Photosynth

Iedereen heeft al wel eens een photostitch gezien: een panoramische foto die ontstaan is door het zo naadloos mogelijk aan elkaar plakken van afzonderlijk genomen foto's. Daar bestaan allerlei programma' voor, zoals Autostitch. Nu heeft Microsoft gisteren een toepassing gelanceerd die iets gelijkaardigs doet, maar dan in drie dimensies. Het heet Photosynth en er waren al meer dan een jaar demonstraties van in omloop.

Gisteren kreeg ik de gelegenheid om Photosynth uit te proberen in de nieuwe kantoren van Microsoft in Zaventem. Ik bevond mij in een grote vergaderzaal op de negende verdieping, een soort directiekamer. Daar begon ik min of meer in het wilde weg foto's te nemen. Photosynth zou die later automatisch aan elkaar naaien. Het was belangrijk dat ik geen 'gaten' open liet in de bedekking van wat ik fotografeerde, en dat ik interessante details van dichterbij fotografeerde, bijvoorbeeld door in te zoomen.Nadat ik de foto's geupload had vanuit het Photosynth-programma, kon ik het resultaat bekijken, ook vanuit Photosynth. Ik kon virtueel "rondwandelen" in de directiekamer, en door het raam naar buiten kijken.Ik kon tevens 'inzoomen' op de vliegtuigen en de luchthavengebouwen die ik in detail had gefotografeerd.
Het gebruik is heel intuïtief, en het lijkt eenvoudig als je niet beseft welke spitstechnologie en rekenkracht er nodig is om de lukraak gemaakte foto's op de juiste plaats aan elkaar te hechten.

Om het eindresultaat te bekijken moet je het gratis Photosynth-programma downloaden en installeren. Dat kan alleen in Windows. Je kan het resultaat dan in het venster hieronder bekijken, of rechtstreeks via deze link. Het komt erop aan wat met de muis boven het beeld te bewegen om te ontdekken op welke zones je kunt inzoomen.Mijn experiment is niet zo spectaculair. De beelden die Miel Van Opstal maakte in het museum Wuyts-Van Campen & Baron Caroly in Lier zijn dat wel.Idem voor de beelden die Raf Cox maakte van Alden Biesen.En ook National Geographic heeft tal van Photosynths gemaakt, onder andere van de Egyptische pyramiden.

Photosynth kan interessante toepassingen hebben voor musea, in het toerisme en in de vastgoedsector. Zwak punt is echter dat Photosynth moet geïnstalleerd worden op de PC, zelfs om de beelden via de browser te bekijken. Browser-plugins als Adobe Flashplayer en Microsoft Silverlight hebben een voldoende breed gamma aan toepassingen om installatie te verantwoorden, ja zelfs haast noodzakelijk te maken voor de modale internetgebruiker. Ik betwijfel daarentegen of een sterk specialistische toepassing als Photosynth, waarvan men de kracht en het nut pas kan ondervinden na installatie, voldoende gebruikers zal kunnen verleiden tot installatie. Een kritische massa aan gebruikers is nochtans nodig voor interessante commerciële toepassingen. Ook al is het programma dan gratis, de webcultuur heeft ervoor gezorgd dat veel mensen zoveel mogelijk functies via het web willen uitvoeren en het installeren van bijkomene programma's zoveel mogelijk willen vermijden. Daarom ook heb ik in dit artikel het procédé met screenshots geïllustreerd, omdat ik niet verwacht dat veel lezers speciaal het programma gaan installeren om de Photosynth-beelden te bekijken.

Reacties

#67532

Pierre Gorissen

 

Helaas heeft Microsoft op het moment juist het probleem dat er veel teveel mensen de applicatie installeren. Ik ben er na een tiental pogingen nog niet in geslaagd om een set te uploaden. Ik krijg ofwel een foutmelding aan het eind, ofwel een melding aan het begin dat het te druk is om nu te uploaden.

#67534

Olav

 

't is nog vrij vroeg vanmorgen dus het downloaden en installeren ging zonder problemen, ik denk een minuutje of twee. Wel spectaculaire mogelijkheden vind ik.

#67536

sander

 

Lijkt me vrij zwak van een spitstechnologisch programma dat je persé iets moet installeren om het resultaat zelfs maar te bekijken. Exporteren naar jpg of png gaat niet?
Hugin panorama maker is trouwens gratis, vrij en efficiënt.

#67545

JanT

 

@sander, dat is het nu net, het is geen panorama foto. je kan als het ware doorheen de scene wandelen. dat krijg je nooit in 1 enkele foto vervat.

#67550

Krist

 

Je kan met Hugin waarschijnlijk hetzelfde bereiken als PhotoSynth, maar dat laatste zal wel een stuk makkelijker in het gebruik zijn. Alleen jammer dat het niet voor de Mac bestaat.

Een tip voor lui die hier aan willen beginnen: Zet je camera op manueel, en fotografeer alles met dezelfde sluitertijd en diafragma. Heb je minder helderheidsverschillen tussen je foto's.

#67561

LVB

 

Wat de discussie tussen Sander en JanT betreft: persoonlijk had ik een oplossing verkozen waarbij de foto's vooraf door het programma "gecompileerd" worden, en waarbij voor het bekijken enkel gebruik gemaakt wordt van Silverlight of Flash, in combinatie met 'streaming' vanaf een server. Maar blijkbaar is dat geen realistische verwachting.

Qua structuur en complexiteit zou je dit programma kunnen vergelijken met Google Earth, waarbij de visualisatie ook veel rekenkracht en interactie met gegevens op een server vereist. Persoonlijk vind ik het dan ook jammer dat Google Earth geen visualisatiemogelijkheid heeft via embedded flash, met meer visualisatiemogelijkheden dan bij een embedded Google Maps.

#67569

Neverbeendead Religion

 

Photosynth, een softwareprogramma dat visuele informatie wiskundig indeelt om gescheiden delen juist aan elkaar te zetten.
En het programma kent geen terughoudendheid bij het in of uitzoomen op een vaste rechte lijn.
In tegenstelling tot bij de mensen die beginnen in en uit te zoomen op een vaste rechte lijn wanneer ze in de ogen van iemand anders aan het kijken zijn. Niet van toepassing in de spiegel vanwege een beter weten.
Men tekent een vierkant op de grond van 4 meter omtrek en men benoemt de hoekpunten van 1 tot 4 in de richting van de klok. Dan plaatst men 4 videocamera's op de hoekpunten, alle 4 op 1 meter van de grond met videocamera's 1 en 3 die elkaar filmen en videocamera's 2 en 4 die elkaar filmen. Wanneer men dan focust op het vlak dat loodrecht op de grond staat en door videocamera's 1 en 3 gaat, ziet men dat de visuele informatie die in dat vlak constant aan het reizen is naar 1 en 3 om constant en correct geregistreerd te worden, een constante muur vormt voor 2 en 4 om elkaar te kunnen filmen. Tenzij constant bestaande en reizende visuele informatie kan mengen met andere constant bestaande en reizende visuele informatie zodat ze zich even op hetzelfde punt bevinden waarna ze zich even gestructureerd uit elkaar mengen. De manier waarop ze zich dan uit elkaar mengen, als zijnde hetzelfde, is dan op basis van een registrator ergens anders die een welbepaald resultaat gewenst had dat elke andere ontmenging van verschillende dingen uit hetzelfde moet uitsluiten.
Daar heeft men hier in belgie ook al wat aandacht aan besteed want it's a matter of seeing and of being seen.
http://www.123video.nl/play...