Elektriciteit uit zeewind (2): buitengaats

C-Power foundation leaving Oostende harbor

Eide Fighter and Rambiz with gravity based foundation of wind turbine

Zaterdagmiddag werd de sokkel van wat de eerste windturbine van C-Power moet worden door het hijsponton "Rambiz" van de Oostendse kade geplukt en naar de Thorntonbank gebracht. Ik legde een en ander op video vast.


Omdat het in het begin zeer vooruit ging, vormen de eerste twee minuten van het nu volgende filmpje een fel versnelde weergave van wat in werkelijkheid ongeveer anderhalf uur duurde. Vervolgens zie je de Rambiz in normale snelheid voorbij varen. Ook de soundtrack is authentiek, met muziek die via een geluidsinstallatie van ettelijke kilowatts over het strand weergalmde.

VIDEO

Mijn foto's zijn hier te zien.

Reacties

#62975

traveller

 

@ luc,

Proficiat.

#62976

Briggs

 

nice

#62978

Linda

 

Indrukwekkend filmpje over een indrukwekkende onderneming. Thx.

#62979

EricJans

 

Knåpf!

#62980

traveller

 

De eerste staaldraadstroppen(slings) die deze lifts mogelijk maakten werden door mij ontworpen en gefabriceerd in 1976 voor de 5.000 ton lift met het eerste "heavy lift" schip ooit gebouwd.
Dit schip was ontworpen door igr. Pieter Heerema, een hollandse pionier. Hij kocht een oude tanker, laste er verschillende compartimenten in die met reusachtige pompen, computer gestuurd, de verschillende ruimten vol of leeg pompten als tegengewichr van de "heavy lift". De eerste kraan van 5.000 ton SWL(safe working load) was een Bucyrus-Erie kraan. De engelse firma Bridon, de grootste en beste "high carbon" staaldraad en staalkabel fabriek van de wereld gaf, 12 weken voor de eerste lifts, de opdracht terug onder de contract clausule die bij hen was bijgevoegd dat de technologie in de wereld het tot dan toe niet mogelijk maakte om de staaldraadstroppen, nodig voor die lift, te produceren.
Occidental Oil hadden dan al 45 sleepboten, het Heerema schip "Odin", 150 barges voor de verschillende modulen, en 5.000 off-shore constructie arbeiders onder contract. De "Odin" charter alleen was 290.000 $ per dag. Een sleepboot was toen 5.000$ per dag.
Occidental en hun management-company "King-Wilkinson" contacteerde me toen.
Ik ga niet in alle details treden, want dat is een boek, maar ik slaagde erin, zonder machines, die toen nog niet bestonden voor die diameters, staalkabel te maken van 300 mm diameter, waar de maximum dia. die toen geproduceerd werd op zeer zware, dure machines 100 mm was.
Verder ontwierp ik de methode om in die kabel ogen te splissen van 8 meter ooglengte. Elk strop woog 16 ton, het strop alleen.
Ik deed het in 8 weken tijd.
De wereldconcurrentie kwam 's nachts kijken, we werkten 24 uur op 24, om te zien hoe ik het deed. Toen ze het zagen werd er gezegd: Ha jaaa, dat kunnen we ook. Eén nederlandse hoofdingenieur belde me om te zeggen: wat jij daar hebt gedaan getuigt van meer creativiteit dan ik gedaan heb in mijn ganse leven. We zijn vrienden gebleven tot zijn dood.
Vandaag is die productie en handel in de handen van een duits-nederlandse, een noorse en 2 amerikaanse firmas.
Ik heb daarna nog zaken gedaan in die sector, maar niet meer voor die stroppen of dit gebruik.

Ik heb dit speciaal gepost om de reactie van joe te lezen.

#62981

Koenraad

 

Prachtige foto's Luc ! En tof filmpje. Ik dacht ook te gaan, maar op uw blogje is meer te zien. Zal wel eens gaan zien een dezer dagen.

#62982

marjos

 

Fantastisch!Alsof we zelf aanwezig waren.Opname en foto's om fier op te zijn.Graag nog van dat fraais.Gefeliciteerd met dit initiatief.

#62984

Rick

 

Scone wè Luc!

Eindelijk eens Oostende gezien zonder in de file te moeten zitten!

#62985

joe

 

@traveller: "Ik heb dit speciaal gepost om de reactie van joe te lezen".

i n d r u k w e k k e n d !!!
btw, hoeveel keer ben je al de ventoux opgereden? (zonder handen natuurlijk)

#62989

Cogito

 

Parels voor de zwijnen ...

#62990

A.Rouet

 

@joe (cfr. 62980)
Toen ik meer dan 50 jaar geleden eigenhandig in 6 minuten die negende bol op het Atomium plaatste, vroeg een verblufte Waterkeyn of ik bol vier en zes van plaats wou verwisselen. Op voorwaarde dat hij het stilhield voor het Nobelprijscomité heb ik dat gedaan. Geen reactie a.u.b. want mijn bescheidenheid laat dat niet toe.

#62993

ivanhoe

 

@ Traveller:

Ik hoop dat je niet rekende op een volwassen reactie van Joe's kant...

Ben ik de enigste bij wie het filmpje niet volledig laadt btw?

#62996

traveller

 

@ ivanhoe

Neen, ik wou hem gewoon een kans geven.

#63001

joe

 

Heb je tegenover mij iets te bewijzen, traveler?

#63002

traveller

 

@ joe

Neen, joe, ik praat echter liever met mensen die van tijd tot tijd ernstig kunnen zijn dan het telkens met een bakvisgiechel te moeten doen. Ik weet dat je helemaal niet dom bent maar dat eeuwige halve mislukte satirische gedoe werkt op den duur op de zenuwen. Het is meer een goede raad dan wat anders die ik je wil geven.

#63003

joe

 

bedankt. en laat ik je van mijn kant ook wat goede raad bezorgen: het is wellicht toch beter om me niet te lezen, of -als je het niet kan laten - anders een valiumpje nemen.

nu, begrijp me niet verkeerd, ik vind het allemaal fantastisch wat je allemaal verwezenlijkt hebt en nog steeds verwezenlijkt. ik op dit moment achter mijn computerschermpje heb daar helemaal de tijd niet voor. laat a.rouet maar lachen hierboven! volgens mij krijg je meer dan waarschijnlijk wel een standbeeld. is het niet hier, dan misschien in Pakistan, in Libië, of aan de Côte d'azur.

#63006

Elhaz

 

@Traveller: grijze muizen voelen zich altijd ongemakkelijk in de buurt van iemand die trots is op zijn verwezenlijkingen. Dat legt hun middelmaat te duidelijk bloot. Daarom proberen ze altijd wat boven de middelmaat uitsteekt neer te halen als zijnde misplaatst pochen. "'t Zijn dikkenekken" zeggen ze en ze stemmen nog eens socialist in de hoop dat die de zeis van de middelmaat en nivellering gaan hanteren.

#63007

johan vandepopuliere

 

Laten we wel wezen. Dit vrijblijvend gekeuvel op een forum helpt de mensheid niet vooruit. De verwezenlijkingen geschetst in Travellers bijdrage zijn inderdaad niet gering. Wie dergelijke verwezenlijkingen euh verwezenlijkt, mag inderdaad op meer bravo rekenen dan wie onschuldige satire keuvelt op een forum. Dat zijn verschillende categorieën mensen, die elkaar zelden tegenkomen.

Wat mij intrigeert en Joe waarschijnlijk ook: hoe raakt zo'n machtig stuurman aan (lager) wal?

#63008

Flex Flint

 

En dan vinden mensen het raar als je zoveel uren op het net spendeert ... . Twee schitterende posts alweer Luc, bedankt!

#63010

traveller

 

@ johan vandepopuliere

Wat bedoel je?

#63011

LVB

 

Volgens Johan Vandepopuliere moet men blijkbaar "aan lager wal" geraakt zijn als men hier commentaren post...

#63013

A.Rouet

 

De bij herhaling vertoonde ontevredenheid en verzuring van hen die te pas en te onpas ons, grijze muizen, willen duidelijk maken hoe succesvol, rijk en 'uitstekend boven de middelmaat' ze wel zijn, bewijzen niet per definitie dat bluffers ook leugenaars zijn, echter wel dat er geen enkele reden is om op hen jaloers te zijn.

#63014

traveller

 

@ johan vandepopuliere

Onafgezien van de sardonische opmerking van luc kan ik je toch het volgende zeggen: dit soort zaken doe je alleen als je ballen hebt en half gek bent. Je doet het bijna exclusief voor je eigen voldoening.
Misschien schrijf ik nog wel eens een iets langer stuk over bepaalde zaken die ik deed, maar dit is pas één ding waarop ik trots ben, er zijn er veel meer. Eens ze gedaan zijn wil ik ze niet meer zien en doe(deed) ik wat anders. In België wordt zoiets niet gewaardeerd, in de VS wordt(werd) je voor zoiets op handen gedragen. Ik ben nu 65 en ik doe het nog.
Aangezien Luc die mooie reportage maakte vond ik het kriebelen, want ik ken die zaken van zeer dicht bij.

#63015

Rick

 

Geen haar op m'n hoofd dat eraan denkt, eens ik met pensioen ben, om m'n grote 'anekdotenboek' te openen, op straffe van door Johan Vandepopuliere te moeten horen dat ik 'aan lager wal' geraakt ben.

Travel on, Traveller!

#63016

joe

 

Allez, Elhaz heeft nog eens een schuifje ontdekt. Weetje, er zijn naast de grijze muizen, de travellers en de John Massissen ook mensen die niet perse met hun verwezenlijkingen moeten uitpakken, en zeker hier niet op deze blog.
nu, traveller, begrijp me niet verkeerd hee jong, ik kijk op naar wat je allemaal uitspookt, zelfs Kuifje verbleekt naast jou. Ik lees zeer graag je verhalen, en ik ben vereerd met het label "speciaal gepost om de reactie van joe te lezen". maar als het enkel daarom is dan mag je van mijn part je energie liever stoppen in het lezen van "Het Beste" aan je haardvuur, of in het vervaardigen van handgedraaide ijskreem.

#63018

OutlawMike

 

Proficiat Luc, fijne post. Dit snertlandje kan toch nog steeds wat.

Traveller, als wat u schrijft in 62980 waar is, bent u veel te bescheiden. Johan Vandepopuliere, da was toch maar een bekakte opmerking hoor.

Flexflint, waar heb jij gezeten???? In Ramadi??? Bij de FARC???

#63019

joe

 

"als"
nu ook nog een zweem van ongeloof erbij. traveller verdient dit niet, gasten.

#63020

traveller

 

@ joe

Mike heeft het recht dat te zeggen. Ik kan alleen daardoor gekwetst worden als ik lieg.

#63026

johan vandepopuliere

 

Zinspelingen met stylistisch oogmerk maakten wel vaker ongewilde slachtoffers. Het was meer zelfspot dan wat anders. LVB is een oerblog, met reportages die je elders niet krijgt, maar aan elk forum zit een junk-kantje. Het gaat me dus niet over de plaats maar over de handeling van het posten, waaraan ik zelf al eens een indigestie overhoud.

Ik bewonder Jan Ceulemans, maar ik zou het erg vreemd vinden als hij zijn mémoires publiceert op het forum van pakweg belgiumsoccer.be, zeker met een teneur van "En toen liep ik tegen Uruguay 100m met de bal aan de voet, zoals niemand anders dat kan, ik zag iemand flauwvallen van bewondering, en toen ..." Nee, ik kan het me niet voorstellen. Dat doet niks af van mijn bewondering voor mensen die tot grote zaken in staat gebleken zijn, zij het in de staaldraad of op de grasmat.

#63027

A.Rouet

 

@ johan vdp

DAT is nu net het verschil tussen Ceulemans en Pfaff. Het verschil tussen Jean-Marie en een anonieme blogbluffer is dan weer dat het te checken valt wanneer de eerste zijn succesverhaal ( over Bayern) doet.
Wat meer is, in een onbewaakt moment verspreekt zo'n blogbluffer zich wel eens.....

#63030

LVB

 

@johan vdp: Ik kan akkoord gaan met wat je schrijft #63026. Ik heb aan traveller al eens gesuggereerd dat hij zijn memoires in boekvorm zou neerschrijven, ik heb zelfs al voorgesteld om daarbij als ghostwriter of als coach te fungeren. De fragmentarische en anekdotische vorm waarin hij zijn ervaringen hier als blogreacties publiceert, is inderdaad niet ideaal. En aan tijd kan het niet liggen: als je alle tijd die traveller hier spendeert aan het publiceren van reacties (precies 1800 commentaren tot op heden, of 859.178 lettertekens) samentelt, dan heb je al een stevig boekwerk.

#63031

Elhaz

 

Heel sterk vind ik hoe snel hij die het schoentje paste, het ook aantrok.

#63034

Leo Norekens

 

Fijne show, knap verslag. Volgende keer een paar lasers en rookmachines erbij.

(Zelfs het gekibbel in de reacties leest prettig. Of zou het aan mij liggen?)

#63036

traveller

 

Een ogenblikje jongens, het ging hier toch over een "heavy lift" he. Ik ben akkoord met luc over mijn memoires maar alleen zitten schrijven in het "Blaue hinein" ligt me niet zo goed voor een paar weken. Ik zou halfweg gek worden voor zover ik het nog niet ben.

#63040

bernard

 

Dus, Luc, nogmaals bedankt voor de veel eerdere post ( 2004 ) op je blog
http://www.socdeminalhaarst...

Hoe duurzame ontwikkeling, gecombineerd met nieuwe technologieën leidt tot werk & ondernemerschap. Zie / click op hoofdstuk " Economie".

#63050

Cogito

 

Wanneer maak je nog eens een samenvatting over reagenten, aantal reacties, aantal lettertekens etc... zoals in 2006 Luc?

#63063

joe

 

Denk je dat deze keer zal winnen, Cogito?

#63065

Cogito

 

nee, EJ zal me zeker "voor" zijn, en PVDV en Traveller. Ook waren mijn schrijfsels veel korter, meer oneliners of fewliners.
Misschien gaat gij me wel "voorgeraken" zelfs! Ik gun U dat plezierke hoor, maar ik denk zelf zo niet in termen van wielrenners.

#63067

joe

 

Cogito: ik kan niet wachten tot de uitslag komt.

#63076

fcal

 

Tja, dit is Internet van de bovenste plank. Een eersteklas beeldverslag van een fascinerend en indrukwekkend technisch gebeuren.

Wel zonde van het geld, dat verkwist wordt aan zo’n onrendabele investering in een technologie van het verleden. Op land slaagt men amper 17 % van de tijd windturbines elektriciteit te laten produceren (Nederlandse cijfers voor een areaal van meer dan 5.000 molens). Op zee zal dat uiteraard nog lager liggen: ietsje teveel wind!

Zo’n ding produceert enkel tussen 4 en 8 Beaufort elektriciteit. Bij te weinig wind verbruikt het apparaat elektriciteit en bij teveel wind moet men alles blokkeren anders vliegt het ding aan stukken. Loskomende wieken en weggeslingerde turbines, die in de omgeving letterlijk dood en verderf zaaien en erge schade veroorzaken komen regelmatig voor.

De onderhoudskosten van deze mechanische gevaartes in een vochtige zoute omgeving zullen ook enorm hoog liggen (zie de ervaringen in Denemarken).
Laten we hopen, dat de gebruikte beton van betere kwaliteit is dan deze van de door betonrot instortende Belgische bruggen. Binnen 20 jaar

De consument betaalt via de prijs van de elektriciteit wel de rekening en wordt straks beloond met regelmatige stroomuitvallen zelfs als men illegaal de huidige kerncentrales in productie houdt. Rantsoenering de natte droom van elke socialist komt eraan.

#63077

fcal

 

Hoe gedraagt zich een vrijdraaiende windturbine bij een wat te stijve bries?

http://my.break.com/content...

#63084

traveller

 

@ fcal

Thanks, ik had er al over gehoord, maar nu is er een bewijs.

#63086

EricJans

 

@ Traveller:
Ik dacht hier met mijn onnozele 'Knåpf!' in mijn beste Denemarkens, Zwedens of Noorwegens te moeten reageren... maar ik zie dat Vloms ook goed geweest was.
Staaldraad van 300 mm. in 1976? Dat was die hete zomer?

@ Joe: Traveller is een ijdeltuit... hij tart de elementen!
En hij is er nog fier op ook, die idioot! Dat is niet makkelijk voor een Frans land als België. Immers: hoe hef je BTW op een uitvinding?

#63088

traveller

 

@ Eric

Dat was een zeer hete zomer en werd ook als excuus gebruikt door hen die het niet konden oplossen. Het verhaal op zichzelf is een boek maar ik ben geen echte schrijver, alleen een gelegenheidsblogger.

#63100

joe

 

"Dat is niet makkelijk voor een Frans land als België"
EricJans heeft warempel nog een Belgistische noot toegevoegd aan de discussie. De kapoen!

#63119

EricJans

 

@ Joe:

Een 'etatistische' noot, inderdaad. En 'dus' uitgesproken Franco-Belge.

#63188

Kris Verburgh

 

Altijd leuk om een megaproject gade te slaan