Linkie winkie

Opgemerkt woord in het promotiespotje voor 0110: "linkie winkie". LinkieWinkie.com is een website waarop een link verschijnt naar sites die zelf linken naar die website, maar daar heeft het niks mee te maken.

In 2002 duikt "linkie winkie" voor het eerst op in een politieke discussie. Een Mohammed A. zegt op 30 oktober 2002 op het forum van politicsinfo.net:

[Ik] ben geen verantwoording verschuldigd aan een linkie winkie die het staatsbestel mee in stand helpt houden opdat vreemdelingen volop kunnen worden uitgebuit.

Koen Godderis
Koen Godderis
Dit jaar begon "linkiewinkie" ook op te duiken in discussies over 0110 en de Antwerpse moorden. Zo liet Koen Godderis de term dit jaar 7 keer vallen in nieuwsgroep-discussies over deze onderwerpen. Godderis, die eerder al in het nieuws kwam doordat hij de domeinnaam marinokeulen.be had geregistreerd, naar eigen zeggen om zijn kledingmerk "Mari Noke Ulen" te commercialiseren (PDF), is erg gebeten op het 0110-initiatief. Lang nadat de VB-top zijn aanvankelijk harde uithaal naar de deelnemende artiesten had gestaakt, postte Godderis berichten in nieuwsgroepen be.radio en be.politics waarin hij zijn vreugde uitdrukte over het feit dat "Laura Links" haar stem kwijtgeraakt was.

Daarom belde ik enkele uren geleden Koen Godderis op, met de vraag waar hij die term "linkiewinkie" of "linkie winkie" had opgepikt. Godderis, telefonisch aan LVB.net:
Ah, dat komt van de Teletubbies. Dat viertal bestaat uit Po, Laa-Laa, Dipsy en Tinky Winky. Nu zal je ook wel weten dat de sossen een paar jaar geleden hun eigen Teletubbies hadden, het viertal SP.A'ers dat niet van de tv-schermen weg te branden was. Als ik me goed herinner waren dat Stevaert, Vandela, Freya en Frankie Vandenbroucke. Aangezien de sossen zo hoog oplopen met de Teletubbies, is het dan ook logisch dat we Tinky Winky omvormen naar "linkiewinkie". Vandaar. Overigens moet ik bekennen dat ik onlangs ook eens "aap!" gezegd heb in een discussie, en kijk, in dat filmpje wordt ook "aap" gebruikt als scheldwoord. Toch wel straf hé.


Reacties

#26719

Briggs

 

Ik dacht dat het van Geert Hoste kwam, doen ie met de Teletubbers aan het lachen was.

#26721

Cogito

 

Maar! Koen Godderis ziet er zélf een linkiewinkie uit! hebben dan niet alle rechtse zakken een snor? zijn niet alle rechtse zakken boven de 40? dik? Kostuum en plastron? Deze montere jongeman-met-hippe-snit-en-dito-T-shirt ziet er zo links uit als Janssens zelf in zijn onderlijfje! Daarom mocht Koen dus zichzelf niet spelen in het filmpje, hij trok niet goed genoeg op Didier De Kunst uit familie, hét archetype van de rechtse zak.

cfr. de image-inconsistency van björn Lomborg, de hippe Deense Greenpeace-jongen die the sceptical environmentalist schreef en daarom getrakteerd werd op een pogrom inclusief betaarting.
http://www.elsevier.nl/nieu...

#26746

Ronny D.

 

@Nicolas

De reden was simpel. Keulen had gefoefeld met de radiolicentie van Godderis in West-Vlaanderen. En wie de bal kaatst, mag 'm terug verwachten ... je hebt precies één en ander gemist.

#26747

Herman

 

Het verwondert me dat iemand die ik tot dusver als ernstig en intelligent beschouwde zich in z'n weblog met een dergelijke nonsens-persoon bezighoudt.
Sorry, hoor Luc, maar -en beschouw dit als opbouwende kritiek - als je dergelijke sujets al een forum geeft op jouw weblog, dan daalt die kwaliteit zienderogen...

#26748

LVB

 

@Herman: Als je argumenten hebt om de link tussen het woord "linkie winkie" en de Teletubbies tegen te spreken, dan verneem ik dat graag. Heb je een andere uitleg dan wat Godderis hierboven beweert?

#26756

kjetil

 

voor de juistheid der feiten: de vierde teletubbie was niet freya, maar patje janssens. freya was toen nog miss nobody in de politiek. (ondertussen is ze miss no-policy)

#26764

StevenV

 

"Keulen had gefoefeld met de radiolicentie van Godderis in West-Vlaanderen."

Ah? Zijn daar aanwijzingen voor? Buiten de uitlatingen van Godderis zelf?
Of zou het ook kunnen zijn dat Godderis' dossier even weinig voorstelde als zijn "radiocarriere" en al zijn loze dreigementen en beloftes?

#26807

Francis Couvreur

 

De radiocarriere en professionele carriere van Godderis stelt tot nu toe al veel meer voor dan wat jij ooit in je hele leven zult bereiken. Zoals al eerder in de media was, gaan nu enkele mensen achter diverse radiovzw\'s een dossier opsturen naar Europa. Je kunt niet blijven foefelen met vergunningen en licenties als Vlaamse Overheid. En wie is die Vlaamse Overheid? Politiekers, leden van de administratie media, VRM, etc ... En niet iedereen werkt correct volgens het boekje. Er is geld en macht mee gemoeid. En daar waar geld is, is corruptie.

#26811

ivanhoe

 

Bericht in de marge, maar daarom niet oninteressant...Luc doet nog altijd waar hij zin in heeft denk ik zo.

#26815

Herman

 

@Luc:

Ik had geen probleem met de "link" tussen het woord en de teletubbies noch met het feit dat je daar een artikel aan wijdt.
Ik vond het alleen jammer dat je het sujet uit Kortemark een forum gaf. Uit al zijn uitlatingen is ondertussen al voldoende gebleken dat het om iemand gaat die totaal geflipt is en onze samenleving het best wordt bespaard...

#26819

LVB

 

Wel, zonder Koen Godderis zou ik die link nooit gevonden hebben, dus ik vond het maar fair om hem als bron te vermelden, en om het wat boeiend te houden citeerde ik uit het gesprek dat ik met hem had. Ik denk bovendien dat ik in het bovenstaande artikel duidelijk gemaakt heb, door te verwijzen naar eerdere woorden en daden van Koen Godderis, dat het iemand is die de confrontatie en wat show niet uit de weg gaat, om het eufemistisch uit te drukken.

#26831

alain

 

Zeer goed gezien van de Koen, ik gebruik deze term ook graag, ik vind deze allesomvattend en allesomschrijvend wat de huidige correcten" betreft.

#26834

Leo Norekens

 

Voor wie, zoals ik, gemiddeld 25 keer per week blootgesteld wordt aan een video van de Teletubbies, is het verband met Tinky Winky meteen duidelijk. Zou het kunnen dat deze beproeving Luc tot nu toe bespaard gebleven is?

Voor de rest kan het best interessant zijn de historiek van zo'n woordgrapje eens op te sporen. Als dan blijkt dat de oudste bekende bron een of andere clown is (die blijkbaar weinig sympathie opwekt), dan mag dat de pret niet derven. Vind ik.

#26852

Aquarius

 

Wat Koen Godderis vergeet te vermelden is dat Tinky Winky een omstreden personage is als het gaat over de Teletubbies.

Tinky Winky draagt een tasje en conservatieven hebben in Engeland geprotesteerd omdat Tinky Winky zich als een vooruitstrevende jeanet zou gedragen. En dat stoot(te) hen tegen de rechts-conservatieve borst.

Er is dus wel degelijk een politiek verband tussen woord Linkie Winkie en het personage Tinky Winky. Meer nog, Tinky Winky IS de verpersoonlijking van links. Let ook op de kleur van het tasje: rood.

Tinky Winky met tasje:
http://img307.imageshack.us...

Conservatieven in opstand:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/...

Wie of wat Koen Godderis ook mag zijn, maar voor een potje op de man gespeel, zoals er hier enkelen doen, bedank ik. Zegt meer over jullie zelf dan over de persoon die jullie besmeuren.

#26862

Jöe

 

Leo: als de beproeving te erg wordt, probeer eens als alternatief:
https://www.babyeinstein.co...
http://www.brainybaby.com/s...
http://www.tractortom.com/t... (gesponsord door Outlaw Mike)

#26863

Koenraad

 

Leuk onderwerpje Luc:-) Dit zijn dingen die me totaal niet opvallen. Het is niet de eerste keer dat je dat soort details opvalt en er iets over neerblogt. Doet me denken aan die fax Waar Mr.Van Hecke het papier omgekeerd in stak.
Wie weet Gaan ze binnen x-tal jaar op zoek naar de oorsprong van het woord "linkie winkie" en komen ze hier terecht. Net zoals het woord "cordon sanitaire". Niemand kent de oorsprong ervan.
Doch, het is me niet helemaal duidelijk. Is Koen Godderis nu de uitvinder van dit nieuwe woord?:-) of is het de website ?Koen zei je dat "we" dat woordje gebruiken, wie zijn "we"?

#26872

Koen Godderis

 

Over Tinky Winky met zijn tasje heb ik indertijd diverse berichten geschreven. En dat gekoppeld aan het linkse gedachtegoed.

Op een bepaald moment ben ik Linkie Winkie gaan schrijven.
Verwijzend naar Tinky Winky, de linkse janet met dat vrolijke rode tasje.

Ook het niet meer zo recente verhaal van het protest tegen Tinky Winky is me maar al te bekend. Een groepje Amerikaanse religieuze conservatieven was van mening dat een gay Teletubbie met tasje geen goed voorbeeld kon zijn voor kleine kinderen. En hebben dat ook aangeklaagd bij de BBC.

Heb gezocht naar een column bij Radiovisie.be, want heb daar ooit over geschreven, maar vind het niet meer. Kan ook in een column geweest zijn voor een andere internetkrant. Ah ja, is nu ook weer niet zo belangrijk om daar uren opzoekwerk in te steken.

Dat achter het woord Linkie Winkie niet alleen een woordspeling op Tinky Winky schuil gaat, maar het progressieve gedrag van Tinky Winky, was me dus al langer bekend. Vandaar dat Linkie Winkie zo'n prachtig woord is om het te gebruiken.

Het heeft iets grappigs, niet aanstootgevend en het is niet inhoudsloos. Je vertelt iets meer dan het woord alleen. En dat is het leuke van taal. Je kan er mee spelen zoveel je wil.

Alvorens iemand denkt dat het prietpraat is ...

28 mei 2002: Tinky Winky de janet ---> VRT = links
http://groups.google.be/gro...&

10 mei 2006:
http://groups.google.be/gro...&

Gay pride - Tinky Winky:
http://www.gbpflag.org/advo...

#26873

LVB

 

@Koen Godderis: In jouw link van 10 mei 2006 gebruik je "linkiewinkie" in de betekenis van "link", "URL".

#26875

Koen Godderis

 

Even duidelijk maken dat ik hoegenaamd NIETS heb tegen homo's. Eén van mijn beste vrienden is zelfs homo.

Maar janet staat gelijk aan progressief, zie ook gay prides en holebi-toestanden. Iets wat niet door elke homo een warm hart toegedragen wordt.

Er zijn veel homo's die Vlaams Belang stemmen en niets willen te maken hebben met dat progressieve opdringerige linkse janettengedoe.

De holebi-federatie laat maar al te graag uitschijnen dat ze alle Vlaamse holebi's vertegenwoordigen, maar dat is nogal belachelijk als je weet dat de meeste homo's Vlaams Belang stemmen.

#26876

Koen Godderis

 

@Luc

Nee Luc, ik doelde wel degelijk op iemand van linkerzijde.

Het ontwerp van het inmiddels goedgekeurde VRT-decreet was nogal rechts getint daar ze de macht niet langer bij het linkse management legt, maar wel bij de overwegend rechts samengestelde Raad van Bestuur. En het zal er niet op verbeteren (euh ... verslechteren) gezien Vlaanderen politiek alsmaar meer naar rechts verschuift. De linkerzijde met SPa en vooral Groen! protesteerden logischerwijs tegen de decreetswijzigingen.

Het nieuwe VRT-decreet was niet zomaar iets wat uit eigen initiatief vanuit de Vlaamse regering tot stand kwam, maar gebeurde onder druk van Europa. Cf. Onderzoek naar de totaal ontspoorde VRT bij de EC. (Resultaat wordt één dezer verwacht). Om diverse Europese veroordelingen voor te zijn en gemakkelijk drastische beslissingen te nemen (indien nodig) hebben ze de macht terug moeten leggen bij de politiek samengestelde RvB.

Toen ik zag via de website van het Vlaams Parlement dat er net voor de goedkeuring van het VRT-decreet nog een amendement werd ingediend, viel ik bijna van mijn stoel. Dat amendement moest wel van een "linkie winkie" komen.

Vandaar mijn vraag: "Van wie komt het amendement? Een linkie winkie?" (Kon niet op de website van het VP de details niet zien) En inderdaad, mijn voorgevoel werd bevestigd. Het kwam van iemand van linkerzijde, maar het mocht niet baten. Het VRT-decreet werd met grote meerderheid goedgekeurd.

Wel opnieuw en opnieuw hemeltergend dat in de commissie media er een unaniem akkoord was over het VRT-decreet en dat net voor de stemming in het VP er nog een amendement door links werd ingediend. Van "geloofwaardigheid" en "betrouwbaarheid" gesproken. Links mag je werkelijk voor geen haar vertrouwen. Het in de zak zetten van mensen is voor hen een hobby.

Als rechtse liberaal kan ik stellen dat het hoog tijd wordt dat links voor heel wat jaren electoraal wordt geliquideerd. En als dat moet via 51% VB-stemmen, dan maar op deze manier. We leven nu toch al enkele jaren in een linkse dictatuur van politieke correcte coalities die mensen toch maar om de haverklap wat wijs maken. Dus waarom geen rechtse dictatuur als we dan toch moeten kiezen tussen de cholera en de pest?

#26885

Cogito

 

Koen is een man naar mijn hart. Ik vind dit verhaaltje om van te smullen en bij de laatste alinea wist ik het zeker: ik ben niet alleen op deze wereld. Was ik Tinky Winky ik zou willen dat Koen mijn vriendje werd (en ik zou een blauw sacochke hebben).

#26896

Janneman

 

>> als je weet dat de meeste homo's Vlaams Belang stemmen.

En waarop baseer jij? Elke homo die de standpunten kent van het VB over homosexualiteit zal NOOIT op het VB stemmen.
http://www.mikpunt175.be/

#26899

Benny Marcelo

 

Toon mij dat standpunt van het VB over homo's eens Janneman.

#26902

Cogito

 

als je weet dat de meeste homo's Vlaams Belang stemmen.

Ook ik vind dat een hoogst interessante uitspraak van Koen Godderis. Ik ben bereid en geneigd het te geloven, maar zou toch graag uit zijn mond enige elaboratie van dit standpunt horen.

#26904

Briggs

 

Ik moet nog de eerste homo zien & horen die voor het Vlaams Belang stemt...

#26915

Koen Godderis

 

Hoi,

een vriend van me is homo, de voorbije maanden toen ik nog niet serieus in relatie was met mijn vriendin, kwam hij hier heel vaak logeren gezien zijn (homo-) vrienden hier in de buurt wonen.

De persoon in kwestie ken ik al jaren. En is een hevige Vlaams Belanger. Al zijn vrienden stemmen ook Vlaams Belang en dat zijn er een serieus pak. Wij kennen elkaar niet door politieke ideologie, maar van de media. Vind dit belangrijk om te vermelden.

Ik kan jullie recente foto's tonen waarop onder andere Filip Dewinter samen met hen op de foto staat. Die ga ik uiteraard hier niet verspreiden gezien de personen in kwestie hun politieke ideologie ongetwijfeld niet openbaar wensen te zien.

Ik kan jullie bij deze verzekeren dat heel wat homo's en lesbiennes op het Vlaams Belang stemmen en dat het feit als zou het Vlaams Belang tegen homo's en lesbiennes zijn een pure kwakkel is uiteraard in het leven geroepen door andere politieke partijen en linkse holebi-bewegingen.

Het stoort me enorm dat het Vlaams belang continu wordt gedemoniseerd. Laat die partij toch eens haar standpunten hebben. Het is aan de mensen om te oordelen of ze er achter staan of niet. Dat is democratie. De burger heeft het laatste woord.

#26928

Koen Godderis

 

Vond hier een reactie bijzonder grappig.

"Koen Godderis dat lijkt mij eerder zelf een linkie winkie. Deze montere jongeman-met-hippe-snit-en-dito-T-shirt ziet er zo links uit als Janssens zelf in zijn onderlijfje!"

Al wie rechts is, een catégorie waar ik mezelf zeer zeker tot reken, wordt gedemoniseerd door links als "verzuurd". Het dragen van "een snor als verwijzing naar Nazisme". En "wereldvreemd".

Wel, ik heb er echt de pest in om continu door dat "linkse uitschot" gedemoniseerd te worden als zijnde "racist, mestkever en ondemocraat". Ik leid een gewoon leven. Getuige enkele foto's uit het verleden. Net zoals andere rechtsdenkende burgers in Vlaanderen.

http://www.koengodderis.be/...

http://aycu30.webshots.com/...

http://aycu14.webshots.com/...

http://aycu03.webshots.com/...

http://aycu18.webshots.com/...

http://aycu33.webshots.com/...

http://aycu24.webshots.com/...
Volgens mij voelt links de bui hangen en trappen ze maar wat wild om zich heen. 0110 is ook al zo'n voorbeeld van onverdraagzaamheid. Een ordinair haatconcertje gesteund door onze politiek correcte linkse leiders met linkse artiesten als initiatiefnemers.

#26930

LVB

 

Haha Koen, ook over mij heeft er ooit eens een blogger geschreven dat ik er niet uitzie als een typische "rechtse zak".

"Met zijn vestje en zonder das, het type van een mei-68'er".

http://mynamenoname.blogspo...

#26932

Rick

 

@ luc:

Met vestje en zonder das lijk je begot op Jan Bucquoy. En da's tenminste maar de helft van een "rechtse zak"

#26951

Jöe

 

Dewinter en Annemans delen verkiezingsfoldertjes uit in Antwerpse saunas en darkrooms! 't is eens iets anders dan in de diamantwijk.

#26953

Jöe

 

Koen G: voor mijn nichtje (dit woord mag je interpreteren naar eigen goeddunken) graag nog wat meer foto's. Mag gerust in huis-tuin-en-keuken decor zijn, bijvoorbeeld naast de wasmachine of aan de dampkap.
En hoe heb je die babes op je portretten kunnen strikken? A la Willy De Groot zaliger? (of hoe heette die correspondent in Hollywood ook al weer?)

#26968

Koen Godderis

 

@Joë

Babes strikken is een vak apart, haha ... Maar de wilde jaren zijn voorbij hoor. Ben ondertussen het brave vriendje van een al even braaf vrouwtje geworden.

Meer foto's op http://www.koengodderis.be, in de catégorie corner staan er wel een aantal.

Vertel eens wat over uw nichtje Joë, 't lijkt allemaal zo charmant zoals je het vertelt. :)