Het underdoggevoel van het kaakslagflamingantisme

(...) Ieder redelijk mens weet dat de staat verder hervormd moet worden en wat op tafel ligt aan mogelijke nieuwe bevoegdheden is eerder een vertrekpunt. Maar als men de discussie blijft voeren met het gebrek aan stijl dat de separatisten initiëren, komen we geen stap vooruit. Wat is dat toch met dat kaakslagflamingantisme? Waarom hebben wij als Vlamingen zoveel moeite om van het underdoggevoel uit ons verleden los te komen. Vlaanderen lijkt het jongetje dat klappen kreeg van zijn vader en nu hij een vent is - die drie koppen groter is dan die vader - duikt hij nog steeds angstig weg. Vandaag en gisteren zijn niet hetzelfde.

Je zou denken dat de groep die 60 procent van de bevolking telt en voor een nog groter aandeel van de welvaart zorgt, als een soort grote broer met een monkelende glimlach een mentaliteit zou aannemen van 'luister maar naar je grote broer'. Een houding die gepaard kan gaan met zorgzaamheid, tederheid maar vooral generositeit. Maar ook met beslistheid, openheid en misschien een vleugje paternalisme. Maar niets van dit alles. Grote broer Vlaanderen begint om de haverklap te huilen dat hij altijd al minder gekregen heeft, dat zijn kleinere broertje altijd de favoriet geweest is en dat nog één kaakslag het einde van de broederrelatie inluidt. (...)

Misschien is de kern van het probleem dat nationalisten niet leven van een sterk Vlaams zelfbewustzijn. Zij gedijen beter bij een Vlaanderen van zelfbeklag en frustratie. Laten wij werk maken van dit gezonde Vlaamse zelfbewustzijn en de attitudes en verantwoordelijkheden die daarbij horen tot de onze maken. Want alleen op die manier kan Vlaanderen de leidende rol spelen bij het oplossen van deze institutionele crisis.

Noël Slangen in De Morgen, 8 september 2007


Reacties

#48555

traveller

 

De grootste bewerker van de Vlaamse hedendaagse schande verwijt de Vlamingen een gebrek aan zelfbewustzijn.
Ik ben akkoord, er is een gebrek aan zelfbewustzijn, moesten de Vlamingen wat meer zelfbewustzijn hebben dan waren Noëlleken en zijn poulain bewusteloos.

#48558

Cogito

 

..."broederrelatie"...????????????????

#48559

dendof

 

Slangen is precies aan het eind van zijn latijn.

Frustratie? Hebben we soms geen RECHT op frustratie?

Zelfbeklag? Neen, we klagen de onnozelaars aan die verantwoordelijk zijn voor de patsituatie: diegenen die de pariteiten en alarmbelprocedures en speciale meerderheden hebben ingevoerd. Die ofwel te dom of te naief waren om te voorzien wat voor problemen dat later GEGARANDEERD ging opleveren, ofwel dat maar al te goed beseften maar daar geen bal om gaven, genre "we lossen de problemen op al ze zich stellen".

#48564

A.Rouet

 

Alsof een extremist een oplossing WIL die één duimbreed afwijkt van wat hij zijn recht vindt. Frustratie en verzuring gegarandeerd de dag dat er toch een compromis gevonden wordt.

#48565

Rick

 

Goed zo, Nowelleke.

En nu BHV ONVERWIJLD splitsen dan.

#48587

Wetstraatwatcher

 

Die Mathias De Clercq is trouwens een over het paard getilde carrièrist.

#48660

toontje

 

Enkele maanden geleden tekende Noel Slangen voor de (open)VLD nog de te volgen route uit. De raad die hij nu iedere vlaming meegeeft kwam daar niet tot uiting. Integendeel hij was de auteur van een slaafs programma "volg de PS". De grote adviseur moet nog eens de verkiezingsuitslag bekijken.