Statistieken

Deze blog bestaat bijna vier jaar. Hoe zit het eigenlijk met de evolutie van het aantal blogposts en het aantal commentaren in de loop van die vier jaar? Een commentaar van NoName over een "evolutie" confronteerde mij met die vraag. Met enkele SQL-queries is dat zo gefikst. Ik splits de aantallen op over de Nederlandstalige blog (nl), de Engelstalige blog (en) en de Citatenblog (ci). De getallen op de verticale as geven het aantal per maand weer.

De blogposts:De commentaren:Reacties

#33012

ewildiers

 

Komt die daling de laatste maand omdat hij een gewogen gemiddelde neemt, eveneens rekening houdend met de vorige en volgende maand, of is er in november inderdaad weinig gepost?

#33013

I am NoName.

 

Ik denk dat oktober gewoon een drukke maand was gezien de verkiezing. En Luc is recent op reis geweest. Dat er meer citaten geweest zijn ... dat vind ik zelfs positief. Of je nu de zaken uitspit en zelf bespreekt of je neemt gewoon de markante citaten over, voor mij is dat even relevant. Ook de linkdump daar vind je soms verrassende zaken.

Deze stek is dus op vier jaar tijd echt wel veel veranderd.

En het lijkt mij logisch dat iemand zoals LVB die toch wel grensverleggend is, eventjes afremt en nadenkt welke weg hij voor zichzelf uitstippelt.

#33020

Jöe

 

met alle respect, maar is het nog "rendabel" om energie te steken in die witte afsmeltende sneeuwtoppen? wat was je verwachting voor deze laag?

#33042

De Staat

 

De Blog lijkt mij stil
Stilte
Reaktieloosheid

#33044

De Staat

 

Statistisch kapotgeslagen?

#33045

De Staat

 

Of, fof, slavernij is vrijheid newspeak
wof tof

#33046

De Staat

 

No Martini, no Party
next blog

#33047

De Staat

 

Strijdvaardigheid!

#33054

I am NoName.

 

[commentaar over Dedecker geschrapt door LVB, je brengt dit hier ter sprake terwijl je weet dat anderen niet over dat specifieke onderdeeltje kunnen of mogen reageren zonder off-topic te gaan]

Het verband met de statistieken (LVB wil dat we bij het onderwerp blijven) ? Wel die statistieken zijn de expressie van het hier gevoerde debat. Een debat op basis van de selecties van de webmaster. Dus de webmaster heeft wel degelijk een belangrijke rol gespeeld.

Maar doet hij het enkel voor het aantal bezoekers en het aantal reacties ? Ik meen van niet. Bezoekersaantallen kan je probleemloos opdrijven door het wat kruidiger te maken zoals bij "zatte vrienden". Idem voor de commentaren.

Dus waarom doet LVB het ? Ach, op die vraag zal hij best zelf het antwoord verzinnen.

In de loop der jaren meer citaten dan posts ? Wel eigenlijk als je de grafiek bekijkt is het aantal posts in de loop van die vier jaar ongeveer gelijk gebleven. Maar het aantal citaten is drastisch gestegen. Dat vind ik persoonlijk ook wel logisch. Als je een post schrijft ga je op zoek naar documentatie, want je wil iets nieuws brengen, een andere invalshoek belichten. En zodoende ga je op zoek en lees je zaken die je "markant" vindt. En waarom zou je die dan enkel maar op je pc opslaan ... ? Een citaten-pagina op een blog is daarvoor even praktisch en nuttig.

Wel spijtig dat het niet eenvoudig kan door de integrale tekst over te nemen, maar de auteursrechten-bepalingen voorkomen dat. Wel spijtig vind ik. Op dat punt zouden de kranten een opener "mind" moeten hebben. Want geef toe, een krant van enkele dagen oud, dat is toch gewoon oud papier ? Natuurlijk, ik weet wel ...

Dus er is wel een evolutie aanwezig. Maar kan je daar nu zonder meer conclusies uit trekken ? Het is verleidelijk om er ja op te antwoorden.

#33055

LVB

 

@Noname: Bij de citaten staat vaak (maar niet altijd) een link naar het volledige artikel.

En als ik volledige artikels zou overnemen, dan zouden sommige mensen het wellicht te veel werk vinden om dat allemaal te lezen. De citaten zijn juist gekozen om de meest opvallende, merkwaardige of gevatte passages weer te geven;

#33062

I am NoName.

 

[Sorry, ben in een oude fout hervallen. Was niet mijn bedoeling. Ik heb het er altijd moeilijk mee om de zaken niet in hun context te zien en niet te koppelen aan andere gebeurtenissen. Ik treed je toch volledig bij : jij verkiest een analytische benadering van het onderwerp dus "to the point" en geen zijdelingse overwegingen / gerelateerde onderwerpen. Heb dus onderstaande in extremis herwerkt.]

Natuurlijk Luc, het is een citaten-pagina, met de volledige tekst wordt het een bibliotheek. Maar een citaat houdt automatisch een beperking in. Software-matig ben jij natuurlijk perfect in staat om aanvankelijk enkel het citaat te tonen, maar je zou de lezer toch de optie kunnen bieden om de integrale tekst te lezen en de tekst integraal weer te geven. Maar dan ben je wel met iets anders bezig dan een blog, dan verandert het karakter van uw blog nog meer (de aanleiding van deze post was de post over het logo dat een zekere evolutie weergeeft in uw blog - en "dat" op zijn beurt gestaafd door bovenstaande statistieken).

Waar ik op doel is dat een citaat uiteindelijk ook een beperking inhoudt, want het wordt altijd wat uit de context getrokken (de "gevatte passages" tov de rest). Denk bvb aan De Standaard- of De Tijd-artikels waar je toch maar zelden de integrale tekst kunt lezen zonder een registratie of abonnement. Of zelfs andere webstekken zoals Tertio, Meervoud en nog wel wat andere, waar je lid van moet zijn. Dus die gevatte passage kan je niet altijd duiden als je de originele context niet leest (de integrale tekst).

Natuurlijk die bedrijven of organisaties hebben werkingskosten en zonder abonnement vallen die projecten in duigen. Maar dan denk ik automatisch aan de recente oproep van het VVB bij monde van de voorzitter Rita De Bondt :"We zouden samen werk kunnen maken van een nieuwe strategie om onze opinie in een ruimere kring te verspreiden." die ik maar kan bijtreden (ik heb haar toespraak - word document - op mijn blog gezet).

En nu kan je riposteren dat ik weer zijsprongen maak. Maar neen, dat is niet zo. Zij spreekt over "onze opinie". Wel al die commentaren op een citaat of post op deze stek zijn opinies van de lezers. Uw posten zijn uw opinie (heb je toch ergens zo omschreven als ik het mij goed herinner).

En uw webstek is zodoende een verzameling opinies, en sluit dus nauw aan bij die oproep. En dit hele gebeuren is eigenlijk ook een expressie van een democratisch proces en evolutie : de burger is mondiger en wil zich uitdrukken, zijn mening kenbaar maken. Maar het middel (de blog) heeft ook beperkingen, je moet regelmatig publiceren of je wordt bestempeld als niet of minder relevant.

Maar het middel (de blog) heeft nog andere eerder technische beperkingen. Uw statistieken (hierboven) geven het cijfermatig aspect weer (zie daarom bijvoorbeeld de commentaren van "De Staat" hierboven, rijk in aantal maar inhoudelijk weinig ter zake). De statistieken geven geen beeld van de inhoudelijke relevantie. Dus zijn ze niet zaligmakend.

De aanleiding of het gerelateerde element is dus het logo maar evenzeer het "formaat" (de nieuwe opmaak) en dus de richting die jij in de toekomst wil uitgaan. Als je enkel de opmaak wijzigt, vrees ik dat het rap gedateerd zal zijn.

En zeg nu eens, die laatste maand is er een terugval of niet ? Volgens de statitiek was er een belangrijke toename in het derde kwartaal (de verkiezing) terwijl het vierde nog niet voorbij is en er dus gewoon sprake kan zijn van een "stabilisatie" in de bezoekcijfers en commentaren.