Vlaanderen gebruikt organen van Waalse overledenen!

Jazeker, beste mensen, u leest het goed: Vlaanderen gebruikt organen van vers overleden Walen voor transplantaties op levende Vlamingen, en dit zonder de toestemming van de dode Walen of hun familie! Huivert beeft ende walgt! Die racistische, imperialistische en flamingantistische Vlamingen toch! Dit was wat bij me opkwam na het lezen van dit bericht met tendentieuze titel op de website van De Redactie, de nieuwsdienst van de VRT: "Israël gebruikte Palestijnse organen". Let wel, bovenstaande uitspraak over de Waalse organen is waar, net zoals het waar is dat er Palestijnse organen op Israëliërs werden getransplanteerd. So what?

De realiteit: zowel in België als in Israël worden levens gered via orgaantransplantaties. Een orgaan wordt uit een donor gehaald en in een ontvanger ingeplant. Dit gebeurt zonder onderscheid des persoons, van welke nationaliteit of etnische herkomst donor en ontvanger ook mogen zijn. Andere factoren zoals bloedgroep, immuniteit en andere genetisch bepaalde factoren zijn daarbij wel relevant. In Israël worden dus Palestijnse organen ingeplant in Joden, Joodse organen in Palestijnen, en af en toe een buitenlands orgaan in een Joods lichaam of een Joods orgaan in een buitenlands lichaam. Net zoals er in België Vlaamse organen worden ingeplant in Walen en vice versa. Altijd goed voor een griezelige krantenkop, nietwaar? Geen vuiltje aan de lucht dus, tenzij u voorstander bent van strikte etnische segregatie van de wieg tot na het graf. Stel je de titel voor: "Israël weert Palestijnse organen bij transplantaties", of nog: "Israël weigert orgaantransplantatie op Palestijnen".

Maar ik hoor u al komen: meneer, dat gebeurde wél zonder toestemming van die Palestijnen hé! Zelfs zonder toestemming van de familie! Ha ja, inderdaad, net zoals in België iedereen een potentiële orgaandonor is, tenzij hij tijdens zijn leven een formulier heeft ingevuld waarop hij uitdrukkelijk verklaart zijn organen niet te willen wegschenken na zijn dood. Is er geen dergelijke wilsbeschikking, dan kan de familie in de eerste graad nog verzet aantekenen. Opting out is hier de regel. De overheid bedelt nu zelfs bij onze scholieren om organen. En die daling van het aantal weekendongevallen met jonge gezonde slachtoffers doet de kwaliteit van de organen ook dalen. In Israël zegt de minister van Volksgezondheid nu dat de richtlijnen voor transplantaties aldaar "niet duidelijk waren", en dat intussen "de ethische regels van het joodse recht gerespecteerd worden".

Kortom: wat Israëliërs met Palestijnse organen deden, gebeurt in België voortdurend. En daar is niets mis mee. In Israël wordt voortaan meer belang gehecht aan de toestemming van de familie (opt-in), dan in België (opt-out). En noch in België noch in Israël, werden of worden er mensen gedood met de bedoeling om hun organen te kunnen oogsten.

Reacties

#91155

Leo Norekens

 

In het artikel staat "de ethische regels EN het joodse recht".
Dat impliceert dus dat (de vroeger toepgepaste) "opting out"-regel in de visie van de Israëlische excellentie niet ethisch was.
De Belgische "praktijken" zijn dus moreel minderwaardig aan de Israëlische. Of niet?

#91157

Raphque

 

Dit staat natuurlijk compleet los van de vraag: "Hebben Palestijnen evenveel kansen op een orgaan als Joden?". Of toch niet?

#91158

koenrobeys

 

Hoe zou het verhaal er uitzien als de kop was "overheid gebruikt belastingen op private inkomsten om in vrieskou levens te redden!"?

#91159

LVB

 

@Raphque: U geeft mij inspiratie voor een nieuwe artikelenreeks:

- de niet-objectiveerbare orgaantransfers tussen Vlaanderen en Wallonië!

- de lat gelijk voor organen!

- het Mattheüs-effect bij transplantaties!

- Walen sneller hersendood dan Vlamingen!

- Cordon sanitaire tegen extreem-rechtse galdonoren?

...

#91162

GG Joris

 

@lVB ik ben het volkomen met je eens.

@Raphque:of Palestijnen evenveel kans hebben op een transplantatie hangt er vanaf hoe goed de inmiddels gigantische bedragen voor medische hulp die ze ontvingen al dan niet voor het bestemde doel werden aangewend door hun autoriteiten. Ik vrees dus inderdaad dat ze naar Israel moeten voor een transplantatie, want met een kassamraket schiet je als dokter (woordspeling)niet echt op tenzij ze natuurlijk zoveel kunnen stelen van de buitenlandse hulp dat ze een gans hotel kunnen afhuren in Parijs en hen daar laten behandelen.Een andere mogelijkheid is dat ze in NGO gaan werken die geld krijgt van de Europese unie om de enige democratie in het Midden-Oosten te ondermijnen en met dat geld zich als nog laten behandelen. Als je bij dit alles in acht neemt dat de staat Israël alsnog Palestijnse en Arabische burgers inderdaad behandelt in zijn ziekenhuizen dan kan je wellicht begrijpen dat het hen droef te moede moet worden om het voortdurend geleuter van hun haters te moeten aanhoren.

#91163

dM3

 

Het is wel zo dat in praktijk de familie geraadpleegd wordt bij personen die zich niet hebben opgegeven bij transplantaties. Ik denk dat deze stap wordt overgeslagen in de bewuste artikels en in uw voorbeeld.

#91164

dM3

 

* opgegeven als donor

#91165

LVB

 

@koenrobeys: Als de titel was "overheid gebruikt belastingen op private inkomsten om in vrieskou levens te redden!", dan zou ik niet reageren. Ik ken wel mensen die daarop zouden reageren. Ik, en anderen, hebben nu eenmaal een politieke mening, een ideologische voorkeur, en prioriteiten bij de keuze van onderwerpen. Ik ben dus tendentieus. Mag dat? Antwoord: ja, burgers mogen dat, maar de VRT, als publiek orgaan met neutraliteitsplicht, mag dat niet.

#91166

LVB

 

@dM3: In de praktijk is het inderdaad zo dat men in België toestemming vraagt aan de familie, als er geen positieve wilsbeschikking is, maar wettelijk hoeft het niet, en als het niet zou gebeuren is dat wettelijk volledig in orde. Ik kan me voorstellen dat het af en toe ook niet gebeurt, bij levensbedreigende situaties waarbij de familie van de donor niet bereikbaar is enz.

#91167

NR

 

De anti-zionisten en antisemiten vinden altijd wel een stok vinden om Israel te slaan. Op het forum van De Standaard waren ze al volop bezig.

#91192

Koen Robeys

 

Ah, ik had niet begrepen dat het onderwerp de manier van berichtgeven was, en niet wat er in het bericht zelf stond (zoals wat we aanvaarden als we er levens mee redden).

#91199

Rudy

 

Zeer goede tekst, Luc! Laat duidelijk zien dat Israël- en Jodenhaat nog steeds ingebakken zitten bij sommige Vlamingen.

In Israêl wordt medisch gezien geen onderscheid gemaakt tussen een jood, een arabier of eender wie, zowem wat betreft donor of receiver. Er zijn voldoende verhalen van transplantaties in de twee richtingen maar die krijgen we HIER niet te horen. En Luc, je vergelijking met Vlaanderen en Wallonie gaat nog verder. De organisatie Eurotransplant is een samenwerkingsverband tussen een paar landen om organen uit te wisselen volgens gemeenschappelijke regels. Er is dus ook geen expliciete toelating nodig om een Belgische nier naar Kroatië te zenden. Maar de echte racisten en jodenhaters zullen natuurlijk weer beweren dat men niet mag vergelijken want volgens hen moet Israël en de Joden altijd als iets bijzonders behandeld worden. Niets nieuws onder de zon sinds "de protocollen..." of "mein kampf"

#91200

Friend of Flanders

 

"... bij sommige Vlamingen" ?
Rudy, mijn beste, heb jij enige aanwijzingen om de VRT'ers Vlamingen te noemen ?
De Israel- en Jodenhaat, die zit vooral bij de belgicisten.

#91220

Herteleer

 

Luc schreef: "Ik, en anderen, hebben nu eenmaal een politieke mening, een ideologische voorkeur, en prioriteiten bij de keuze van onderwerpen. Ik ben dus tendentieus. Mag dat? Antwoord: ja, burgers mogen dat, maar de VRT, als publiek orgaan met neutraliteitsplicht, mag dat niet."

Dit essentiële verschil tussen rechten en plichten van overheid vs. individu zijn stilaan veel te weinig mensen overtuigd. Als je dit op sloganeske wijze in een groepje gooit (Ik zou het recht moeten hebben om te discrimineren op ras, overtuiging, afkomst etc.) dan zie je sommigen quasi direct een appelflauwte krijgen en een gezicht trekken alsof je een wind boven de taart liet.

OT:
Merkwaardig hoe VRT en ook HLN dit orgaan-fait-divers met een suggestieve ethnisch-discriminatoire sfeer omkleden, waar dit echt totaal irrelevant is.

#91225

LVB

 

@Herteleer: Wat betreft je laatste zin. Ik vrees dat een groot deel van de publieke opinie bij het lezen van dergelijke berichten in de media ook onmiddellijk aan discriminatie en "organenroof" denken. Terwijl "Vlaanderen gebruikt Waalse organen" of "Limburg gebruikt Antwerpse organen" een reactie opwekt van "waar heeft ie het in godsnaam over?" en "hoe ver gezocht is dit nu weer?".

Omdat de basis voor verkeerde interpretatie al in de geesten aanwezig is: Israël wordt geassocieerd met de agressieve onderdrukker, de Palestijnen worden gezien als onschuldige, weerloze slachtoffers. Vanuit die reeds aanwezige basis, gaat elk nieuwsfeit dat deze zienswijze versterkt, er als zoete broodjes in, en het wordt onthouden. Een nieuwsfeit dat in strijd zou zijn met de reeds vooraf aanwezige categorisatie, zou als "uitzondering op de regel, en dus niet relevant" snel weer vergeten worden of misschien niet eens gepubliceerd worden.

#91262

Tom V.O.

 

Wat ik uit het artikel in De Standaard begrijp, is dat toen deze bewering eerst uit kwam in de media, de journalist (van een zweedse krant) weer de standaard trukendoos van de israeli's over zich kreeg (anti semitisme, eisen tot veroordeling van het artikel ). Ik ga er van uit (maar dat staat niet zwart op wit in het artikel) dat ze het waarschijnlijk weer glashard zullen ontkend hebben, allemaal stemmingmakerij weet je wel.

En nu plots blijkt het allemaal waar te zijn. Blijkbaar beseften ze toen ook wel dat het helemaal niet zo objectief kan uitgelegd worden als Luc hierboven doet.

De situatie is zo explosief in Israël / Palestina, dat ik het niet meer dan normaal zou vinden dat ze de nodige tact zouden opbrengen tov de famillie van door hen gedode palestijnen.

Het doet me denken aan de beweringen van de VN dat tijdens de inval in Gaza van enige tijd geleden, er illegale munitie gebruikt werd. Toen was het ook zo van 'helemaal niks van aan, allemaal verzinsels'.

Dat cynisme, dat 'ik kan doen wat ik wil want ik heb de VS achter me' gevoel, ik wordt er soms ziek van.

#91292

dendof

 

@Tom V.O.

Zelfs De Guardian, niet echt de meest Israel-vriendelijke gazet, rapporteert:

"However, there was no evidence that Israel had killed Palestinians to take their organs, as the Swedish paper [Aftonbladet] reported"

Waar haal jij dan het "door hen gedode" gedeelte vandaan?

#91294

Tom V.O.

 

Dat zal evt. een lapsus van mij geweest zijn, ik maakte waarschijnlijk automatisch de veronderstelling dat als dode Palestijnen zich op Israëlisch grondgebied bevinden, dit dan ook betekent dat ze gedood werden.

Ik heb dus zeker niet willen zeggen dat ze gedood werden opdat hun organen zouden kunnen verwijderd worden he.

#91322

dendof

 

"ik maakte waarschijnlijk automatisch de veronderstelling dat als dode Palestijnen zich op Israëlisch grondgebied bevinden, dit dan ook betekent dat ze gedood werden"

Zou je zeggen dat zo'n lapsus indicatief is voor vooringenomenheid jegens Israel? Immers, ik neem aan dat men voor dode Walen op Vlaams grondgebied ook niet automatisch veronderstelt dat ze door Vlamingen gedood zijn.

#91536

Rudy

 

Soms duurt het een tijdje voor de leugens doorprikt worden. Hier een echt schoolvoorbeeld
http://lezersbrieven.files....

en een deel van de bronnen op
http://courrierdeslecteurs....