Camera in je broekzakWAREGEM – "Vier jaar geleden nam ik nog op met een analoge videocamera en was het omzetten en monteren een tijdrovend proces. Het leverde niet eens uitstekende beelden op", vertelt internetondernemer Luc Van Braekel uit Waregem. Maar hij schafte zich onlangs een hoge-definitie videocamera aan. We vroegen hem naar zijn bevindingen.

Luc Van Braekel (50) geniet door zijn populaire blog lvb.net, een persoonlijke website, bekendheid op het internet. De Waregemnaar is al jaren bezig met digitale video. Hij schuimt congressen en debatten af en plaatst daar videoreportages van online. Sinds begin 2008 gebruikt hij daarvoor een hoge-definitie videocamera. Zulke toestellen zijn een stuk goedkoper en compacter geworden. "Je mag rekenen op 700 à 1.000 euro. Dat is een serieus bedrag, toch zou ik iedereen aanraden om zo’n HD-videocamera te kopen. De kwaliteit ligt stukken hoger omdat de camera meer beeldpunten opneemt."

Geen cameraman nodig
Het beeld is zelfs zo scherp dat beelden van een hoge-definitie camera slechts volledig tot hun recht komen op een hoge-definitie televisie. "Wie een groot computerscherm heeft, kan de beelden van zijn camera meestal ook in volle kwaliteit afspelen. Op een normale televisie is het beeld minder scherp, maar nog steeds van hoge kwaliteit", zegt Luc Van Braekel. Met een HD-videocamera schiet je dus beelden van semi-professionele kwaliteit. Toch moet je geen doorwinterde cameraman zijn om ermee te werken. De meeste modellen zijn gebruiksvriendelijk en uitgerust met een weergaveschermpje, en ze passen zich automatisch aan de lichtomstandigheden aan. Je hoeft ook geen zware cameratas mee te zeulen. De meeste nieuwe modellen passen in je broekzak. "Ze zijn compact, maar niet erg robuust. Ik zou ze niet laten vallen", lacht hij.

Minpuntje : omgevingslawaai
Een minpunt is de geluidskwaliteit. De meeste camera’s hebben een 'panoramische' microfoon. Ze richten zich niet op één punt, maar nemen al het geluid rondom zich op. "Als je op een feestje iemand filmt, moet je dat al in close-up doen om de stem helder op te nemen. Als je verderaf staat, dreigt de stem op de video te worden overstemd door omgevingslawaai. Je kan het geluid achteraf wel nog bewerken op je computer, maar voor een hobbyist is dat al complex."

Stijn Fockedey in Trendy, de lifestylebijlage van de Krant van West-Vlaanderen, 19 september 2008

Reacties

Nieuwe reactie inzenden

De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.