Een "gated community" in Brussel(...) Het gaat om dat ene uiterste van de Louizalaan, een zijarm eigenlijk, die aan het Ter Kamerenbos grenst. Het gedeelte dat de huisnummers 535 tot 587 draagt is namelijk een privéstraat: officieel "le square des bois" [LVB: Square du Bois - Bossquare] genaamd, maar in de volksmond heeft men het over "le square des milliardaires" of zelfs "le square des pauvres". Brussel kent slechts twee dergelijke privéstraten, en deze "square" is zonder twijfel de meest selecte. (...)

De straat is doodlopend en wordt langs haar ene toegang met een hek afgesloten. Logisch als het een privéstraat is, denkt u misschien? Toch staat dat hek er nog maar enkele jaren. (...) Op een bepaald moment liep het wildparkeren uit de hand. Ook de criminaliteit in de steeg had een kritisch punt bereikt. (...)

In 1913 werd "le clos" boven de doopvont gehouden. Het reglement van mede-eigendom dateert trouwens van 1920. Aanvankelijk waren appartementen verboden, maar de uitzonderingen volgden mekaar op wat ervoor gezorgd heeft dat de 27 huizen vandaag meer dan 60 woningen tellen. Toch verliep deze ontwikkeling niet zonder slag of stoot. Sommige gevallen werden zelfs voor de rechtbank uitgevochten. Een principe dat tot vandaag wél gehandhaafd bleef, was het verbod op commerciële activiteiten.

Wie zijn nu de bewoners? Vroeger waren het uitsluitend families die de economische en industriële toplaag van het land uitmaakten. Namen als Boël of Lippens waren er de norm, zeg maar. In de loop der jaren wijzigde dit. (...) Misschien is de meest bekende vandaag wel François-Xavier de Donnea, oud-burgemeester van Brussel (MR), ridder en lid van de kolderbrigade die ons land uit de communautaire impasse moest tillen.

Er is nog een trend waar "le clos des milliardaires" niet aan ontsnapt en dat is de stijging van de vastgoedprijzen. Zo is er het gekende voorbeeld van een huis waarvan de prijs op minder dan 10 jaar met 300% vermeerderde. Vandaag bedraagt de gemiddelde verkoopprijs van een appartement zo'n 9.500 euro per m². Zowat het duurste wat men in de hoofdstad moet neertellen, maar toch nog lichtjes goedkoper dan Het Zoute in Knokke. Voor een huis moet dan weer tussen de 3 en 5,5 miljoen euro opgehoest worden (...). Huren dan maar? Met een minimum van 7.000 euro per maand moet het lukken. En als u denkt dat dit veel is: in Parijs of Londen moet voor een soortgelijke woning tussen 25.000 en 35.000 uitgetrokken worden. (...)

KNIN in 't Pallieterke, 15 oktober 2008 [zie ook]

Reacties

#70044

pepperjack

 

Sowieso zou dit straatje één van Brussels duurste zijn, gewoon omdat het doodlopend is, omdat de gevels een bijzonder mooi harmonische uitstraling hebben, én dat alles in combinatie met de ligging. Het hek staat er trouwens al van vorige eeuw hoor.

Maar bovenal is dit helemaal geen gated community. Mi staat het hek in kwestie vaak open, en blijft het een openbare straat.

Ook in Antwerpen stad zijn er 2 echte gated communities, afgesloten als betrof het 1 gebouw of 1 eigendom, waar vroeger toevallig een doodlopend straatje in was. Het kwam daar stedenbouwkundig ook uit in het kader van (ver)nieuwbouw.

In Leuven is er een particulier die 's nachts op eigen initiatief een straat (1 doorgang eignelijk) afsluit, m.o.o. de studentenoverlast. De facto werd dat getolereerd door het stadbestuur, omdat het uiteindelijk neit-negatief blijkt in praktijk.

En even buiten Halle is er een hele verkaveling met een 'slagboom', waar eigenlijk alleen extern auto-verkeer beperkt wordt.

Links doet uiteraard paniekerig en denigrerend over dit fenomeen, maar zoals gebruikelijk maken zij er een amalgaan van, omdat in hun ogen dit "voor rijken" is en de rest "verarmt". Zero-sum game, weetjewel.

Er moet mi al onderscheid gemaakt worden tussen stad en platteland, waar het verschijnsel in de stad m.i. juist wijk-optillend is ipv omgekeerd. En soms kan men hetzelfde bereiken door 1 bouwconstructie, waar iedereen het 'gated' karakter logisch vindt, omdat het 1 eigendom lijkt, en niemand er spel van maakt puur omdat het niet 'gated' heet, hoewel het evengoed zo is. Dat geeft al de sérieux van de discussie aan :)

Gated communities kunnen een stadsweefsel enorm optillen, zéker als ze overdag open zouden zijn, en enkel 's nachts zouden afgesloten worden, kan het de levenskwaliteit enorm verhogen. Het lokt dus mensen terug naar de stad die anders rustiger zouden willen wonen. Nachtlawaai is immers een grote kwaliteitsverminderende factor in de stad.

En hoe meer er komen, hoe betaalbaarder ze worden, zonder dat dit een negatieve weerslag heeft op de rest van het stadsweefsel.

Maar ook hier wordt elke zinvolle discussie weer in de kiem gesmoord owv het stigma "stinkende rijken'.

#70110

Pieter_Cleppe

 

Zeker in Brussel zou het toelaten van "gated communities", het afsluiten van wijken dus, een schitterende innovatie zijn. Het zou de leefbaarheid enorm verbeteren. In de praktijk zouden de hekken overdag natuurlijk voornamelijk openstaan (de eigenaars moeten daar maar overeen over komen), maar 's nachts zou het een verbetering van de veiligheid betekenen, met kleine kostprijs. Het zou vooral de stadsvlucht van gezinnen met jonge kinderen stoppen, een groot probleem van Brussel.

De linkse Kerk moet dan natuurlijk eerst nog overtuigd worden, hoogstwaarschijnlijk met religieuze argumenten, aangezien redelijke argumenten vaak in dovemansoren vallen bij hen.

#70111

joe

 

bovengetekende, die door sommige rakkers als aanhanger van de linkse kerk wordt beschouwd, vindt dat de bareel overdag ook toe mag. heb zelf ervaringen met gated communities en ja, het is niet onaangenaam.

#70114

pepperjack

 

eerder lid van de kontraire kerk

#70116

joe

 

als je me toch in een kerk wil stoppen is dit nog de dichtste benadering, ja.

#114623

Anonymous

 

Ook in centrum van Brussel bestaat er een straatje die 's nachts afgesloten wordt langs één kant om overlast tegen te gaan: ooievaarsstraat

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.