MRAX dient klacht in tegen TV Brussel (update)

De antiracismebeweging MRAX (Mouvement contre le Racisme, l'Antisémitisme, et la Xénophobie) gaat bij de Raad voor Journalistiek klacht indienen tegen tvbrussel en overweegt ook juridische stappen. De vereniging verwijt de Brusselse regionale zender de uitzending van een interview met de Nederlandse journalist Arthur Van Amerongen. Die hanteerde volgens MRAX racistische taal, terwijl er te weinig tegengewicht was.

Ex-oorlogscorrespondent en journalist Arthur van Amerongen dook afgelopen jaar onder in de Brusselse moslimwereld. In zijn boek BXL Eurabia schetst hij het beeld van Brussel als een stad waar de Marokkanen de Belgen haten en heel gevaarlijk zijn. Hij voorspelt ook een terreuraanslag in de hoofdstad. In een studiointerview op 13 augustus bij tvbrussel zet Van Amerongen de stellingen uit zijn boek ongenuanceerd verder in de verf. Voor MRAX gaat het om racistische en xenofobe opmerkingen tegenover de Marokkaanse en de islamgemeenschap. Volgens de vereniging veralgemeent de journalist en bood tvbrussel te weinig tegengewicht. (...)

Volgens tvbrussel-hoofredacteur Jan De Troyer heeft zijn zender geen fouten gemaakt bij het interview met de Nederlandse journalist Arthur Van Amerongen over zijn boek BXL Eurabia. "Onze journalist heeft verschillende keren kritisch gereageerd en we hebben een andere stem laten horen. Dat Van Amerongen zo straf uit de hoek zou komen, konden we niet voorspellen. Dat zijn de gevaren van live televisie."

Volgens De Troyer arriveerde Van Amerongen pas om 17.40 uur op de redactie voor de live uitzending van 18 uur. "Hij was serieus boven zijn theewater en we konden het interview slechts enkele minuten voorbereiden", aldus De Troyer. "Toen bleek dat Van Amerongen uit de bocht ging heeft onze journalist verschillende keren ingegrepen, onder meer door erop te wijzen dat er misschien wel gevaarlijke Marokkanen of islamisten in Brussel wonen, maar dat je toch niet de hele gemeenschap over dezelfde kam kan scheren. (...)

Volgens De Troyer is de zaak een voorbeeld van de gevaren van live televisie. "Je kan nooit inschatten hoe het echt zal uitdraaien. In een interview in Knack, de aanleiding voor ons stuk, was Van Amerongen bijvoorbeeld veel genuanceerder."

"We beseften wel dat het interview een totale mislukking was geworden, maar waren tevreden toen het snel uit de actualiteit verdween", zegt De Troyer. "Tot het item opdook op internet. We kregen klachten, zelfs vanuit Marokko, en lieten het clipje meteen van de bewuste site halen (www.dailymotion.com). Groot was mijn verbazing toen ik vanmorgen zag dat het terug online stond. We vragen nu opnieuw het meteen te verwijderen." (...)

Belga-bericht, 13 november 2007

Reacties

#53448

melodius

 

MRAX = PS = Télé Bruxelles

Télé Bruxelles is ongelooflijk slecht en verliest veel publiek aan TV Brussel; "overlopen" is gemakkelijk sinds er Franse en Engelse ondertiteling voorzien zijn. Eindelijk hebben ze dus een manier gevonden om een "stoorzender" aan te pakken.

Luc, voor je info, de anti-PS blogs Prométhée http://promethee.blogspot.com/ en Chacun Pour Soi http://chacun-pour-soi.blog... (waar ik aan meewerk) worden door Rachid Madrane, woordvoerder van de Brusselse PS, medewerker van Laurette Onkelinckx en van Philippe Moureaux, halvelings beschuldigd van racisme en nazisme op één van de blogs van Mateusz Kukulka (journalist voor de DH). Madrane laat overigens weten dat hij de IP's zou hebben geïdentificeerd van de mensen die op deze blogs schrijven en dat het om MR kabinetten zou gaan. Wij hebben commentatoren uit verschillende kabinetten en dit is dus goed mogelijk. De vraag is natuurlijk, hoe weet die man dat ? Zou hij van zijn functies misbruik hebben gemaakt om dit te weten te komen ? Let ook op het feit dat hij pleit voor censuur op het Internet, en onder meer van alle mensen die schrijven onder een pseudoniem. En dat hij natuurlijk tracht om ons te intimideren.

Het zou niet slecht zijn indien je hier de aandacht op zou kunnen trekken.

#53450

pepperjack

 

ha, de strijd in Franstalige België gaat blijkbaar vrij letterlijk op leven en dood. Interesting.

#53451

melodius

#53452

Kaal

 

De censuur gaat steeds driester tewerk. En het was te verwachten dat ze ooit blogs en fora's kordaat zouden aanpakken.

#119066

Anonymous

 

Fora's? Wat is een fors? Ga je schoolgeld maar terug vragen jij

#119067

Anonymous

 

Wat is een fora

#53453

A.Rouet

 

@ melodius
Ook wat de materie berteft die je in 53448 beschrijft waren wij de Franstaligen voor....

#53455

Jan Govaert

 

Van Amerongen mag dan wel boven zijn theewater geweest zijn de kern van zijn betoog blijft onaantastbaar overeind. De situatie waarin we nu verzeild geraakt zijn in Europa heeft zijn oorsprong in de revolutie in Iran in 1979.
Zoals een man in Algerije heeft aangetoond is de omslag en aanzet naar fundamentalisme in de gehele moslimwereld daar toendertijd gebeurd.
Deze revolutie is een keerpunt in de geschiedenis gebleken vergelijkbaar met de opkomst van de NSDAP van Hitler in 1932/1933 en waarbij de SA van Röhm, die naderhand werd geliquideerd voor bewezen diensten, voorafgaandelijk de straten van alle fysieke en morele tegenstand had gezuiverd. Het proces dat de islam nu doormaakt of doorzet gebeurt alleen trager dan dat van de NSDAP indertijd maar het resultaat zal op termijn juist hetzelfde worden. Het grote niet onderkend gevaar of totaal onderschat gevaar daarbij is dat het nu vanuit godsdienstig standpunt vertrekt wat een der oudste vormen van menselijke cultuurbeschaving is die er bestaat. Een gematigde islam bestaat niet of zal niet blijven bestaan. Het proces verloopt op die wijze dat het fundamentalisme drukt op de gematigde islam deze laatste past zich geleidelijk aan (zie hoofddoeken en al de rest enz).
Deze aanpassing van de gematigden is terug een signaal voor de fundamentalisten om nog meer te drukken of de druk constant te houden waardoor de gematigden zich terug aanpassen op een nog hoger niveau enz.. De gematigden convergeren door deze wisselwerking meer en meer naar het standvastig gebleven fundamentalisme toe en dit totdat ze gelijk zijn.
Dit langzaam sluipend proces vreet de (west)-Europa van binnenuit totaal leeg zoals dat teringkanker veroorzaakt bij de mens waarna slechts nog het vel en de beenderen overblijven.
Op een gegeven moment wordt een grens bereikt waarbij de totale islamisering voor de deur staat. Als deze islamitische gemeenschap dan geen voldoening gaat krijgen zal er gedreigd worden met aanslagen zoals in Madrid en Londen. Bij de eerste aanslag zullen de totaal verzwakte regeringen, die zwak zijn omwille van het feit dat ze niet tot een halt en een omkering naar integratie in staat zijn gebleken om diverse redenen, ofwel finaal door de knieën gaan ofwel wordt er weerstand geboden die een terugschroeven van de democratie zal inhouden om te kunnen overleven. Dat zijn geen aanlokkelijke vooruitzichten, noch het ene noch het andere en ik zal daarom blij zijn dat ik nog in de vrije westerse beschaving zal kunnen sterven.

#53457

Rudy

 

Da letter A mogen ze al lang uit de MRAX halen. op hun site
http://www.mrax.be/annuaire...
staan twee referenties naar antisemitsiche getinte sites
Indymedia
en
Réseau voltaire

Zo heeft de Mrax NOOIT willen ingrijpen tegen deze antisemitisch getinte cartoon
http://archive.indymedia.be...
of tegen andere negationistisch getinte teksten van Indymedia.be en ze zelfs als referentie behouden. Racisme vanuit een allochtone of linkse hoek bestaat niet bij postulaat volgens hen. Het CGKR is op dat gebied eerlijker.

#53458

Briggs

 

MRAX kan misschien ook klacht indienen tegen Jan Leyers omwille van de uitspraken van Mohammed Habash, in 'De Weg naar Mekka'. Zonder daarbij veel tegengas te geven of een 'andere mening' toe te voegen. http://lvb.net/item/5635

#53460

Rick

 

@ Rudy:

Ter info: de tegenhanger van het CGKR is het "Centre pour l'égalité des chances et la lutte contre le racisme", en niet de MRAX.

#53464

melodius

 

Tiens, een cadeautje aan de lezers van lvb.net : http://www.lepan.be/?p=2093...

Dit is de werkelijkheid (en ze is al erg genoeg) niet het gezever over "Brussels Eurabia".

Jammer genoeg is Mehmet Koksal met zijn blog moeten stoppen omwille van bedreigingen van nationalistische supporters van de lekenstaat - en niet van integristen. http://allochtone.blogspot.com

#53483

Rudy

 

@Rick, dat weet ik wel maar je doet er goed aan om dat wel duidelijk te maken. In feite is het CGKR en le Centre dezelfde organisatie en de Mrax speelt vooral op franstalig vlak... behalve als CGKR niet met Kifkif wou samenwerken voor een klacht tegen FDW. En dan heeft Kifkif franstaligen om hulp gevraagd...

Het CGKR heeft echter al twee keer moeten ingrijpen tegen Kifkif voor antisemitisme en negationisme. Zoiets zou de MRAX nooit durven: aan allochtonen en linksen kom je niet aan zelfs al zijn ze schuldig aan racisme als anderen

#53490

corneel

 

http://www.brusselnieuws.be...

Hier staat nog een deel van het interview + relativering (reportage).

#53496

Nicolas

 

Waaw, een objectief bericht van het gerenommeerd persagentschap Belga... ironisch bedoeld uiteraard.

Echt, hoe verbazend dat de journalisten van Belga werken. Objectiviteit is niet aan hun besteed, ze slikken alles met veel plezier.

Daarnaast is voor Télé Bruxelles en de PS alles wat niet met hun mening overéénstemt fascistisch en kunnen ze samen met MRAX klachten gaan indienen. Hoe ver is het gekomen.

#53502

OutlawMike

 

Zeg, ik zit me dat toch al een tijdje af te vragen. Dat commiekrapuul van MRAX... het acroniem dat ze gekozen hebben... is dat nu:

a.) een Freudian Slip
b.) een niet zo subtiele hint
c.) gewoon iets om normale mensen te jennen?

#53503

OutlawMike

 

Zeg Corneel, die repliek van die madam Malika vind ik toch allesbehalve overtuigend hoor.

Er is nooooooooooooooooooooooooit iets aan de hand volgens die gasten, of ze nu Malika Addad heten of Rachida Data of de zuster zijn van die Bilal Bajaka die in Amsterdam twee polisieagenten trachtte dood te steken.

#53508

tweaker

 

"Toen bleek dat Van Amerongen uit de bocht ging heeft onze journalist verschillende keren ingegrepen, onder meer door erop te wijzen dat er misschien wel gevaarlijke Marokkanen of islamisten in Brussel wonen, maar dat je toch niet de hele gemeenschap over dezelfde kam kan scheren. (...)"

ik heb het beeldmaterial bekeken en wie uit z'n uitspaken meent te kunnen afleiden dat Van Amerongen ook maar enigzins zou insinueren dat alle islamieten gevaarlijk zouden zijn VEGIFTIFD HET DEBAT.

of zoals in belgië al lang het geval is: zeggen dat er een hoop gevaarlijke rondlopen staat gelijk aan zeggen dat ze allemaal gevaarllijk zijn

MRAX=CGKR=Blokwatch=KifKif = bende leugenachtige democratie-ondergravende vlamingenhaters

#53510

tweaker

 

vergiftigT met een t dus

:$

#54436

Leo Norekens

 

Malika Abbad, adjunct-kabinetchef van Bert Anciaux, in het filmpje: "...maar ik kan hem uitnodigen om in andere gezinnen te gaan onderduiken, in andere milieus, en dan had-ie helemaal iets anders - of toch gewoon dingen gehoord die hij overal zou kunnen horen."

Waarmee zij dus meent de geloofwaardigheid van de auteur te ondermijnen. Onderduiken in een milieu waar je dingen kunt horen die je overal zou kunnen horen?? Dat zal boeiende kopij opleveren.

Een repliek die bewijst dat Bert zich omringt met mensen van zijn niveau.

#54437

Benny Marcelo

 

Proficiat Luc, lees net in GVA dat je blog de derde belangrijke is van Vlaanderen: http://www.gva.be/nieuws/in...{35D6BBDC-AF45-462D-BA11-C16381096FE6}
En dan nog wetenschappelijk bewezen ook, al weet ik niet hoe ze dat flikken.

#54486

tweaker

 

@ Benny

inderdaad, als vaste bezoeker hier kan ik alleen maar beämen dat lvb.net dé site is die mij op de hoogte brengt van wat politiek reilt en zeilt dat mij interesseert

ik las vaker andere blogs maar dankzij lvb.net heb ik heel wat info die ik elders niet meer moet gaan zoeken gezien vaak veel te beïnvloed (door links uiteraard)

#54495

Cogito

 

MRAX of MARX?