Nederlands radiostation als eerste via UMTS

UMTS is een technologie voor mobiele datacommunicatie, waarmee breedband in het bereik komt van mobiele telefoons. Ook laptop-computers kunnen via UMTS een mobiele breedband-internetverbinding tot stand brengen, waarbij het belangrijkste verschil met WiFi (ook wel WLAN genoemd) is dat UMTS in de toekomst een landelijke dekking zal hebben, terwijl de dekking van WiFi beperkt blijft tot de zogenaamde "hotspots". In België biedt Proximus op dit ogenblik al UMTS aan in 12 steden: Brussel, Antwerpen, Gent, Luik, Brugge, Kortrijk, Namen, Charleroi, Aalst, Leuven, Mechelen en Hasselt. Voor minder dan 55 euro per maand kan de UMTS-gebruiker maandelijks 100 megabyte aan gegevens mobiel versluizen, maar die tarieven zullen ongetwijfeld in de toekomst nog dalen.


Figuur: huidige UMTS-dekking van het Proximus-netwerk


EERSTE UMTS-LIVESTREAM IN NEDERLAND
Het Nederlandse commerciële radiostation Noordzee 100.7 FM is er als één van de eersten bij om deze technologie te benutten. Bezitters van mobiele telefoons, uitgerust met UMTS, kunnen vanaf nu Noordzee via een live-stream beluisteren via de i-mode site van het radiostation. Wie nog met de oude mobiele GPRS-datatechnologie werkt, kan wel de i-site bekijken, maar dan zonder de optie om de live stream te beluisteren. De site werd ontwikkeld door reclamebureau Qi, Triple IT en AngryBytes. Noordzee is via de holding Talpa Radio eigendom van John de Mol, die in Vlaanderen ook het commerciële radiostation 4FM in bezit heeft. Noordzee is te ontvangen via de FM-band, via de kabel en via het DVB-T pakket van Digitenne. In tegenstelling tot de meeste andere Nederlandse commerciële stations is Noordzee niet te ontvangen via DVB-S op de Astra-satelliet.

RADIOSTATION MET BEWOGEN HISTORIEK
Noordzee ontstond in de jaren '70 als piratenzender op de Noordzee, waarbij de programma's geproduceerd werden door uitgeverij Strengholt en uitgezonden werden via een zendschip dat eigendom was van de Zwitsers Erwin Meister en Edwin Bollier. Nadat medewerking aan zeezenders ook in Nederland illegaal werd, verkochten de Zwitsers het zendschip aan de Libische leider Khadaffi. Meister en Bollier werden veroordeeld in de Lockerbie-zaak wegens de levering van een ontstekingsmechanisme. Uitgeverij Strengholt startte later Noordzee opnieuw op als legaal FM-station, dat later achtereenvolgens werd overgenomen door SBS en door Talpa.

Reacties

#7904

Skender

 

Er is nog een belangrijk verschil tussen Wi-Fi en UMTS: Wi-Fi gebruikt frequenties waarvoor je geen vergunning nodig hebt (zolang je zendvermogen beperkt blijft). Voor UMTS is dat niet zo. Je moet een dure UMTS-licentie kopen om te mogen uitzenden. Het gevolg is dat je vrij makkelijk zelf thuis een Wi-Fi access point kunt installeren terwijl UMTS enkel door een select clubje telecom-bedrijven gebruikt zal mogen worden (net zoals de GSM).

#7905

Herman

 

Vreemd dat de namen van de steden Aalst en Mechelen niet op de kaart worden vermeld. Heeft Proximus daar een reden voor?

#7936

Κrist

 

Hoe zit het in Belgie met EDGE? Mijn werkgever (Swisscom) bied al een poosje landelijk live TV op je mobieltje aan. Dit gaat dan waar het kan via UMTS, en daar waar geen UMTS dekking is via EDGE, wat eigenlijk een soort breedband GPRS is dat van de bestaande GSM infrastructuur gebruik maakt.

#7946

brusselse dikkenek

 

@ herman

Steden ?

#7949

Her

 

@ brusselse dikkenek

Zowel Aalst als Mechelen bezitten een "keure" en worden op grond daarvan dan ook "stad" genoemd (wat evenwel niet overeenkomt met het Engelse 'city').

Ook gemeenten als Ninove en Oudenaarde zijn in deze optiek 'steden'.

#42062

hans

 

Wanneer zou er in de buurt van Bastogne UMTS snelheid verwacht kunnen worden. Ik ben daar regelmatig en kan met mijn laptop niet mails ophalen via webmail omdat de snelheid van 57 kbs niet toereikend is om webmail te openen

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.