Geen donkerblauwe VLD

(...) Na acht jaar paars beleid zouden de liberalen het rode juk afleggen en onder meer de stemplicht afschaffen. Dat, en een mooie lastenverlaging, waren de ultieme verdedigingswal tegen Lijst Dedecker. Met de PS opnieuw in de regering, is die kans verdampt.

Somers gooit nu de strategie om. Postelectoraal onderzoek heeft sowieso aangetoond dat Open VLD niet zozeer aan LDD verloor, maar aan CD&V. Vandaar Somers' hernieuwd pleidooi om van Open VLD een centrumpartij te maken, met aandacht voor het middenveld en de zwakkeren in de samenleving.

Nieuw is die strategie niet. Noël Slangen en Verhofstadt tekenden diezelfde koers in december 2007 [LVB: moet 2006 zijn] al uit, bij de lancering van het vierde burgermanifest. De centrumpositie viel mooi samen met de koers die Open VLD door acht jaar paars regeringswerk onvermijdelijk was gaan varen. Weg van het donkerblauwe, richting progressievere tinten.

Een deel van de achterban is het al jaren niet eens met die keuze, een onbevangen rechtse koers zou hun veel meer plezieren. De score van Hermans vertelt meteen iets over de interne aanhang van die gedachte.

Wouter Verschelden in De Standaard, 11 maart 2008

Reacties

#60732

Pieter_Cleppe

 

Een juiste analyse. Misschien preciezer zou zijn dat de VLD onder druk van regeringsdeelname minder voor duidelijke inhoudelijke keuzes heeft geopteerd.

"Progressief" kan immers van alles en nog wat betekenen. De oorspronkelijke betekenis ligt in de beschamende ideologie van het marxisme, dat via een stappenplan progressief tot de ultieme communististische faze moest leiden, waar geen noden meer zijn, maar enkel nog overvloed. In afwachting van dit onmogelijk eindpunt moesten er nog enkele jaren van dictatuur van de burgerij en dictatuur van het proletariaat worden uitgezweet. Er waren zelfs landen waar men onmiddellijk reeds naar de tweede faze kon overstappen!

De oorspronkelijke betekenis van "progressief" heeft een bloedspoor door de geschiedenis getrokken, en niemand durft dit dan ook nog te verdedigen. Eerder wordt de term nu gebruikt om een nietszeggende, lege inhoud, een aura van positieve hervormingsdrift te geven.

De achterban van de VLD weet echter nog altijd zeer goed wat ze wil, en dat is minder belastingen, minder betutteling. Regeringsdeelname mag geen excuus zijn om niet te durven ingaan tegen de rode dogma's van sp.a en CD&V. Want de partij die eindelijk eens zal opstaan tegen het corporatistisch belangenapparaat zal zeker beloond worden door de kiezer.

#60736

David

 

http://www.indymedia.be/nl/...

Bart Somers had dat hier al uitgelegd. Le nouveau VLD zal centrum zijn.

#60738

traveller

 

@ David

Links van het centrum dan als ik "Ter Zake" van gisteren bekeek.

#60744

Cogito

 

@Traveller: het ganse politieke spectrum heeft een roodverschuiving ondergaan.
http://www.vrijspreker.nl/v...

#60746

traveller

 

@ Cogito

Zeer goed artikel. De stelling is juist.
Het is wel ironisch dat eerlijke linkse kiezers niet meer voor de linkse multikul partijen willen stemmen en ook daardoor als rechts bestempeld worden zodra ze VB stemmen.
Daardoor is ook de levensnoodzaak van de muslim kiezers voor de SPA'S en andere PS'sers ontstaan. Zonder dat electoraal kiesvee verdwijnen ze.
Dus de impliciet rechtse, niet vrijzinnige muslim kiezers stemmen voor de socialisten die een vrijzinnige politiek voeren en de socialistische autochtonen zijn verplicht zich bij het VB te voegen, ze hebben geen andere keuze als ze pro-autochtoon of pro-Vlaams willen stemmen.

Het gaat in een serieuze revolutie eindigen met het debâcle van de traditionele partijen die opnieuw moeten geconfigureerd worden. De CD&V is nu al aan het sterven als ze zo voort doen.

#60748

Peter Fleming

 

de stem van de donkerblauwe achterban voor Margriet zal dan toch een proteststem geweest zijn, want ik geloof niet dat Margriet zich als donkerblauwe geprofileerd had

#60749

traveller

 

Die 20% protest stemmen kan Margriet nu mee nemen naar LDD!!!

#60750

LVB

 

Ik begrijp die laatste zin van het citaat niet. De stemmen voor Margriet waren toch geen donkerblauwe of rechtse stemmen? Men kan Margriet, als ex-Spirit, en met haar pleidooi voor een "socialere" VLD (en een paar dagen later verklaart ze dan dat ze op economisch vlak "libertairder" is dan Somers, faut le faire), toch moeilijk een "donkerblauwe" of "rechtse" liberale noemen?

Of bedoelt Verschelden at 20% van de VLD-achterban een nog linkser beleid wil, en dat dit iets zegt over de rechtse aanhang?

#60752

LVB

 

Het zou natuurlijk allemaal "gestuurd" of "getelefoneerd" kunnen zijn.

"Margriet, zeg ne keer in de gazetten dat ge economisch libertair zijt". Om dan achteraf bij een score van 20% te kunnen beweren dat mààr 20% van de achterban een libertairdere koers wil. Ziedewel!

Maar omdat ik niet aan samenzweringsdenken doe, hou ik het liever op doelloos gestuntel en grenzeloze improvisatie als verklaring voor het gebrek aan consistentie in Margriets uitspraken.

#60753

Cogito

 

Ik kan me toch levendig inbeelden dat sommige donkerblauwen vooral NIET op Somers hebben gestemd.

Die "libertairder dan Somers" kan wel een indicatie zijn van contacten met LDD?

Ik hoor Margriet toch makkelijk genoeg declameren:"socialer dan de socialisten, groener dan de groenen, liberaler dan de liberalen." Bovendien zit daar bij LDD nog waarheid in ook.

#60777

VI

 

Open VLD moet oppassen dat ze zelf wel nog geloven wat ze zeggen, als ze zeggen wat ze denken dat het volk zegt. Grijns...

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.