaardigheid van dat rapport wordt wel ondermijnd door beweringen als zou een groot deel van Nederland over drie jaar al onbewoonbaar zijn als gevolg van overstromingen, en steden als Den Haag tegen dan al volledig ontruimd zouden zijn wegens overstromingen.

Global Warming Dogma
De meningen over de invloed van de mens op het klimaat zijn verdeeld, met believers als the Union of Concerned Scientists en non-believers als Bjorn Lomborg aan beide uiteinden van het spectrum. Wie stevige argumenten wil om de groene dogma's over Kyoto op een kritische manier te counteren, kan terecht in het boek "Man-Made Global Warming: Unravelling a Dogma" (review, Amazon.co.uk, Proxis.be) van Hans Labohm, Simon Rozendaal en Dick Thoenes, drie Nederlandse wetenschappers.

Het 'geheime Pentagon-rapport' ontmaskerd
Het 'geheime Pentagon-rapport' waarover The Guardian berichtte, werd geschreven door GBN (Global Business Network), een consulting-bureau gespecialiseerd in de ontwikkeling lange-termijn scenario's. Futuristen, zeg maar. Zij beschrijven de wereld zoals hij in de toekomst zou kunnen zijn, niet zoals hij met zekerheid zal zijn. Het lijkt erop dat het "geheime rapport" helemaal geen aanbeveling van het Pentagon aan de politieke beleidsmakers is, maar gewoon een scenario dat bij futuristen besteld werd met de bedoeling er respons-scenario's uit af te leiden. De CEO van GBN, Peter Schwartz, schreef destijds het script van de film 'War Games'. Enkele GBN-directieleden schrijven regelmatig voor het maandblad Wired. Meer details over GBN en het totstandkomen van de studie vind je in de Mudville Gazette. Fortune situeerde eind januari het rapport als volgt: "The result is an unclassified report, completed late last year, that the Pentagon has agreed to share with FORTUNE. It doesn't pretend to be a forecast. Rather, it sketches a dramatic but plausible scenario to help planners think about coping strategies". The Guardian ging dus in de fout door te schrijven dat het ging om een "geheim rapport dat door de defensie-top achtergehouden werd maar waar de redactie toch de hand kon opleggen".

UPDATE: niet CO2, maar methaan veroorzaakt de opwarming van de aarde, aldus Sargasso.

Reacties

#586

VH

 

Ik heb een Texaanse collega uit Houston en wij grapten vaak over de opwarming. Volgens het scenario loopt Olland grotendeels onder en krijgen we in Belgie een mediterraan klimaat - twee heuglijke voorruitzichten. Hij voegde er dan altijd aan toe met een brede grijns : "ja en New York verdwijnt ook onder water". De aversie van de Zuid- en West VS tegen het "arrogante" New York valt te vergelijken met onze aversie tegen "Ollanders".

Tegen de believers zou ik zeggen dat klimaatsveranderingen zich niet op korte maar lange termijn afspelen, en door natuurlijke factoren worden veroorzaakt. Er zijn heel wat grotere klimaatsveranderingen in het verleden geweest. De explosie van de Pinatubo vulkaan meer dan een decade geleden heet een aantal koele natte zomers veroorzaakt. De "kleine ijstijd" ten tijde van Breughel is zeker niet door het autoverkeer veroorzaakt.

Hier zit een politieke agenda achter. In ons eigen Taks-andrie wordt de hoax van de door-mensen-veroorzaakte hoax van de opwarming gewoon gebruikt om meer belastingen in te voeren. O.a. op de autobrandstof. "Het is misschien allemaal niet waar, maar we kunnen het wel goed gebruiken om meer geld naar de Staatskas te versluizen."

#587

bernard

 

Eraan geloven of niet: 'k blijf geloven dat Kyoto en wellicht vooral de aanverwanten niet zozeer een belastingsprobleem hoeven te zijn, neen, ze zijn een investeringsopportuniteit. Ze bieden én voor de bedrijfswereld én voor de werkgelegenheid fameuze, nieuwe kansen.

Zie maarbijvoorbeeld wie er de prijs Export VL gaat winnen. Naar mijn gevoelen gaat het overigens om innovatie en technologie, die niet zo vlug gedelocaliseerd zal worden.

Binnenkort verschijnt mijn boek daarover bij Academia Press.

#588

dof

 

Niet verwonderlijk doet "kwaliteitskrant" "De Morgen" de Guardian-flater nog eens dunnetjes over...

Hopelijk is het nu ook voor velen duidelijk dat de gretigheid waarmee de leftoiden deze dingen willen geloven de geloofwaardigheid van hun krantjes naar het "Fortean Times" niveau doet zakken.

#589

japser

 

autoverkeer zou vergelijkbaar kunnen zijn met massaal hout en kolen verbranden... auto's zijn de stofmonsters van de middeleeuwen destijds.

#591

bernard

 

Akkord, Japser. Veel nieuwe technologie is reeds ( bijna ) beschikbaar. Wat mankeert is de laatste link naar de effectieve realisatie.

Zie o a : http://www.incr.com/

WELKE NIEUWE TECHNOLOGIËN ZIJN ER NU REEDS BESCHIKBAAR VOOR DUURZAME ONTWIKKELING?

1. ENERGIE

· Energiebehoud : isolatie, beglazing, waterverwarming. Volgens verschillende bouwfirma’s is nog een bijkomende besparing van 20% mogelijk in bestaande gebouwen en van bijna 50% in nieuwe gebouwen

· Biomassa : wellicht de meest beloftevolle nieuwe, hernieuwbare energiebron uit landbouw ( stro, vezels van suikerriet ) , bosbouw ( residuen) en speciale teelten ( snel vervangbare “gewassen” zoals eucalyptus, wilg). Door het heraanplanten van bos is bioenergie CO2 neutraal.

· Waterkracht

· Zonne – energie : thermisch of via fotovoltaïsche cellen ( in dit laatste geval reeds veel toepassingen in Duitsland).

· Windenergie : met een jaarlijkse groei binnen de EU van 21% ( hoofdzakelijk Deense technologie).

· Zuiverende technologie: decarbonisatie ( koolstof ontnemen) van fossiele brandstoffen en biobrandstoffen

2. TRANSPORT

· Voertuigen aangedreven door alternatieve brandstoffen (de zgn. AFV: Alternative Fuel Vehicles) : biobrandstof, natuurlijk gas ( CH4 ), waterstof ( fuel cell, door electrolyse van water, met enkel water als uitlaat en distributie via pijplijnen).

· Voertuigen die gebruik maken van nieuwe technologieën ( de zgn. ATV – Advanced Technology Vehicles) : electrische auto’s , de hybride auto ( optimale combinatie van diesel en electrische auto –eigenschappen).

· Intelligente transportsystemen door de toepassing van IT ( informatietechnologie): Galileo ( het Europees civiel systeem voor positionering en navigatie ), het Europees Spoorverkeer – managementsysteem ( ERTMS), short - sea shipping

3. INDUSTRIE

· Industriële biotechnologie : onder andere van belang voor de gezondheidszorg, de farmaceutische nijverheid, bio-afbreekbaarof herbruikbaar afval, vermindering van energie – verbruik en verbruik van ruwe materialen, genetisch gemodifieerde gewassen.

· Informatietechnologie voor het management van hulpbronnen: het EMAS ( EcoManagement and Audit system) of het daaraan verbonden ISO14001-systeem, de LCA ( Life Cycle Assessment Method).

· Properder technologieën voor het verwerken van afval : een sector die nu in volle beweging is, in alle opzichten, ook wat winnen van energie uit afval betreft ( tot 99,5% van de energie - inhoud).

4. LANDBOUW

· Organische landbouw: voor het ogenblik vooral bij voederproductie en in de tuinbouw.

· Biotechnologie en life sciences

#592

Guido

 

zie ook:

http://www.indymedia.be/new...

Geeft enkel info over waar het zogezegde geheime rapport al voorkwam.

Iedereen die het leest weet dat het zever in pakskes is...

#593

Dog of Flanders

 

> Iedereen die het leest weet dat het zever in pakskes is..

Indymedia of het rapport?

#595

Guido

 

uwen site misschien?

#599

Sofie

 

Ach ja.. mensen.. er zijn duizende bestaande technologiën die onze vervuilende industrie kan vervangen maar de "wil" is er niet.

Neem nu onze wagen.

Iedereen is het ermee eens dat er iets aan gedaan moet worden maar iedereen blijft ook graag met zijn autootje naar het werk rijden. Zolang de zijne maar niet thuis moet blijven.

Verder kan de waterstof technologie gerust uitgevoerd worden maar dan zouden de mensen van de OPEC weer niet zoveel meer verdienen wat ze dan ook weer niet zo leuk vinden.

Uiteindelijke.. hoe je het draait of keert zullen we steeds weer uitkomen bij 2 factoren.

Geld en de koppigheid van ons menselijk bestaan.

#606

Archibald

 

Heleen Touquet van de Standaard heeft je stukje ook gelezen blijkbaar: http://www.standaard.be/nie...

#609

Hans Erren

 

De Nederlandse cabaretier Paul de Leeuw had op donderdag 26 februari een "fondswerving" voor de slachtoffers van de komende overstroming onder het motto "pompen of verzuipen". "Prins Bernhard" suggereerde in een nep-interview om het afrikaans olifantenoverschot af te schieten en te gebruiken om de nederlandse dijken op te hogen.

De uitzending is hier

http://www.omroep.nl/vara/t...

nog te bekijken.

#5176

GI Calling SUPER BELANGRIJK !!!!!

 

Het komt steeds meer in beeld.

The day After Tomorrow gaat zeker plaats vinden het is alleen een kwestie van tijd. De regering zou eens meer geld in nieuwe technieken, bomen plant en bescherming tegen ons zelf moeten steken.

We kunnen het niet meer stoppen !!!

steeds gaat het onderwerp weg

---- zo van "ik wil er niet over praten"----

Wordt eens wakker...!!!!!!!!!

WIJ KIJKEN ALLEEN NAAR ANDERE, NEDERLAND IS OP AMERIKA NA DE GRAATSTE VERVUILER VAN DE WERELD.

2020 wordt genoemd door meerdere metrologen en het pentagon

als jaar waarin de opwarming in volle gan treed.

eerder wordt 2012 genoemd als RAMP TIJD. door nog meer

mensen.

niet om iedereen bang te maken DIT IS DE WAARHEID !!!

Leef GOED, heb je veel geld koop een 2e huis in frankrijk.

de ijstijd komt volgends vele tot aan PARIJS. trek die lijn rond de aarde, daaronder komt DAT niet!!

Niet dat daar geen problemen komen de EXTREMEN worden gruwelijker warm word warmer en koud word kouder!!

IK GELOOF DAT DE GOED LEVENDE MENSEN ZULLEN OVERLEVEN.

EN DENK NA OVER HET LEVEN, LEEF NIET ALS EEN ROBOT.

Dit was iemand die je misschien nog wel tegenkomt in 2020 !

Want ik denk na over het leven en de toekomst

#5177

GI Calling SUPER BELANGRIJK !!!!!

 

ZIE bovenstaand van Gi Calling SUPER BELANGRIJK.

#12874

Harry

 

Het is nu dat we het moeten doen en niet als de hel begint los te barsten, als we alsmaar sneller gaan leven en niet meer tevreden zijn met wat we hebben gaan we er allemaal aan kapot gaan. De wereld kan dit tempo neit meer aan en met de wereld bedoel ik de mens en alles wat deze mens omringt. Wij moeten deze snelheid terug brengen en dan zullen we nog lang van deze wereld kunnen genieten.

#17621

GIBSON

 

CO2 EN methaan (alsook allerlei fluorverbindingen)zorgen voor het broeikaseffect

#35488

Ramona

 

Ik heb zonet de film van Al gore gezien : an unconvenient truth , en dit heeft me enorm geraakt. Ik ben altijd al heel milieubewust geweest: ik sorteer en recycleer, ik ga heel zuinig om met energie kortom ik probeer mijn steentje bij te dragen. Alle kleine beetjes helpen maar uiteindelijk moeten de grote vervuilers zoals industrie en continenten zoals amerika en australie toch ook over de brug moeten komen. Het is misselijkmakend om te zien hoe egoistisch en op geldbelust de grote machthebbers in de wereld zijn. Ze denken enkel aan dit moment: hoe kan ik zo snel mogelijk nog rijker worden. Voelen die mensen dan geen liefde voor hun kinderen en naasten. Ik wordt triest als ik denk dat mijn kinderen in een rampenscenario gaan terechtkomen en daarom wil ik nog meer als tevoren proberen meer mensen aan te zetten om na te denken over de opwarming van de aarde en hun doen in te zien dat het wel zinvol is om te werken aan een betere toekomst voor alle leven op aarde. WAKE UP BEFORE YOU WAKE UP IN A NIGHTMARE. Gebruik de liefde die je voelt voor je kinderen, familie, vrienden en huisdieren als een drijfveer om voor iedereen een mooie toekomst te garanderen. En aan alle amerikanen dit: wens je nu niet dat je toch had gestemd op Al Gore. Ik alvast wel.

#35494

Eric Jans

 

@ Ramona:

Ik ben tot traaaaaanen toe bewogen!
Ik hoop echter nét zo hard dat jouw kinderen (maar vooral ook de mijne!) in 2015 nog voldoende electriciteit zullen hébben! Want als hun ma zo doorgaat en die kerncentrales gaan niet rap weer aan een vergunning komen, dan zou zelfs je zuinigste leeslampje wel eens niet meer aan kunnen knipperen. Heeft gore Al je daar ook al eens over doen nadenken?

Doe de groeten van me aan de andere dames van het KAV.

#35502

Outlaw Mike

 

Eerlijk gezegd, gemicrogolfde lulkoek met gerecycleerd frituurvet erover als van Ramona doet me naar de Prozac grijpen. Madam Morini, mag ik uw aandacht vestigen op het feit dat het Kyoto protocol in 1997 verworpen werd door de US Senate, toen een Democratische president in het Oral Office zat?

"On July 25, 1997, John Kerry and Ted Kennedy, along with 93 other senators (with five senators not voting and none voting in opposition) adopted a resolution stating that ‘the United States should not be a signatory to any protocol to, or other agreement regarding, the United Nations Framework Convention on Climate Change of 1992, at negotiations in Kyoto.’ Shouldn’t someone who has held the office of vice president of the United States and who has sought the presidency disclose the facts, even when reviewing a book? The reason that Gore’s name is not found with the 95 others is that as vice president presiding over the Senate, he could not cast a vote unless there was a tie. On the Kyoto vote the result was 95 to 0 against the treaty."

Link: http://www.newsmax.com/arch...

"wens je nu niet dat je toch had gestemd op Al Gore. Ik alvast wel."

Ho, maar de mensen HADDEN toch op Al Bore gestemd madammeken? Alla, een meerderheid toch? Het is die cowboy Bush die de verkiezingen gestolen had. ONDEMOCRATIES!!!!

Intussen kan een beetje verder naar het zuiden een andere cowboy sinds begin deze week regeren per decreet, dwz wetten maken en toepassen zonder ze door het parlement hoeven te sluizen. Eén van de dingen die Chavez wil veranderen is de ambtstermijn van de president, lees, hij wil president for life worden. Kan het nog duidelijker? Een land wordt een commununistische dictatuur onder het oog van de wereld en geen haan die ernaar kraait. Chavez' afschaffing van het parlement lijkt me dunkt als twee druppels water op Hitlers Ermaechtigungsgesetz uit 1933, dat in essentie de Reichstag afschafte. Sossen blijven hetzelfde, of ze nu Hugo of Adolf heten.

Of Bruno. Tobback jr. liet zich gisteren ontvallen dat hij graag dictator zou zijn. Waar het hart van vol is...

#35505

Rick

 

Leve de opwarming! Weg met de ijstijd!

#35519

Joe

 

Ramona, laat je niet afschrikken door het gefundamenteerde gezwam van deze vooruitgangsfundamentalisten hier die zo liefst mogelijk alle bomen willen vervangen door GSM-masten en alle gras vervangen door tapijten van Beaulieu.
Ben ook pessimistisch voor mijn kinderen als er in dat machtige land ginder nog eens een republikein wordt verkozen.

#35523

raf

 

@Joe:
'zo liefst mogelijk alle bomen willen vervangen door GSM-masten en alle gras vervangen door tapijten van Beaulieu.'

En, vervang jij nu geen argumenten door hyperbolen?

#38162

never give up

 

3/4 van de wereld kent alleen maar levensnoodzakelijke problemen !!! Id luxe-landjes zitten de mensen zich zorgen te maken ! Zorgen over wat ; overgewicht , teveel vrije tijd , welke vakantiestemming , wat ga ik vandaag eten , rij ik met de fiets of met de auto ? Troost jullie , de geschiedenis kent opkomst en verval . het Oosten zal de rol van het Westen overnemen en dan kan het Westen zich bezighouden met levensnoodzakelijke problemen ! Global Verarming voor het Westen komt eraan verwende kinderen !

#38172

Cogito

 

Joe: waarom is pro en contra global warming verdeeld over links en rechts?
(liefst een antwoord van een hoger niveau als: omdat aan de linkerkant alle goei zitten, en aan de rechterkant alle slechten.)