Van Finland naar Noorwegen

Met het bezoek aan Rovaniemi eindigt het vooraf geplande gedeelte van mijn reis. Het vervolg wordt improvisatiewerk. Ik heb nog een week ter beschikking. Ik had een aantal mogelijkheden in gedachten. Doorrijden in noordelijke richting, tot aan de Noordkaap, het noordelijkst gelegen punt van het Europese continent. Een tweede mogelijkheid is in noordwestelijke richting te rijden, naar de Noorse kust. In ieder geval zou ik daarna via Zweden zuidwaarts terugkeren. Een terugkeer langs de Noorse kust zou immers, wegens het bergachtige karakter, te veel tijd in beslag nemen. Een derde mogelijkheid is onmiddellijk via de Zweedse kust zuidwaarts te rijden, en af te slaan richting Zuid-Noorwegen, met steden als Oslo, Bergen en Stavanger. Na zorgvuldig afwegen van alle opties, kies ik de tweede mogelijkheid. De Noordkaap is een overroepen toeristische trekpleister, en de echte middernachtszon is er pas over een week te zien. Om de middernachtszon of het noorderlicht te zien hoef je trouwens ook niet per sé naar de Noordkaap. Zuid-Noorwegen laat ik ook links liggen, omdat die regio met een relatief kleine inspanning op een volgende reis kan bezocht worden. Maar nu ik toch al zo ver in het noorden zit, wil ik best wel eens de grootste Europese stad boven de Poolcirkel zien: Tromsö. Dus vertrek ik zaterdag vanuit Rovaniemi richting noordwesten. Nabij de Finse stad Muonio is dit prachtige zicht te bewonderen:

Spiegelmeer nabij Muonio
Je moet even met je ogen knipperen als je dit voor de eerste keer ziet, want dit lijkt een meer dat gevuld is met wolken. Het wateroppervlak is zo glad en zuiver, dat het een perfecte spiegel lijkt.


Autoweg in Noord-Finland
Dit is de Europese autoweg E8 in Noord-Finland: een smalle weg met één rijvak per rijrichting.

Finse taiga en Noorse bergen
Naarmate ik verder naar het noorden rijd, worden de bomen schraler, verandert de toendra in taiga. Tenslotte doemt aan de horizon een totaal ander landschap op: de Noorse bergen met hun eeuwige sneeuw.

Nabij het drielandenpunt Zweden-Finland-Noorwegen
Op deze foto zijn drie landen in beeld: de rechteroever van de rivier is Fins grondgebied, de rivier zelf (die gedeeltelijk bevroren is) en de linkeroever zijn Zweeds, en de bergen aan de horizon zijn Noors.

Fjord nabij Skibotn
Na een paar tientallen kilometers rijden door het Noorse berglandschap, is daar plots de zee: een Noorse fjord! Na een blik op de kaart blijkt dit slechts een relatief kleine inham te zijn van een grote fjord.

Visser
Hoe sterk is de eenzame visser ...

Reisroute afgelegd op dag 10
Route afgelegd op zaterdag 7 juni, dag 10 van de reis.

Reacties

#1217

renesmurf

 

Leuk verslag

#4450

inge

 

pfff

#8591

free slots

 

You can also check some helpful info in the field of roulette http://www.allegh... - Tons of interesdting stuff!!!

#34916

Stijn Van Schuerbeek

 

wat is de afstand die je die dag hebt afgelegd? En holang heb je hierover gereden. Wat is de gemiddelde reissnelheid met de wagen in Finland?

#34918

LVB

 

600 kilometer, plusminus 7 à 8 uur afhankelijk van hoe vaak je onderweg stopt om te rusten. Er is vrij weinig verkeer in die barre streek, en als het weer meevalt (zomer) gaat het rijden vrij vlot.

#59624

Glenn Van Bogaert

 

Zeer prachtige foto's, chapeau

#77467

nelleke

 

hoi luc,
we vroegen ons af of de E8 omhoog noorwegen in wel mooi zou zijn maar aan je foto's te zien is het de moeite waard.
heb je enig idee of er ook campings of wildcampeer plekken zijn?

groetjes nelleke