Bill Gates is slimmer dan Studio BrusselJe kunt er niet naast kijken of luisteren tegenwoordig: de publieke opinie in Vlaanderen is in de ban van Music For Life, de actie van Studio Brussel ten voordele van de strijd tegen malaria. Met de opbrengst van de actie worden muskietennetten aangekocht, die dan in Burundi worden verspreid. Muskietennetten, ook wel muggennetten of klamboe's genoemd, beschermen de inwoners tijdens hun slaap tegen de muggen die de ziekte overbrengen. Zelfs de borsten van Siska Schoeters worden ingezet om geld in te zamelen.


MALARIAMUG BIJT NIET ALLEEN TIJDENS DE SLAAP

Maar is het uitdelen van muskietennetten wel een efficiënte manier om malaria te bestrijden? De ziekte kan ingedamd en uitgeroeid worden op drie manieren: risicogebieden besproeien met insecticides, muggennetten verspreiden, en het geneesmiddel artemisinine (geproduceerd uit Chinese zomeralsem) massaal beschikbaar stellen. Studio Brussel koos voor de tweede methode, Bill Gates voor de derde.

Simon Rozendaal
In het Nederlandse weekblad Elsevier legt Simon Rozendaal uit waarom enkel die laatste methode een kans biedt op totale uitroeiïng van malaria. Rozendaal schreef zijn stuk naar aanleiding van een gelijkaardige radio-actie (die net als bij StuBru "Het Glazen Huis" heet) van Giel Beelen op de Nederlandse publieke popzender 3FM. Rozendaal was een tijd geleden in Zambia om de strijd tegen malaria te observeren, en kwam terug met een optimistisch gevoel:
Het gaat de goede kant op in sommige delen van zwart Afrika, door de combinatie van drie zaken: een nieuw medicijn (artemisine-combinatie-therapie), klamboe's en insecticiden (vooral DDT). Van die drie is het medicijn, voor kostprijs ter beschikking gesteld door de farmaceutische industrie en vervolgens met steun van onder anderen Bill Gates (Microsoft) gratis beschikbaar voor arme Afrikanen, verreweg het meest effectief.

Dat is logisch: de meeste arme Afrikanen wonen op het platteland in hutjes. Die hutjes kunnen niet met insecticide bespoten worden want dat is te veel werk - veel hutjes bevinden zich op kilometers van elkaar. Klamboe's hebben daar ook geen zin: het wordt om zes uur donker en het hele gezin zit voor de hut op een zelfgestookt vuurtje te koken en eten. Tegen de tijd dat ze onder de klamboe duiken, zijn ze al helemaal lek gestoken.


ZURE JOURNALIST

Maar wie kritische vragen stelt bij de efficiëntie van do-good-acties, krijgt natuurlijk snel het verwijt een zure negativist te zijn. Dat mocht ook Rozendaal ondervinden:
Meneer Beelen zat vol enthousiasme te vertellen hoe nuttig zijn actie was: er konden allemaal klamboe's worden gekocht. Toen trok ik de stoute schoenen aan en interrumpeerde onze held en wees hem er op dat klamboe's niet zoveel zin hebben, onder verwijzing naar de bovenstaande observatie. Vervolgens werd meneer Beelen een beetje boos en noemde mij een arrogante journalist. Toen ik daarna (op een vraag van Knevel) zei dat ik een beetje eczeem kreeg van al die goede doelen en de mensen die zich daarvoor inzette, maar er eerlijk erbij vertelde dat ik van het specifieke actie waar meneer Beelen bij betrokken was, niet zoveel afwist, werd meneer Beelen nog wat feller en noemde me nu een zure journalist. (...) Veel van die goede doelen zijn zelfgedefinieerd goed maar volgens mij heel snel onderuit te halen en veel van de mensen die zich voor goede doelen inzetten, zijn vooral met zichzelf bezig. (...)


LOKALE CULTUUR

Ook de Amerikaanse arts Phil Thuma van het malaria-instituut MIAM in Zambia bevestigt dat bednetten alléén de ziekte niet tegenhouden. Op tijdstip 03:05 in de volgende video zegt hij:


Je moet de lokale cultuur begrijpen. Het is niet altijd gemakkelijk om te zeggen: 'laten we bednetten verspreiden', want sommige mensen zullen er niet onder slapen.DRIELEDIGE INZET

Bill Gates pakt de bestrijding van malaria dus een stuk slimmer aan dan de actie Music For Life dat doet met haar eenzijdig op muggennetten geconcentreerde actie. Tenzij het door StuBru verzamelde geld ook werkelijk zal ingezet worden bij een drievoudige actie die inzet op insecticides, geneesmiddelen en muggennetten, maar dat niet zo gezegd mag worden omdat rond insecticides en farmaceutica in Vlaanderen een stigma hangt van industrie, vervuiling, multinationals en geld. Zo'n muggennetje sluit veel beter aan bij het ideaalbeeld van de nobele wilde die zich 's nachts, onbezoedeld door Westerse insecticides of gefabriceerde medicamentencocktails, onder zijn klamboe te rusten legt.


Reacties

#91310

BC

 

Ook het vermelden waard: Het Nieuwsblad - Universiteit Gent schenkt nieuwe malariapil weg - http://www.nieuwsblad.be/ar...

Zie ook http://en.wikipedia.org/wik... over kinine als geneesmiddel tegen malaria. Wel wordt er gezegd: "As of 2006, quinine is no longer recommended by the WHO as first line treatment for malaria and should only be used when artemesinins are not available."

#91312

Matthias

 

Hm. Wordt de soep echt zo heet opgediend? Gaan zee echt +3.6 Mio klamboes kopen?

Eerlijk gezegd lijkt het me waarschijnlijker dat dat geld in een fonds van het Rode Kruis gaat en vervolgens inderdaad gebruikt wordt om medicatie, dokters, etc. te betalen. Zelfs het Rode Kruis zou niet half zo gek zijn om dat geld compleet in een maatregel te steken waarvan bewezen is dat ze zonder de juiste context hetzelfde effect heeft als... wel... de spreekwoordelijke mug en de olifant.

En de klamboes? Wel, die zullen ook wel worden aangeschaft.

Het is nu eenmaal makkelijker om het volk te mobiliseren met zoiets voor zich sprekend als muggenmeppers en klamboes.

Liegt StuBru/Rode Kruis/... dan niet over wat er met het geld precies gebeurt? Goh, nog niet half zoveel als de Kerk ons vroeger massaal zilverpapiertjes liet verzamelen! Wat wel mooi zou zijn is dat we over pakweg 6 maanden een leuke follow up zouden krijgen over wat er nu precies met dat geld is gerealiseerd. Van andere benefieten zoals de Tsunami van 5 jaar geleden, kennen we het eindresultaat nu ook niet bepaald precies.

En die verantwoording zou er eigenlijk zelfs moeten komen als ook overheden kwistig geld uitdelen aan dit soort initiatieven!

#91314

Briggs

 

De toeters van Siska Schoeters...hadden die nu werkelijk gedacht dat ze 1 miljoen mensen zouden ertoe aan kunnen zetten om 10¤ te storten? Binnen België zou dat zowat 1/6 personen betekenen (maximum)die zou moeten deelnemen want ik betwijfel dat de Franstaligen op haar toeters zitten te wachten. Hoewel... Neen, ik had dan eerder de 3 bewoners 'verloot' voor een etentje. Dan had ik misschien nog wel overwogen om een bod te doen op een etentje met Siska Schoeters om te weten how things work in dat schedeltje.

#91326

traveller

 

Ga eens naar vplgende link betreffende de Turnhoutse firma Dafra: http://www.dafra.be/press/d...
Studio Brussel ligt natuurlijk te ver van Turnhout.
Als ik me niet vergis werd die firma intussen overgenomen door een Indische farma company.

#91333

Benny Marcelo

 

@Mathias: Over drie van je uitspraken in je reactie heb ik wel wat bedenkingen:

-"Het is nu eenmaal makkelijker om het volk te mobiliseren met zoiets voor zich sprekend als muggenmeppers en klamboes."

Het volk zal ook wel beginnen beseffen dat als je over één ding liegt, je dat best over andere dingen ook kan.

-"En die verantwoording zou er eigenlijk zelfs moeten komen als ook overheden kwistig geld uitdelen aan dit soort initiatieven!"

Hier in België mogen de vlamingen niet eens weten wat de walen met dat vlaams geld allemaal uitspookt wegens geen zaken mee. De overheid en verantwoording???

-"Goh, nog niet half zoveel als de Kerk ons vroeger massaal zilverpapiertjes liet verzamelen"

Vertel eens Mathias, wat weet ge allemaal over die leugens rond die zilverpapiertjes?

#91335

HugoM

 

Zoals iedereen die in de tropen woont weet helpt muskietengaas niet veel tegen muggen. Die beesten vinden elk gaatje, en als je 's nachts naar de nachtvaas moet zitten er geheid 10 binnen.

Het enige afdoende is een ventilator met zwaaikop. Dat spaart bovendien de airco.

#94338

Dinosaur

 

"voor kostprijs ter beschikking gesteld door de pharmaceutische industrie"

jaja, en varkens vliegen

als big pharma meedoet dan zit er voor hen iets in.

en doortrapte Bill Gates speelt ook weer een rol, dan kan je nattigheid verwachten..speelt via zn Foundation telkenmale een tweetjes met Big Pharma en Big Money (Club of Rome, Council on Foreign Relations)...of ziet u Rockefeller ook als een groot weldoener misschien? U zou eens wat meer moeten lezen over de depopulatie-agenda van deze heren...niet zo moeilijk te vinden nochtans maar wellicht nog niet door u gededecteerd.

Het populistische elsevier en dan nog net kwal Simon Rozendaal als referentie aanhalen, u moet lef hebben of compleet verblind zijn door een pseudo-intellectuele kijk op de zaken
Dan nog liever simpele netjes zoals voorgesteld door Stu Bru (let wel de gehele actie wordt gekenmerkt door een dermate plat populisme dat ik er ziek van word, om van 'de toeters van schoeters' nog maar te zwijgen, ik schaam me in haar plaats), al zal nielmand wellicht kunnen achterhalen waar het geld uiteindelijk terechtkomt, zelfs waneer er een bookkeeping van zou worden gehouden.Wellicht reeds 'verdampt' aan kosten van allerlei medewerkers en meegraaiers vooraleer het ter plekke is.

ontwikkelingshulp is door en door rot, iemand die iets anders beweert is grenzeloos naiëf...

#119394

Anonymous

 

2015 ondertussen: hoe zou het nog zijn met de muskietennetten? http://www.nytimes.com/2015/01...