Beleggingsgoeroe verkiest gelijkheid boven rijkdom

Gelijkheid is gezond, zo tonen de professoren Richard Wilkinson en Kate Picket aan in hun boek The Spirit Level (met de veelzeggende ondertitel: "Why more equal societies almost always do better"). De auteurs stoelen hun besluiten op gedegen wetenschappelijk onderzoek. (...)

De Grieken hebben bijvoorbeeld een hogere levensverwachting dan de Amerikanen, hoewel de VS per inwoner twee keer zo rijk zijn. (...) Statusangst, dus hoe anderen ons zien, veroorzaakt continu stress. Empathie en vertrouwen hebben we vooral voor wie we als onze 'gelijken' beschouwen. Hoe meer gelijkheid in de samenleving, hoe meer onderling vertrouwen. (...)

Het boek van Wilkinson en Picket is politiek noch ideologisch, maar het kan politici en ideologen natuurlijk wel helpen. Met het boek is onweerlegbaar aangetoond dat wie angst en haat zaait, wie grote ongelijkheid bewierookt, de gezondheid van arm en rijk ondermijnt. Dat extremisme is voor niemand goed. Antagonistisch "wij tegen zij" leidt alleen tot stress, onbehagen en ziekte. We hebben er allemaal fysiek belang bij om voldoende - natuurlijk geen verlammende - gelijkheid na te streven. Ook de villabewoner in Schoten zal van een grotere gelijkheid gezonder worden. Misschien kan dat linkse politici inspireren die niet meer weten van welk hout pijlen te maken.

Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers, en Hendrik Cammu, gynecoloog en publicist, in een opiniestuk in De Morgen, 17 oktober 2009

Reacties

#88907

traveller

 

Griekenland een land van gelijkheid?
Nog nooit in Griekenland ge<weest zeker?
Wel een gezond land met gezonde eetgewoonten.
Olijfolie, vis, kaas enz. enz. Ook geen overbevolking en geen vervuiling buiten Athene.

#88921

pepperjack

 

Op eerste zicht wat rare redeneringen, maar zo'n slimme mensen zullen het wel weten.

Ik vroeg me trouwens af of in China de mensen ook niet zeer oud worden. Dat voorbeeld zou duidelijker zijn, en stelt de zaken wat scherper. Meteen ook een indicatie is dat die opstandige dwazen op het Tienanmenplein niet wisten waar ze mee bezig waren.

Enfin, ik ben blij dat ze zo duidelijk standpunt innemen tegenover onder meer het angst en haat zaaien, en het "wij-zij" zoals dat de core is van bepaalde godsdiensten die tegenwoordig nogal ambras veroorzaken. Moedig.

#88922

LVB

 

"wie grote ongelijkheid bewierookt [ondermijnt] de gezondheid van arm en rijk"

Dat vormt ongetwijfeld voor heel wat politici een interessant perspectief met het oog op toekomstige muilkorfwetten.

#88924

BC

 

@ Traveller: "Griekenland ... een gezond land met gezonde eetgewoonten"

Eetgewoonten (het mediterrane dieet) die ze zelf gemiddeld niet zozeer lijken aan te hangen: Griekenland is het 'dikste land' van Europa.

#88925

traveller

 

@ BC

Heb ik zelf nooit gemerkt gedurende jaren van Griekenland reizen. Is dat "dikke" ergens op gebaseerd?

#88927

BC

 

@ Traveller:

World's Fattest Countries - Forbes.com: http://www.forbes.com/2007/...

Ranglijst landen met dikste kinderen - de Volkskrant: http://www.volkskrant.nl/bi...

#88935

Avondlander

 

Levensverwachting heeft natuurlijk wel met stress te maken: allochtonen in Vlaanderen hebben een hogere levensverwachting dan autochtonen.

#88938

Olav

 

"Statusangst, dus hoe anderen ons zien, veroorzaakt continu stress" : het is dus duidelijk dat niet de 'ongelijkheid' moet aangepakt worden, maar de verkeerde ingesteldheid van mensen die statusangst veroorzaakt. Want statusangst komt voor bij rijken én armen en heeft dus niks te maken met gelijkheid maar met de perceptie van ongelijkheid.

#88939

dendof

 

Vreemd, ik raak juist gestresseerd door me af te vragen of er genoeg voor mij gaat overblijven na RSZ, BTW, belasting, het verwerpen van kosten, nieuwe pestbelastingen, verdoken indirecte belastingen via heffingen op industrietakken die aan de klant moeten doorgerekend worden, en dies meer.

#88940

Elhaz

 

@dendof: juist, maar dat is omdat we in een jammerlijk welvarend land leven. Daar mensen "gelijk" maken veroorzaakt stress omdat moet afgepakt worden om aan de minder fortuinlijken uit te delen. We moeten er dus naar streven om allemaal arm te worden. In een land waar er 10jaar gestudeerd wordt op de aanleg van een brug of tunnel en waar beleggers en gynaecologen voorgaan in de strijd moet dat lukken.

#88962

Peter De Vrede

 

Paul huybrechts heeft nog activist geweest bij Amada. Uit Trends van 2006:

Ook toen hij in zijn prille jaren op de barricaden stond in de haven van Antwerpen voor Amada, nam hij geen blad voor de mond. Huybrechts was jarenlang een van de boegbeelden van de 'Alle Macht Aan De Arbeiders'-partij, intussen de PVDA.

"Ik ben een mei '68'er," zegt Huybrechts nu over zijn extreem links verleden. "Ik heb na mijn studies Pol & Soc tot aan mijn 33ste in een fabriek gewerkt, zoals de maoïstische partijdiscipline dat aanbeval. Zes jaar lang. Ik heb daar helemaal geen spijt van, want ik heb er veel geleerd. Het was harde ploegenarbeid, maar ik heb dat graag gedaan."

"Eigenlijk ben ik al heel mijn leven journalist geweest," vertelt de nu bijna zestigjarige Huybrechts. "Al van op de schoolbanken. Toen ik er in de fabriek de brui aan gaf, ging ik naar Frans Van Erps, destijds voorzitter van de Beroepsunie van de Belgische Persbond, en hij zei: 'Ik had je verwacht.' Dat ga ik nooit vergeten."

Huybrechts ging in 1979 aan de slag bij De Morgen en boog er zich over belangrijke dossiers als de begroting of de sociale zekerheid. "Alles wat met cijfers te maken had, was voor mij," gekscheert hij. Huybrechts was ook de eerste journalist die met Albert Frère ging praten, wat voor een linkse krant als De Morgen destijds op zijn minst gezegd innoverend was.

Huybrechts kocht in zijn De Morgen-periode ook zijn eerste aandeel, eentje van Petrofina. Sindsdien liet hij de financiële markten niet meer los. Hij was in 1985 zelfs zodanig gebeten door de beurs dat hij solliciteerde bij De Belegger, het blad voor beleggingsadvies van Uitgeversbedrijf Tijd. "Ik herinner me nog dat ik aan onze journalist Erik Durnez vroeg of hij niet eens kon polsen of Paul Huybrechts niet liever bij ons kwam. Ik las De Morgen en vond Paul een schitterend journalist," haalt Jan Lamers op. Lamers was jarenlang gedelegeerd bestuurder van Uitgeversbedrijf Tijd. "En toen was Paul plots bij De Belegger in dienst, maar dat was niet helemaal zijn ding, dus stapte hij over naar de krant."

#88980

Questing Beast

 

Die laatste paragraaf lijkt mij onbedoeld eerder een waarschuwing tegen het linkse gedachtengoed dan een oproep tot meer linkse politieke bemoeienis. Ziehier het linkse recept: angst zaaien voor onzekerheid die inherent is aan het leven ("wij zijn uw sociale zekerheid"), haat zaaien tegen "de rijken", "de bankiers", "de kapitalisten", "de zelfstandigen", kortom tegen iedereen met een euro meer op zijn bankrekening, ongeacht hoe die aan dat geld gekomen is (het zero sum game waanidee) en dus het bewust aankweken van het "wij tegen zij" gevoel (de negatieve punten in het leven van een linkse zijn altijd de schuld van iemand anders). De verlamming waartegen terloops wordt gewaarschuwd is bovendien net het gevolg van de linkse zeis-over-het-maaiveld politiek want het behoort nu eenmaal tot het menselijk gedrag dat wie zich inspant en vervolgens de helft van zijn gewin moet afgeven om zijn lamzakkende buurman "een menswaardig bestaan te verzekeren" er vroeg of laat eveneens de brui aan geeft. Conclusie: bevorder uw gezondheid, stem rechts! (Het enige probleem blijft nu natuurlijk het vinden van een rechtse partij).