Palm Springs

Palm Springs: zicht op Mount Jacinto vanaf Tahquitz Canyon Way
Chicago was slechts een tussenstop op weg naar Los Angeles. American Airlines gebruikt Chicago als hub voor zowat alle vluchten vanuit Brussel die eindbestemmingen hebben ten westen van de Mississippi. De vlucht van Brussel naar Chicago duurde iets meer dan negen uur, die van Chicago naar LA vier en een half uur. Tel daar nog de treinreis van Waregem naar de luchthaven bij, de checkin-tijd in Zaventem, de tijd om over te stappen in Chicago, de rit met een shuttle-bus naar het Avis-verhuurkantoor, en de (zeer korte) autorit naar het motel ... en ik was net geen 24 uur onderweg.

Los Angeles is slechts de uitvalsbasis voor enkele andere bestemmingen in het zuid-westen van de VS. Volgende week neem ik drie dagen lang deel aan de Webmasterworld of Search Conference in Las Vegas. Maar eerst wil ik wat uitblazen en op temperatuur komen in Palm Springs, waar de middagtemperatuur 24 graden Celcius in de schaduw is. Palm Springs ligt op zo'n 170 kilometer van Los Angeles. Een hoge berg, Mount Jacinto, scheidt de hele Coachella-vallei af van de koele zeewind uit de Stille Oceaan en van de smog uit LA, zodat er een aangenaam micro-klimaat heerst.

De zeewind wordt door Mount Jacinto en door de nabijgelegen San Bernardino Mountains doorheen de San Gorgonio bergpas geleid, die daardoor één van de meest winderige plaatsen op de wereld is. Er zijn meerdere windmolenparken aangelegd, en de in totaal 3400 windturbines in de bergpas vormen een belangrijke bron van windenergie.


Foto: windturbines op de San Giorgino-pas
Klik hier voor een groter beeldPalm Springs: Mount Jacinto vanaf Ramon Road

Gewoonlijk huur ik in de VS een auto in de categorie "compact", wat een naar Europese normen gemiddelde wagen geeft, typisch een Chevrolet Cavalier. Deze keer wou ik per se de nieuwste trend uitproberen: XM Radio, satellietradio in de wagen. Keuze uit tweehonderd kanalen, reclamevrij, van non-stop muziek in alle mogelijke genres, over talk radio (America Left en America Right) tot en met de geluidskanalen van alle tv-nieuwszenders. Avis biedt XM Radio standaard aan in al zijn huurauto's vanaf de categorie "luxury", in mijn geval een Pontiac Bonneville.

Pontiac Bonneville, gefotografeerd in Joshua Tree National Park

En nu we het toch over auto's en over milieuzorg (windenergie) hebben: waarom zijn Belgische benzinestations niet uitgerust met iets wat in de VS blijkbaar verplicht is, namelijk een afdichting die ervoor zorgt dat tijdens het tanken geen benzinedampen kunnen ontsnappen? Bij een tankbeurt in België slaan de benzine- of dieseldampen je in het gezicht, in de VS zorgt een afdichtingskap ervoor dat je niets ruikt, en dat er geen (onverbrande) brandstofdampen in het milieu terecht komen. Ik probeer één van de komende dagen een foto te nemen die toont hoe die afdichting werkt.

Reacties

#2753

El Hombre

 

Ja, SoCal is the place to be in deze tijd van het jaar. Hier in Noord-Californie is het momenteel een stuk kouder (natuurlijk, nog niks in vergelijking met wat je nu in Belgie te verwerken krijgt).

Trouwens, Luc, indien je in de buurt van Silicon Valley zou geraken ben ik altijd bereid je een rondleiding op Xerox PARC te geven moest je geinteresseerd zijn...

(e-mail cfr mijn website)

#2754

Dr Ernst

 

Als je Arnold mocht ontmoeten... doet 'm een grüssgott van ons.

#2755

Tom Decouttere

 

Op dit ogenblik zit ik in Atlanta met ongeveer dezelfde Pontiac, eveneens met XM-radio : http://us2.pixagogo.com/S54...!-Nt5uerC6Rs29gFR-6jFs85tC6t8bN32UggSqE-JpucvalclA/DSC04573.JPG

Blijkbaar is dat de voituur die Avis standaard voorziet van XM-radio.

De reeks toevalstreffers (tijdstip businesstrip, zelfde type wagen) bracht al mee dat Luc me een tip kon geven in verband met het afstellen van de chauffeurzetel, die Amerikaanse wagens zitten net iets anders in elkaar.

De XM-radio optie in mijn huurwagen was geen toevalstreffer. Voor zijn vakantie had Luc dat al gemeld (anders zou ik er waarschijnlijk in alle drukte niet aan gedacht hebben). Een amusante dialoog met het dametje aan de Avis-balie leverde me een voordelig aanbod op om toch maar voor XM te kiezen.

XM is naast autoradio- en huistoesteluitvoering ook al als zuivere portable verkrijgbaar. Het ding is van het merk "Delphy" en draagt de naam MyFi XM2go. In de krant "USA Today" van 11 november 2004 staat er een paginagroot verslag over dit toestelletje.

Vereiste voor ontvangst is dat je "zicht op de sky" moet hebben, de XM-satellieten zijn wel krachtig naar de huidige normen, maar onder bruggen (voor wagens) of in kantoorgebouwen (voor deze handhelds) mag je meestal vergeten.

XM werkt met een abonnement en kost ongeveer 10 USD per maand. Coast-to-coast (in de US) heb je daarmee hetzelfde pakket gevarieerde muziekkanalen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld DMX (now defunct, maar in Europa als satellietradio-aanbieder actief in de 2de helft jaren 90) zijn veel programma's hier wel gepresenteerd.

Zelf ben ik na korte tijd een vaste luisteraar van XM71, programmanaam "WaterColors". Na kort beluisteren van "Smooth Jazz"-station WJJZ op 107.5, ben ik haast onmiddellijk teruggekeerd naar XM71.

De concurrent van XM in de US is "Sirius".

In Europe bestaat er momenteel geen dergelijk equivalent.

#2756

bernard

 

Aha, windturbines in Californië. Natuurlijk.

Verleden week stond er in The Guardian een goed gedocumenteerd artikel over de manier waarop (1) de researchwereld en (2) het bedrijfsleven op de overwinning van Bush jr. reageren.

Wat blijkt? Californië is rtijk en dynamisch genoeg om er zich niks van aan te trekken. Bijvoorbeeld stemcell research krijgt er nu nog meer geld. De bifuel car wordt er verder met grote energie verder ontwikkeld en in produktie gebracht ( tegen de Texaanse oliebelangen in ), enz.

'k Zal je een copie bezorgen.

#2757

bernard

#2758

JVS

 

Ah, je bent al tot in Joshua Tree geraakt (aan de bomen achter je Bonneville te zien)!

Wat betreft die afdichting aan de benzinetuit, in België heb ik dat al een keer gezien, maar dat was een prul in mousse. Ja, het is ongelooflijk dat de benzinepompen hier zo primitief zijn. In de US hebben ze ook zo'n veilige aan/af-grendel aan de pomp zelf, en per pomp een credit-card betaalautomaat...

#2763

thomas

 

hallo nonkie, thomas hier, mooie foto's! Maar zorg wel dat je niet te rap rijd in je pontiac 'bonneville'

#2764

Francis

 

Niet te rap rijden Luc! Ze lachen er daar niet mee zoals bij ons !

#2765

Lieve

 

Maar hier bij ons lachen wij daar ook niet mee hé Luc...

geniet nog met volle teugen, wij lezen het wel!

greetzzzzzzzzzz, Lieve

#2766

bart

 

Geniet van je vakantie, Luc. Twee maanden geleden was ik in dezelfde streek, maar wel volledig pleasure. Als je nog in Palm Springs bent, ga dan eens een kijkje nemen in de the Indian canyons http://www.indian-canyons.c... Als je daarna wil afkoelen, de star bucks in het centrum (nu ja centrum) heeft een heerlijk terras met waterverstuiver. Misschien is het daar deze tijd van het jaar wel iets te fris voor?

#2767

bernard

 

Altijd humor zat op deze blog : bijv. " Dr. Ernst " zegt...

#2768

Tom Decouttere

 

@Luc

De prijzen voor voltanken lopen hier nogal uiteen, in de meeste streken zijn er speciale sites waar gebruikers de goedkoopste vs. duurste prijzen kunnen melden : overzicht op http://www.fueleconomy.gov/...

Wat betreft het dampenfilter, eigenlijk is die verplichting bij nader inzien hypocriet, als je merkt hoeveel (meestal oudere) wagens een relatief grote geurhinder verspreiden. Volgens mij is de uitstoot van slecht onderhouden wagens veel groter dan de passieve dampenlekken bij het tanken zelf. Maar ik vind daar geen feiten en cijfers over.

#2769

Edwin

 

Anders dan bij postkaartjes maken vakantiefoto's op het net voor mijn gevoel altijd een wat stoeferige indruk... maar stoef er maar op los, Luc, je hebt er blijkbaar alle reden toe! 't Amusement!

#2770

Adriane

 

Please remember you are in a desert and keep a water bottle handy, even in the car. Also, lots of skin and lip moisturizer. Vegas is as dry as a bone and can crack your skin painfully in as little as a day.

I hope you have a fun visit, though :-).

#2772

koen

 

ooit eens van een artse(bedrijfscontrole, beveiliging, gevaarlijke stoffen e.d. ) gehoord dat het eigenlijk medisch onbegrijpelijk is dat benzines zo maar vrij te verkrijgen zijn vanwege de heel giftige dampen ...

en zeker onbegrijpelijk dat we d'r zo achteloos mee omspringen, maar ja , wie weet dat ?

misschien toch ook de moeite om eens te bestuderen, luc, laat t me weten als ik mijn grasmachien moet wegdoen ;-)

#2773

bart

 

Nog een tip. Als je een dag over hebt in Vegas, rij dan naar Zion National Parc. Dat is op zich al de moeite maar tijdens de rit passeer je een verbluffend berglandschap!

#2774

bram

 

Geniet van je verblijf in de States. Interessant die satellietradio.

Wat die benzinedampen betreft, in Duitsland heet zo'n systeem Saugrüssel. Benzine en dieseldampen worden door een zuiger opnieuw naar de grote tanks gepompt. Volgens de theorie zou 80% van de dampen opgevangen worden, maar het systeem zou bij heel wat tankstations defect zijn of slecht functioneren (50% wordt slechts opgevangen). Of het verplicht is, weet ik niet. Maar je komt het bij onze oosterburen wel vaak tegen, onder andere bij Avia.

#2777

koen

 

luc is enkele dagen in het land en de koppen van ettelijke ministers rollen over tafel ... fijne vakantie nog , luc !

#2778

JVS

 

Inhakend op bart: als je in Zion bent kan je de hike naar Angels Landing doen. Prachtig uitzicht.

http://www.nps.gov/zion/Wal...

En als je niets tegen natte voeten hebt kun je door The Narrows stappen. Tamelijk adembenemend.

http://www.nps.gov/zion/Zio...

En eet liever NIET in de Zion lodge: slecht eten en belabberde service, niet zoals we in de US gewoon zijn. Eet liever in Springdale, net aan de ingang van het park.

In Vegas op de strip kan je een van de toppunten van cheesiness begapen, net voor de Bellagio (aan de overkant van de Flamingo Hilton): dansende fonteinen op de tonen van een of andere Celine Dion-draak. Alleen al de ontroering op de gezichten van de toeristen is een giller.

http://www.vegas.com/attrac...

#2779

LVB

 

Aan iedereen die mij suggesties leverde: hartelijk dank. Maar dit is de vierde keer dat ik in Palm Springs was en de derde keer in Las Vegas, dus ik begin het al een beetje te kennen. Zion National Park en Bryce Canyon heb ik twee jaar geleden al bezocht. Pas dit weekend kom ik in een streek waar ik nog nooit eerder was, namelijk Lake Havasu, op de grens tussen California en Arizona.

#2780

JVS

 

Lake Havasu, jaja, we kennen dat ....

:-)

http://www.girlsofhavasu.co...

't amusement!!!!

#2781

Albert

 

Dzju, Paola, ik heb genoeg van dit dynastie-feest. Pak mijn valies en laat ons vlieg naar Lake Havasu. Ge moogt ook thuis blijf als ge wil.

#2782

bart

 

Zelf vond ik Lake Havasu een tegenvaller. Massatoerisme dat op de (gemotoriseerde) watersport af komt.

#2787

JVS

 

Luc, zit je al in Vegas? Ik dacht het, het Sahara hotel is ingestort. Daar zit jij natuurlijk voor niets tussen hee!

#2789

LVB

 

@JVS: het is de Desert Inn die men op een gecontroleerde wijze heeft laten imploderen. En een vijftigtal Cubanen die gisteren een reeks optredens begonnen in de Havana Bar van het Stardust Hotel, heeft politiek asiel aangevraagd in de VS.

Hotels in Las Vegas: veel comfort voor weinig geld, alleen zijn de internet- en telefoonverbindingen duur. Vermoedelijk omdat de hotels vooral willen dat je gokt in hun casino's, en niet aan de telefoon of aan de computer hangt. Het andere nadeel van de Vegas-hotels is dat je meestal honderden meters ver moet lopen om tot aan je wagen of zelfs tot aan de uitgang van het hotel te geraken, doorheen immens lange gangen. Maar voor de rest valt het hier zeer goed mee.

#2792

bart

 

Welk hotel zit je als we zo nieuwsgierig mogen zijn?

#2793

Luc (een andere dan DE Luc)

 

Hallo DE Luc,

Wel je vakantie is de moeite waard zie ik zo.

Wat zo bij het zien van die vele windmolens in mij opkomt is: stel dat die vele grote wieken tellende molens allemaal gelijk draaien... (met hun wieken zwiepen)

En die wieken, net als de wieken van een oude maal-wind-molen destijds, dat zoevende effect hebben...

Stel dat die zoef beweging trillingen veroorzaakt...

Trilt de aarde ginds niet (door dat wieken-geweld) ????

Bij het bouwen van bruggen destijds, werden de bruggen voor ze geopend werden, eerst door een marcherende legerkorps getest op de TRILVASTHEID of de SOEPELHEID van het bouwwerk...

Dan pas werden die bruggen barstensvol zwaar beladen voortuigen gezet, om te zien of ze draagkracht en spanningskracht genoeg hadden...

Op sommige bruggen mochten we als soldaat niet marcherend overgaan... We mochten hooguit "uit de pas" die bruggen over, uit vrees dat de veroorzaakte trillingen het bouwwerk er de funderingen ervan zouden doen begeven...

Hoe zit dat met die kale bergen waar die windturbines opstaan... Valt daar regelmatig gruis van af?

Gekke vraag hé... tja had je van mij iets anders verwacht.

#2794

JVS

 

Ja, de Desert Inn was nog een van de hotels uit de goeie oude tijd, toen esthetische architectuur nog belangrijk was. Ben benieuwd welk gedrocht ze in de plaats gaan zetten.

Inderdaad, in de casino-hotels willen ze vooral dat je zo veel mogelijk gaat gokken. Steeds moet je langs jackpots wandelen. In de casino-ruimtes zijn geen buitenvensters en hangen geen uurwerken. Als je in je kamer de TV aanzet zie je automatisch de hotel-channel die je verwelkomt met "get out of your room, come down to the casino! don't know how to play the games? no problem, we will teach you!!" En in de tuin en aan het zwembad staan weinig of geen parasols.

#2796

Edwin

 

Luc, ik denk dat ge de VLD-verkiezingen gaat missen. Blijkbaar niet onmisbaar?

#2797

Dr. Ernst

 

Goede vrienden,

Nu Luc ons aan ons lot overlaat, stel ik voor dat we gezamenlijk een gedicht voor hem schrijven. Het moet wel ritmisch en melodisch rijmen! En een beetje niveau graag! (A/B/A/B-rijm) Zie hier de eerste regels (in GROTE letters graag):

EEN BLOGGERTJE UIT ROESELARE

LIET ONS HIER IN DE STEEK...

(vul aan...)

#2798

Edwin

 

ZOEKT HIJ Z'N WAARHEID OF 'DE WARE'?

OF SLECHTS EEN CALL-GIRL EN EEN STAKE?

#2799

Dr. Ernst

 

@ Edwin: je moet ook de volgende 2 regels toevoegen.

#2800

Dr. Ernst

 

Goed dan, dit zijn de 2 volgende regels:

EEN BLOGGERTJE UIT ROESELARE

LIET ONS HIER IN DE STEEK...

ZOEKT HIJ Z'N WAARHEID OF 'DE WARE'?

OF SLECHTS EEN CALL-GIRL EN EEN STAKE?

OF ZOEKT HIJ ZON? OF AVONTUUR?

WAT DRIJFT HEM STEEDS WEER NAAR DIE STATES?

...

#2801

koen

 

EEN BLOGGERTJE UIT ROESELARE

LIET ONS HIER IN DE STEEK...

ZOEKT HIJ Z'N WAARHEID OF 'DE WARE'?

OF SLECHTS EEN CALL-GIRL EN EEN STAKE?

FOTO'S MAILDE HIJ, VOOR ONS DE BLIJDE MARE,

DON QUICHOTE ZAG DE PRENTEN EN WERD BLEEK...

#2803

Skender

 

Ik wil geen spelbreker spelen, maar links-boven deze pagina staat

Woonplaats: Waregem, BE

Niet Roeselare dus...

#2806

bernard

 

Tegen zoveel bakken zever ( war hierboven staat) daar kan ik niet tegenop.

Maar, kom, gisterenavond was er Mullholland Drive van D. Lynch op Canvas.

#2807

Erwin R

 

Wat opvalt zijn de surrealistische kleuren op de fotos (wolken)die men in die streek neemt, ik dacht van mijn eigen fotos dat het aan het fotoapparaat lag.

#2808

JVS

 

Rage against the Machine!

War against Terror!

David Lynch against Bakken Zever !

#2809

jean verbeke

 

Dag Luc,

Ik wil je ook verder nog (als je nu nog veel over hebt, was het zeker de moeite!!) een leuke vakantie toewensen.

Heb ik het mis voor of weken jouw vakantie berichten gemakkelijker reacties los dan jouw politieke berichten?

#2810

Ich

 

Wel Jean Verbeke...

Ik heb een oplossing, maak LVB Buitenland Minister.

Dan krijgen wij leuke fotootjes te zien, en vaak ook nog wat politieke teksten.

#2811

Eric Jans

 

EEN BLOGGERTJE UIT ROESELARE

LIET ONS HIER IN DE STEEK...

ZOEKT HIJ Z'N WAARHEID OF 'DE WARE'?

OF SLECHTS EEN CALL-GIRL EN EEN STAKE?

OF ZOEKT HIJ ZON? OF AVONTUUR?

WAT DRIJFT HEM STEEDS WEER NAAR DIE STATES?

'T IS 'N DIEP VERLANGEN EN HET VUUR

VOOR BUSH EN AL Z'N RUNNING 'MATES' (als vrije vertaling voor 'maten')

DEN GEORGE IS NIET OP ZIJN GEMAK

GING POWELL SOMS NIET OP DE LOOP?

EN KREEG DEN DICK SOMS GEEN ATTACK?

MAAR... 'FLEMISH LUC' BRINGS 'LUCK & HOPE'!

DE VLD VOELT ZICH VERLATEN:

HOE MOET HET ZONDER LUC VAN BRAKEL?

DE VLAAMSE BLOGGER IN ALLE STATEN:

WAAR MOET HIJ HEEN MET ZIJN GEKAKEL?

#2812

Dr. Ernst

 

@Skender:

EEN BLOGGERTJE UIT WAREGEM

LIET ONS HIER IN DE STEEK...

WAT DREEF HEM ZO, WAT TROK ER HEM?

WAS HET EEN CALL-GIRL OF EEN STAKE?

beter zo?

(sorry, kameel geschoten en Luc wil niet verhuizen)