Ziedende moslims met vinger aan de atoomtrekker

Musharraf vecht zogezegd mee in de 'oorlog tegen het terrorisme', maar in de praktijk hield hij de democratische oppositie in bedwang door de fundamentalisten te gedogen. En sinds die hem naar het leven staan, probeerde hij de democraten, en dus ook Benazir Bhutto, tot afspraken te dwingen. Hij speelt het geliefkoosde spel van dictators: 'ik of de chaos'. En ondertussen staken zijn vertrouwelingen de 11 miljard dollar VS-steun op zak. De moord op Benazir Bhutto kondigt het eindspel aan: Musharraf is de controle kwijt. De wereld mag niet lijdzaam toekijken hoe Pakistan verwordt tot een land van 165 miljoen ziedende moslims, met een vinger aan de atoomtrekker. Washington moet ditmaal betere recepten uitwerken dan in Afghanistan en Irak. Alleen echte, merkbare lotsverbetering van arm Pakistan kan druk van de ketel halen.

Frans De Smet in Het Nieuwsblad, 28 december 2007

Reacties

#57356

Rick

 

"Washington moet ditmaal betere recepten uitwerken dan in Afghanistan en Irak"

Washington.
En des rest van de wereld, de E.U. voorop?

#57359

Thomas

 

"Alleen echte, merkbare lotsverbetering van arm Pakistan kan druk van de ketel halen"

Naïef... Hebben de Saoudi's het zo slecht misschien ? Of de moslims in het westen ? Hoe meer middelen ze hebben, hoe meer problemen ! Dit heeft in het geheel niets met armoede te maken, hoe lang gaat het nog duren voor onze journalisten dat begrijpen. Osama is een schatrijke kerel.

Dit heeft ook niets met het westen te maken, noch met de acties van alle andere slachtoffers van de islam-gekte wereldwijd, dit is een middeleeuwse ideologie die in contact komt met de moderniteit, en we moeten toegeven dat we daar absoluut niets aan kunnen doen, behalve "erop kloppen" of muren bouwen. Dat gaat nog vonken geven !

#57362

joe

 

een pakistaanse massa jaagt me schrik aan. ik stond zo eens jaren geleden te queuen in de luchthaven van Riaad te midden van duizenden kwelende drummende en ook stinkende pakistanen die ook naar huis wilden. ordediensten in de luchthaven zelf waren ook vooral pakistanen (bijna geen saoudis te bespeuren) en die maakten de chaos alleen maar erger. mijn maag doet pijn als ik eraan terug denk.

#57364

Briggs

 

Yup, tactische kernkoppen op hun SSM en kernarsenaal...NU! Happy New Year, met een spetterend vuurwerk boven Pakistan. Yeey. Traveller, where are thou?

#57367

VI

 

Heel het Midden Oosten is precies een ballon, als je drukt op Irak flakkert het geweld in Afganistan op. Druk je het dan daar in, ontploft Pakistan. Schrijf het verhaal van Bhutto in een geschiedenisboek en je voelt al dat dit een aanleiding of opening wordt voor een grote ramp.

#57368

Cogito

 

"Alleen echte, merkbare lotsverbetering van arm Pakistan kan druk van de ketel halen"

Zoals Thomas al zei, wat een naïviteit.

Het "venijn" zit in de staart, de cultuurmarxistische staart.
Dank denk je terwijl Frans de Smet spreekt, die gaat goed, begaat die verstandige man zo'n typisch marxistische kemel van formaat.

Kijk naar Christelijk Amerika: verdwijnt godsdienst, religie, godsdienstfanatisme met de levensstandaard? Neen!

Het wegkwijnen van religie in Europa en het stijgen van de welvaart waren twee zaken met verschillende oorzaken, die toevallig samenvielen in de geschiedenis. De religie kwijnde weg door het opkomende atheïstische socialisme (en dit heeft tweehonderd jaar geduurd) en de welvaartsstijging kwam vanwege economische groei - die niets met dat socialisme te maken had, maar een wereldwijde trend was.

Pakistanen met veel geld zijn gewoon moslimstrijders met meer mogelijkheden(wapens).

#57371

traveller

 

In den beginne was er Zulfikar Ali Bhutto, burgerlijk martial law administrator en eerste minister van Pakistan die:
1) de Pakistaanse kernbom het levenslicht deed zien, vergeet AQ khan, het waren de Chinezen die Bhutto de kernbom gaven met akkoord van de amerikanen, een gedeelte van de Nixonregering en op aanvraag van origineel president generaal Yahya Khan en de Chinezen bij het eerste bezoek van Nixon aan Mao. De Chinezen wilden een buffer tegen India. Daarom werd ook de Kharakoram highway gebouwd over 4700 meter hoogte door de Himalaya, om militaire leveringen aan Pakistan te kunnen leveren in het geheim.
Bhutto stak het geld, hem gegeven door 2 arabische staten voor het smokkelen en produceren van de bom in zijn eigen zak, ongeveer 3 miljard US $, nu in Zwitserland onder de handtekening van Nusrat Bhutto, de moeder van Benazir.
Dan verliest Bhutto zijn populariteit omdat hij geen enkele belofte van een beter leven kon waar maken. Hij had alles genationaliseerd: banken, verzekeringen, supermarkten, textielfabrieken, staalproducenten, suikerfabrieken tot en met de oliefabrieken voor frituurolie en de broodbakkerijen.
Alles voor de PPP aanhangers die prompt zoals het goede vakbondslui betaamt, Bhutto had die PPP vakbonden gestart overal en op alle niveaux, alles stalen en de auto's in de prak reden met hun dronken kop. In 't kort totale anarchie.
Niets meer te stelen, geen geld meer in de banken, geen werk meer en geen geld om lonen te betalen, algemene chaos. Intussen is Washington helemaal niet tevreden met de nationalisaties die het land naar de chaos hebben geleid en ze vragen Zia, die ze goed kennen, om Bhutto te elimineren en het heft in handen te nemen.
Zia is nummer dertien op de ranglijst van generaals om stafchef te worden en zodoende Pakistan te kunnen regeren.
Zia zoekt geld om de 12 andere generaals uit te kopen en komt terecht bij de grootste Pakistaanse smokkelaar, Seth Abid Hussein en zijn broer Haji Ashraf die hem graag het geld lenen in ruil voor een vrije smokkelaarshand.
Tussen haakjes het is dezelfde Seth Abid die Bhutto de "fake" smokkelactiviteiten organiseerde vanuit Zuid-Afrika, Nederland, België en Duitsland voor het rookgordijn van de BOM.
Seth Abid is dus nu kind aan huis bij Zia en zij bespreken dagelijks de te volgen strategie. Ondertussen zit Bhutto in het gevang en zijn Mevr. Nusrat Bhutto en de kinderen onder huisarrest in hun enorme kast van een villa, 70, Clifton, Karachi.
Seth Abid ziet Bhutto als een zeer groot gevaar levend en hij raadt Zia aan Bhutto te berechten, zo vlug mogelijk.
Zia wacht 3 jaar en ondertussen is de bevolking de Bhutto rotzooi vergeten en is hij een heilige martelaar geworden.
Zia laat hem uiteindelijk hangen en plaatst Benazir en haar moeder in een gevangenis waar ze wel een normaal Pakistaans gevangenis regime meemaken maar geen "martelingen" zoals ze later pretendeerde. Ik ken de details van hun gevangenschap en ze waren alleen niet vrij, dat is alles.
De Zia situatie is nu:
De PPP "vakbond" achterban is totaal stuurloos maar leeft op het "martelaarschap" van de ganse Bhutto-familie.
Murtaza Bhutto, de broer van Benazir vlucht naar Soviet gedomineerd Kabul en high-jacked een Pakistaans lijnvliegtuig dat hij naar Kabul laat vliegen. In Kabul doodt hij een gijzelaar en laat hem op de tarmac vallen.
De 2e broer, Shahnawaz, wordt door Zia vergiftigd in Cannes.
Benazir Bhutto en haar moeder worden in balling gestuurd.
Ondertussen is de oorlog in Afghanistan in volle gang en hebben de smokkelaarsbroers een overeenkomst gesloten met Zia, generaal Gul en de ISI met de algemene blessings van de idioot Bill Casey, opperhoofd van de CIA.
Dit geeft de ISI een enorme reeks inkomsten door heroine en de wapenleveringen aan de Afghaanse strijders of zogezegde strijders maar dat is een ander verhaal.
Nu krijg je een situatie die voordien in Pakistan nooit bestond: de geheime dienst van het leger heeft meer macht en geld dan het leger.
Zia zoekt een soort legitimatie en wettelijkheid en laat zich tot president kiezen op het platform van de Muslim League, de op sterven na dode politieke partij van Mohamed Jinnah. Hij kiest als eerste minister Nawaz Sharif, een domme Kashmiri die door zijn broer Shabaz en door hun vader stinkend rijk werd en dicht bij the mollahs staat.
Zia voert ook de Sharia in als alternatief strafrecht om de religieuze partijen mee te krijgen.
De ISI kiest dan hun geprefereerde Afghaanse "mujahedeen" leider: Ghulbuddin Hikmatyar, de grootste rotste gangster van Afghanistan EN een vroegere protégé van Bhutto.
Zijn taak bestaat erin de na-oorlogse situatie in Afghanistan voor te bereiden en een pro-ISI Afghanistan te scheppen met ongeremde drugsinkomsten. Het was ondertussen klaar dat de Russen gingen verliezen en Ghulbuddin sluit akkoorden met Russische bevelhebbers om hem voor grof geld gebieden te "verkopen" waar hij ongemoeid wordt gelaten. Hij verraadt andere echte mujahedeen om hen te doen uitroeien en zijn eigen positie te verstevigen.
De enige die hij niet kan raken is Ahmed Shah Massood en de Rabbani groep die samen werken.
Als de Russen vertrekken wordt Karzai president en verplicht de CIA Karzai om Ghulbuddin eerste minister te maken op aanraden van de ISI. Massood is minister van defensie en is helemaal niet akkoord en Karzai laat zich doen.
Ondertussen is Zia ook opgeblazen door de KGB. Ik heb hier vroeger geschreven dat het de US was maar dat is niet correct, de aanslag op Zia was een vergelding voor het verlies van Afghanistan en de val van het communisme vanwege het KGB, de informatie is 100% betrouwbaar.
Massood gaat terug naar Pansher en begint de oorlog tegen Ghulbuddin die ondertussen Kabul beschiet om alleenheerser te worden. Massood keert het getij en neemt de bovenhand. Om dat tegen te gaan lanceert de ISI de Taliban die in hun godsdienstige folie eerst de bevolking mee krijgen omdat die de oorlog beu is en de Taliban krijgen een hele lading zware wapens, inclusief tanks, van het Pakistaanse leger onder leiding van de ISI.
De Taliban winnen en Massood wil de tegenaanval organiseren maar wordt met de hulp van het belgische controlesysteem voor buitenlanders opgeblazen.
Dan komt 9/11 en de opgang van Bin Laden en het onverwachte antwoord van Bush. Clinton telt niet mee hier, hij heeft niets gedaan.
Bij de dood van Zia heeft Benazir met haar statuut van martelares de verkiezingen gewonnen
Ze huwde kort voor de verkiezingen met Assif Zardari, een valse playboy wiens vader een cinema had in Karachi.
Assif en Benazir beginnen het land te pluimen dat het niet mooi meer is en de president Ghulam Ishaq Khan(CIA sinds jaren) zet haar af en schrijft nieuwe verkiezingen uit . Het volk is Benazir en haar "merry thieves" beu en kiest het enige alternatief: Nawaz Sharif. Nawaz Sharif is dommer dan Benazir en heeft haar schoonheid en charisma niet en hij begint ook in het groot te stelen, gevolg nieuwe verkiezingen en Benazir is opnieuw verkozen.
Nu steelt Benazir zoveel dat het ISI geen moeite heeft om een practische hetze tegen Benazir te beginnen vooral omdat ze haar broer Murtaza liet dood schieten door de politie omwille van de erfenis en het zwitserse geld.
Nawaz komt terug en ondertussen is Musharraf chief of staff geworden. Pakistan is in totale chaos en Nawaz Sharif voelt dat Musharraf het niet langer kan aanzien.
Ik ga verder binnen een paar uur

#57374

joe

 

hoogst interessant, traveller. maar staat het vast dat Benazir de opdracht gaf om haar broer Murtaza dood te schieten?

#57375

traveller

 

@ joe

Trek je eigen conclusies:
Murtaza was met de steun van zijn moeder bezig aan een come-back als mannelijke opvolger van zijn vader. In Pakistan is dat zelfs geen weddenschap waard. Nusrat, de moeder, heeft de enige handtekening in Zwitserland.
Murtaza komt met 8 bodyguards aangereden naar 70, Clifton, alle straatlichten zijn uit die avond, de eerste keer ooit in die exclusieve buurt en 100 agenten wachten hem op. Als de auto draait om voor het hek te komen begint de politie te vuren.
2 weken voordien was de plaatselijke commissaris vervangen door een vriend van Zardari.
Het parlementair en gerechtelijk onderzoek besloot "tongue in cheek": it's impossible that high ranking personalities were not involved in this shooting.
De enige high ranking personalities waren Benazir en haar man. De moeder Nusrat kwam op de buitenlanse televisie(channel 4) om haar dochter openlijk te beschuldigen. Ze hebben trouwens nooit meer met elkaar gesproken en de moeder leeft met de palestijnse vrouw van Murtaza en haar kinderen die nu al volwassen zijn.

#57381

traveller

 

Nawaz probeert Musharraf te stoppen maar Musharraf laat zijn vliegtuig blind landen in Karachi luchthaven.
Benazir was al buiten en nu wordt Nawaz buiten geschopt. Assif Zardari is in het gevang en het botert niet meer tussen hem en Benazir, ze wil alle smet op hem laden niettegenstaande ik uit persoonlijke ervaring weet dat het nooit genoeg was voor haar EN voor hem.
Nieuwe situatie:
Inkomen, eindelijk weer, uit de VS om de Taliban en Bin Laden te bestrijden.
De ISI heeft maar één ding voor ogen, verder de Taliban en de heroine smokkel controleren en daarom moeten ze Musharraf controleren. Vergeet niet dat Musharraf mohajir uit Indië is en de ISI is achterlijk primitief Punjabi.
De ISI speelt een spelletje met Bin Laden, Musharraf weet het en zoekt naar een middel om de ISI buiten spel te zetten. Musharraf heeft geen enkele controle over de ISI.
De ISI zet de Punjabi opperrechter tegen Musharraf in om hem te doen aftreden. Vergeet niet dat Musharraf en het leger het kernarsenaal bewaken, niet de ISI.
Musharraf wint tegen de Punjabi opperrechter niettegenstaande een paar honderd doden waarmee Musharraf de volksstemming tegen krijgt, alhoewel die doden door de ISI huurmoordenaars werden veroorzaakt.
De US heeft ondertussen zijn enorme fouten in Afghanistan met Hilmatyar ingezien en luistert naar Musharraf om hem carte blanche te geven.
Om hem nu meer "acceptabel" te maken voor de bevolking hebben ze de idee om hem aan Benazir te linken voor meer legitimiteit en Benazir stemt toe.
Dit wordt te warm voor de ISI die vreest dat ze het gespan Benazir/Musharraf niet baas kan door de bevolking en dat de Afghaanse geschiedenis hen daardoor zal ontglippen en bye bye geld en macht.
Ze besluiten dus om Benazir uit de weg te ruimen waardoor Nawaz Sharif de enige overgebleven kandidaat is en die zit volledig in de handen van de ISI en de mollahs. De balans van de macht is daardoor weer in het voordeel van de ISI, tot Musharraf een ander konijn voor de PPP uit zijn hoed tovert of Nawaz doet vermoorden.

#57382

Briggs

 

Hmm. In hoeverre kan dit impact hebben op de stabiliteit van Musharraf? Lijkt er een beetje op dat ie staat te wankelen, where is it heading at?

#57383

traveller

 

@ Briggs

Lees de laatste paar zinnen aub. Als Musharraf verliest is het zeker dat de US moet tussen komen.

#57384

PICA2904

 

@ Traveller
Moet ik hieruit afleiden dat die ganse Dr Kahn affaire in Holland, met dat door de CIA gestolen juridisch dossier, een "coup monté" is om de chinezen uit de wind te zetten? Of ben ik hier compleet naast de kwestie aan het zeveren?
Tnks voor antwoord;

#57385

Cogito

 

En als de US nu eens, met zeg maar Ron Paul aan het roer, Pakistan Pakistan laat?
Laat ons veronderstellen dat Ron Paul morgen president wordt en een non-interventiepolitiek voert, te beginnen met Pakistan.
Wat zou er dan kunnen gebeuren, Traveller?

#57386

Cogito

 

Wat ik bedoel/vermoed, is dat er een hoop lokaal gehakketak en/of oorlog ontstaat, die echter weinig gevaar voor ons oplevert. Zeg maar een intrabeschavingsconflict, wat, naar Huntington, veel minder gevaarlijk is dan een interbeschavingconflict, zoals wanneer de States tussenkomen?
Een intrabeschavingsconflict kan zelfs voordelig zijn voor de andere beschavingen.

#57388

traveller

 

@ PICA 2904

Correct gezien, het was volledig georchestreerd om de Chinezen niet in verlegenheid te brengen.

#57389

traveller

 

@ Cogito,

Het zou wel messy zijn, India, Pakistan, Afghanistan, China, Iran en Rusland zouden erin betrokken worden en de fall-out zou catastrofaal voor ons zijn.

#57390

traveller

 

@ Cogito

Een Ron Paul non-interventie wordt een nucleaire ramp voor de wereld.

#57391

LVB

 

@traveller: "en de fallout zou catastrofaal voor ons zijn"

Fallout, letterlijk of figuurlijk te interpreteren? ;-)

#57392

joe

 

traveller moet op Terzake!

#57393

traveller

 

@ luc

Letterlijk en daardoor ook figuurlijk

#57394

traveller

 

@ joe

Heb je al ooit Kathleen zien weg lopen van de camera?

#57398

Cogito

 

@Traveller:
"Het zou wel messy zijn, India, Pakistan, Afghanistan, China, Iran en Rusland zouden erin betrokken worden en de fall-out zou catastrofaal voor ons zijn.
"
Mag ik het opmerkelijk achten in dit rijtje Israël te missen?

Ik weet niet of een initiële non-interventiehouding van de sTates gevaarlijk zou zijn. De wereld zou er wel van opkijken en, zo goed als zeker, de US zou er respect mee oogsten. Indien de toestand escaleert en "bondgenoten" als Rusland, China, Israël, dreigen zwaar betrokken te geraken, lijkt het mij inderdaad onmogelijk afzijdig te blijven. Je moet na de oorlog verder en de VS zou dit keer eeuwig het verwijt krijgen altijd in de weg te lopen wanneer dat ongewenst is, maar op het cruciale moment dat ze echt nodig zijn, het laten afweten.

Mij lijkt een op-en-top libertarische houding vanwege de US van klaarstaan met al je wapenvertoon maar pas toe te slaan NA het eerste schot - en dan meteen goed raak te schieten - niet tegenaangewezen.

Bovendien acht ik alle landen in bovenstaand rijtje, plus Israël, ruim sterk genoeg om relatief makkelijk zulke klus te klaren, sommigen in hun eentje, en bovendien op tijd, voordat de ziedende moslims de trekker overhalen.

Maar ik kan verkeerd zijn, wat ken ik nu van oorlogsstrategie...

#57402

Nicolas

 

Wat zou er gebeuren als de USA niet ingrijpt?? Wel, denk maar wat er zou gebeurd zijn als de USA niet ingrepen had in de jaren negentig. Saddam Hussein was dan één van de machtigste heersers in het Midden-Oosten met ruime toegang tot de zee en was mogelijks opnieuw een oorlog met Iran begonnen. De andere landen in het Midden-Oosten hadden zich ook wel laten horen.

#57403

Briggs

 

Denk niet dat Israël in het rijtje bijhoort. Pakistaanse raketten hebben bij mijn weten geen range tot in Israël.

#57406

traveller

 

@ Cogito & Briggs

Israel heeft permanent een groep "waarnemers" rond de Pakistaanse nucleaire opslagplaatsen en fabrieken hangen.
Ze hebben een permanente liaison-groep met Indië en wegen zeer zwaar op de Indische beslissingen aangaande Pakistan.
100% zeker financieren ze, met Indië, terreur daden en groepen in Pakistan. Pakistan is een obsessie voor hen.
Ik was ze gewoon vergeten in de lijst.

#57408

EricJans

 

@ Traveller:

Djiezes!
Wie zie je Benazir opvolgen?

#57409

fcal

 

@traveller

Uitstekend relaas en diepgaand inzicht. Logische analyse. Niveau!

De betrokkenheid van het rijtje vermelde landen in een mogelijke Pakistaanse ontsporing, zou ik toch niet voor ieder land eender zien.

Afghanistan het berooide broertje, dat voor zijn bevoorrading aangewezen is op doorvoer door Pakistan kan onmogelijk een vuist maken, mede door de aanwezigheid van de VS/NAVO. Deze laatsten kunnen wel invloed uitoefenen.

De belangrijkste betrokkene buiten het 'slachtoffer' is India en gezien het verleden, toch enkele oorlogen (alle gewonnen), zal die staat bij een grootschalige ontsporing zeker tussenkomen. Hierin zie ik de VS ook een rol spelen, meestal op de achtergrond, maar indien nodig ook anders.

China zal dit met argusogen volgen en zal zeker proberen in het ontstane wespennest enkele medestanders te vinden. Dit is geen gesneden koek. Gezien hun problemen met de eigen Islamitische terroristen zouden zij het zelf op een akkoordje kunnen gooien met de VS en/of 'erfvijand' India.

Iran zal de aanwezige Pakistaanse Islamitische extremisten onderhands steunen. Openlijk zie ik ze niet in staat veel te doen buiten een bedreiging van Afghanistan.

Rusland zal zich vooral voor de show posteren en veel lawaai maken om de schijn van de zogenaamde hernieuwde wereldmacht hoog te houden. De Tsarentijd is voorbij en ook Breznev is niet meer. Bovendien het Afghanistan debacle is nog niet vergeten. Tsjetsjenië is een zaak in de Kaukasus, Pakistan is van een andere grootte-ordening.

Israël is te klein en ligt te ver. Zal alles nauwgezet in de gaten houden en hun bijna bondgenootschappelijke betrekkingen met India verder uitdiepen.

#57410

fcal

 

O ja en Europa zal toekijken en net als de VN holle hooggestemde 'diplomatische' verklaringen afscheiden.

#57412

traveller

 

@ Eric

Ik zou ipv Musharraf Nusrat, de moeder, er bij betrekken, ze heeft geen charisma maar heeft wel veel respect vanwege de PPP aanhangers en ze is moedig.
Zij zou de PPP opnieuw moeten leiden als voorzitster, ze heeft het al gedaan maar Benazir schopte haar buiten.
Een paar maanden nadien zou er iemand anders moeten komen uit hun rangen, iemand die onbesproken is. Ik ken er wel een paar maar ze hebben allemaal het nadeel geen charisma te hebben en geen Bhutto te heten. Ze hadden een reus van een vent, zijn bijnaam was Sher-i-Punjab, de leeuw van Punjab, hij was de PPP leider van Punjab onder ZAB, een rijke landeigenaar, Mustapha Khar, maar ik weet niet of hij nog goesting heeft, hij is waarschijnlijk te oud geworden.
Verder is er een advokaat, Iqbal Hussain, die ik persoonlijk zeer goed heb gekend, die minister van justitie was onder Benazir en de Hudood-annulatie heeft ingeleid. Hij heeft ontslag genomen omdat hij niet akkoord was met de georganiseerde diefstal door Benazir en haar echtgenoot. Hij zou het kunnen, een zeer goed spreker maar of hij het wil??? Hij heeft 10 jaar gevangenis meegemaakt in de hardste omstandigheden onder Zia. Hij is waarschijnlijk ook te eerlijk.
In 't kort, ik zou alleen de moeder naar voor schuiven nu tegen Nawaz Sharif en de sympathiestemmen zouden haar kunnen doen winnen. Ze zou dan ook onmiddellijk een "target" worden, maar ik geloof niet dat het haar zou stoppen.

#57414

traveller

 

@ fcal

Thanks, jij bent ook geen amateur als je iets schrijft.
Wat betreft die landen, Pakistan heeft een geheim mutueel verdedigingspact met China, waarvan India op de hoogte is.
Afghanistan is veel belangrijker dan je denkt.
Het is een onontgonnen olie en gasproducent met enorme onaangeraakte reserves.
Ze hebben goud, smaragden(de duurste en mooiste van de wereld) en robijnen.
Ze hebben alle zeldzame gesteenten in overvloed, Onyx(groene en royal), harde witte marmer met ganse bergen puur uit witte marmer en zwarte graniet. Ik heb duizenden graniet blokken gezien in puur zwart zonder spots waaruit rechthoekige blokken van 1,5 x 1,5 x 3,5 mtr konden gehaald worden. Dit is niet te vinden in de ganse wereld.
Ze hebben alle zeldzame metalen voor de electronica-industrie enz. enz.
Daar zullen de groten die nu pas tot die bevindingen zijn gekomen zeker hun vinger in de pap willen hebben.
Rusland weet het lmeeste over de olie- en gasreserves en ze willen ze hebben, dat was al de reden voor hun vorige "incursie".
Het Iran van vandaag wil hun portie in West-Afghanistan controleren en zullen dat steeds beschermen, terwijl ze het zeer grondstofrijke Baluchistan van Pakistan willen hebben, ze hebben te veel problemen met hun eigen Baluchis die gemakkellijk over de grens met Pakistan bescherming kunnen zoeken.
Israel wil alleen dat er nooit een modern Pakistan komt en zal steeds alles doen om Pakistan honderd jaar terug te zetten.
India wil Pakistan niet annexeren, te veel moslims maar ze willen Pakistan wel kapot.

#57422

EricJans

 

@ Traveller:

Hoe liggen eigenlijk de kansen van die Sharif? Hij is het toch die zo'n jaar of 10-12 geleden Benazir verslagen had met zijn democratische Muslim League?! Hij was voorwerp van de staatsgreep maar hoeveel % van zijn partij is Musharaf in de staatsgreep gevolgd? Heb je daar enig zicht op?
Als ik me niet vergis had die Sharif toch een zeer ruime meerderheid van de Pakistani achter zich destijds in de jaren '90?!
Hoe schat jij dat % in tussen Musharaf en Sharif... die toch - als ik het goed heb - ideoliogisch zowat uit dezelfde gematigde moslimstal lijken te komen.

En wat ik als Westerling al helemaal nooit begrepen heb is de oorspronkelijke steun van Musharaf aan de Taliban terwijl die man eigenlijk steeds als een 'seculier' dictator omschreven wordt... een beetje van de strekking van het huidige 'seculier-dictatoriale' Algerijnse regime?
Het is moeilijk te begrijpen op die afstand.

#57434

traveller

 

@ Eric

Als de PPP geen goed alternatief brengt wint Sharif.
Sharif is de duivel voor Musharraf want Sharif is de pion van de ISI en generaal Gul. Sharif heeft ongelimiteerde fondsen.
Musharraf is absoluut tegen de Taliban maar wordt gesaboteerd door de ISI die de echte bazen van de Taliban zijn. Musharraf is begonnen met het uitwieden van fundamentalisten in de ISI en hij heeft generaal Gul ook al eens een maand in het gevang gestoken maar de opperrechter, de zogezegde heilige democratische opperrechter, heeft Gul uit de gevangenis ontslagen. Daar heeft Musharraf tegen te vechten. Het echte gevecht in Pakistan is Musharraf tegen de ISI en generaal Gul, de drughandelaars en fundamentalisten.
en als de PPP de verkiezingen verliest door een slechte kandidaat, wint Nawaz Sharif en zijn de echte poppen aan het dansen, dan was dit tot nu toe maar een voorspel.

#57480

fcal

 

@traveller

Inderdaad de ware strijd is tussen Moesjaraf & Co en de geheime dienst ISI, die naar aanleiding van de 'Russische' bezetting van Afghanistan en later door de onderhandse steun van de VS maar vooral van de Arabische olieboeren (Saudi, voor het meerendeel) door omstandigheden een eigen 'Islamitische' koers is kunnen gaan varen, die apert in tegenstelling staat tot het lange termijn landsbelang. (van Pakistan)
Wat de VS betreft is daar wel sinds geruime tijd (jaren) een punt achter gezet, wat de Arabieren betreft blijft dat onduidelijk. Vermoed wordt dat dit de laatste tijd fors is teruggedraaid, althans officieel.

Alle buitenstaanders met uitzondering wellicht van Iran, hebben behoefte aan 'seculiere' bewindslieden. Daar breken de Chinezen, de Indiërs, de Amerikanen... hun hoofd op. De Russen zijn te autoritair ingesteld om dit te werkelijk verstaan. De enige positieve politieke beînvloeding kan enkel gebeuren door de minst slechte in dit kluwen min of meer te steunen.

#57530

Briggs

 

Hmm, ISI uitroeien lijkt dan de enige mogelijkheid...quasi onmogelijk.

#57620

traveller

 

Laatste ontwikkeling:
Assif Zardari gaat de eigenlijke macht delen met Musharraf.
Makhdoom Amin Fahim wordt waarschijnlijk PPP eerste minister om Assif Zardari niet te veel op het voorplan te brengen. Ik ken Makhdoom persoonlijk, een aimabel, niet te ambitieus PPP politieker die door iedereen geaccepteerd wordt.
Mijn zeer duister en vuil vermoeden is dat Zardari zelf met de ISI heeft samengewerkt om zijn vrouw te vermoorden, nu heeft hij alles in zijn handen en Musharraf heeft nu een legitimatie voor zijn presidentschap. PPP wint dus vast de verkiezingen.
Zardari had geen enkel triestig moment in de laatste dagen, hij kon echt zijn voldoening niet weg steken. De "good old days are back" voor die dief en moordenaar. Byzantijns? Je hebt er geen idee van, games in the games.

#57622

Cogito

 

Ook de zoon vond ik erg koel en emotieloos.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.