Transatlantisch winkelen met Borderlinx

Via een blogpost van John Baeyens kwam ik het bestaan van Borderlinx te weten. Het idee is eenvoudig: wil je als niet-Amerikaan toch profiteren van aanbiedingen die specifiek voor de Amerikaanse markt bestemd zijn, dan kan je op Borderlinx beroep doen.


Tegen een eenmalige kost van 5 dollar krijg je van Borderlinx je eigen persoonlijk Amerikaans adres: in feite het adres van de Borderlinx-opslagplaats met jouw persoonlijk "suite"-nummer eraan toegevoegd. En dan kan je beginnen winkelen. Je bezoekt Amerikaanse shoppingsites, je bestelt allerlei goederen, en je laat die opsturen naar je eigen persoonlijk het Borderlinx-adres op Long Island vlakbij de JFK-luchthaven van New York. Al je goederen worden verzameld in een "pod", een grote doos. Telkens wanneer de Borderlinx-opslagplaats een aan jou gericht pakje ontvangt, kijkt men de verpakkingsbon na om de waarde te bepalen, wordt het pakje vervolgens in je pod geplaatst, en krijg je een e-mail melding van de aankomst van het pakje. Via de Borderlinx-website kan je met je login een overzicht krijgen van wat er in je pod zit, en een overzicht van de BTW, de invoerrechten en de transportkosten die je zal moeten betalen.

Je krijgt dertig dagen de tijd om je pod op te vullen met koopwaar, daarna moet je betalen voor de opslagruimte. Eens je beslist hebt om de pod af te sluiten, wordt de pod onmiddellijk via DHL naar je adres in Europa (of elders) verstuurd.

Ik heb het uitgeprobeerd. Ik bestelde drie paar Crocs Santa Cruz schoenen, een pakje Zazzle LinkedIn Profile Cards, een Jimi X Stealth kredietkaarthouder, twee MP3 voice recorders (een RCA RP5032 en een Coby MP-C854), en een boek via Amazon.com.

 
 

Naarmate de bestelde producten binnenkwamen bij Borderlinx, kreeg ik e-mails en zag ik op de website een overzicht van de waarde van de goederen en van de kosten. Soms klopte de waarde niet, omdat er geen verpakkingsbon bij de zending zat. In dat geval schat Borderlinx de waarde en nodigt je uit om de e-mail met de aankoopbevestiging van de goederen naar hen door te sturen. Je kan die waarde dus zelf niet via de website aanpassen, dat zou immers de mogelijkheid openen tot het systematisch onderschatten van de waarde van de goederen en dus tot douanefraude. Dat is ook een kwaliteitsargument dat Borderlinx uitspeelt ten opzichte van sommige minder scrupuleuze concurrenten: Borderlinx doet alles volgens het boekje, alles is wettelijk in orde met BTW, douane, invoerrechten en facturatie. Bijgevolg loop je geen risico's op boetes. Borderlinx is trouwens een Britse vennootschap, en één van de bestuurders is een Belg: José Zurstrassen, oprichter van Skynet en van Keytrade.

Alles samen woog mijn pod 4,1 kilogram en bedroeg de waarde van de goederen 197,32 dollar. Logistiek verliep alles vlekkeloos. Zesendertig uur na het afsluiten van mijn pod had ik de bestelde goederen bij mij thuis.Maar ben ik nu goedkoper af? Het antwoord: ja, nee, en niet van toepassing, naargelang het soort goederen. Laat ik het met pro's en contra's uitleggen:

PRO:

1) Sommige producten, zoals de Crocs Santa Cruz schoenen, zijn gewoon nog niet in België verkrijgbaar. Denk ook aan de iPhone enz. Daar is er dus geen vergelijkingspunt.

2) Amerikaanse leveranciers rekenen soms, vaak zelfs, nul dollar verzendingskosten aan binnen de VS. Dat was bijvoorbeeld het geval met mijn bestellingen bij Zazzle en bij Amazon. Als je dan verschillende goederen op die manier bestelt, in de VS laat bundelen en gezamenlijk laat overvliegen, kan je goedkoper af zijn.

3) Sommige producten zijn merkelijk goedkoper in de VS dan in Europa. Hou echter rekening met de BTW bij het vergelijken van prijzen.


CONTRA:

1) Naargelang de waarde hoef je op boeken, CD's, papierwaren enz. soms geen BTW noch invoerrechten te betalen bij verzending van de VS naar België. Via Borderlinx betaal je op àlles BTW en zo nodig ook invoerrechten.

2) De manier waarop Borderlinx "taxes and duties" berekent is niet transparant. Ik wist op ieder moment wel hoeveel ik in totaal zou moeten betalen, maar ik kreeg niet precies te zien hoe de BTW en de eventuele invoerrechten werden berekend. Bij de zending zat ook geen rekening van DHL noch een kostenberekening, want Borderlinx regelt alles onderling met DHL. De enige facturen die bij de zending zaten, waren de originele facturen of verpakkingsbonnen van de leveranciers, en de proforma-facturen die Borderlinx opstelde met het oog op de inklaring bij de douane. Maar misschien komt er later nog een overzicht of een globale factuur via de post, wie weet. [zie update onderaan]

3) Ik had verwacht dat ik één grote doos zou toegestuurd krijgen. In de plaats daarvan kreeg ik vijf dozen thuisbesteld, alle vijf onder één en dezelfde DHL-zending.Borderlinx is daarbij niet zuinig opgesprongen met het te verzenden volume. De eenvoudige enveloppes van Zazzle en van Jimi werden elk afzonderlijk in een doos verpakt.

 

En DHL berekent uiteraard de verzendingskosten niet louter op het gewicht, maar op het zogenaamde "volumetrisch gewicht" waarin ook rekening gehouden wordt met het volume. Hadden ze de twee enveloppes in de grote Crocs-doos gepropt, dan had het met drie dozen moeten lukken. En het is niet dat ze dat omwille van de douane allemaal afzonderlijk verpakken, want op elke doos plakt een etiket met "shoes, cards, case, digital voice".Waar verdient Borderlinx geld mee? Niet met die schamele 5 dollar voor het openen van de klantenrekening, uiteraard. Ook niet met het verhuren van de opslagruimte, want je moet pas na 30 dagen betalen, en iedereen zorgt er natuurlijk voor dat hij binnen de dertig dagen alles in één pod verzameld heeft. Dus, vermoedelijk, verdient Borderlinx wel op kortingen en op commissies op de DHL-transportkosten. Of zitten er in de transportkosten ook behandelingskosten van Borderlinx inbegrepen? Het is niet duidelijk.

Ik betaalde aan Borderlinx 168,73 dollar. Daarin zitten dus transport en "taxes and duties" inbegrepen. Ooit kon ik via de Borderlinx-website zien hoe dat bedrag opgesplitst was in transport, taxes, en duties. Maar die informatie is nu weg. Een historiek is er niet. Maar zoals gezegd, misschien krijg ik ooit nog een factuur op papier. [zie update onderaan]

Ik vergat bovendien de code in te tikken waarmee ik tien dollar korting kon krijgen op mijn eerste zending. Die code krijg je toegezonden na je inschrijving, nadat je die eerste vijf dollar betaald hebt dus.

O, nog iets wat ik ontdekte en waar je voor moet opletten: Paypal, zogenaamd hét moderne betalingsinstrument van de eenentwintigste eeuw, laat je toe om meerdere verzendingsadressen te koppelen aan je rekening. Al die adressen moeten evenwel in je eigen land, België dus, gelegen zijn. Ongetwijfeld omwille van wettelijke beperkingen, Paypal is een soort bank en dient zich dan ook aan de strenge bepalingen terzake te houden. Maar het is dus wel onvoorstelbaar dat een Belg bij een betaling met Paypal niet via Paypal kan laten doorgeven dat de goederen naar een Borderlinx-adres in de VS moeten gestuurd worden. In de praktijk gaf dit tot nu toe bij mij geen problemen, omdat alle shoppingsites waar ik mee werkte eerst je adres vragen en je pas daarna laten betalen. Maar die Paypal-beperking wijst er toch maar weer op dat we in het tijdperk van the global village soms nog met middeleeuwse toestanden te maken krijgen.

Update 11 april 2008 12:20: Zonet documenten van DHL ontvangen met de gewone post. Ik moet 38 euro bijbetalen voor "Extra Charge Special Clearance A". Er zit ook een gedetailleerde berekening bij. Overal 21% BTW behalve op het boek waar de BTW 6% is. Twee procent invoerrechten op de MP3-recorders, nul procent op het boek en de naamkaartjes , acht procent op de schoenen, zes en een half procent op de kunststof portefeuille. Ook hier: onmogelijk te zien aan die documenten hoe ze aan die 38 euro komen. Moeten die 38 euro nu dienen om het controlewerk van DHL te dekken, of wel om door Borderlinx onderschatte "taxes and duties" te voldoen? Geen idee. Alles wat douanering betreft lijkt al sinds mensenheugnis opzettelijk zo onbegrijpelijk mogelijk gemaakt voor de gwone burger...

Reacties

#62357

Kastelke

 

Handig om te weten. De laatste weken zijn er op het Alles Amerika forum weer heel wat discussies over het verzenden van pakjes naar Belgie en Nederland, dus ik plaatste een verwijzing naar jouw artikel op het forum:
http://www.allesamerika.nl/...

#62386

Frans Leys

 

Totale waarde een kleine 200 dollar.
En wat ge betaalt aan Borderlinx om dat te laten versturen: 168 dollar + 38 euro (meer dan 200 dollar dus)

Ik heb meer nodig om mij te overtuigen denk ik ?

#117232

Anonymous

 

Liet 4 kleine 1:43 modelauto's met een waarde van 80 dollar versturen naar mijn adres in Nederland. Kosten: meer dan 60 euro! Zo worden die modelletjes wel erg duur.

#62406

Koen Robeys

 

Mijn probleem is juist dat ik niet graag douanekosten betaal wanneer ik boeken van Amazon US laat komen. Aangezien er overdag niemand thuis is laat ik ze op het werk aankomen, maar douanekosten zijn er daar teveel aan. En er staan echt geregeld boeken op Amazon.com die je op Amazon.uk niet vindt. Als iemand enig idee heeft over wat daarmee te doen...

#62409

PeterB

 

Ik betaal zowieso niet graag kosten. Daarom vraag ik me af welke de "minder scrupuleuze concurrenten" zijn? Of moet ik een vriendje maken in de us die alles als 'gift' door stuurt?

#62419

Mark Egbers

 

Ik woon in Amerika en ben samen met het bedrijf mailbox IT een dergelijk bedrif aan het opzetten dat echter wel een beetje doorzichtiger is dan dit
Verschillende paketten worden zo economisch mogelijk samen verpakt en het totaalgewicht wordt aan je doorgegeven per email.
De ontvanger is verantwoordelijk voor tax etc. Via de website van de douane en deze site http://ec.europa.eu/taxatio... moet je precies kunnen uitrekenen wat het kost.
Voordeel van mijn bedrijf is dat ook mensen die de engelse taal niet machtig zijn gewoon in het Nederlands kunnen bestellen en emails kunnen sturen in het nederlands omdat ik dat als nederlander in amerika natuurlijk gewoon spreek.
Volgende maand zijn we on line en kun je ons vinden op http://www.weship-it.com
[email protected]

#62437

Rikk

 

[een] beroep doen.

Gtz.

#75766

JenaR

 

Een andere optie is een bedrijf genaamd http://www.BongoUs.com - zij geven een betere korting van DHL Shipping Rate en ze kunnen ook een beeld van uw aankoop ook. U kunt ervoor zorgen dat het correct is. Groot website technologie!