Rik De Nolf over kranten en journalistiek

Als ik de Franse kranten naast de Belgische leg, merk ik grote verschillen. De Belgische zijn van topkwaliteit en brengen veel meer nieuws. De Franse kranten daarentegen niet. Libération heeft een kwart van het aantal bladzijden van De Standaard. Le Monde dan weer de helft. Het zijn als appels en peren, je kan ze niet goed vergelijken. (...)

Een redacteur moet zich altijd de vraag stellen of een onderwerp politiek relevant is of niet. Het verhaal [in Knack] over Van Hecke en Morel is wel politiek relevant. Sinds het verschijnen van het artikel is het Vlaams Belang uiteengevallen. Binnenkort zal die partij nog slechts een randfenomeen zijn. Ik vind dat de hoofdredacteur in die zaak zeker gelijk had. Het artikel heeft zijn politieke relevantie immers bewezen.

Rik De Nolf, CEO van Roularta, geïnterviewd door Nicky Mertens en Myleen Visser in Scoop, Vlaams mediatijdschrift van de opleiding Bachelor in de Journalistiek van de Arteveldehogeschool, januari 2010

Reacties

#92682

Fieseler

 

Ik ben op zoek naar het woord om de disculperende argumenten te beschrijven waarmee deze of gene mediatycoons durven uithalen.
Ik vind het woord niet maar het resorteert onder de begrippen arrogantie, botheid, geborneerdheid en slechte wil.
In het engels zou ik het misschien "evil" noemen.
Hofflack heeft in Knack een paar maanden geleden ongeveer dezelfde techniek gebruikt.

"Ik pleeg openlijk mediafraude maar dat mag want de schade die daarmee aan ons democratische systeem wordt aangericht is eindelijk duidelijk meetbaar"

#92690

Lizzie

 

Als je Rik de Nolf moet geloven, dan wordt de kwaliteit van een krant bepaald door het aantal bladzijden en de hoeveelheid nieuws... Dubbel zoveel bladzijden is dus het criterium voor 'beter'!

Het is te hopen dat de toekomstige journalisten uit het Gentse nog een heel andere klok gaan (en mogen) horen, want anders is het daar maar triestig gesteld over wat ze wel of niet politiek relevant zullen moeten vinden.

#92691

OutlawMike

 

Rik de Nolf is een lul.

#92694

BC

 

Kan er iemand eens mijn geheugen opfrissen, want schijnbaar heb ik iets gemist? Wat heeft het Knack-artikel over Morel en Van Hecke te maken met het nadien "uiteenvallen" van het VB, behalve dat beide in zekere mate een hoofdrolspeelster (Morel) gemeen hebben?
Als het VB nadien niet in de problemen was gekomen, dan was het artikel dus niet relevant geweest?

#92695

BC

 

"Het verhaal [in Knack] over Van Hecke en Morel is wel politiek relevant. Sinds het verschijnen van het artikel is het Vlaams Belang uiteengevallen."

Post hoc ergo propter hoc?

#92697

New Statesmans

 

Eigenlijk bedoelt hij met 'politiek relevant', 'politiek nuttig'.

Voor de rest hoor ik al 16 jaar dat het Vlaams Blok/Belang binnenkort een randfenomeen zal zijn. Alvast mooi hoe toekomstige journalisten in de broodnodige stemming worden gebracht voor PC berichtgeving.

En het is niet omdat de Marktkramer zijn gazet volstouwt met nutteloze opinies van zijn politieke geestesgenoten en 200 bijlages dat ze daarom kwalitatief beter zou zijn.

#92698

traveller

 

Libération en Le Monde, 2 linkse opiniebladen met heel goed geschreven "duiding". Beiden anti-kapitalistisch, vooral "Libération"
De artikels zijn echter 100 keer beter dan in de belgische bladen.
De beste krant met een karrevracht medewerkers van hoge kwaliteit waar de Vlaamse kranten alleen maar van kunnen dromen is niet genoemd: "Le Figaro", goede vrije meningen met pro-rechtse tendens.
En Mr. De Nolf, hoe vindt u "L'Express"? Een Frans weekblad, gekocht door Roularta. Licht rechts getint door hun hoofdredacteur, Christophe Barbier.

#92703

Elveebee

 

Deze uitspraak verwondert me enorm. Volgens mij had de heer De Nolf tot voor kort toch nog geen drankprobleem o.i.d.?

#92708

Bompa

 

Zoals er zijn BV's nu ook de BO die meestal te onpas hun politieke-maatschappelijke mening moeten -publiek- verkondigen. En wat zegt meneer 'de Nolf' aan de toekomstige communikantjes van de journalistiek -enigzins to mijn verbazing -, rechtse journalisten moeten bij mij niet komen aankloppen. Tja, het zou de socialistische samenleving kunnen ondermijnen. En way zijn zwakke analyse over het VB betreft, wishful thinking. Zo zie je maar, er bestaan domme West Vlamingen ook.

#92709

Willy

 

"Mijn naam is Rik De Nolf. Ik ben schatrijk, dus heel machtig. Ik heb heel wat volgelingen in dienst. Wie mij niet volgt staat niet op mijn betaallijst. Conclusie : de Roularta-pers, dat ben ik. Wat ik zeg is de waarheid. Mijn journalistiek is de enige echte." Fictie uiteraard, iets wat een journalist niet mag schrijven, een publicist wel, want die fantaseert er op los. Mag dat nog ?

#92736

Stamper

 

Rik De Nolf heeft intussen een massa personeel moeten ontslaan omdat zijn bedrijf al hele tijd niet meer bolt (is natuurlijk frustrerend, alsof het VB daar iets mee te maken heeft). Met de liberalisering van de media in Vlaanderen (hetgeen er de komende jaren onder druk van Europa aankomt) zal deze trend alleen maar versneld worden.

"Vlaams Belang wordt een randfenomeen" Afgelopen verkiezingen was dat gewoon even gas terug nemen om nogmaals hoger te gaan. Wie een put graaft voor een ander ... De Nolf stamt nog af uit het feodale tijdperk. Een tijdperk waar de vazal steeds moest knikken voor de baas. Mocht ik dit stukje stront ooit tegen komen, zou ik iedereen in zijn omgeving eens duidelijk maken wat voor een fascist het is.

Er zijn al genoeg van dit soort "ik heb de waarheid in pacht en jullie moeten deze willens nillens volgen"-figuren in de geschiedenis opgedoken.

Zelf heb ik een onderneming, maar weiger ooit 1 euro reclamebudget te spenderen aan de roularta-groep. Ik doe geen zaken met fascistische zakenlui.

#92741

Herteleer

 

Het te pas en te onpas in de verf zetten van afkeer voor VB neemt stilaan de proporties aan van het 'ceterum censeo...'

Voor het overige meen ik het heel opportuun dat dhr. Rik De Nolf er persoonlijk voor zorgde dat we van het VB verlost raakten.
De pen is waarlijk machtiger dan het zwaard.
Mag ik bij de talrijke felicitaties van Riks onderdanen, collegae, rechtstreekse en onrechtstreekse oversten, de bevrijde bevolking in hun rassen, culturen en hoedanigheden, ook de mijne voegen?
Onze dankbaarheid zal hem eeuwig achtervolgen.