Drie Marokkaanse diplomaten persona non grata

Alain Winants
De drie personen waarover u spreekt werken op de Marokkaanse ambassade, maar zij zijn ook officieel gedeclareerd als agenten van de inlichtingsdienst DGED. Iedereen weet dat, het is voor niemand een geheim. (...) De zaak gaat terug tot begin juli, toen ik aan de directeur van de DGED, Yassine Mansouri, geschreven heb om de terugroeping en de vervanging te eisen van agenten. Op 20 augustus had ik een gesprek met de nummer 2 van de inlichtingsdienst. Wat de publicatie van vorige week betreft (in De Morgen van 20 november), dat was voor mij een onaangename verrassing, want het artikel baseert zich op een deels onjuist verslag van een senaatscommissie waarvan de inhoud niet bedoeld was om te worden vrijgegeven. (...)

Zonder in details te treden kan ik zeggen dat wij al lange tijd bij hen een terughoudendheid vaststellen om met ons samen te werken in diverse dossiers. Anderzijds zijn wij het slachtoffer geworden van onvriendelijke, zoniet vijandige daden, die men zou kunnen bestempelen als pogingen tot inmenging. Het is normaal dat de Marokkaanse diensten zich interesseren in de Marokkaanse gemeenschap in België. Maar er zijn samenwerkingsregels die gerespecteerd moeten worden. Wij menen dat wij het recht hebben om geraadpleegd en gerespecteerd te worden in ons eigen land. (...)

Er is nog geen officieel antwoord [van Marokko], en die drie personen zijn trouwens nog steeds op post. Maar ik heb informatie ontvangen dat zij op het punt zouden staan om te vertrekken. Wij wachten slechts daarop om de goede relaties met de DGED te hervatten. Ik beken u dat die relaties op dit moment niet uitstekend zijn. (...)

Ik wil benadrukken dat deze eis geen rechtstreeks verband houdt met de zaak-Belliraj. Het gebrek aan samenwerking in dit dossier was slechts de druppel die de emmer deed overlopen. (...)

Alain Winants, hoofd van de Belgische Staatsveiligheid, geïnterviewd door Mehdi Sekkouri Alaoui in Telquel Magazine, 29 november 2008

Reacties

#72870

OutlawMike

 

Kunnen we Marokko niet de oorlog verklaren?

#72889

Publius

 

Kunnen we geen deal sluiten met Marokko ?

Die drie in de ambassade mogen blijven, maar alle Marokkanen die in Belgische gevangenissen zitten vliegen terug naar Marokko ?

#72897

Leo Norekens

 

...en al diegenen die er *horen* te zitten, maar wegens plaatsgebrek gewoon rondlopen, dito.

#72903

traveller

 

Begin met het verbieden van de dubbele nationaliteit.

#72908

pepperjack

 

blijkbaar is onze performante staatsveiligheid toch wat gepiqueerd...
Wanneer laat men deze dienst fusioneren met het CGKR? hun niveau en prioriteiten lijken mij zeer gewaagd.

#72919

Rudy

 

Ik denk dat de marokkaanse overheid niet wenst te reageren omdat ze vreest dat er te veel gevaarlijke jongens geinfiltreerd zijn bij de staatsveiligheid zoals Belliraj.
Trouwens iedereen weet, of zou het moeten weten, dat België een van de enige landen in de wereld is (zeker in Europa) waar de staatsveiligheid geen telefoontap of internettap mag uitvoeren zonder eerst iedereen en "his brother" de toelating te hebben gevraags. Dat hebben we uitsluitend aan Onkelinx te danken die het dossier gedurende meer dan 4 jaar in een schuif heeft laten liggen.
Deze informatie is bij mijn weten maar 3 keer in het nieuws geweest over de laatste 6 jaar: Van Parijs in Humo, Moniquet op RTL (op RTBF werd hij het zwijgen opgelegt) en 1 jaar geleden uiteindelijk op RTBF. Ze wisten het maar al te goed, wouden het stilhouden tot er een vraag uit het publiek kwam en ze het dan wel moesten publiek maken.

Men hoeft dus niet verwonderd te zijn dat zowel de Marokkaanse of andere veiligheidsdiensten zeer omzichtig omgaan wanneer België erbij betrokken is.

#72920

Rudy

 

de laatste zin van het orgineel artikel is ook de moeite waard: "j’ai lu un article de presse dans le même sens au sujet de la DGED au Danemark." (ik heb een persartikel in dezelfde zin gelezen in verband met ...de activiteiten van... de DGED in Denemarken) Dat geeft duidelijk de indruk dat Winants zijn informatie uit de kranten moety halen en niet van zijn collegas uit Denemarken. Zelfs de toenmalige "idiot de service" André Flahaut reageerde ook zo aan de pers in verband met de veiligheidsdiensten van het leger "je lis les journaux, moi"...

Maar geen paniek, zolang de Belgische pers maar "haar werk" doet worden onze veiligheidsdiensten goed op de hoogte gebracht.

#72924

Rudy

 

even iets duidelijker: "Deze informatie is bij mijn weten maar 3 keer in het nieuws geweest over de laatste 6 jaar: Van Parijs in Humo, Moniquet op RTL (op RTBF werd hij het zwijgen opgelegt) en 1 jaar geleden uiteindelijk op RTBF. Ze wisten het maar al te goed, wouden het stilhouden tot er een vraag uit het publiek kwam en ze het dan wel moesten publiek maken."

ging over het niet mogen afluisteren door de veiligheidsdiensten...

#72926

traveller

 

@ Rudy

Telefoons afluisteren is in België courant, met of zonder toelating. Maak je aub geen illusies.
Arabische veiligheidsdiensten zijn 100 maal beter georganiseerd dan de zogezegde belgische diensten. De belgische veiligheidsdiensten zijn alleen goed tov Vlamingen en waardeloos tov gelijk welke buitenlandse bedreiging. Daarom zijn practisch alle grote veiligheidsdiensten van de wereld in Brussel aanwezig wegens Europa en Nato. Zij zullen zichzelf beschermen.

#72969

Rudy

 

@traveller, dat was in de tijd van de RTT, nu ligt dat gans anders en moeten ze de "toegang" krijgen van de operator en hen er voor betalen. Wat wel geruststellend is, maar niet voor de terroristen of de slinksen, is de nationaliteir van de afluisterapparatuur. Als de veiligheidsdiensten om een of andere reden dan toch oordopjes hebben is er misschien iemand die wat meeluistert en meer aandacht besteed aan veiligheid dan eender wie.