België stevent af op Europese veroordeling telecom-wet

De Europese Commissie gaat zes lidstaten, waaronder België, voor het Europese Hof van Justitie dagen omdat ze een aantal Europese richtlijnen inzake elektronische communicatie te laat omgezet hebben in hun nationale wetgeving. De zes landen zijn België, Duitsland, Griekenland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. De kans bestaat dat Nederland en Frankrijk alsnog een veroordeling ontlopen, omdat ze bijna klaar zijn met de aanpassing van hun wetgeving. De Europese richtlijnen werden in het voorjaar van 2002 goedgekeurd, en bepaalden dat de lidstaten ten laatste in juli 2003 klaar moesten zijn met de aanpassing van hun wetgeving.

Europees Hof van Justitie

De Europese richtlijnen waar het hier over gaat (2002/21/EG, 2002/20/EG, 2002/19/EG, 2002/22/EG), handelen over het regulerend kader, de machtiging en de toegang voor netwerkoperatoren tot de markt, en de universele dienstverlening. De richtlijnen spelen in op de toenemende convergentie tussen vaste en mobiele telefonie, internet, radio en televisie, en daarmee verwante diensten.

In België heeft de omzetting van deze Europese richtlijnen in de nationale wetgeving heel wat voeten in de aarde. Niet alleen de federale overheid is erbij betrokken, o.a. door haar bevoegdheid over het BIPT, maar ook de gemeenschappen (Vlaamse, Franse, Duitstalige) moeten hun wetgeving aanpassen. De richtlijnen hebben namelijk deels betrekking op de omroepwetgeving, die een gemeenschapsmaterie is. De Franse Gemeenschap heeft al in februari vorig jaar haar mediawetgeving volledig in lijn gebracht met de Europese richtlijnen. Vlaanderen is daar momenteel druk mee bezig, en hoopt de werkzaamheden nog voor de verkiezingen van 13 juni te kunnen afronden met de goedkeuring van het zogenaamde "telecomdecreet". Zelf heb ik de debatten in de mediacommissie van het Vlaams Parlement hierover bijgewoond, en er enkele artikels over geschreven (ontwerpdecreet, hoorzitting, amendementen).

Volgens Rudi Roth, die in de vorige federale regering als kabinetsmedewerker van minister Rik Daems het ontwerp van telecomwet voorbereidde, heeft de nieuwe federale regering sinds haar aantreden in juni vorig jaar kostbare tijd verloren, en zouden de werkzaamheden aan de federale telecom-wetgeving pas in februari van dit jaar opnieuw hervat zijn.

Reacties

#798

Superfan

 

Luc, ge liet ons 2 weken op onze honger zitten.... Inspiratie was op? Ziek geweest? Reisje naar de zuidpool gedaan?

#799

bernard

 

O.K., 'k heb het gemeld bij Vande Lanotte.

Ironie: 'k ben net bezig met het huurcontract voor het hele Queteletgebouw, dat we als PES gaan huren. Dat was eerder het ... kabinet Daems. Nu wordt het het " Anna Lindh House".

#805

Rudi Roth

 

Luc, dan ben je nog even het Brussels-hoofdstedelijk gewest vergeten die ook een deel van de taart voor zijn rekening moet nemen.

In ieder geval zal het een gruyere worden doordat de ontwerpen niet voldoende met elkaar overlegd werden. Daarom was de omzetting op federaal gebied het dringendste wat bij Kabinet Joséphine (echte naam) Moerman moest gebeuren ipv de dossiers 2-3 maand in de dozen te laten liggen. Ze werden niets eens overgemaakt aan het Kabinet VDBossche dat ook zowat medebevoegd was. In feite werd het door Kabinet Moerman zelfs expliciet geweigerd!

Dit heft maar een klein tipje van de sluier (geen moslimsluier) op van het "belijd" van bepaalde kabinetten.

Het staat nu praktisch zeker dat dit wetsontwerp het Parlement niet zal halen voor het zomerverlof, want de Raad van State zal het vertikken om dat als dringende materie te beschouwen wanneer ze gesloten dozen-politiek zullen ontdekken. Normaal hebben ze +/- 3 maand nodig voor een wetsvoorstel goedgekeurd op de Ministerraad. In dit geval gaat het niet over een wetje maar een wet van +/- 180 paginas in ariel 9. Misschien wel de grootste sinds 5 jaar?

#806

LVB

 

@Rudi: Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Volgens mij niet: telecom is federaal, enkel voor wat omroep betreft zijn er gemeenschapsbevoegdheden, geen gewestbevoegdheden. De Brusselse kabelnetten vallen onder de bevoegdheid van de federale regering, zo werd onlangs gezegd in de commissie media van het Vlaams Parlement.

#809

Rudi

 

@Luc: hebben beide gelijk. Federaal heeft die bevoegdheid en moet dus daar ook een omzetting doen.

"Een bijkomend aspect is dat voor het tweetalig Brussel Hoofdstedelijk Gewest, deze bevoegdheid onder de Minister van het Wetenschappelijk onderzoek valt."

De juiste titel in het frans is:

Projet de loi portant troisième modification de la loi du 30 mars 1995 concernant les réseaux de distribution d’émissions de radiodiffusion et l’exercice d’activités de radiodiffusion dans la région bilingue de Bruxelles-Capitale.

en in NL:

Ontwerp van wet houdende derde wijziging van de wet van 30 maart 1995 betreffende de netten voor distributie voor omroepuitzendingen en de uitoefening van televisieomroepactiviteiten in het tweetalig gebied Brussel-Hoofdstad.

Dus dat document is dus ook bij Moerman(sk) en het wordt ook geen Koers(k), want ik weet niet eens of ze het langs de officiël weg hebben gekregen? In ieder geval was er een versie die gedurende meer dan 3 maand in de dozen lagen bij Moerman(sk).

#811

LVB

 

@Rudi: Als liberaal vind ik dat Fientje Moerman het zeker niet slecht doet. Sterker nog, bij geen enkele andere liberale minister in deze regering heb ik tot nu toe zoveel liberale hervormingen gezien. Afschaffing van de prijzencontrole (zie http://lvb.net/item/207 ), en nu (op dit eigenste ogenblik in De Zevende Dag op de VRT) versoepeling van de openingsuren van de winkels. Ik begrijp jouw kritiek inzake de problematiek die je persoonlijk opvolgt, maar ik vind dat Fientje de naam Moerman"sk" niet meer verdient. Als het goed is, zeg ik het ook: ze dereguleert prijzenbeleid en openingsuren. Ik zie het socialisten of christendemocraten nog niet zo rap doen.

#814

Rudi Roth

 

@Luc,

Vandaag in de Zevende dag werd ze plat weggestemd. Dat idee om de openingsuren van de warenhuizen te vergroten is idioter dan ze groot is. Er zijn in de meeste steden nu al nachtwinkels die lang open zijn en daar hun brood mee verdienen. Zij wil die winkels nu ook kapot maken en daarbij het personeel van de grootwarenhuizen nog eens extra belasten.

Dat men maar eerst ens begint met de openingsuren van de administraties te verhogen. Daar zou goed zijn voor de mensen.

Wat betreft andere aspecten van haar "belijd" was er de verdoken, maar ondertussen gestopte, verhoging van de benzine door met de meters te sjoemelen.

Het laatste nieuws van die Madam is dat zij weigert gedurende een maand in commissies te komen om op vragen te antwoorden. Dat is echt eens democratisch.

Wat de verzekeringen betreft heeft ze er ook al een paar keer naast gescoord.

Het enige waar ze mee scoort zijn de VTM en RTL uitzendingen als ze met Prinske mag/moet (zegt ze) meereizen.

Om even over de telecomwet terug te komen, dan zou er liberaler aan doen om eerst eens deftig met de sector te praten over een paar problemen in die sector. Het is zelf zo erg dat de vereniging van de Internet providers niet eens het wetsontwerp gekregen heeft, noch een copij van haar breedbandbeleid. Ze waren het "vergeten".

#982

Peter

 

Dhr Roth (denk maar eens hoe z'n naam klinkt in het nederlands) heeft in der tijd gesoliciteerd bij zowel het kabinet van Minister Moerman als van Mininster VDBossche. Ik denk dat beide Ministers doorhadden welk een type die Roth eigenlijk wel is. Hij is gewoon gefrustreerd dat hij geen job vindt bij desbestreffende Ministers.

Sorry Dhr Roth, U bent gewoon een zieleg man !!

#1072

Frederik Van Eeden

 

Het feit dat de Heer Roth werd afgewezen zowel door Minister Moerman als daarna door Minister Van den Bossche als kandidaat kabinetsmedewerker laat niet echt verhopen op enige objectiviteit; Jammer voor deze weblog om aan dergelijke persoonlijke frustraties een forum te geven

#4801

Veronique

 

Luc, Ik zend U apparte email met een copie van een Belgacomfolder waar ik woedend van werd. Belgacom is en blijft de nummer één voor telecommunicatie in België en zij zullen nog met plezier en heel lang in België vertellen hoe alles moet. U mag de inhoud van die email publiceren. Diegenen die wil reageren, uitsluitend langs Uw website om.

Dit is een reaktie op het artikel "België stevent af op Europese veroordeling telecom-wet".

P.S. Ik ben niet thuis in Weblog (soms blog genoemd). Wat is het eigenlijk?

#4808

Joe

 

Beste Veronique, een Weblog, aka blog, is een medium waar mensen terecht kunnen voor klachten over brutale folders, arrogante telemarketeers, bedorven eten in tavernes, vuilbekkende nieuwslezers, zakkenvullende politiekers, defecte parkeermeters, en George W. Bush. Sommige mensen gebruiken blogs ook met de ambitie om beroemd te worden, of om een (beter) lief te vinden.