De middenvinger van Laurette Onkelinx

Spektakel, vanmiddag in het politieke discussieprogramma Controverse op RTL-TVI.  De beheerste en rationele wijze waarop gentleman en senaatsvoorzitter Danny Pieters in vrijwel accentloos Frans het N-VA-standpunt uiteenzette, werkte sommige Franstalige politici danig op de zenuwen, in het bijzonder PS-vice-premier Laurette Onkelinx.  Toen er een e-mail werd getoond van een Franstalige kijkster die het jammer vond dat ze niet voor de N-VA kon stemmen, ontbond minister Onkelinx al haar duivels. In de hitte van het debat zwaaide ze verschillende keren met haar middenvinger naar Pieters. Een gebaar dat in de westerse cultuur al sinds de oude Grieken en Romeinen aanzien wordt als een obsceen gebaar en een grove belediging

onkelinx-1-520.jpg

onkelinx-2-520.jpg

onkelinx-3-520.jpg

onkelinx-4-520.jpg

onkelinx-5-520.jpg

Reacties

#104309

Sander_R_

 

Staat controverse ergens integraal online?

#104321

Marouf

 

Je kan dit probleemloos vinden op internet of de site van de desbetreffende zenders, of met je digicorder oproepen. Heerlijke televisie. Elke zondag : RTBF en RTL is veel interessanter dan het kook-en sportprogramma 7de dag.

#104310

LVB

 

Op de website van RTL staat nu: "elle se trompe de doigt".  Ze heeft zich vergist van vinger!

#104311

Koen Godderis

 

Normaal gezien gebruikt ze haar wijsvinger, maar wanneer het over de Vlamingen gaat, bedoelt ze wel degelijk haar middelvinger. Nu heeft ze haar gedachten even niet kunnen onderdrukken. Fuck you, sales Flamands. Aldus een ditmaal duidelijke Laurette.

#104312

Rick

 

Foto geschoten op een feestje in aanwezigheid van Elio zeker?

#104313

Leo Norekens

 

#lvb: "Elle se trompe de doigt" ...!  Er zal de komende elf maanden al heel veel moeten gebeuren om deze giller uit mijn Top 3 "quotes van 2011" te verdringen.

#104331

JM

 

Inderdaad na "ik heb slecht gecommuniceerd" nu "elle se trompe de doigt" beste quote van een socialistische politica :D

#104314

New Statesman

 

Past perfect in de PS cultuur en bij Madame La Merule Flamande in het bijzonder.

#104316

Rudy

 

Misschien iets van haar eerste man of haar dochter geleerd?

#104317

Rick

 

"elle se trompe de doigt"

Waarom niet:

"Avant de nous honorer de sa présence dans nos studios, Madame Onkelinx, qui est - rappelons-le - Ministre de la Santé Publique, venait tout droit d'un symposium traitant sur "Les méthodes de dépistage du grossissement précoce de la prostate""

#104318

BartVanhauwaert

 

De Standaard brengt dit nu ook in haar online editie http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20110130_069 Met exact dezelfde frame als een van jou foto's, Luc. Toeval? Of ordinair overgenomen? Of vergis ik me dat het om dezelfde frame gaat?

#104319

LVB

 

@Bart: De fotoredactie van De Standaard heeft toestemming gevraagd, waarop ik bevestigend heb geantwoord. Ze hadden de uitzending ook gezien maar geen screenshots gemaakt.

Zelfs de screenshots op de website van RTL zijn van mij overgenomen: http://blogs.rtlinfo.be/sanslanguedebois/

Overigens lijkt het maken van een screenshot mij niet voldoende eigen waarde toe te voegen om er enig intellectueel eigendomsrecht te kunnen aan ontlenen. 

#104322

Martin Verstraete

 

De heks Onkelinx laurette is tot nader order nog altijd één van de meest invloedrijke personen in walernand.

Als dat vrouwmens dit smerige gebaar (ik ben vrachtwagenchauffeur en doe dit  NOOIT ---wel de vuist tonen jawel) maakt heedt dit voor vele walen een goed gevoel.

Hun, op het roze strikje na, belangrijkste pleitbezorger van het eeuwige profitariaat die zomaar haar (pverigs vieze) middenvinger toont, dat is een signaal dat ze gaan onthouden.

Dit kunstmatige land asap splitsen, ik schreef enkele dagen geleden op het BRT forum (ivm de regeringsvorming) dat de belgen die "solidair" willen zijn met de walen het op hun belastingsbrioef mogen aangeven hoeveel zij kwijt willen.

Als ik dan op de diverse fora lees dat er nogal veel Vlamingen zijn die niet aan een splitsing denken peins ik, tja die walen zullen de eerste jaren niet van de honger omkomen met al die NEP Vlamingen die pelgie graag zien.

Gaan ze wel voorbij aan het feit dat onafhankelijk Vlaanderen betekend : hogere pensioenen, lagere belastingen, grotere veiligheid, minder werkloosheid en (veel) minder Mensen Zonder Papieren (dixit BRT en consoorten) maar wij heten ze gewoon illegalen.

#104323

LVB

 

@Marouf @Sander_R: De volledige versie van Controverse komt online op de website van RTL-TVI, maar pas na een tijd, ik vermoed vanavond laat of morgen.  De uitzending van vandaag staat nog niet online, alleen fragmenten.

Heruitzending vanavond om 23u45.

@Marouf: Je doet De Zevende Dag onrecht aan. Het is geen "kook- en sportprogramma", maar een "kook-, sport- en muziekprogramma"  ;-)

#104327

JM

 

Et staat: "Cette vidéo n'est malheureusement pas accessible pour votre territoire" is dit nu ook al communautaire censuur, mag m'n het niet zien in vlaanderen??? Kan er iemand de video op youtube zetten aub?

#104328

Fusti

 

Deze majeure (in het Frans is "majeur" de naam van de middelvinger) uitschuiver van een van de vortste politiekers die ons land telt, neemt niet af dat de hypocrisie van Bart De Wever die als grootste mond van de N-VA fungeert,  soms de spuigaten uitloopt: zie zijn interview in La Libre belgique van zat.29-1-2011:  http://cjoint.com/?2bEtc4AuiaA

Wanneer komen de politiekers in ons land tot bedaren, zodat het vormen van een regering mogelijk wordt ? Of moeten ze zich nog lang in de gordijnen laten jagen door BDW die België door splitsing kapot wil?

 BDW heeft in zijn opeenvolgende palinodieën en andere rond-de-pot- draaierijen tijdens zijn optredens als "clarificateur royal"(hahaha) goed aangetoond dat hij alles doet om België onregeerbaar te maken,zodat separatisme als enige optie overblijft.

De weg naar een totalitaire staatsvorming ligt dan wagenwijd open in ex-Noord België aka het Vlaamse Gewest , "onafhankelijke republiek Vlaanderen" door de N-VA  genoemd(in art.1.1 van de statuten van de N-VA als eindbestemming voorgesteld), als men de strevingen van de Vlaamse separatisten in historisch perspectief beschouwt.

(Voetnoot:ik ben internationalist en dus  ook tegen iedere vorm van nationalisme dus ook tegen het Belgi(cisti)sch nationalisme)

De relatie tussen N-VA en CD&V is nu deze van een omgekeerde kartel: de CD&V is nu de lakei geworden van BDW en de N-VA.

 

#104329

marcel

 

http://www.hbvl.be/nieuws/binnenland/aid1013544/cd-v-krijgt-ervan-langs-kiest-voor-onafhankelijk-vlaanderen-is-schim-van-zichzelf.aspx

De foto bij deze bijdrage in HBVL bewijst dat de "elle se trompe de doigt" een uitvlucht is. Zo vlug verandert men niet zijn gewoonte. Klaarblijkelijk is de reden voor dit driest optreden de blijvende afwijzing aan hun verzuchtingen.

#104332

Rudy Berkvens

 

Misschien wil ze graag dat het land splitst, maar wil ze dit zelf niet doen, voelt ze verkiezingen aankomen en wil ze Vlamingen aanzetten om te stemmen voor separatistische partijen?

#104333

jvn1k

 

@lvb: "een "kook-, sport- en muziekprogramma"

waar catalogeren we dan het interview met mijne maat Jo Caudron?

#104334

LF

 

Hoe kun je je van vinger vergissen bij het beledigen, tenzij je debiel bent?

Of helemaal over de rooie?

Wat hetzelfde is.

#104335

Groene Leeuw

 

Tsja, er zit Frans bloed in en dat staat voor chagrijn. Laten wij ons maar gauw aansluiten bij onze noorderburen.

#104336

LVB

 

Inzending van een lezer:
#104337

mark peeters

 

Beschamend

 

Feitelijk vind ik dit reden tot ontslag van haar in de regering van lopende zaken.

mocht bdw dit doen was het land te klein

je kan met iemand een (zeer lang) argument hebben maar je blijft beleefd !

flauw excuus achteraf

#104338

LVB

 

Nu had ik toch verwacht dat Mark Peeters in dat gebaar één of andere verborgen "vingerwijzing" zou ontdekken.

#104341

Jan Seurinck

 

Storm. Glas water.

Spijkers. Laag water.

#104747

ToutFeuToutFlamand

 

Kruik. Water. Barst.

#104342

ivan janssens

 

Volgens HLN ging het niet om Pieters maar om Schouppe.

#104343

JoeM

 

Misschien heeft ze dat geleerd van haar drugsdealende Marokkaanse boezemvriend Abbès Guenned. Hoe en vooral met welke vinger wordt er gevingerd in Berberland? De middenvinger is tenslotte nog altijd de langste. Misschien is dergelijk dievenlichaamstaaltje ook de norm in de multiculturele onderwereld van de drugsondernemers en de PS. Mag ik u er op wijzen dat het in dat geval racistisch is om daar een punt van te maken. Men wijst tenslotte met het vingertje waarmee men gebekt is.

#104345

EricJans

 

En Onky verwijst daarbij andermaal naar 'het Grote Wallonië van weleer' en de vroegere 'omgekeerde solidariteit van Franstalië naar de Vlamingen, inclusief middelvinger.

Ze vergeet daarbij heel handig te vermelden dat:

1. ... haast alles eenzijdig in het Frans gebeurde (150 jaar culturele discriminatie van het Nederlands!)
2. ... alle vergelijkingen van Belgische belastingsschalen in de 19de eeuw alleen maar zwart op wit bewijzen dat haar uitspraken onjuist en onwaar zijn: geen sprake van 'omgekeerde geldstromen vroeger en zéker niet inzake de subsidiepolitiek... die net - wéér zwart op wit - overduidelijk het omgekeerde bewijzen van wat ze beweert... ze vervalst zodoende zelfs de geschiedkundige harde feiten zoals dat in haar kraam past. (ref. studie Prof. Jules Hannes, VUB)
3. ... Wallonië, zonder de economische politiek van koopman-Koning Willem I [als stichter en inspirator van de Société Générale in 1824], nooit een dergelijke economische boom zou hebben gekend in de 19de en 20ste eeuw: een economisch wonder dat Franstaliërs met 'séparatisme pur-sang' hebben beantwoord: óók vaak tegen de Benelux in, overigens.

 

#104346

Neverbeendead Religion

 

Verdergaand kan ik stellen dat de vertaling nog wat 'navenant' was.

#104351

FilipH

 

Een beetje correctheid kan ook. Blijkbaar richtte ze in haar repliek tegen Schouppe van CD&V, niet tegen Pieters. Op RTBF was ze ook zo fel in Mise au point, toen tegen De Clerck en Pieters. Het grote taboe voor de Franstaligen is dat de CD&V wil raken aan de sociale zekerheid. Voor hen is dat heiligschennis. Wie aan de sociale zekerheid raakt, raakt België. Laat dat nu net één van de belangrijkste punten van de Vlaamse resoluties zijn. Ik heb de indruk dat de Franstaligen nog meer dan de Vlamingen ras-le-bol hebben van heel de hervormingsdiscussie, getuige Ecolo Nollet, die niets meer verwacht van N-VA. Volgende stap zal voor de Franstaligen zijn om zoveel mogelijk van de koek binnen te halen (inclusief Brussel) bij een versnelde boedelscheiding, want zij zijn het blijkbaar meer beu dan de Vlamingen.

#104352

Anonymous

 

Wat een ordinaire vrouw! Zeker een politicus? Als ik vlaming zou zijn, zou ik mijn geld terug vragen, direct.

#104353

PICA

 

@ JoeM : Was die eerste  van oncky geen Tunesiër? En was haar moeder ook geen Tunesische ?

 

#104355

EricJans

 

Overigens: als Onkey Donkey haar wijsvingertje had gebruikt, dan had ik dat niet veel beleefder gevonden. Gesteld dat n-va eenzijdig alles wil alleen maar wil blokkeren (wat ik niet geloof: nu weer is het De Wever en niet Di Rupo die de gesprekken hervat!), dan nog heeft zij Vlamingen geen lessen te leren in de politieke strategie van de blockage. Hoe denk je eigenlijk dat onze Franstaliërs de voorbije staatshervormingen zo succesvol in hun voordeel hebben kunnen doen besluiten? Juist ja; door de strategie van de totale politieke blockage. Rustig in een stoel achterover leunen en wachten hoe de andere daarop reageert. Zo werkt dat nu eenmaal. 
Onkey Donkey komt haar eigen politieke strategie tegen in BDW... en precies dát doet haar in zo'n Franse colère schieten. Mooi om te zien, na al die jaren en jaren is dat wel genieten, moet ik zeggen.

#104363

Anonymous

#104391

Marco

 

Nog steeds is de integrale uitzending niet op de RTL-site te vinden. Blijkbaar ook geen fragmenten waarin Pieters aan het woord is.

#104392

LVB

 

Ik heb de hele uitzending op mijn digicorder staan, maar ik wacht ook tot ze online staat bij RTL omdat dit nu eenmaal makkelijker is.  Ik heb gisterenmiddag snel een fragmentje van 1 minuut opgenomen van de digicorder met een "open" recorder (waarbij dus een omzetting digitaal-analoog-digitaal plaatsvindt), omdat je nu eenmaal niet aan de digitale bestanden op de Telenet-digicorder kunt.

Ik denk nu dat de vinger inderdaad op Schouppe gericht was. Maar omdat iedereen die deze correctie aanbrengt zich tot nu toe baseerde op de mainstream media ("volgens HLN", "blijkbaar") en ik het nog niet zelf geverifieerd heb, laat ik de vermelding van Pieters nog even onveranderd staan.  Ze is in ieder geval ook hard uitgevaren tegen Pieters, maar ik moet daar straks nog even de stand van haar vinger controleren ;-)

#104400

ivan janssens

 

De uitvaring tegen Pieters was in een andere uitzending, op de RTBF, die ik toevallig gezien heb. Daar zat Onkelinkx niet naast Whatelet, maar Pieters. Als ik me nog goed herinner was er geen CD&V'er aanwezig.

#104401

LVB

 

Maar op RTL-TVI heeft Onkelinx zéker ook uitgevaren tegen Pieters. Alleen ben ik niet zeker van de positie van haar middenvinger tijdens die uitval.  Onkelinx zat aan het ene uiterste van de halfronde tafel, Pieters aan het andere uiterste, ze zaten dus tegenover elkaar.

#104468

fcal

 

Op RTL-TVI barstte de furie van onze teerbeminde harpij Laurette vooral los tegen CD&V-er Schouppe. Ze zwaaide toen hevig met de middelvinger op de wijze waarbij men in bepaalde minder beschaafde kringen de tegenstrever verwenst of oppert dat die best dood kan vallen. Haar schofterig acteertalent ontlokte aan de goedzakkige Schouppe zowaar een vinnige repliek, dat de CD&V de regeringsonderhandelingen van 2007 niet vergeten was..

#104469

traveller

 

Ik heb hier al eens verteld hoe ik in een vliegtuig uit Kopenhagen naar Brussel de draak stak met haar, met dochters en vriendinnen in haar gezelschap en dat ze veranderde van 16-jarige bakvis met de bakvissen in een moorddadige furie in een halve seconde.

Het was de moeite waard als schouwspel.

#104470

fcal

 

Vanmorgen aan de toegang tot het Koninklijk Paleis in Laken, had dat ander groot licht van de PS, Elio Di Rupo op zijn schoot de voorbereidingsnota's van zijn bijzonder onderhoud met Koning Albert II. De fotografen wisten net als met Dehaene in 2007 de nodige foto's te nemen. En natuurlijk uitvergroot kwam men achteraf te weten, dat onze vriend de vaandelvlucht van de CD&V van 5 januari ll onaanvaardbaar vond. Ook zijn wensen t.a.v. een regering van nationale unie kon men er ontcijferen. Een en ander werd uiteraard snel door de persmeute rondgebazuind.

Toen Bart De Wever 's namiddags eveneens dezelfde poort inreed naar zijn bijzonder onderhoud met de Vorst had hij de nodige voorbereidingen getroffen en op zijn achteloos liggend 'voorbereidingspapier' had hij ter attentie van de pers geschreven "Curieuzeneuzenmosterdpot". Hetgeen achteraf na decodering, enkele uitzonderingen daargelaten zoals o.a. de VRT,  voor enige hilariteit zorgde bij zowel de Nederlandstalige als de Franstalige pers en hun lezers.

#104472

traveller

 

Een interessante Franstalige analyse.

 

http://www.rtbf.be/info/belgique/politique/l%E2%80%99argent-flamand-300969

 

 

#104486

Leo Norekens

 

@Traveller: samengevat: de doofheid/stomheid van de Franstaligen is "all about the money".

"Interessant", nou ja, is ook de lezersdiscussie onder het artikel. Daar wordt zowaar opgeroepen tot een boycot van Vlaamse producten om de Vlamingen te treffen waar het hen 't meeste pijn zal doen, een oproep die meteen op bijval kan rekenen...
:-)

#104487

traveller

 

@ Leo Norekens

 

Op "un blog de sel" wordt opgeroepen tot het boycotten van de "Flandria" groenten. 

Ze denken dat "Flandria" een producent is, terwijl het de groenteveiling van Roeselare is waar ook de Walen hun groenten komen veilen.

#104488

Leo Norekens

 

Bijna al mijn klanten zijn Franstalige Belgen. Tot nu toe heb ik er geen enkele verloren. Als dat toch gebeurt zal ik er in eerste instantie van uit gaan dat ze iemand anders gevonden hebben die goedkoper of beter is. Of nee: gewoon goedkoper... "Beter", tsss!
:-)

#104489

Kaal

 

Als je de bewegende beelden bekijkt heb je echt echt niet de indruk dat ze dat gebaar bewust maakt. Eeen storm in een glas water eigenlijk. Wat wel nieuwswaarde heeft is dat ze zo heftig tekeer ging. Helaas wordt de discussie nu op dat ene gebaar gefocaliseerd.

#104490

Rick

 

Fcal: 'verhelderend' was vooral de handgeschreven commentaar op de nota die op Di Rupo's schoot lag: hij had het over de CdNV ipv de CD&V...

#104496

fcal

 

@ Rick

CdNV, waarschijnlijk een geheugensteuntje om zijn visie duidelijk te maken aan Van Yp en zijn baas.

In de Franstalige pers suggereert men dat Elio dit bewust gedaan heeft en ze denken hiermee weg te komen. Ik denk eerder van niet, ik sluit evenwel niets uit.

Het bijzonder onderhoud met de Vorst (colloque singulier) is naar geplogenheid geheim. Mocht Elio bewust hebben willen lekken of een standpunt hebben willen verduidelijken, dan verbrak hij daarmee deze 'heilige' traditie. Welk belang heeft hij hierbij? Hij kan hiermee niet scoren. Daarom geloof ik, dat het gewoon stunteligheid en ijdelheid (groter font)  is geweest. Al de rest is schadebeperking net als de 'verkeerde' vinger van feeksje Laurette.

 

Tja, hij/zij kunnen het niet. De PS gaat hier af. Bart heeft hier wel geschikt op ingespeeld.

#104497

Rick

 

Fcal, van een kandidaat-premier zou je mogen verwachten dat hij CD&V schrijven kan zoals het dient geschreven, en niet fonetisch. Wat er op wijst dat Messire Elio vermoedelijk niet eens weet waar CD&V dan wel de afkorting van is.

'k Zie BDW nog niet op z'n blad schrijven 'Emmer' i.p.v. M.R. of 'Eeklo' i.p.v. Ecolo of 'Een CD van a-ha!' i.p.v. cdH...

#104510

fcal

 

Ik denk, dat Elio het eersteministerschap niet meer ambieert. De affronten, zo ziet Elio dat, die hij heeft moeten incasseren sinds augustus als gevolg van het niet voldoen aan de minimale eisen van de Vlamingen (NVA en CD&V), zijn hem zuur opgebroken. Zijn omgeving heeft hem ook niet gewaarschuwd zo vol van glorie is deze.

Daarom kwam er ook zijn poging om een Leterme 3 te maken en zo de CD&V om te kopen. De verkiezingspandoering, die deze laatste kreeg verhinderde dat. Maar dat ziet hij en de anderen niet in. Een ongekend probleem is opgedoken.

Hij is toch tot de conclusie gekomen, dat als er dergelijke ingrijpende wijzigingen in het staatsbestel komen, de PS hiervoor niet alleen verantwoordelijk mag gesteld worden. Daarom zijn opening naar de liberalen (Waalse). Wie leeft zal zien.

 

#104516

Pierre Saelen

 

@ Traveller

 

Die Kistenpool groepeert wel zes Vlaamse veilingen (o.a. Roeselare) en, inderdaad, die zullen Waalse productaanvoer niet weigeren.

#104517

traveller

 

@ Pierre Saelen

 

Thanks.

#104751

Leo Norekens

 

:-)  ...mooi antwoord op #104341

#104764

Anonymous

 

Is wijzen sowieso niet onbeleefd?

#104932

Neverbeendead Religion

 

Nog wat verdergaand kan wie het mobiele toestel heeft al eens checken hoe het taalprobleem zal evolueren via een gratis app

Zet de app eens op nederlands naar frans en spreek al eens een simpel nederlandstalig zinnetje in zoals bv waarom zijn de bananen krom en de kans is groot dat dat zoals bij mij het juiste resultaat geeft dat men kan lezen en laten uitspreken. Het duurt niet lang vooraleer men de juiste afstand tot de microfoon en uitspraak onder de knie heeft.

Hoe die dingen zoals altijd eerst in de 'toeristische winkels' op de toonbank zullen staan om daarna zowat in elke winkel te staan om het begin van iets 'nieuw' in te luiden.

 

#105178

EricJans

 

@ LVB:

<<Nu had ik toch verwacht dat Mark Peeters in dat gebaar één of andere verborgen "vingerwijzing" zou ontdekken.>>

Haahahaa!... had ik overheen gelezen.

 

#116513

Joris Taeleman

 

Much to do about nothing? En dan zeggen dat we in een crisis zitten, komaan luie zakken op het internet, doe eens iets zinnigs in plaats van vingers te analyseren!