The Bourne Absurdity

Ik ben met mijn zonen Brandon en Jackson naar Matt Damons nieuwste film, "The Bourne Ultimatum" gaan kijken. Zoals zijn voorgangers, The Bourne Identity en The Bourne Supremacy, is het een prachtig en spannend stukje entertainment, en zeer goed geregisseerd, een schoolvoorbeeld van een goed gemaakte actiefilm.

Maar voor iedereen die iets afweet over de CIA, is de film eveneens compleet absurd. (...) De term "CIA-moordenaar" zal onmiddelijk cynisch gelach opwekken bij diegenen die Langley kennen. Het beste bewijs dat zulke CIA-moordenaars niet bestaan is dat Hugo Chavez niet dood is. Films beelden graag "CIA assets" (zoals ze in de Bourne-films worden genoemd) af als ongelooflijk gewiekste, dodelijke, niets ontziende professionelen (...). Waarom kan Hollywood niet eens een film maken met tenminste een greintje realiteitszin, bijvoorbeeld over een superagent die geconfronteerd wordt met immense onbekwaamheid en collusie bij CIA-medewerkers in Pakistan, hen uitschakelt en daarna achter de slechteriken binnen de Pakistaanse regering aan gaat die zowel de Taliban-terroristen als de heroïnesmokkel in Afghanistan runnen? Wat dat is wat er echt gebeurt: de CIA die met een Pakistaanse ring door haar neus rondgeleid wordt, eerder dan het beeld van hyper-efficiëntie en bekwaamheid - en Hollywood heeft er al evenmin enig benul van als Barack Hussein Obama Junior. (...)

Het was het idee van Generaal Hamid Gul, directeur van de ISI op het einde van de jaren '80, om de kweek van papavers en hun verwerking te steunen tot heroïne, die dan naar het door de Sovjets bezette Afghanistan moest gesokkeld worden om van de bezettingstroepen heroïneverslaafden te maken. De CIA vond het een goed idee en steunde Gul. (...) Het zorgde er niet alleen voor dat duizenden Sovjet-soldaten verslaafd werden, maar ook voor veel inkomsten voor de ISI, zo veel geld dat de ISI-generaals niet van plan waren om [het circuit] stop te zetten toen de Sovjets in 1989 Afghanistan verlieten. (...)

Dat de mensen met wie ze zaken deden, Amerika aanvielen op 11 september, was slechts een kleine tegenslag voor de ISI-generaals. Alles wat ze moesten doen was hun CIA-knechtjes overtuigen dat ze ook echt geschokt waren (...) en hen wat zwarte schapen beginnen leveren zoals als Khalid Sheik Mohammed. Er intussen, tot op de dag van vandaag, voor zorgend dat Osama Bin Laden en Mullah Omar buiten schot blijven. (...)

DARPA, de researchafdeling van het leger, heeft een genetisch gewijzigde substantie ontwikkeld die verhindert dat papavers kiem schieten en die verder schadeloos is voor mensen, dieren en andere planten. De stof kan vanop grote hoogte worden uitgesproeid over grote gebieden. Het zou de hele papaverproductie van Afghanistan in één seizoen kunnen uitschakelen. De CIA levert maniakale inspanningen om te verhinderen dat ze wordt gebruikt. (...)

Musharraf wordt in het Westen altijd afgeschilderd als iemand die op het slappe koord loopt tussen de steun van de VS en het tevreden houden van de horden Moslim-gekken in de Pakistaanse straten. Nonsens. De slappe koord van Musharraf komt uit bij de ISI. Hij moet hen tevreden houden en hen tegelijk niet te veel geven. Ik weet niet hoe hij het doet. Een akkoord met Benazir [Bhutto] is de enige manier om van het slappe koord af te geraken, omdat zij samen een einde kunnen stellen aan de valsheid bij de ISI, en aan de drugssmokkel. (...)

Jack Wheeler in To The Point News, 9 augustus 2007

Reacties

#46294

traveller

 

Mijn grootste respect voor "traveller" Jack Wheeler.
Zoals je weet heb ik heel weinig respect voor "specialisten" maar wat die man presteert!!!
Nu een paar opmerkingen en dit zou ik dolgraag als polemiek in het engels met Wheeler voeren, ik hoop dat dit mogelijk is:
Hamid Gul heeft de heroine handel en raffinage gestart in 1978 in de bergachtige streek aan de Afghaans/Pakistaanse grens, het nu wereldberoemde Waziristan.
Hamid Gul had de hulp van Gulbuddin, maar nog belangrijker was Seth Abid Hussain die alles financierde en die ook Zia financierde door alle generaals uit te kopen.
Dit maakte de idioot Bill Casey tot partner van Seth Abid, Gulbuddin, Sayaf, the Muslim Brotherhood en een fractie van de KGB die er ook tussen zat via Sayaf en het dubbelspel van Gulbuddin.
De nucleaire situatie was ook in samenwerking met Seth Abid, die een complete smokkel van grondstoffen en materialen oprichtte tussen Europa, Zuid-Afrika en Pakistan.
Benazir, daar slaat Jack de bal totaal mis.
Een vrouw die haar eigen broer laat vermoorden voor de erfenis is niet in staat een land, en dan nog Pakistan, te leiden met enig moreel gezag. Gans Pakistan weet dat ze haar broer vermoordde.
Benazir is een moordenares, dievegge en prostituee in de zuiverste zin.
Haar diplomas zijn allemaal gekocht. Haar debatten zijn het enige wat ze heeft voorbereid en dan met de engelse en pakistaanse pers luid heeft verkondigd, de rest was waardeloos.
Benazir en haar familie zijn de grootste profiteurs geweest van de nucleaire pakistaanse geschiedenis.
De oom van Benazir is de grootste slavenhouder van Azie en ze heeft er nooit iets aan gedaan.
Zia is niet door de KGB omgebracht maar door de amerikanen, ik weet niet welke afdeling of dienst.
De ISI kan alleen door Musharraf genekt worden, niet door Benazir, die laat zich binnen de kortste keren uitkopen.
Het is echter wel zo dat het akkoord al gesloten is en dat Benazir de nieuwe eerste minister wordt. Het wordt een grote chaos, nog groter dan nu.
De enige oplossing? Pakistan gerust laten en hen zelf hun problemen laten oplossen gedurende 10 jaar. Zo lang zal het duren, maar de eeuwige US tussenkomst gaat de zaak nooit oplossen. Het berggebied gewoon uitkammen in Waziristan tot de laatste rebel en niet naar de stamhoofden kijken.
Als de stamhoofden niet mee willen doen, gewoon uit de weg ruimen. Verder het uitroeien van de heroinehandel door het sproeien van chemicalien met grote middelen.
Eerst de bevolking in Pashtu verwittigen dat ze met gif sproeien, zelfs als het niet schadelijk is. Het enige wat een pathaan kent is geld en niets anders, geld is zijn god.
Musharraf moet 200% gesteund worden en niet alleen door Bush, maar door iedereen, maar het handelen zelf in Pakistan mag alleen door Pakistanis gebeuren.
Er zijn nog andere opmerkingen maar niet alles in één keer.