Waar was jij op 11 september 2001?

Ik zat in mijn kantoor achter mijn PC-scherm. Om 15:41 ontving ik een e-mail die mij op de hoogte bracht van het nieuws dat er twee vliegtuigen in de WTC-torens waren gecrashed. Ik archiveer al mijn e-mails in Zoë, en hier is een schermafdruk van die mail.Bij oude mails laat Zoë het uur niet zien, dus roep ik even de source van de mail op:De naam van de afzender heb ik onleesbaar gemaakt, maar ik kan wel verklappen dat die mail afkomstig was van Jöe, bekend van zijn commentaren op LVB.net. Bedankt voor die mail, Jöe.

Een half uur later besloot ik naar huis te gaan, een paar honderd meter verder, om naar de tv te kijken. Op de VRT zag ik Mark Eyskens verklaren dat de Derde Wereldoorlog begonnen was. Professor Rik Coolsaet orakelde glunderend dat dit nu het gevolg was van de weigering van Bush om het Kyoto-verdrag te ondertekenen. 's Avonds had ik een afspraak in Antwerpen. Voor mijn vertrek stak ik een cassette in de video, die zes uur lang de uitzendingen van CNN opnam. In de auto volgde ik de gebeurtenissen via de BBC World Service. Toen ik na middernacht terug thuis kwam, ging ik nog wat discussiëren in nieuwsgroup be.politics. Mijn blog bestond nog niet, maar ik schreef een nieuwsgroep-artikel met als titel: "Erger dan Pearl Harbor, traumatiserender dan Vietnam". Mijn schatting op dat moment van het aantal slachtoffers (er was nog niks bekend) was sterk overdreven: 10.000 à 50.000 doden. Ik dacht: 2 maal 110 verdiepingen, een paar honderd mensen per verdieping, een hele vleugel van het Pentagon... Het was op dat moment ook nog niet bekend dat velen de torens hadden kunnen verlaten voor ze instortten.

En waar was jij op 11 september 2001, toen je voor het eerst van de aanslagen hoorde of las?

Reacties

#26996

RP

 

Was aan het werk, met geen tv bij de hand. Qua internet herinner ik me dat de servers van de internationale en nationale nieuwssites (cnn, bbc, vrt, rtbf...)het zwaar te verduren hadden, een probleem dat pas opgelost raakte nadat ze bijna allemaal een groot deel van hun audio, video en foto's van hun sites hadden gehaald, zodat er bijna een "text only" berichtgeving in de plaats kwam.

#26998

Mike

 

Ik zat bij Dexia-BIL te werken. De binnenkomende foto's werden eerst afgedaan als onwaarschijnlijk realistische trucage. Tot het tot enkelen doordrong dat dit bittere ernst was.
's Avonds in het hotel stonden er werkelijk overal televisies.

#26999

jwo

 

Ik zat op het werk bij een bank in Brussel, waar ik veel samenwerkte met een Libanese collega. We hadden geen internet-toegang, noch email, maar hij werd telefonisch op de hoogte gehouden door een vriend. Zij hadden direct door dat het om moslim-terreur ging, en dat de impact ervan enorm zou zijn. Ik vond dat allemaal een beetje overdreven, en werkte gewoon verder.

De meeste collega's waren enorm opgelucht omdat we even daarvoor verhuisd waren van een hoge Brusselse toren, naar een kelderverdieping; maar toen het nieuws verspreid werd dat het WTC in Brussel ontruimd werd, haasten de meeste collega's zich toch maar naar huis.

Omdat ik op mijn studio geen televisie heb, zag ik de eerste beelden van de aanslag pas in het weekend. Eigenlijk drong het toen pas écht tot me door.

#27001

Maarten Schenk

 

Ik werkte toen nog bij Skynet, en was o.a. verantwoordelijk voor het scriptje dat de binnenkomende Belga-nieuwsberichten in stukjes hakte en in een database stopte, zodat de portaalsite ze dan kon gebruiken.

Ik weet nog dat ik toen eerst een Belga-berichtje zag binnenkomen met het bericht dat er een sportvliegtuigje tegen het WTC was gevlogen in New-York, en dat cnn.com, news.bbc.co.uk etc. allemaal onbereikbaar waren. Enkel Slashdot.org werkte nog min of meer, en de mensen in de reactiemodule daar gaven 'live' commentaar.

Ik ben toen ook op IRC in het kanaal #nyc gaan zitten, waar meer dan 1000 mensen waren toen. De gekste geruchten deden er de ronde, o.a. dat Amerika de oorlog had verklaard aan Pakistan.

De Skynetkantoren waren toen nog in het vorige gebouw in Evere, waar ook de NATO zit. Toen we hoorden dat die naar huis mochten, zijn we maar in de kelder gaan zitten TV kijken.

Ik weet nog dat we toen zeiden: "Alles, de derde wereldoorlog begint, en wat doen ze bij de NATO? Allemaal een dag verlof nemen!"

#27003

Koen Godderis

 

Ik was in mijn zaak en moest bij een buur die een tv-winkel heeft even wat bestellen. Toen zag ik daar ook de eerste beelden van de inslag. Koude rillingen kreeg ik er niet van. Je beseft niet echt wat er precies aan de hand is. Je denkt: het zal wel allemaal niet zo erg zijn. Later ... komt pas het besef dat wat toen gebeurd is buitengewoon vreselijk was.

#27004

Jöe

 

Geloof het of niet, maar ik zat toen in het WTC, van waaruit ik dus die mail naar LVB verstuurd heb. Het WTC van Brussel welteverstaan. In tegenstelling met wat jvo schrijft herinner ik me niet dat het WTC toen ontruimd geworden is. We zijn gewoon binnengebleven en 's avonds, versuft van het moeizame surfen, naar huis gegaan. 't WTC is wel op een latere datum ontruimd geworden voor een vals alarm.

#27009

ivan janssens

 

Aan het werken. Ik weet nog dat ik de fractie binnenstapte en dat daar de tv opstond met de brandende gebouwen. De eerste reactie was toen : wow, maar niet veel meer. Ben dan met de trein naar huis gereden, heb direct de tv opgezet en toen bleek dat de gebouwen waren ingestort.

#27012

Jan Ottenbourg

 

Narita Garden Hotel in Tokyo.
http://www.ottenbourg.com/b...

#27014

ivanhoe

 

Ik zat thuis naar de TV te kijken...de vuelta (waar erik zabel toen de rit ging winnen) en ik ergerde mij aan het onderbreken van "de koers."
Eerst waren het gewoon extra journaals tussen de koers door, later verdween de koers volledig. Dan maar wat CNN gekeken, afwisselend met de VRT.

1 van mijn eerste bedenkingen was toen dat de "wraak/vergelding" van de USA grotere geschiedenis zou worden dan de aanslag zelf. Valt al bij al nog mee allemaal.

#27018

maartos

 

Ik zat in een café in Leuven met iemand te 'vergaderen' over een boekske dat we gingen oprichten. Er stonden een TV, maar wij konden er niets op zien vanaf ons tafeltje. We vroegen ons dus al af waarom iedereen zo enorm geboeid naar het scherm zat te kijken - we dachten aan een sportwedstrijd of zo. Pas toen we gingen afrekenen zagen we dat er iets gebeurd was en kregen we de uitleg van de barman.

#27019

Peter Fleming

 

Ik was die dag aan het werken in ons Antwerps kantoor toen ik een collega hoorde vertellen dat er "iets" gebeurd was,

ik probeerde naar cnn te surfen, maar dat lag plat

ik heb slechts vage herinneringen van die eerste uren, er waren toen ook veel geruchten die achteraf niet bleken te kloppen, zoals een bomaanslag aan het State Department enz.

ik ben zodra ik kon als een gek naar huis gereden, mijn brusselse collega's die vroeger naar huis mochten, geraakten niet van de parking af, door werken was de verkeerssituatie al een ramp en omdat de NAVO (die in de buurt zit) ook haar mensen naar huis stuurde, was het een regelrechte chaos

toen ik thuis kwam, stond de TV al op, het eerste beeld dat ik zag, was de crash van het tweede toestel in het WTC, ik was die avond en die nacht niet van het scherm weg te slaan

oh ja, tussendoor heb ik niettemin genoten van een optreden van het Chinees circus (anders was het zonde van de kaarten)

het was een surreële dag

#27020

Peter Dirix

 

Ik was op de terugweg van een ondernemingsraad van L&H in Ieper naar Wemmel en zette de radio aan toen ik vertrok. Ik dacht eerst dat het een of andere grap van Studio Brussel was, vermits het niet echt het tijdstip voor een nieuwsuitzending was (ik denk dat het rond 16.20 was). Even daarna kreeg ik telefoon van een vriendin en toen begon het allemaal wat te dagen...

#27023

Cogito

 

Ik was op kantoor toen iemand zei: "er is een (1) vliegtuig in de WTC toren gevlogen in New York". Sommige collega's spraken dadelijk over een aanslag maar ik dacht nog aan een ongeluk. Toen kwam de tweede en bestond er geen twijfel meer: Dit was een aanslag. Gezien de vele Amerikanen (het was een European Headquarter van een grote Amerikaanse multinational), was de sfeer zéér stil. De Amerikanen stopten met werken en waren zichtbaar zeer aangeslagen. Ze deden niets dan naar huis bellen. één van hen woonde in Washington op 5 minuten van het Pentagon. Zijn vrouw was ongedeerd en rapporteerde de chaos ginder. Alle Amerikanen spraken onmiddellijk van een 'act of war'. Een moslim-collega (koerdisch reporter) probeerde nog even te weerspreken wat iedereen zei: het kan om het even wie geweest zijn, waarom zouden het moslims zijn geweest? Toen iemand zei dat er op dit punt in de geschiedenis geen andere zelfmoordterroristen bestaan dan islamitische, gaf hij dat schoorvoetend toe. Hij was minstens zo aangeslagen als de Amerikanen en zei voortdurend: "Nu komt er oorlog in Irak, nu komt er oorlog in Irak."

#27024

Hans

 

Op het moment van de aanslag was ik aan het werk in een magazijn, als vakantiejob. Daar heb ik niets gehoord over de aanslag. Thuisgekomen stond mijn moeder verschrikt te kijken. Ik weet nog dat de grootste emotie bij mij vooral verbazing was. Dan veel gezapt tussen bbc, cnn en vrt.

#27025

Tom

 

Thuis voor tv wat aan het zappen, de hogeschool begon maar half september.

Tot ik CNN passeerde, net op tijd om het tweede vliegtuig live in de tweede toren te zien vliegen...

Denk tot laat in de nacht nog naar tv zitten kijken, vol ongeloof...

#27028

Willy

 

Het ochtendritueel was achter de rug : ontbijt, kranten lezen, TV openzetten, te beginnen met... CNN. Alleen al het gekrijs van de commentatoren maakte dat ik recht ging zitten om toch maar niets te missen. Was het al een herhaling ? Het beeld gaf straatwerkers die naar omhoog keken. Een vliegtuig naderde volgens mij veel te laag over de hoge krabbers. Rechtdoor. De toren binnen ! Consternatie ten top. Nu ik dit tik lopen er opnieuw rillingen over mijn rug en krimpt mijn hoofdhuid. Mensen lief, ik heb altijd beweerd dat het met de verslaggeving zover zou komen dat je uw eigen zoon zou zien vermoorden, maar dit was alles in de superlatieve trap : Zelfs de verslaggever raakte in paniek.
Ikzelf moet ook veel geluid gemaakt hebben, want opeens stonden mijn huisgenoten naast mij naar het scherm te staren.
Het vervolg : tweede vliegtuig, Pentagon, tot en met het instorten van de toren-met-antenne, de enorme stofwolk die langzaam de straten binnenrolde, rennende en schreeuwende mensen... Dat vergeet ik nooit.

#27030

Benny Marcelo

 

Zat net in de auto om naar huis te rijden van de vroege shift (14h). Al bij het contact aanzetten van de auto hoorde ik op BRT1 een programma onderbreking met opgewonden stem.
De eerste indruk die ik kreeg was dat er een oorlog was uitgebroken. Na enige tijd blijven luisteren hoorde ik dan wat er gebeurt was.
Thuisgekomen dadelijk de tv aangezet en kreeg op alle kanalen de resultaten te zien. Ik moet toegeven dat ik er danig van onder de indruk was.

#27031

LVB

 

@Willy: Het was ochtend in Amerika, maar namiddag in België. Maar misschien zat je toen in Amerika.

Straatwerkers die omhoog keken en de impact van het eerste vliegtuig zagen: die beelden van de gebroeders Naudet, die toevallig een documentaire aan het maken waren over die straatwerkers, zijn pas de dag nadien, op 12 september, voor het eerst uitgezonden.

Maar het is normaal dat sommige herinneringen achteraf herschikt worden, bijvoorbeeld in de chronologische volgorde van de feiten en niet van de waarneming. Zelfs Bush zei dat hij het eerste vliegtuig live zag crashen op tv, wat dan meteen werd aangegrepen door allerlei samenzweringsadepten: hij keek natuurlijk via een geheim tv-kanaal van de samenzweerders! ;-)

#27032

Leo Norekens

 

Zat thuis voor m'n computer te werken, op de eerste verdieping. Hoorde het nieuws van een crash op de radio. Dacht aan een sportvliegtuigje, maar die indruk werd snel bijgesteld. Toen werd een aanslag nog maar "een mogelijkheid" genoemd. Toen het tweede vliegtuig insloeg vielen de twijfels weg. Ik ben naar beneden gegaan, heb de televisie aangezet en de poetsvrouw aangemaand een beetje stiller te stofzuigen. ;)

Ik heb ze dus allemaal zien passeren, de inderhaast opgetrommelde deskundigen die de tv-studio's kwamen vullen.
(Eyskens werd 's anderendaags in sommige media een beetje belachelijk gemaakt omwille van zijn boude voorspelling over de Derde Wereldoorlog, maar men vergat er telkens aan toe te voegen dat hij gespecifieerd had: "van een totaal nieuwe soort". Ik neem aan dat hij bedoelde een "Global War on Terror", althans zo had ik het toen ook begrepen. Niet zo belachelijk, vond ik.)

#27038

ewildiers

 

Ik zat toen in Londen (Greenwich maritime museum), en hoorde op een klein TV-tje bij de ticketverkoper dat er aanslagen op het WTC gebeurd waren. Als ik me niet vergis spraken ze toen (in de eerste minuten/uren na de aanslag) over de mogelijkheid dat Cuba en Castro er iets mee te maken hadden, maar dat kan ik verkeerd begrepen hebben :)

#27040

Confucius

 

We hadden een directievergadering in ons hoofdkantoor in Rotterdam toen de secretaresse vanuit haar kantoortje naast de vergaderzaal belde dat we de TV moest aanzetten wegens ongelofelijk nieuws. We keken ademloos toe. Een half uurtje later kreeg ons kantoor in Engeland het bevel van de Engelse authoriteiten dat het veiligheidsniveau inclusief de check-in van passagiers met twee categoriën verhoogd moest worden. Iedereen startte daarop met bellen naar het thuisfront om de oude plannen die we nog hadden uit de tijd van de IRA bomaanslagen terug op te diepen en terug in voege te stellen. Dat leidde tot vertragingen bij de afvaarten van onze schepen en een lichte paniek bij de passagiers. Ik herinner me de woorden van de reporter die life verslag uitbracht: "This is an act of war we have not seen since Pearl Harbour"....

#27041

Argusoog

 

Was rond 15 uur op weg van Gent naar huis toen op Radio1 de volledige story te horen was met life verslagen. Erst dacht ik aan een gemoderniseerde eigentijdse versie van "War of the Worlds" van Wells. 90 minuten later thuis op CNN en BBC World en alle andere zenders zitten langszappen tot na middernacht.

#27042

Koenraad

 

Was toen aan het oefenen op mijn pc met MySQL en dat soort dingen. Af en toe eens overschakelen op de nieuwsgroepen waar ik een berichtje las over een vliegtuig in het WTC...stemde af op CNN en ben blijven kijken. Aan ons ma gezegd dat ze moest kijken naar de tv...en meteen in paniek schoot...dat met de Amerikanen...dat gaan ze zo maar niet laten zei ze. (Het mens heeft nog de oorlog meegemaakt..)
Was wel diep getroffen door de gezamelijke zang op de trappen van het Capitool. Weet niet meer wat ze precies zongen, maar het was het Volkslied biet d8 ik.

#27044

Thos

 

Op de schoolbanken van de middelbare school. Gelukkig hadden we net informatica en toegang tot internet. Ik keek toen reeds regelmatig het nieuws na op Yahoo! News. Het was een gewone dag met gewoon nieuws, tot ik op "refresh" klikte en plots de nieuwe headline zag. Het hoofdartikel was toen nog een kleine alinea ("more to follow") met één kleine foto van een toren met één groot gat erin. Ik dacht eerst aan een ongeluk, daarna aan een sportvliegtuig volgeladen met explosieven dat bewust in de toren was gevlogen. De Yahoo! Message Boards puilden toen uit van de berichten, het waren het honderdduizenden en na korte tijd overbelast, amper nog te bereiken. Niemand in de klas toen, leraars noch leerlingen, was er toen van op de hoogte. Ik heb maar niets gezegd. Toen ik naar huis ging was dat heel goed in de wetenschap dat morgen anders zou zijn.

Als ik me niet vergis was 11 september een dinsdag. Ik weet nog dat we de dag erna geschiedenis en nederlands hadden, een woensdag dus. Er werd geen of amper les gegeven, alleen nog over de aanslagen gepraat. De leraar Nederlands, vrij pro-Amerikaans en er recent nog op vakantie geweest, was zo van zijn melk dat hij zijn boekentas niet eens had meegenomen naar school. Hij kon alleen nog maar het hoofd schudden en was zichtbaar aangedaan. De linkse lerares godsdienst begon de les met de vraag "Wie heeft het gedaan?".

#27049

Briggs

 

ik zat in de Cora, anderlecht. Heb toen alle TVsets op CNN laten zetten, inclusief hun enorm groot scherm. Daarna naar huis gegaan en verder gekeken tot de torens inzakten.

#27051

Bart S.

 

Ik zat in Brussel te werken. Mijn echtgenote en kinderen waren echter in Chicago. Eventjes gezweet toen er op het nieuws werd vermeld dat er ook een vliegtuig op weg was om de Sears tower aan te vallen...

#27054

VH

 

Ik studeerde toen nog en had sinds enkele dagen gedaan met mijn tweede zit. Zoals elke vermoeide student lag ik in de zetel tv te kijken en te bekomen van het feestje van de dag ervoor. Ik was net naar CNN aan het kijken toen het normale programma onderbroken werd. Ik denk dat ik gewoon de volgende 12 uur televisie ben blijven kijken en iedereen onmiddellijk heb opgebeld.

Heeft LVB de term "schurkenstaat" dan voor de eerste maal gebruikt, of was er toen al sprake van in de pers?

#27055

Krist

 

September 2001 was ik op vakantie, in Griekenland. We waren onderweg met een zeilboot, en in de namidag van 11 september ankerden we met motorproblemen in een baai aan de noordkust van Mykonos.
We belden toen de verhuurder van de boot op om een monteur voor de motor te regelen, en na afloop van het gesprek vertelde die ons dat er iets onvoorstelbaars gebeurt was in de VS, en dat we ergens een bar met TV moesten opzoeken.
In de baai waar we lagen was er een bar/restaurant, maar wegens de geografie geen TV ontvangst. De barkeeeper had wel "iets" gehoord. Ik belde dus met mijn GSM (die het daar vreemd genoeg wel deed) naar huis, en hoorde voor het eerst wat er aan de hand was.
Ik heb de volgende dag dan de "International Herald Tribune" gekocht. Die werd in Athene gedrukt en was telkens kort na aankomst van det eerste veerboot te koop. Het zou de rest van onze vakantie bepalen.
Ik heb dus de hele episode ouderwets via de geschreven pers , en met een dag vertraging gevolgt. Ik heb pas thuis de eerste TV beelden gezien. Ik ga dan ook straks de CNN "heruitzending volgen".

#27067

Flex Flint

 

Net thuis van het werk, aan het eten, tot de radio melding maakte van een tweede vliegtuig. Als ik me niet vergis was dat Sigrid Spruyt, emotioneel was mijn indruk, en met veel onzekerheid in de stem. Die had toen ook wel door dat het een aanval betrof. En dan uren aan een stuk voor de televisie, tot WTC 7 instortte. Emotioneel was het voor mij dan wel genoeg geweest.

Probeer nu CNN's live coverage te volgen, maar ik krijg het er nog steeds enorm koud van, misschien niet zo'n goed idee.

#27071

Pascal

 

"En waar was jij op 11 september 2001, toen je voor het eerst van de aanslagen hoorde of las?"

Aan het werken, of beter gezegd de dag op het werk aan het afsluiten. Om 15.00h exact was er het radionieuws ... Ik was eigenlijk de enige uit een hoopje van 5 die meteen besefte wat er gebeurt was. Zonder beelden vatten sommigen het niet goed.

Ik geloof zelfs dat men werkmakker bleef verder vertellen over zen dikbil kweek. Zen koe stond op kalveren ...
Prachtige beesten trouwens, bij de besten van Vlaanderen. Voor fijnproevers wil ik het adres wel even geven.(beperkt aanbod en diepvriezer aangeraden)

#27072

wowbagger

 

Aan het werk bij Tibotec (nu een JnJ dochter) als systeembeheerder. Eerste "hint" was een telefoontje van de moeder van een collega, dan zagen we dat de grotere nieuwssites het zwaar te verduren hadden, we hebben het allemaal kunnen volgen via slashdot en een australische nieuwssite wiens naam ik even vergeten ben. Verder staan me de meest bizarre geruchten nog voor de geest, zoals een bomauto in de Amerikaanse ambasade in Brussel ect.

#27073

Pascal

 

mmm, het was niet 15.00h exact denk ik. Zal wel speciaal nieuwsbulletin geweest zijn

#27075

Frans Lavaert

 

Terwijl ik als een domme koe naar die beelden op TV zat te staren komt er iemand die nog van toeten of blazen wist binnen in mijn bureau. En wat vroeg hij? "Kijk jij nu ook al graag naar science fiction films?"

#27077

kristof

 

Ik zat die dag thuis achter de PC ( Hogeschool begon pas een week later weer), toen ik op het drie uur nieuws van Stubru hoorde dat er een vliegtuig in de eerste toren was gevlogen, maar meer gegevens ontbraken toen nog.
Ik ben toen naar onder gegaan om naar CNN te kijken. Het vreemde was dat die ochtend Stubru het nummer van Soul Coughing had uitgezonden waarvan het refrein gaat als "a man drives a plane into the Chrysler building" ( ik ben de titel van dat nummer vergeten; iemand?). Eerst dacht ik aan een ongeluk aangezien ik wist dat in de jaren '40 een bommenwerper ( ik dacht een B-24) tegen het Empire State Building was gevlogen. Ik vertelde het nieuws tegen mijn vader en ook hij kwam kijken. Het was op dat moment dat nummer 2 geraakt werd, de nieuwslezers op CNN dachten eerst nog aan een explosie van een kerosine tank van het eerste vliegtuig, aangezien de hoek van waaruit CNN op dat moment aan het filmen was je niet de tweede toren zag en dus ook niet het vliegtuig dat erin vloog.
Ik ben tot laat die nacht opgebleven, van het ene kanaal gezapt naar het andere ( vooral NOS was goed), maar dat nummer van Soul Coughing is me altijd bij gebleven.

#27081

Flex Flint

 

@kristof: song van Soul Coughing was "Is Chicago, Is Not Chicago". Uit respect voor de slachtoffers werd het in de weken na de ramp door de meeste radiostations gemeden.

#27085

bart

 

Ik zat op het moment dat de vliegtuigen zich in de torens boorden in de Grand Canyon. Toen waren de gebouwen nog niet ingestort en was me de impact nog niet erg duidelijk. Na een korte wandeling in de Canyon bleken de gebouwen ingestort. Dag nadien zat ik in LA, maar deze stad was 'under attack' dus alles was gesloten en alle vluchten waren geannuleerd. Gelukkig had ik m'n vlucht LA-NY begin augustus een week uitgesteld anders was die zeker niet doorgegaan. Een korte week na 11 september ben ik dan huiswaards gekeerd met een tussenlanding in, jawel, NY. Van security was absoluut geen sprake. Iedereen moest zo snel mogelijk naar huis. De luchthavens zaten ei-vol. Vorige jaar ben ik op 11 september met een tussenlanding in NY naar San Francisco gevlogen. Security was maximaal, prijs ticket minimaal.

#27089

Fabiolo

 

Ik zat in NY, op de hoek van 55th Avenue en was met een paar mensen van KBC aan het ontbijten. Plots werd Patrick opgebeld door zijn vrouw in België met de melding dat een sportvliegtuig in de toren was gevlogen. Aangezien we een uurtje later het vliegtuig terug moesten nemen naar België, schonken we er geen aandacht aan en checkten uit het hotel.

Ons vliegtuig is nooit vertrokken en 2 uur later stonden we opnieuw aan het hotel. NY was hermetisch afgesloten en we hadden dus opnieuw een kamer nodig. De prijs van een kamer was ondertussen, omwille van de grote vraag, wel gestegen van 175 USD tot 300 USD. Zelfs het neerstorten van de Towers bleek dus big business voor New-Yorkse hotels.

Daags voordien stonden we nog te grappen bovenop de Twin Towers. "Your stairway to heaven" grapte de zwarte liftboy. Veel waarheid is deze woorden daags voordien.

We waren wellicht de laatste mensen, die de Towers bezochten en ik koesterde mijn toegangsticket. Het was immers een collector's item geworden. Ik kon later vaststellen dat mijn schoonmoeder mijn nieuwe jeansbroek had gewassen met dit unieke ticket in de binnenzak. Ik kon het veilig van mijn ticker op Ebay dus wel schudden.

#115455

Lieke

 

Hey Fabiolo, ik ben voor het Parool bezig met een artikel over 9/11. Dit is al een oud forum, maar komen dit bericht nog bij je aan? Ik vind je verhaal wel bijzonder. Met vriendelijke groet, Lieke

#27090

Ayatola Hombre

 

50 kilometer ten zuiden van Ground Zero. Net opgestaan, email aan het checken, radio luisteren: "A second plane has crashed in the tower."

CNN en een heleboel andere TV zenders werkten niet wegens zendmast op de toren.

Naar het werk gegaan en daar voor de rest van de dag via het Internet voornamelijk naar VTM (!) gekeken. 's Avonds een paar collega's thuis laten slapen wegens voor hen geen mogelijkheid om terug naar huis (in de city) te keren...

#27091

Ayatola Hombre

 

Overigens ben ik op dit moment 9/11 in Newark airport. CO61 vanuit Brussel, normaal gezien op maandag altijd vol, zat maar voor 2/3 gevuld. Geen speciale veiligheidmaatregelen. Ik klaag niet. :-)

#27095

Filip

 

Wij waren, als ik het me goed herinner, geland in Zaventem rond 14u45 met een vlucht uit Smyrna. Er was (nog?) niets te merken van extra veiligheidsmaatregelen op de luchthaven en we hebben er dan maar ook iets van gehoord op de autoradio toen we van Zaventem naar huis reden. Thuisgekomen hebben we natuurlijk direct CNN opgezet en ook beseft dat de wereld nooit meer als voorheen ging zijn.

#27099

oxbow

 

Ik had toen middagdienst, en mijn vriendin zond me een email dat er '5 kapingen gebeurd waren in Amerika, nie normaal' maar ik hechtte er nie zoveel belang aan; maar eenmaal terug thuis zette ik vlug de TV op en welke zender ik ook keek, overal zag je brandende torens. Ik heb gewoon met open mond misschien 10 zenders tegelijk bekeken, hoe die vliegtuigen erin vlogen, maar na een tijdje besefte ik pas dat het schokkende nog moest komen, toen de torens in elkaar stortten. Het gevoel dat ik erna had, had ik nog nooit meegemaakt, het was alsof een nieuw tijdperk aangebroken was, en dat er een wereldoorlog in de verte zich aan het opwarmen was.

#27105

Eric Jans

 

Zat in een vergadering. Werd gebeld door een broer van me: 'Zet je tv op! Zet je tv op!"

Ik dacht dat hij gek geworden was om me midden in m'n werkuren lastig te vallen met iets als 'kijk ik ben op tv!"

"Welke zender" vroeg ik een beetje geërgerd.
Hij antwoordde: "Maakt niet uit, zap maar wat rond dan zie je't wel!"

Wij die tv opgezet nadat ik de hele vergadering vroeg of dat even kon. In de bar, een verdieping lager, zaten we samen ademloos te kijken hoe het tweede vliegtuig insloeg.

Ik had intussen nog steeds mijn broer aan de lijn die me voortdurend zei dat het er met die Bush eens móest van komen. (Een erg linkse jongen, inderdaad)

's Avonds kwam Flahaut op tv verklaren dat België zijn luchtruim onder controle had met volgende verklaring: er waren twee F16-toestellen in de lucht!

Toen dacht ik: Shut the f*ck up! Zwijg! Zwijg! Idioot! Zeg liever niks dan dit!
Twee ganse F-16's... stel je voor!
Ik heb die nacht geen oog geslapen! Geen oog!
En ik heb het Flahaut nog altijd niet vergeven.

#27118

yupie

 

Op vakantie, in Kreta.
Het was reeds avond, we gingen met een taxi naar een nabijgelegen stadje iets eten.
De taxichauffeur vertelde een verward verhaal, gebroken engels, zes of acht vliegtuigen in New York neergestort tegen gebouwen die neerstortten. Het klonk allemaal zo raar en ongeloofwaardig. Vriend van mij bleef de chauffeur maar vragen "are you really sure this happened??" tot hij het op zijn heupen kreeg. We twijfelden collectief tussen halve waarheid en dronken chauffeur. Beide opties leken ons onaangenaam.

Aangekomen in stadje, vroegen we op een paar plaatsen meer info. Bleek waar te zijn, maar van CNN of doomsday geluiden was niets te merken. Informatie bleef spaars.

Na het eten verzeilden we in een café vol Ollanders waar ook een projectiescherm met Nederlandse TV op stond (er was die avond voetbal gepland, PSV dacht ik). Het was toen al volop praatbarak op TV, je weet wel, met "specialisten". We waren nog maar kort binnen of iets heel grappigs speelde zich af. De cafébaas was dat gedoe van die TV en tanende omzet blijkbaar beu. Hij zette zijn muziek luid op en porde de jongedames die bedienden aan om wat te dansen en hun belangrijke punten wat naar voor te brengen. Wat prompt gebeurde. The show must go on.

Terug op hotel zat een ganse bende in de TV-kamer (waar je op dat uur anders misschien één iemand vond). Voor een newsjunkie als ik was het wel enkele dagen balen. Er waren toen ook al vrij snel beelden op CNN vanuit Kaboel dat er ontploffingen waren. Het leek alsof de VS al meteen begonnen was met terugvechten (bleek toen nog niets van aan).

#27120

Willem

 

Ik had mijn eerste septembervakantie omdat ik net mijn middelbare studies had afgewerkt. Herinner me nog dat ik de tv opzette om PlayStation te spelen...

Uit één van de twee torens kwam rook, er was nog geen commentator, denk ik (ik denk dat het op TV1 was), maar na zappen naar CNN bleek dat men het over een sportvliegtuigje had. Als ik me niet vergis, was in dezelfde periode in Duitsland ook een sportvliegtuigje tegen een gebouw gecrasht (of was dat na 9/11?).

Ik heb de twijfelachtige eer gehad kort daarop het tweede vliegtuig live in de andere toren te zien crashen.

Het vreemde is dat ik me de details na amper vijf jaar al niet goed meer herinner, maar de rillingen die ik toen had, bekruipen me wel opnieuw wanneer ik dit tekstje schrijf...

#27121

Rumpie

 

Het was in de namiddag. Tussen 14h en 15h. Ik was zoals elke dag de aandelenkoersen aan het bekijken. De weken voordien waren niet zo goed en er leek een bounce te komen. De futures in het groen, mijn aandelen maakten zich tijdens de pre-market op voor een goede dag, leek het... Het was ongeveer kwart voor 3 in de namiddag toen ik zag dat alle cijfers voor mijn neus plots in het rood doken. En diep! Zwaar negatief economisch nieuws? Het kon eigenlijk niet want zo na een flauwe augustus zou in september de beurs terug wat moeten aantrekken. Ik wist direct dat er iets ernstig gebeurd was en zocht naar een reden op het Internet, maar het was nog te vroeg. Tenminste, voor de reguliere internetsites. Het nieuws moet echter reeds te lezen geweest zijn op de telexberichten, haast direct na de eerste inslag, maar daar heb ik geen abonnement op. Het moet niet meer dan een lijntje geweest zijn... "WTC-tower hit by plane"..., opgepikt door wie het kon lezen en zij hebben verscheidene van hun aandelen gedumpt in een paniekreactie. WTC NYC, dat is het financiële hart van Amerika. Erger kan niet. Heb wat rondgesurft, maar er was niks te vinden. Een daling van dat niveau had ik nog nooit eerder gezien en dus ben ik snel naar mijn tv gelopen en hem doorgeschakeld naar CNN. Ik zag de presentator van dienst met op de achtergrond een beeld van een rokende WTC-toren... "I repeat, a plane has crashed into the twin tower" of iets van die aard. Op dat moment dacht ik nog dat het een ongeluk was. Ik hoopte erop. For the sake of my securities... Doordat ik er zo snel bij was, heb ik de inslag in de tweede toren live zien gebeuren. Of toch het resultaat ervan. De camera stond niet goed opgesteld. Je zag het vliegtuig in een flits, niet de inslag, maar wel de vuurzee nadien aan de andere, zichtbare, zijde van de toren. Ik begreep nog steeds niet wat er gaande was en trachtte opnieuw een theorie te verzinnen voor het ongeluk. Eén kon, maar twee... ik twijfelde. Ik was totaal in de ban van CNN. De aandelenmarkt zakte dieper weg, ik deed niets. Totaal verbouwereerd. Iets voor halfvier, juist voor de start van de aandelenmarkt trachtte ik mijn aandelen te verkopen. Maar het was te laat. Verkopen kon niet meer. De aandelenmarkt was gesloten en zou dat blijven voor de rest van de week. Die dag heb ik voor de rest van de dag alle tv-journaals bekeken, tot een stuk in de nacht. Dit was geschiedenis. De VRT was hopeloos te laat. VTM begon met haar nadien beroemde maar later opnieuw afgevoerde tekstbalkjes, afgekeken van CNN. NOS kopieerde CNN. CNN werd het dus voor 80% van de tijd. BBC-World ook.

#27168

Skender

 

M'n tweede zit was net voorbij en ik zat met m'n toenmalige vriendin op een camping in de Ardennen. We waren daar de enige kampeerders en een GSM hadden we toen nog niet. We wisten pas dat er iets gebeurd was toen we enkele dagen later met de trein op weg waren naar huis. Vanaf Brussel zaten er opvallend veel mensen de krant te lezen. "Aanval op Amerika" was de kop. Wat er precies was gebeurd, hebben we thuis pas gehoord.

#27994

Diahree Abu Jajajah

 

Ik toen op groot vliegtuig in Amerika. Ik gaan naar voor in vliegmachien en geef grote mep op kop van piloot. Ik pak de stuur van vliegmachien en zoeken naar grote toren. Maar ikke te laat. Mijn vrienden veel rapper dan ikke en al lang in de torens gevloge. Ik toen heel depressief en veel huilen. Ik immers geen 99 maagden krijgen en couscous à volonté bij Mohammed in de Hemel.

Ik dan maar naar Belgie gegaan om krijgen grote dop. Ik nu ook in politiek in Belgie. Af en toe op congé naar Libanon om op de zionisten te gaan schieten.

#27997

Outlaw Mike

 

Ik was aan het werken in Galmaarden (da's een Hol van Pluto ergens in Oost-Vlaanderen) dat het zweet mijn ribben afliep. Mijn klanten verwittigden me zo tegendat er op TV iets erg te zien was. Wij zagen niet het eignelijke instorten en ik verliet het TV-toestel met de hoop dat de torens alsnog bleven staan. Helaas, 's avonds thuisgekomen bleek dat niet zo te zijn.

Vijf jaar later sta ik nog altijd vierkant achter de Bush-regering en keur ik de tot nog toe gevoerde strategie goed, iets wat ik even normaal als vanzelfsprekend vind.

#28218

ToffPall

 

Toen ik s'middags de TV aanzette dacht ik dat het om een sciencefiction film ging.
Toen het werkelijheid scheen bleek het verbazend hoe men een zo grote ramp met weinig middellen kan aanrichten.
Voor het eerst in de geschiedenis sinds de Verenigde Staten van Amerika besloten in 1812 zich met de gehele wereld te gaan bemoeien was dit de eeste keer dat America zelf in het hart getroffen werd.
He heeft ons getoond dat er een hart was in Amerika die nochthans er niet tegen op zagen om een stervende natie die de oorlog reeds verloren had een atoom bom in de nek te smijten.
Omdat destijds er boven Japan wolken hingen kozende Ameriknen twee plaatsen, gaten in de wolken uit om de bom door te smijten. Dat is geen harteloosheid, het is de drang naar wetenschap die hen dreef die plaats te kiezen.
Zij wilden met eigen ogen zien of de ontploffing zo groot was alsdat zij gedroomd hadden te zullen zijn. Het was boven hun kinderlijke verwachtingen van de kousenhandelaar Trueman president en wat het beste was? De burgerslachtoffers, vrouwen en kinderen uitgekozen om dit medisch experiment te ondergaan waren Japanse Katholieken.
Vandaag zijn het clusterboms en ze houden nog heel wat prettige dingen in petto, miniatuur atomische wapens.

#35707

robin

 

slecht

#66476

Corse

 

33 miljard dollar in dubieuze leningen
21/07/2008 16:22

De kapitaalproblemen bij de twee Amerikaanse hypotheekreuzen Freddie Mac (Federal Home Loan Mortgage Corporation - FHLMC) en Fannie Mae (Federal National Mortgage Association - FNMA) zorgen voor verstrekkende internationale verwikkelingen die de geloofwaardigheid van de Amerikaanse geldmarkten op de helling zetten.

De twee geraakten in de problemen door de Amerikaanse kredietcrisis. In december 2007 al kondigde Freddie Mac een verlies van 12 miljard dollar aan. Intussen geraakte bekend dat België de op vier na grootste schuldeiser is van de twee hypotheekherverpakkers.

Volgens recente verklaringen van o.m. de Amerikaanse minister van Financiën Henry M. Paulson Jr., opgetekend door The New York Times, staat België vijfde in de rij van schuldeisers met voor 33 miljard dollar (21 miljard euro) in dubieuze beleggingen.

Nummer één op de lijst met schuldeiser van Freddie Mac en Fannie Mae is China met een pakket leningen ten belope van 376 miljard dollar.

Het merendeel van al die obligaties is wellicht in handen van grote Belgische financiële instellingen en hun beleggingsfondsen die recent nog zware klappen kregen op de aandelenbeurzen.

Analisten die de voorbije dagen bij de Nationale Bank van België uitleg vroegen over de mogelijke implicaties van de problemen met Freddie Mac en Fannie Mae voor de Belgische financiële instellingen, stootten op de voice mails van afwezige kopstukken.

'Bij de centrale banken lijken ze alleen maar begaan met het inflatiegevaar,' zegt één van de vooraanstaande marktanalisten. 'Ze hebben kennelijk niet in de gaten dat stilaan alle boordtabellen naar rood gaan.'
R.V.C.