Knack, the Simpsons, Fox en de South Park Republicans

The Simpsons
The Simpsons
Via de weblog "De Andere Kijk" werd mijn aandacht gevestigd op een artikel in Knack van deze week, waarin Stijn Tormans schrijft over het succes van de tv-reeks "The Simpsons".
De makers beseffen dat ze onwaarschijnlijk veel invloed hebben en maken daar ook ongegeneerd gebruik van. Ze droppen controversiële maatschappijthema's in The Simpsons en schoppen maar al te graag tegen zere schenen. Dat is merkwaardig, want de reeks wordt uitgezonden door FOX-tv, een Republikeins en conservatief bolwerk.Roger Ailes
Roger Ailes
Nou, Tormans mag natuurlijk FOX-tv niet verwarren met Fox News Channel. Beiden zijn eigendom van News Corporation, de communicatieholding van Rupert Murdoch. De naam 'Fox' is in beide gevallen afgeleid van de filmmaatschappij "20th Century Fox". FOX-tv is een tv-netwerk dat vooral series uitzendt, en zich bij uitstek richt op een publiek dat jonger is dan 40. Series als 24, The X-files, The O.C. Kortom, zowat de Amerikaanse versie van VT4 (of liever, VT4 hanteert een gelijkaardig format als FOX-tv). Fox News Channel is dan weer een nieuwskanaal op de kabel. Een concurrent voor CNN en MSNBC, en momenteel marktleider in dat segement. Fox News is pro-republikeins, en dat ligt vooral aan het feit dat Roger Ailes aan het hoofd van de zender staat. Ailes was in de loop van zijn carrière niet alleen tv-producer, maar ook media-adviseur voor de republikeinse presidenten Nixon en Reagan. Voor wie er meer wil over weten: in mijn video-podcast-feed ik net een opname geplaatst van een interview met Ailes, dat vorige maand werd uitgezonden.

Skin op FOX-tv
Terwijl Fox News Channel geliefd is bij republikeinen en conservatieven, kreeg FOX-tv de voorbije jaren kritiek vanuit groeperingen als de "Moral Majority". Zo speelt de tv-serie "Skin" zich af in de wereld van pornografie-producenten. "Temptation Island" is een reality show waarin de spelers hun verleidingskunst aanwenden om relaties op de proef te stellen. En in "Married by America" werd een vrijgezellenfuif getoond waarin stripteaseuses en prostituées betrokken waren. Het station kreeg hiervoor van de overheid een boete van 1,18 miljoen dollar opgelegd.

Om het verschil tussen Fox News en FOX-tv te illustreren, dit citaat van Timothy Chichester, hoofd van de Catholic Family Association of America:
Conservatieven zijn gek als ze geloven dat er conservatieve tv-programma's op Fox News getoond worden omdat Murdoch een goedhartige conservatieve kerel is. De gore programma's [op FOX-TV] zijn tekenend voor de Rupert Murdoch die vice-voorzitter financiën was voor een Gore-fondsenwerver in 2000, die 50.000 dollar schonk aan de Gore-campagne, en die als mede-eigenaar van het Staples Center in Los Angeles instemde met het gratis gebruik voor de Democratische Conventie, ter waarde van een bedrag van 10 miljoen dollar. [...] Murdoch is maar al te blij om geld te kunnen binnenrijven van beide kanten van de culturele kloof.

South Park
South Park
"De andere kijk" verwijst in dezelfde post naar een blogartikel waarin de term "South Park Conservatives" gebruikt wordt. South Park is een animatieserie, uitgezonden op kabelkanaal Comedy Central. De serie maakt furore met grove taal en eerder laag-bij-de-grondse humor, maar vertolkt wel rechtse standpunten. Zo maakt de serie groenen, hippies en anti-globalisten belachelijk, en wordt er af en toe uitgeweid over de weldaden van het kapitalisme.

Verschillende commentatoren wezen er afgelopen week op dat de recente toespraak van Laura Bush, die onder meer het beeld schetste van de president die op zijn ranch een hengstenpenis probeerde te melken, onder meer bedoeld was om de "South Park Republicans" te paaien en om de president te distanciëren van religieus rechts. Met "South Park Republicans" of "South Park Conservatives" wordt de doelgroep bedoeld die op economische en sociale thema's rechts denkt, maar op moreel en ethisch vlak een grote vrijheid voorstaat. "Als John F. Kennedy vandaag zou leven, zou hij een South Park Republican zijn", schrijft Stephen Stanton op TechCentralStation, die verder nog Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis en LL Cool J tot de South Park Republicans rekent.

Brian C. Anderson
Brian C. Anderson
Brian Anderson voegt er in zijn boek "South Park Conservatives" nog Matt Drudge, Ann Coulter en blogger Andrew Sullivan aan toe. "South Park belichaamt de stevige anti-linkse en grappige stijl van de nieuwe media. Een post-linkse tegencultuur die aantrekkelijk is voor jongeren, maar waar oudere conservatieven zich wel eens zouden kunnen aan storen", schrijft Anderson. Maar de 35-jarige conservatieve blogster Michelle Malkin moet niets hebben van het "vulgaire" South Park:
South Park is recordhouder voor wat betreft het aantal uitgebiepte vermeldingen van één en hetzelfde vierletterwoord in één enkele aflevering van een half uur, namelijk 162 keer. [...] Laura Bush daarentegen heeft [...] aangetoond dat je grappig kunt zijn zonder grof te zijn. De meeste van haar humor was net goed. Op het randje, maar niet erover. Behalve haar grappen over de [Chippendale-]striptease en de hengst, die waren erover. Zelfs Howard Stern stond perplex.

Jürgen Verstrepen, ben jij een South Park Conservative?Reacties

#8143

ivan

 

"Zo maakt de serie groenen, hippies en anti-globalisten belachelijk, en wordt er af en toe uitgeweid over de weldaden van het kapitalisme."

Dan ben ik een South Park Conservative.

#8145

nnyro

 

Gelieve hier te laten weten waarom mijn reactie is weggehaald door u .

#8147

jelle

 

laag-bij-de-grondse humor ?? rechste standpunten ?? ik denk dat je Trey Parker en Matt Stone (de SouthPark vaders) nog niet goed genoeg kent, ofwel SouthPark The Movie nog niet gezien hebt...

#8149

LVB

 

@jelle: In het geciteerde en gelinkte artikel op TechCentralStation lees ik: "Yet in spite of its coarse language and base humor, the show persuasively communicates the Republican position on many issues, including hate crime legislation ("a savage hypocrisy"), radical environmentalism, and rampant litigation by ambitious trial lawyers. In one episode, industrious gnomes pick apart myopic anti-corporate rhetoric and teach the main characters about the benefits of capitalism".

#8150

haedesch

 

En jij kan duidelijk niet goed tussen de regels lezen, Jelle.

#8153

Outlaw Mike

 

Ik vrees dat ik een North Park Conservative ben, maar een beetje onderbroeknlol kan er bij mij wel altijd in.

Over lol gesproken: zeg gasten, hebben jullie geen zin in een sneeuwballengevecht? Hilarisch: http://www.evianl...

Voor een keer sta ik aan de kant van Labour!

#8163

Outlaw Mike

 

En NOG meer lol: http://deandereki...

"Nieuwe ontwikkeling in de zaak-Remmery: de vrouw van de verdachte, tevens werkneemster bij Remmery, zou een relatie hebben (gehad) met de zaakvoerder, die prompt een persstop inlast."

BWOEAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!

Bart Hollevoet, zat dat ook tussen uw scenario's??? (komt niet meer bij van het lachen)

#8170

dries

 

South Park? Conservatief?

Laat me niet lachen! Ik kijk al jaren naar de serie.

In het 8ste en 9de seizoen hebben ze ondermeer Mel Gibson en de Passion of the Christ belachelijk gemaakt en hebben ze een zeer controversiele episode gemaakt over Terri Schiavo (die VOOR euthanasie uitkomt.)

Natuurlijk lachen ze met hippies en globalisten. Maar om ze conservatief te noemen... dat gaat te ver.

#8171

dries

 

en trouwens, Ann Coulter is de duivel zelve. zij is een raciste & homophobe dun verkleed in een manteltje van economisch en sociaal conservatisme.

#8175

Joe

 

Voor een irrelevant commentaartje over de westvlaamse roddel-actualiteiten klein en fijn, moet je bij The Outlaw zijn!

#8200

Stoicus

 

Ik zou South Park eerder typisch libertarisch noemen. Van een van de schrijvers is zelfs bekend dat hij lid is van de Libertarian Party. Wat uiteindelijk vooral geridiculiseerd wordt, is de kritiekloze massamens en de gulzigheid waarmee die de (toch vooral linkse) trends en waanideeen van de dag opzuigt.

Enkele lukrake voorbeelden: "Sexual Harrasment Panda" is een als panda voorlichter die op school komt spreken over seksuele intimidatie. Het daaropvolgende opbod van class action suits culmineert in de zaak "Everyone vs. Everyone", waarvan enkel de plaatselijke advocaat rijk wordt.

Als de dorpsschool overvallen wordt door de ecoterroristen van PETA omdat de schoolmascotte een koe is, moet een nieuwe mascotte gekozen worden. Als een van de jongens niet wil kiezen tussen de twee alternatieven ('Turd Sandwich' en 'Giant Douche') omdat hij ze allebei even slecht vind, wordt hij slachtoffer van een collectieve massapsychose en met pek en veren buitengejaagd tot hij "het belang van democratie leert apprecieren".

In een bepaalde aflevering wil een homoseksuele leraar zich laten ontslaan en een ontslagpremie opvragen door de meest gore perversiteiten te doen in de klas. Als de jongens beginnen te protesteren, wordt er niet naar hen geluisterd. Als een bezoekje aan het Museum of Tolerance niet genoeg blijkt te zijn om hun rampzalige homofobie en racisme uit te roeien, eindigen ze in het Schindlers List-achtige "Death Camp of Tolerance".

In een andere aflevering probeert de uitbater van een plaatselijk koffiehuis de jongens te misbruiken voor een campagne tegen de Starbucks-vestiging die op komst is. Van de Underpants Gnomes leren de jongens echter alles over big business, en een vurige lezing over de zegeningen van het vrije ondernemerschap zet de dingen terug recht.

Als Wallmart zich in Soutpark vestigt en iedereen compleet door het lint gaat omwille van de 'Lo Lo Prices', ontdekken ze het geheim achter deze juggernaut: de klanten zelf. De dorpsbewoners begrijpen nu dat ze hun 'eigen dorpssfeer' enkel kunnen behouden door zelf hun winkelgewoontes aan te passen. In de laatste scene zien we hoe iedereen naar de plaatselijke kruidenier gaat, die alsmaar groter wordt en uitbreid, om dan... alweer afgebrand te worden.

Etcetera etcetera etcetera...

#8211

New Statesman

 

Van een serie als South Park kunnen de zogenaamde Vlaamse "maatschappijkritische" journalisten nog wat leren. Daar zie je pas wat echt kritisch denken wil zeggen, niet het slaafs achternahollen van achterhaald politiek-correcte prietpraat.

@ Stoicus de voorbeelden die je daar aanhaalt zijn inderdaad to the point. Vooral het Death Camp of Tolerance kwam aardig in de buurt van de mentaliteit van de linkse kerkgangers. 'You VILL make a painting of people of different races and sexual orientation getting along. You VILL paint what we tell you to', als geuit door de extreem-correcte Kampfcommandant-Fuhrer.

#8995

jordy

 

soute park is well vet en wie dat niet vintd is dom

#16540

Robert

 

@ Jordy Aan je taal te zien ben jij een 'beetje erg' dom, maar dit terzijde.

@ Stoicus, ben het helemaal met je eens! En leuk om te horen dat een van de makers een libertarian is, had al een vermoeden, aangezien er een degelijke mate van libertarisch gedachtengoed in de episodes verwerkt is.

#19706

akhmed

 

belachelijk, ik heb 50 southpark afleveringen op pc staan

hun kenmerk is juist om met alles en iedereen te lachen, zowel met linker als rechterzijde, conservatief en progressief

#19708

Nicolas Raemdonck

 

Neen, het leuke aan South Park is juist dat de makers die inderdaad libertariërs zijn (wat inhoudt dat ze zich afzetten tegen de conservatieven en de progressieven) ze eens met iedereen zitten te lachen.

Een paar jaar geleden was South Park nog de gesel van de conservatieven. Door de kritiek op de progressieven is er nu sprake over South Park Conservatieven. Een artikel in de NYT heeft eens aangetoond dat ze eigenlijk dus lachen met iedereen, wat hen zo goed maakt.

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.