De financiële crisis is niet de schuld van het kapitalisme

Critici van het financiële stelsel vragen (...) dat de sector strenger moet worden gereguleerd. Daar hebben ze gelijk in. De banken probeerden in het verleden hun verantwoordelijkheid te ontlopen door de niet solvabele hypotheken (de zogenaamde subprimes) door te verkopen aan andere banken. Het zou in de toekomst geen slechte zaak zijn als de banken zelf toch een deel van het risico blijven dragen. Zoals een verzekeringsnemer een franchise moet betalen. Nieuwe regels moeten daarvoor zorgen. (...)

De tussenkomst van de Amerikaanse regering kan verwondering wekken in het land van de vrije markt, maar ze is om twee redenen nodig. Door de banken financieel te ondersteunen, vermijdt de overheid dat de crisis nog verder uitdeint en de reële economie aantast met als gevolg dat de banken geen leningen meer verstrekken, bedrijven dus niet meer investeren, gezinnen niet meer consumeren en er bijgevolg jobs verloren gaan. (...)

De overheden hebben zelf aan de basis gelegen van de huidige crisis en het systeem geperverteerd. Daar zijn drie redenen voor. Ten eerste zijn er de hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac, die overigens recent door de overheid van het faillissement gered werden. Dit zijn nooit echte banken geweest, maar eigenlijk hypotheekverstrekkers in opdracht van de overheid. Ze moesten ervoor zorgen dat ook mensen met een lager inkomen eigenaar van hun huis konden worden. (...)

Ten tweede was er de Community Reinvestment Act uit 1997, een antidiscriminatiewetgeving die in de jaren '90 werd hernieuwd met één doel: ervoor zorgen dat er meer Amerikanen uit minderheidsgroepen toegang konden krijgen tot een krediet. (...) Dus werden banken onder druk gezet om ook aan de armen leningen toe te staan. (...)

Derde vaak onderschatte factor in de crisis is het wereldwijde spaaroverschot. Dat zit zo: dankzij de massale export van goedkope producten naar de VS beschikt China over massa's dollars. (...) [D]oordat het massale spaargeld van de Chinezen terugvloeit naar de VS[-overheidsobligaties], is er een overaanbod aan geld. En aangezien de rente de prijs is van het geld, heeft dit geleid tot een sterke daling van de rentevoeten. Lage rentevoeten die ervoor gezorgd hebben dat een steeds groter deel van de bevolking niet aan de verleiding kon weerstaan een nieuwe hypotheek af te sluiten.

Angélique Vanderstraeten in 't Pallieterke, 1 oktober 2008Reacties

#69380

mrtos

 

Hier zit zeker waarheid in. "Iedereen huiseigenaar" is lange tijd het Walhalla geweest dat de overheid de burgers voorhield. Maar de socio-economische realiteit ondersteunde dat niet, en dat is mede de oorzaak van het ineenklappen van het systeem. Ik zeg wel, mede. De grootste oorzaak is nog steeds dat de banken zelf teveel risico namen of niet goed wisten waar ze mee bezig waren.

#69384

traveller

 

Het "spaaroverschot" van de chinezen is nu precies geen wereldwijd spaaroverschot, wel integendeel. Dat de chinezen wel verplicht zijn om met dat geld de amerikaanse schatkist recht te houden door TC's te kopen maakt het er niet minder gevaarlijk om.

#69385

Pieter_Cleppe

 

En hoe komt het dat de Chinezen over zoveel Amerikaanse overheidsobligaties beschikken? Omdat de Amerikaanse regering, zeker de Bush-administratie, de schulden heeft opeengestapeld, via het verkopen van die overheidsobligaties. Tegelijk heeft ze de Centrale Bank onder druk gezet om de rente te verlagen, wat de uiteindelijke oorzaak is van de kredietcrisis.

De langetermijnoplossing is niet om de Fed weer meer onafhankelijk te maken van de politiek (theoretisch is ze dat). De oplossing is om de geldpolitiek uit de handen van de staat te nemen: de Fed afschaffen/privatiseren.

Automatisch zullen banken zichzelf opnieuw moeten bewijzen ten opzichte van de spaarder door bijvoorbeeld te tonen dat ze genoeg goudreserves achter de hand hebben (of op een andere afdoende manier). Nu kunnen ze verwijzen naar de overheidswaarborg die hen wel zal helpen.

#69387

pepperjack

 

Dit citaat klopt volledig, op de 2 punten na:

1e alinea: meestal blijven bij collectieve inkopen of overnames de verkopers in zekere mate "verantwoordelijk". Maar als ze verdwijnen of failliet gaan heb je daar niets aan. Maar zelfs àls..., dan is het weinig baatzaam: professionele kopers hebben gewoon de plicht tot onderzoek, "due diligence". Daarenboven is solvabiliteit van hypotheken makkelijk inschatbaar. Wat niet inschatbaar was, is dat de huizenprijzen ('real' estate) zó dramatisch konden dalen. Maar daar helpt een gedeelde verantwoordelijkheid van de oorspronkelijke hypotheeverstrekker niks aan, of het wordt een belachelijk willekeurig systeem van risico-spreiding.

In de 2e alinea: De "reële economie" raakt niet besmet waarna ze geen kredieten meer krijgt; het is omgekeerd, doordat de financiële en bankwereld zo slecht gaat, worden er geen kredieten meer verstrekt in/aan de "reële economie", en dat is juist de besmetting. Dat is volgens mij de hoofdreden waarom de overheden tussenkomen in de bankreddingen, en niet enkel de spaarders hun geld waarborgen: men vertrouwt erop dat de "reële economie" eigenlijk gezond is, en men wil die niet doen stilvallen. Dat spel van opgedroogde kredietlijnen is in de Benelux trouwens al bezig van eind vorig jaar.

Ik zie wel om me heen dat - dankzij dat spaaroverschot? - er her en der private leningen (aan "reële economische" projecten) als paddestoelen uit de grond schieten. Dàt is de corrigerende werking van de vrije markt.
Verder zou het helpen incompentente bestuurders aansprakelijk te stellen voor schade door fout. Dàt zou helpen, en eignelijk is het aan de aandeelhouders om hun bestuurders daarover aan te spreken. Maar ik maak me weinig illusies.

#69392

OutlawMike

 

Ik dacht dat de Community Reinvestment Act een vehikel uit de Carter-tijd was.

Enfin, wat wel duidelijk is is dat het linkse uitschot de crisis aangrijpt om het kapitalisme met de vinger te wijzen terwijl zij zelf een onmetelijke verantwoordelijkheid dragen.

Leerrijk verhaaltje op Investors.com: http://investors.com/editor...

'A visibly annoyed House Speaker Nancy Pelosi rejected suggestions that Democrats share blame for the meltdown. "No," she snapped at reporters who dared ask.

Stick to our narrative, she scolded: The bursting of the housing bubble was another story of market failure and deregulation.

"The American people are not protected from the risk-taking and the greed of these financial institutions," she said, while calling for investigations of the industry.

Only, the risk-taking was her idea — and the idea of all the other Democrats, along with a handful of Republicans, who over the past 30 years have demonized lenders as racist and passed regulation after regulation pressuring them to make more loans to unqualified borrowers in the name of diversity.

They were the ones who screamed — "REDLINING!" — and sent banks scurrying for cover in low-income neighborhoods, where they have been forced to lower long-held industry standards for judging creditworthiness to make the subprime loans.

If they don't comply, they are threatened with stiff penalties under the Community Reinvestment Act, or CRA, a law that forces banks to make home loans to people with poor credit risks.

No fewer than four federal banking regulatory agencies are responsible for enforcing the law. They subject lenders to racial litmus tests and issue regular report cards, the industry's dreaded "CRA rating."

The more branches that lenders put in poor neighborhoods, and the more loans they make there, the better their rating. Those lenders with low ratings can not only be fined, but also blocked from mergers and other business transactions needed to expand.

The regulation grew to monstrous proportions during the Clinton administration, obsessed as it was with multiculturalism. Amendments to the CRA in the mid-1990s dramatically raised the amount of home loans to otherwise unqualified low-income borrowers.

The revisions also allowed for the first time the securitization of CRA-regulated loans containing subprime mortgages. The changes came as radical "housing rights" groups led by ACORN lobbied for such loans. ACORN at the time was represented .'

#69393

OutlawMike

 

Werd afgesneden. Moest zijn: 'ACORN werd in die tijd vertegenwoordigd door een pipo luisterend naar de naam Barack Obama'.

Ik zie het nu pas maar het bewijst wel dat de CRA al veel ouder is dan 97, ik denk echt uit de Cartertijd. Maar de CRA werd wel zwaar geamendeerd onder Clinton.

En wat zit die botoxblaar Pelosi, die als een schoothondje een schotelvod rond haar pokkenkop wikkelt bij een derderangsdictator maar wel een grote smoelbakkes durft opzetten tegeover een Heer als George Bush?

Wat zegt die zottin?

Dat de huidige crisis het gevolg is van 'het rampzalige economische optreden van Bush'.

Je moet je dat eens goed voorstellen. De huidige crisis is gewoon alweer een tijdbom uit de Clintontijd die in Bush zijn gezicht ontploft, net zoals 9/11 dat was omdat Clinton geen reet uitstak om de jihadis voor te zijn. En dan zit dat kalf van een Pelosi Bush de schuld te geven! Het ergste is nog wel dat tientallen miljoenen randdebielen het nog gaan geloven ook!

Het is zooooooooooooooooooo typisch links! Nazi's waren extreem links, waren een uitwas van het negentiende-eeuwse socialisme, en de twintigste eeuwse socialisten zijn erin geslaagd het nazisme aan de goegemeente als rechts te verkopen. Wat nu gebeurt verloopt volgens hetzelfde stramien.

#69394

OutlawMike

 

Eigenlijk moet je Bush wel nageven dat ie onder alle omstandigheden uiterst beheerst en beleefd en correct blijft. Wat voor drek die in acht jaar over zich heeft gesmeten gekregen dat tart alle beschrijvingen, en toch blijft ie er megacool onder.

#69395

Thomas

 

@Outlawmike

als je ziet waar die drek vandaan komt, kan je er toch alleen maar fier op zijn (en nog harder om lachen) ?

#69396

fcal

 

@ OutlawMike

Inderdaad de ontsporing met de hypotheken voltrok zich tussen 1997 en 2007 op basis van een typisch links interventionistische wetgeving uit de Carter-tijd.

De vehikels, die de ondeugdelijke hypotheken opkochten waren Fannie en Freddie, die zelf uit de tijd van super-interventionist FDR stamden.
Deze "parastatalen" Fannie Mae en Freddie Mac zouden zonder de recente overheidskapitaalinjecties (m.a.w. nationalisering) reeds bankroet geweest zijn.
Aan het hoofd van deze organisaties stonden bijna uitsluitend Democraten, die hun eigen partij met overheidsgeld duchtig steunden. Obama was zelfs ondanks zijn recent senatorschap nr 2 in geldelijke begunstiging door deze financiële organisaties.

Degelijke uitleg vindt men ook via deze verwijzing:
http://pajamasmedia.com/rog...

#69397

OutlawMike

 

Fier wel, lachen gaat me moeilijker af.

Interessant filmpje: http://cdrsalamander.blogsp...

#69398

fcal

 

Een andere verwijzing als de voorgaande niet werken:

http://www.liveleak.com/vie...

#69399

OutlawMike

 

Ik heb naar uw links verwezen fcal. Bedankt. Alleen spijtig om je te realiseren dat Jan Kloothommel in de Peperstraat in Nukerke eerder op de populistische boodschap van een of andere socialistische droogkloot zal botsen dan op zulke intelligente analyses.

#69401

joe

 

Outlaw schrijft:
"Eigenlijk moet je Bush wel nageven dat ie onder alle omstandigheden uiterst beheerst en beleefd en correct blijft. Wat voor drek die in acht jaar over zich heeft gesmeten gekregen dat tart alle beschrijvingen, en toch blijft ie er megacool onder."

Ik zie het zo:
dat Bush's spin dokters hem tot voor een week geleden in kleuteronderwijstaal de meest stupiede uitspraken lieten debiteren van "er is niets aan de hand", "wij hebben alles onder controle", etc... tart alle verbeelding. en dit van een presidentschap dat een bodem heeft gecreëerd waaruit de kredietcrisis niet enkel is ontstaan maar is kunnen blijven voortwoekeren.
Afgezien van de diepe economische crisis moet niet herhaald worden dat hij de ganse wereld heeft belazerd en verpest. Als Marion Jones 6 maanden krijgt voor dopinggebruik, dan verdient deze schurk levenslang in een rattenkelder.

En opinies zoals deze van Outlaw doen mij denken aan ontkenning van concentratiekampen.

#69402

traveller

 

@ joe

Graag een antwoord aan Outlaw op volgende manier:
"Uw analyse en links zitten fout op volgende punten..."
Daar zou ik respect voor hebben.

#69403

sankulot

 

"carter-tijd", "clinton-tijd" ...? straks gaan we nog geloven dat de president wetgevende macht heeft ....je kan dat nochtans ook vinden op wikipedia:
http://en.wikipedia.org/wik...

wat de president wel kan is het hoofd van de "U.S. Department of Housing and Urban Development" (HUD) benoemen, toezichtshouder van Fannie en Freddie ...
http://www.washingtonpost.c...

#69404

pepperjack

 

het is een perfect samenspel van factoren. De Democraten hebben zeker mee de bubbel helpen opbouwen, en typisch ontkennen ze alle vernatwoordelijkheid.
Maar de verkopers hebben gretig meegedaan.
En de Amerikaanse mentaliteit is alom één van te nemen wat je wil, en ooit wel eens te betalen.

Ik vind niet dat je de schuld in slechts één hoek kunt situeren. Maar het is walgelijk hoe de Democrats met de moraliserende vinger durven wijzen.

De toespraak van Pelosi indachtig voor de stemming, denk ik dat het afschieten van het reddingsplan zeer zeker mee haar verantwoordelijkheid is. Eerst zit ze de subjecten van de redding te demoniseren, en dan is dat mens verwonderd dat het reddingsplan er niet doorkomt. En hoewel de Democraten een meerderheid hebben die voldoende was om het plan erdoor te krijgen, is zelfs dat de schuld van de Republikeinen.

Hoe dan ook, m.i. leidt dat 2 partijen systeem tot een verschraling.

#69406

sankulot

 

@ traveller:

bedoel je zijn analyses over de kloothommels in Nukerke en de socialistische droogkloten ?

of die over de botoxblaar Pelosi met een schotelvod rond haar pokkenkop ?

of dat Bush de "één van de beste presidenten ooit is":
http://lvb.net/item/4982#44390
want zelfs de dollar is onder zijn bewind van 0,80 naar 1,40 gestegen!

#69407

Cogito

 

@Outlaw: ik kan het niet laten je op een gemiste kans te wijzen:
de zin "'ACORN werd in die tijd vertegenwoordigd door een pipo luisterend naar de naam Barack Obama'.

Had moeten zijn: "'ACORN werd in die tijd vertegenwoordigd door een EIKEL luisterend naar de naam Barack Obama'.

:-)

#69408

joe

 

traveller:
"Graag een antwoord aan Outlaw op volgende manier:
"Uw analyse en links zitten fout op volgende punten..."
Daar zou ik respect voor hebben.
"

behalve in medische middens behoeft shit geen analyse, enkel de plee. Dus dat antwoord voor je respect zal je ook daar moeten gaan zoeken.
enne Outlaw: "botoxblaar" Pelosi heeft het al een enorm stuk verdergeschopt en zal het nog oneindig veel verder schoppen dan "heb ik de slogans goed van buitengeleerd?"-Palin. (over dat stuk intelligentie ("de aarde is 6000 jaar oud en wij zijn even oud als de dino's") haar walgelijke uiterlijk zal ik uit "respect" (dit woord klinkt o zo mooi als traveller het gebruikt) niets zeggen).

#69416

traveller

 

@ joe

Niet met woorden spelen aub, de links van Outlaw waren correct. Dat hij zware woorden gebruikt is zijn stijl maar hij had gelijk.
De huidige kredietcrisis heeft echt zijn oorzaken in de bestaande "overheidsinitiatieven" die een privaatbank zonder een blanco staatsgarantie nooit zou riskeren. Het is zinloos dat te willen weerleggen, het is zonneklaar.
De opeenvolgende amerikaanse regeringen hebben alleen de consumptie gegarandeerd en nooit de inovatie en/of productie.
Daarom is de productie nu naar Azië verhuisd waar ze wel gefinancierd wordt, onnodig en idioot. Ik word er ziek van als ik die nodeloze delocalisaties zie, allemaal gebaseerd op MBA studies van mijn kl....
De fabrieken in China zijn alleen nodig voor de chinese consumptie, ze zijn niet nodig voor de westerse consumptie.

#69417

Cogito

 

Dat de banken voor sommige "welwillende" liberalen zoals hierboven "mede" schuldig zouden zijn wegens hun "hebzucht", "graaizucht", "egoïsme" en "misbruik" van de wetgeving, is te dol voor woorden.
eigenbelang is ALTIJD de drijfveer van mensen. Ook communisten en socialisten maken op zelfzuchtige wijze gebruik van de wetgeving die ze maken.
de vrije markt werkt nu precies OOK goed wanneer iedereen zijn acties bepaalt dmv zelfzuchtige motieven, en dat komt door de TUCHT van de markt.

#69419

OutlawMike

 

'Maar de verkopers hebben gretig meegedaan.'

Pepperjack, ik ontken dat niet, en die "greedy capitalists" bestaan wel degelijk (Dick Lund bvb) maar de democraten (plus republikeinse handlangers) hebben een sfeer gecreeerd waarin die banken ervan uitgingen dat de staat toch zou bijspringen. Een beetje zoals nu inderdaad gebeurd is.

En het strekt tot eer van de (meeste) republikeinen, en dan zeker van Gingrich, dat ZIJ het zijn geweest die, naar men mag hopen, de meeste voetangels uit het oorspronkelijke carte blanche plan van Paulson hebben gehaald.

#69420

joe

 

traveller: ik heb ook een (super-)lage waardering van de meeste mba-ers :-)

#69421

traveller

 

@ joe

Dan hebben we dat toch gemeen.

#69429

pepperjack

 

Niet echt akkoord, Outlaw, de slechte kredieten in de VS zijn een gewoontefout, door eenieder aldaar gedragen.
Ik heb hier al eens verwezen met een link naar de FWGrant supermarkten (ofzo), die zelf ten onder zijn gegaan aan hun beleid van overkreditering. Spelen op de laagste kredietregionen is een heel gevaarlijk spel, en Citibank, Europabank en "lenen bij mevrouw Leemans is lenen bij een vriendin" weten hoe dat moet.

Dat gebeurt ook zonder overheidsaanmoediging. De semi-overheidsdekking was natuurlijk een rode lap voor woeste stieren, of olie voor de slechte motor. De sterke verwevenheid van de politieke top en de bedrijfstop in de VS zijn ook niet gezond (dat is in België met Dexia trouwens even zorgwekkend).

#69430

pepperjack

 

en het koersherstel van de Amerikaanse dollar is inderdaad opmerkelijk. Dankzij Bush of ondanks hem, dat durf ik toch nog niet te stellen.

#69437

kurt

 

http://online.wsj.com/artic... What They Said About Fan and Fred

#69438

OutlawMike

 

'Niet echt akkoord, Outlaw, de slechte kredieten in de VS zijn een gewoontefout, door eenieder aldaar gedragen.'

Ik wil niet "pullen", maar dat is net wat ik zeg op onze blog. African Americans maken pakweg 10% uit van een bevolking van 300 miljoen. Laat ons zeggen - wilde schatting - dat de helft van hen niet koosjer is, dwz het te druk heeft met tieners te bezwangeren, oerwoudgeluiden uitstoten, met bendes de buurt terroriseren en de school defintief de rug toekeren als ze 13 zijn. Dat zou dus betekenen dat pakweg 15 miljoen African Americans niet kredietwaardig zijn. Als je er dan nog van uitgaat dat bvb. 1 op 3 personen in hun leven nooit een hypothecaire lening afsluiten (wilde schatting, alweer), dan blijf je dus zitten met 10 miljoen die beter nooit een lening voor een woonst zouden aangaan.

Welnu, die 10 miljoen kunnen nooit zo'n catastrofe veroorzaakt hebben. Doe er nog een paar miljoen hispanics bij (er zijn er ongeveer evenveel als zwarten maar ze zijn kredietwaardiger) en je komt er nog niet.

Besluit: veel van die subprimes zijn ook van blanken, vooralsnog geen minderheid in de States. Ik wil maar zeggen, ik geloof dat door het soort wetgeving van de democraten, er behalve voor die beroemde "minderheden" er ook voor allerlei andere slechte schuldenaars poortjes zijn opengegaan.

#69439

fcal

 

Ver weg van het gebruikelijke partijpolitiek gestechel geeft volgende bijdrage van Michael Flynn in Reasononline een goed overzicht van de oorzaken en de te verwachten gevolgen van de hypotheek/bankencrisis. Lezenswaard!

Verwijzing:
http://www.reason.com/news/...

#69440

Olav

 

Daarbij is volgens mij deze kredietcrisis niet alleen veroorzaakt door een overvloed van hypotheekleningen. Het ganse kredietstelsel en de manier waarop men mensen aanmoedigd om te kopen zonder geld moest uiteindelijk leiden naar een scenario zoals het huidige.
Hoeveel gezinnen zijn er niet die én een ijskast, vaatwas, tv, auto, huis, radio, enz... niet hebben lopen op afbetaling. En tegen dat de ene afbetalingen gedaan zijn hebben ze al het volgende nieuwe model gekocht... natuurlijk weer op afbetaling. Want het kan toch niet dat je met een tv in huis zit die ouder is dan een jaar of twee, of dat je niet het nieuwste model GSM hebt...

Maar de laatste twintig jaar is er de constante druk geweest om altijd het nieuwste en het 'beste' te hebben. En dat dus te kopen met geld dat je nog niet hebt, maar zult verdienen in de toekomst... als alles goed gaat.
En zowel 'rijke' burgers als 'arme' maken zich daar schuldig aan. En ook de bedrijven en de politiek.
Of is er iemand die echt gelooft dat het voor de 'man in de straat' is dat er overheidshulp komt voor Fortis en Dexia ?

#69457

pepperjack

 

interessante links hierboven, bedankt. Mooi instrument, dat internet.

#69592

OutlawMike

 

Foutje van mijnentwege. Toen ik het over greedy capitalists had vermeldde ik "Dick Lund". Dat moest uiteraard Dick Fuld zijn, ex-ceo van Lehman Bros. (dick = populaire afkorting van Richard). Sorry.

#69605

joe

 

outlaw: roep eens "dick" naar de gemiddelde amerikaanse vrachtwagenchauffeur en je mag je definitie uitbreiden.