Typepad comes to Flanders - een interview met Maarten Schenk

Maarten Schenk met kersverse dochter Klaartje
Vorig jaar creëerde Maarten Schenk Skynetblogs. Belgacom-departement Skynet werd daarmee één van de meest vooruitstrevende promotoren van het blogging-fenomeen in België. Na 14 maanden telt Skynetblogs meer dan 25.000 aangemaakte weblogs (waarvan 25 à 30% actieve) en meer dan 350.000 gepubliceerde artikels.

Enkele weken geleden heeft Maarten Schenk Skynet verlaten. Hij vormt nu op zijn eentje de Benelux-vestiging van Six Apart, de makers van Movable Type (zowat het meest verspreide blogging-tool voor gevorderden) en Typepad (een blogging-service vergelijkbaar met Blogspot en Skynetblogs, maar niet gratis). Six Apart en Movable Type werden gecreëerd door het echtpaar Mena en Ben Trott. Binnenkort lanceert Six Apart onder impuls van Maarten een Nederlandstalige versie van Typepad. Later volgt ook een Nederlandstalige versie van Movable Type. Een weblog (http://maarten.typepad.com/typepad_komt ) geeft dagelijkse updates over het vorderen van de werkzaamheden.

LVBlog interviewde Maarten Schenk over de toekomstplannen van Six Apart in de Benelux.

LVBlog: "Kan je wat meer uitleg geven over de features die Typepad heeft en die Skynet Blogs niet heeft? Buiten de features die je al uitvoerig vermeld hebt op je blog?"

Maarten Schenk: "Mobiel bloggen (afbeeldingen en tekst), meer webruimte, upload van bestanden mogelijk (niet enkel afbeeldingen), TrackBack, fotoalbums (verschillende lay-outs en thumbnails in zijkolom van blog mogelijk), ingebouwde mogelijkheid om boeken/cd/links... lijstjes met covers en Amazon link rechtstreeks in zijkolom plaatsen, QuickPost (min of meer zoals BlogThis van Blogger, maar completer, je kan bijvoorbeeld ook sites aan je blogroll toevoegen langs deze weg), commentaren beter configureerbaar (ook IP banning en verplichte registratie mogelijk), afzonderlijke lay-outs mogelijk voor hoofdpagina en afzonderlijke archiefpagina's (artikel, dag, maand...), 'Over mezelf' pagina, mogelijkheid om een eigen domeinnaam door te verwijzen, drag and drop interface om items in de zijkolom(men) te (ver)plaatsen..., password protected blogs..."

LVBlog: "Waarom heb je Skynet verlaten? Had je hen bepaalde verbeteringen aan Skynetblogs voorgesteld die verworpen werden?"

Maarten Schenk: "Massa's... Zie het lijstje van features dat ik zonet opsomde, héhé. Omdat ik me al een tijdje niet meer zo goed voelde in mijn functie als puur projectleider bij Skynet, ben ik eens gaan rondkijken of er andere jobs beschikbaar waren, liefst in de blogsector. Na vruchtbare contacten met Six Apart bleek dat er daar een mooie kans voor mij weggelegd was. Uiteindelijk heb ik aan Skynet een ultimatum gesteld: ik heb een aanbod van Six Apart, over twee dagen ga ik tekenen. Toen heeft men nog gevraagd wat zij zouden kunnen doen om me daar te houden. Ik heb gezegd: 'full-time aan blogs mogen werken'. Over opslag of dergelijke heb ik niet eens echt gesproken, want die zou ik bij mijn nieuwe werkgever ook niet echt krijgen, al werk ik nu wel van thuis wat me elke dag twee uur extra oplevert om met mijn dochtertje te spelen. Na twee dagen heeft men bij Skynet gezegd, 'tja, full-time aan blogs kunnen we u niet geven, wel meer creatieve inbreng en verantwoordelijkheid'. Maar daar zou ik dus niet veel mee zijn, als er niet veel meer energie in het hele blogs-project zou gestoken worden. En of dat ooit zou gebeuren, was lang niet zeker, in tegenstelling tot Six Apart waar alles om blogs draait. En toen waren we uitgepraat. Tja, en dan ben je weg natuurlijk".

LVBlog: "Wat mij bij Skynetblogs opvalt is dat bepaalde postings in Bloglines.com dubbel verschijnen. Waarschijnlijk omwille van de manier waarop de URL (permalink) van elke posting gevormd wordt, met datum en tijd in de URL, zodat bij een update van een post die URL verandert?

Maarten Schenk: "Die RSS feed heb ik indertijd op een namiddag geschreven, en sindsdien heeft niemand er ooit nog naar omgekeken. Ik had het 'stealth' gedevelopt omdat ik toen al geen zin had om aan marketing te moeten uitleggen wat RSS was en waar het voor diende... Normaal zit alleen de datum in de URL, en de postID. Het kan dus wel zijn dat de bug daar zat. Geen idee, sinds ik geen developer meer was bij Skynet mocht ik me in principe niet meer bezig houden met debuggen. Zeker niet van het blogsysteem! Behalve als het echt plat lag en de developer er niet meer aan uit kon...

LVBlog: "Het grote voordeel van Skynetblogs is dat het gratis is, zelfs voor niet-Skynet-klanten".

Maarten Schenk: "Maar met reclame boven je blog... TypePad is dan ook meer gericht op de 'zwaardere' blogger die de kinderschoenen ontgroeid is. Ik heb ooit horen zeggen dat TypePad U.S. met een fractie van het aantal blogs van Blogger toch evenveel pageviews haalt, gewoon omdat TypePad bloggers veel meer bezoekers hebben dan de gemiddelde Blogger-blogger.

We concluderen alvast dat Typepad vooral interessant wordt voor de doorwinterde blogger die tegen de beperkingen van Skynetblogs aanbotst, en een (bescheiden) abonnementsgeld over heeft voor een betrouwbare en uit de kluiten gewassen blogdienst. Momenteel is Typepad de eerste 30 dagen gratis, daarna betaal je 4,95 euro per maand voor de basisversie, 8,95 euro per maand voor de Plus-versie of 14,95 euro per maand voor de Pro-versie. Een vergelijking van de mogelijkheden van deze drie varianten vind je in deze tabel.

Reacties

#1226

Maarten Schenk

 

Hrmpf... staat er reclame voor LookNmeet onder ;-)

#1227

Polskaya

 

Erg he, die google-ads die je ineens zomaar op elke weblog ziet verschijnen? Het lijkt wel schimmel die niet te bestrijden is. Het zijn waarlijk hoogtijdagen voor de googlerianen.

#1258

Flint

 

""Wat mij bij Skynetblogs opvalt is dat bepaalde postings in Bloglines.com dubbel verschijnen."

Jullie zijn de experten hierin hoor, maar de ervaring die ik heb is dat Bloglines ook een "nieuwe" post meldt als er een verandering aan die post gebeurt. De URL van de posting hoeft daarom niet te wijzigen.

Ik heb net in een post een verandering doorgevoerd --één paragraaf werd "gecentreerd" uitgelijnd, gewijzigd in "links uilijnen"-- en dat wordt geregistreerd door Bloglines.

Spijtige van de zaak is dat als je bvb. updates in een post doorvoert Bloglines niet altijd juist registreert (een oudere versie van een post kan bovenaan blijven staan terwijl de nieuwste versie als "ouder" geregistreerd wordt).

#34366

Patrick Leemans

 

Doorgewinterde, niet doorwinterde.

#88278

Jan Boeykens

 

Op technisch vlak heeft Maarten Schenk mooi werk geleverd met het uit de grond stampen van de skynetblogs.

De manier waarop Skynet bepaalde blogs sluit, roepte echter serieuze vragen op.

Hoe zit het eigenlijk met het samenwerkingsverband dat de Belgische internetproviders in 2004 met Justitie hebben afgesloten ?
Dient dat ook om de skynetblogs die géén namen van pedofielen en hun woonplaatsen bekend maken maar die wel de corruptie binnen de politiek en justitie durven aan te klagen, voor het Internetpubliek te sluiten ?

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.