Kritische talkshow afgevoerd

Jurgen Verstrepen
"Freedom of speech by all means", dat was de slogan van Zwart of Wit, het politieke praatprogramma van Jurgen Verstrepen dat elke zondagmiddag op Radio Contact en LibertyTV werd uitgezonden. Vandaag werd onverwachts bekendgemaakt dat de uitzending van vandaag de laatste zou zijn. Enkele weken geleden besliste Radio Contact de show niet langer uit te zenden, en nu werd ook bekend dat LibertyTV wel nog wil samenwerken met Verstrepen, maar niet voor politieke programma's. Vier weken geleden vroeg LibertyTV nog aan Verstrepen om een verkiezingsdebat uit te werken, maar sinds kort is de cocktail Verstrepen, politiek en media blijkbaar staatsgevaarlijk. De show van Verstrepen volgde het format van de Amerikaanse radio-talkshow: veelvuldige telefonische interventies van luisteraars, en geanimeerde discussies met politieke studiogasten. Het is de tweede maal dat Verstrepen aan banden wordt gelegd. De vorige versie van zijn programma, uitgezonden op Kanaal 2 en TOPradio, werd in 2001 afgevoerd, naar verluidt onder druk van politici. De Nederlandse krant NRC Handelsblad schreef hierover op 16 november 2002: "Maar Verstrepen schrijft ook politieke commentaren op een nieuws-site op internet. Of liever: schrééf. Want daar is hij sinds kort mee opgehouden. Er is druk op hem uitgeoefend, zegt hij, door kringen rondom de premier. Als Verstrepen met `die kloterij in die columns' door zou gaan, werd hem links en rechts verzekerd, ,,zou de premier ervoor zorgen dat er geen enkele gezagsdrager meer in mijn tv-programma verschijnt''. Hij koos eieren voor zijn geld. ,,Als er geen hond meer naar mijn programma kijkt, ben ik mijn job kwijt. Ik wil mijn rekeningen aan het eind van de maand kunnen betalen.'' Jean-Marie Dedecker, in een telefonische reactie: "Zwart of Wit bediende een unserved audience. Ik voel aan dat de onderbuik van de maatschappij hier aan bod kwam. U gaf de zwijgende meerderheid een stem, U vormde een uitlaatklep. Het begint symptomatisch te worden dat de vrije meningsuiting in ons land de mond gesnoerd wordt. Als ik zie hoeveel journalisten overstappen naar de politiek, dan heb ik bedenkingen over de gezondheid van onze democratie". Verstrepen kreeg vanuit een aantal hoeken het verwijt dat het ongefilterd uitzenden van telefonische reacties van luisteraars, vrije baan gaf aan extreme meningen, en bijdroeg tot de verzuring van de maatschappij. Deze kritiek gaat sterk in de richting van het schieten op de boodschapper. Politici die pogingen ondernemen om de vrije meningsuiting aan banden te leggen of kritische media bij te sturen, handelen kortzichtig. Ten eerste is het publiek niet zo dom als politici wel denken, doorziet het deze pogingen, zodat ze contra-productief werken. Ten tweede vormt het internet een medium dat nog wel in ruime mate ontsnapt aan de controlepogingen van de politici.

Weblog Jurgen Verstrepen
Petitie voor het behoud van Zwart of Wit

UPDATE 15-03-2004: LibertyTV stelt dat het afvoeren van de talkshow louter om commerciële redenen gebeurde, en niet na politieke druk.
Reacties

#674

JDV

 

Was ook een mooi alternatief voor de RTL of het gemekker op de 7°dag!

Oeps dat is ook al weg.

Democratie ???

De vrijheid van meningsuiting ???

Werd bij Z/W toch wel extreem toegepast, zelfs tot op het niveau van het ongepaste, maar is dat niet juist de essentie van democratie, want democratie is toch niet alleen perceptie ? Ook op dat niveau kan iemand die zoekende is soms antwoorden vinden, alvast doet het de maatschappij beter begrijpen, toont het hoe ze werkelijk in elkaar zit. En voorkomt het dat een groep genegeerd wordt en zich afwendt.

Ja je wordt op vele plaatsen de mond gesnoerd. Vanuit een bepaalde invalshoek kan ik dat begrijpen, het is de gemakkelijkheidsoplossing. Anderzijds het politieke schouwtoneel heeft toch al aangetoond dat de gevolgde weg geen oplossing biedt.

Wil je het onkruid verdelgen, moet je het met wortel en al uittrekken en het verbranden. Je moet het bestrijden. Het is een misvatting het te willen negeren. Maar ja, je moet in een tuin gewerkt hebben om dat te weten.

#681

JDV

 

Ach, wat is de waarheid ?

Een politiek programma dat reeds enkele jaren loopt en op drie maand voor de verkiezingen gestopt wordt ? Zou het juist nu niet zorgen voor meer kijkcijfers in de aanloop van de verkiezingen ? Was het voor de zender niet interessant om toch nog tot de zomer te laten doorlopen ?

Ik verkoos alvast de reality-discussies met enerzijds misnoegde burgers met soms onredelijke vragen en anderzijds getormenteerde politiekers die toch poogden een diplomatisch antwoord te verstrekken, ipv de gestroomlijnde, voorgekauwde en "uitgevlakte" maar naar de vorm snedig gepresenteerde slogan-gesprekken op de VRT.

Het loutere feit dat er een samenloop is van politieke feiten zal veel mensen ertoe brengen blijvend vragen te stellen en ongeloof te uiten.

Alvast is dat een "fout" waarvoor ik Liberty-TV niet wil vrijspreken. Eens je een politiek en uitgesproken controversieel getint programma toelaat op het kanaal moet je de implicaties ervan onder ogen zien. Ik persoonlijk beschouwde het programma als een soort anti-gif in het politieke kijkgebeuren en zapte dus veelvuldig heen en weer van ... naar ...

Ik hoop dus maar dat Jurgen een alternatief vindt.

#682

LVB

 

@JDV: ik zapte ook heen en weer tussen De Zevende Dag op TV1, Controverse op RTL-TVI en ZwartOfWit op LibertyTV. Voor de rest ben ik het eens met jouw mening, nochtans werk ik nooit in de tuin.

#683

JDV

 

Ach Luc, een tuin ? Wat is dat juist ? Je moet niet alles letterlijk begrijpen.

#762

Streepjescode

 

Verstrepen komt op voor het Vlaams Blok. Eindelijk komt hij uit voor zijn geaardheid.

@JDV: dat is dus zijn alternatief waar je op hoopte! Content?

Ik persoonlijk vond hem een inhoudsloze sok. Een adolescente versie van Edwin Ysebaert (de eeuwige puber).

Verstrepen heeft natuurlijk een zekere populariteit, vooral bij de leeghoofden; en fans van Night Of The Proms, Bruce-Willis-films, Marco Borsato, en ander dom middle-of-the-road gedoe. Bij de gemiddelde Vlaming dus. Daar gaat het Blok meer op mikken. Wellicht toveren ze binnenkort nog zo'n "onnozele BV die doet alsof hij alles weet" uit hun hoed. Misschien Gella Vandecaveye (gesponsord door Selection, eigendom van een Blokker), Jean-Marie Dedecker (hoort al lang niet meer thuis bij de VLD),... Doen we een pronostiekje?

#772

JDV

 

@Streepjescode. Neen, niet content. Maar wie heeft de waarheid in pacht ?

Maar ja, als je de live versie van de 7° dag bekijkt (1u30) en 's avonds de heruitzending (1u) heb je er al eens op gelet wat er uitgeknipt werd ? Wat dus niet belangrijk was ?

Wat is de doelgroep van de VRT ? En van VTM ? Ook de gemiddelde Vlaming ? Of niet soms ?

Democratie is dat elke burger één stem heeft, dus dat elke stem evenveel weegt. Het is aan de inventieve politieker om alle kiezers te overtuigen (ook de gemiddelde of minder dan gemiddelde burger). Als je een deel van de bevolking negeert ben je gedoemd om een bijrol te spelen, en dan laat je het speelveld over aan degene die enkel op de emoties spelen.

Trouwens de persoonlijke emoties liggen zeer dicht bij de persoonlijke dogma's ...

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.