Binnenkort: betere en snellere internetcensuur!

Onder leiding van het federaal parket wordt een procedure uitgewerkt om websites courant, eenvoudig en onmiddellijk te kunnen blokkeren. Dat kondigde minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) woensdag aan in de Kamer. (...) De Clerck kreeg in de commissie Justitie verschillende vragen over een krantenbericht waaruit bleek dat leerlingen van een atheneum in het Gentse via het internet cannabis hadden aangekocht en doorverkocht. In totaal zou het gaan om een twintigtal studenten dat via het internet werd bevoorraad. (...)

"Onder leiding van het federaal parket is men nu bezig met het uitwerken van de procedure voor de blokkering van websites, om dat courant, gemakkelijk en onmiddellijk te kunnen doen. Uiteraard gebeurt dat in overleg met de operatoren, die effectief moeten ingrijpen", zei De Clerck. (...)

Nieuwsblad.be, 10 juni 2009

Reacties

#82875

nuchtere

 

misschien moet hij eerst maar es naar z'n eigen kinderen kijken!

wat die allemaal uitspoken

#82884

oxbow

 

Ik vermoed dat het om zaadjes gaat, en niet om de "drugs" zelf, en in Nederland zijn zaadjes legaal, zelfs zaadjes van een cocaplant.
Ik geloof zelfs dat die zaadjes ook niet verboden zijn in België, alleen de kweek, verkoop, gebruik en bezit van de planten zelf? (die wet toch eens effe nazien hier)

Allez, geniet van onderstaande sites want binnenkort krijg je ze niet meer te zien :)

http://www.cannabisseeds.nl
http://cocagrowers.org/

#82890

traveller

 

@ luc

De france "Conseil Constitutionel" heeft verklaard dat het afsluiten van een internet site alleen via de rechtbank kan gebeuren en niet op beslissing van de administratie of politie.
Europa had de zelfde positie al ingenomen.

#82893

LVB

 

@traveller: Dat ging over internetaansluitingen van gebruikers die zich aan P2P-copyrightschendingen bezondigden. Internetaansluitingen, geen websites. Iets heel anders dus.

Hier in België gaat het niet over afsluiten van websites, maar over ingrijpen in het doorgaande internetverkeer om bepaalde websites niet raadpleegbaar te maken.

Overigens, in België gaat het niet over de beslissing van politie of administratie, maar over een beslissing van het parket in het kader van een gerechtelijk onderzoek. Waarmee ik dit helemaal niet goedkeur, maar men moet lezen wat er staat.

#82899

traveller

 

@ luc

Ja het ging over copyright schendingen maar de beslissing van de "Conseil Constitutionel" ging veel verder.
Hun besluit was dat internet deel uitmaakte van het democratisch dagelijks leven en als zodanig de zelfde democratische vrijheid als in andere communicatie vormen moet hebben. Dus alle beslissingen via de rechtbank alleen.

#82916

Marco

 

Ik blijf het eigenaardig vinden dat men de websites zelf niet aanpakt en enkel de toegang tot de sites technisch moeilijk maakt. Het is een beetje zoals de straten afsluiten omdat er zich een drugspand bevindt. Ik heb niets tegen het oprollen van dergelijke organistaties, ik vrees alleen dat men de deur op een kier zet zodat men het gebruik van het net steeds meer onder controle probeert te krijgen. We moeten dit met zijn allen met argusogen volgen.