Help Haïti, maar hoe?

Op 12 januari werd Haïti getroffen door een krachtige aardbeving die minstens 100.000 dodelijke slachtoffers maakte. Hoe kunt u de hulpverlening aan Haïti het best financieel steunen?


De overheid en de media sporen ons aan om geld te storten op rekeningnummer 12-12 van de actie "Haïti Lavi" ('Lavi' is creools voor "het leven"). Daarachter zit een consortium van Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam Solidariteit en Unicef België.

Oxfam-Solidariteit is een organisatie met een duidelijke politiek-ideologische boodschap, die echter niet overeenstemt met mijn analyse. Hun boodschap is dat de armoede in de Derde Wereld de schuld is van het kapitalisme, het neoliberalisme, de vrijhandel, het IMF en de Wereldbank. Voor ramppreventie ziet Oxfam heil in het Cubaanse model.

Mijn analyse gaat daar lijnrecht tegen in: die landen die zich in de voorbije 55 jaar konden transformeren van ontwikkelingslanden naar industrieland, zijn daarin geslaagd dankzij het kapitalisme, de vrijhandel, het IMF en de Wereldbank. Organisaties als Oxfam, Broederlijk Delen en 11.11.11 vinden verder dat één van de manieren om armoede te bestrijden, het oprichten van vakbonden is. Verder vinden ze de Verenigde Staten en Israël de grote boosdoeners van de wereld. Als u al deze standpunten deelt, dan kunt u hier stoppen met lezen en uw bezittingen geheel of gedeeltelijk wegschenken aan Oxfam, Broederlijk Delen en 11.11.11.

Gelooft u daarentegen in de positieve kracht van vrijhandel, kapitalistische investeringen, de constructieve rol van multinationals in de economische ontwikkeling, en de positieve invloed van IMF en Wereldbank op vrijhandel, en staat u positief tegenover de geostrategische rol van de Verenigde Staten en van Israël, dan moet u op zoek gaan naar alternatieven. Want Haïti verdient noodhulp, niet alleen van regeringen maar ook van burgers. Hier alvast enkele tips.

Het Rode Kruis Vlaanderen, rekeningnummer 000-0006566-67 met vermelding "aardbeving Haïti". In België fiscaal aftrekbaar vanaf 30 euro. Het Rode Kruis stelt zich politiek neutraal op en neemt geen ideologische standpunten in.

Pater-scheutist Jan Hoet is actief in Haïti met jeugdopvangtehuis Mamosa, dat door de aardbeving helemaal werd vernield (video). Je gift kan je overmaken op rekeningnummer 000-0901974-68 van SOS-Scheut met vermelding "voor project 02.509.008 / F.J.-P.S. / Hoet Jan / Delmas-Ha". In België fiscaal aftrekbaar vanaf 30 euro.

Adra Belgium, een protestantse organisatie voor ontwikkelingshulp, opgericht door de Kerk van de Zevende-dags Adventisten. Rekeningnummer 310-1048000-01 met vermelding "Rampenfonds Haiti". In België fiscaal aftrekbaar vanaf 30 euro.

De Israëlische hulporganisatie IsraAID is sterk actief in Haïti. Vanuit België kunt u giften overmaken aan B'nai B'rith Brussel (210-0267175-89) of B'nai B'rith Europa (732-0074891-58). Giften met vermelding "Haiti" worden doorgestort aan IsraAID. Niet fiscaal aftrekbaar.

De Amerikaanse humanitaire organisatie Ears To Our World verspreidt zelf-aangedreven radiotoestellen in Haïti. Eén gift van 30 dollar volstaat om twee radiotoestellen te financieren. Omdat informatieverspreiding uiterst belangrijk is bij rampen, is radio momenteel een zeer belangrijk medium in Haïti . Betaling kan online met Paypal of kredietkaart. Niet fiscaal aftrekbaar.

Het Clinton Bush Haiti Fund, dat de Amerikaanse fondsenwerving voor Haïti coördineert. Online giften mogelijk met kredietkaart vanaf 25 dollar. In de VS fiscaal aftrekbaar.

Reacties

#93056

Flor

 

Op naar Oxfam, 11.11.11 en Broederlijk delen! ;-)

#93057

Brecht Arnaert

 

Inderdaad vreemd hoe men de vrije markt belaadt met de zonden van Israël (no pun intended), terwijl ontwikkelingslanden net gekenmerkt worden door dictaturen, maar dan wel spreekt van de kracht van solidariteit bij het ophalen van grote sommen in het Westen (zie ne keer, we kunnen als willen), terwijl die acties volledig gebaseerd zijn op private charity. Alleen een links persoon kan zo'n inconsistentie aan. (En sommige tjeven, maar die durven dat niet eens)

#93058

Paul Cobbaut

 

zeer informatief artikel, en stof tot nadenken.
(geshared op google reader)

paul

#93061

OutlawMike

 

Proficiat Luc en ik treed je van ganser harte bij.

Ik hoop dat we het nog mogen meemaken dat ooit eens het proces van links gemaakt wordt. Als we bvb kijken naar het meest achtergebleven continent, Afrika, is vrij duidelijk dat alle landen daar die postkoloniaal voor een vorm van Afrikaans socialisme kozen al 50-60 jaar achteruitboeren, terwijl de zeer weinige die kozen voor een kapitalistische aanpak het meest vooruitgang geboekt hebben (Ivoorkust, Botswana, Kenia).

Het verbaast me wel een beetje dat je AzG niet vermeldt. We hebben het al over hun soms dubieus leiderschap gehad maar het is bij mijn weten nog altijd een organisatie die noodhulp verleent en niet geinstutuonaliseerde ontwikkelings'hulp'. Ik ben er ook zeker van dat het personeel te velde wonderbaarlijke staaltjes verricht.

#93062

Cogito

 

@Brecht: linksen zien de "private charity" als een linkse daad van rebellie tegen een klaarblijkelijk falende overheid. Moest de overheid niet falen dan hoefde er geen private charity te zijn. De private schenking is dan een schande voor de kapitalistische overheid. Het bewijs is er: in communistische landen wordt niet aan private charity gedaan.

#93064

Rudy

 

Well done!

#93071

Neverbeendead Religion

 

The board meeting begint ongeveer vanaf 44 min 20 seconden.
Het is een megavideo link dus men moet even via de reclame en de pop-ups.
Het slechte aan het kapitalisme komt het best aan bod wanneer men in een serie een personage opvoert dat niet uit de realiteit komt.
http://www.megavideo.com/?d...

#93072

Rudyard Kipling

 

@ Cognito
"in communistische landen wordt niet aan private charity gedaan"
Dat klopt.
In China vind je een brede waaier van alle soorten private charity. Nog een bewijs dat China een kapitalistisch eerder dan een communistisch land is.

#93074

Elveebee

 

Los van de inhoud van het artikel (waarmee ik het grotendeels eens ben) wil ik toch ook even de nadruk vestigen op de àànpak van het artikel: aanklagen wat fout is en meteen een opbouwend alternatief voorstellen. De hulp aan Haïti wordt op geen enkel ogenblik in vraag gesteld, terecht, maar de liefdadigheidsindustrie wordt wel genadeloos ontmaskerd zonder dat het echte 'goed doel' daarvan het slachtoffer wordt.
Gefeliciteerd, Luc!

#93079

David Geens

 

Grotendeels akkoord met de analyse dat de vrije markt nog nooit een land heeft tegengewerkt.

De rol van de VS en Israël durf ik wel in vraag stellen.

Maar het punt is hier inderdaad, zoals mooi opgemerkt door Elveebee, dat het goede doel niet ondergesneeuwd geraakt onder politieke analyses.

Ik heb dan ook daags na de ramp zelf twee organisaties uitgezocht die me valabel leken: het Rode Kruis (zoals terecht opgemerkt al jaren het bewijs dat neutraliteit kan) en Artsen Zonder Grenzen.

Bij die laatste heb ik niet echt stilgestaan bij hun achtergrond, maar ik meende dat ik mijn giften best kon opsplitsen tussen een organisatie die in de breedte werkt en ook op lange termijn, en anderzijds een organisatie die nu de acute medische nood zou ondersteunen.

#93080

Koen Robeys

 

Bezwaar!

"Gelooft u daarentegen in de positieve kracht van vrijhandel, kapitalistische investeringen, de constructieve rol van multinationals in de economische ontwikkeling, en de positieve invloed van IMF en Wereldbank op vrijhandel (...)"

Ik "geloof" daar namelijk helemaal niet in. Zoals ik hier (1) ook al over de evolutietheorie heb gezegd, er zijn dingen die je niet hoeft te *geloven*, omdat je ze kan *weten*. Als het gaat over de "wetenschap" van rijk en arm, dan doet een beetje historische kennis wonderen. Niks "geloven", gewoon feiten en cijfers, tegenwoordig zelfs elke dag een beetje meer beschikbaar op het internet, uit zeer betrouwbare bronnen.

Voor de rest, niet zoveel bezwaar, eigenlijk.

------------------------
(1) http://lvb.net/item/824

#93081

khadycha

 

hey,k hb gehoort wa er is gebeurt in haiti en wil graag helpen
kan je me helpen zo da k haiti een handje (mag) ken helpen
alvast bedankt x3.

#93082

marcfrans

 

@ David Geens

1) De vrije markt is een economisch allocatie mechanisme dat zijn nut heeft bewezen over vele eeuwen van menselijke geschiedenis in een varieteit van omstandigheden. Maar, ik zou niet zeggen dat het "nooit een land heeft tegengewerkt". Die "nooit" is er te veel aan. Er zullen ongetwijfeld speciale omstandigheden bestaan hebben op sommige plaatsen in de wereld waar tijdelijk een ander allocatiemiddel moest gevolgd worden. Een echt "vrije markt" veronderstelt een aantal condities waaraan soms niet kan voldaan worden.

2) U "durft" de rol van de VS en Israel wel in vraag stellen. Wat heeft dat nu met "durven" te maken? Niets. U loopt geen enkel gevaar met die stelling, vermits die twee landen echte democratieen zijn en het volkomen 'normaal' vinden dat mensen vrijelijk hun meningen mogen uiten. Nu, "durft" u ook de rol van den Belgique in vraag stellen, of van de islam in Belgique, of van het CGKR, enz...want u zou toch moeten weten dat dat potentieel gevaarlijk kan zijn. U weet toch dat Belgische burgers in den bak kunnen geraken voor het uiten van meningen?

#93154

HugoM

 

Luc heeft me gevraagd hier even te antwoorden op "Wat met Artsen Zonder Grenzen"? Daar heb ik 5 jaar geleden een ervarinkje mee online gezet op een nu gebalsemde blog (skynet): de tekst staat er nog, maar de links en de beelden zijn verdwenen. Ook de permalinks zijn verdwenen maar de nieuwsgierigaards kunnen het stukje vinden in deze maand: http://vh.skynetblogs.be/ar... - onderaan met de titel "Médecins sans Gêne".

Het gaat maar om één ervaring, en verder heb ik MSF nooit meer gezien in Northern Mindanao. FYI, dit is officieel een high-poverty area (<= 2$/dag/familie) waar niemand honger lijdt en die floreert (ondanks de meelijwekkende stukjes op zmag en het verdwenen indymedia) omdat 99% van de economie grijs is, en dus niet terug te vinden in de statistieken van onze linkse en globale weldoeners-industrie. Andere continenten ken ik niet maar wat mij betreft is "honger" een hoax.

De medische zorg is er perfect, al moet je voor spitstechnologische operaties natuurlijk een plaatselijk fortuin ophoesten.

Wat de "charity" betreft, die is privé en die werkt voortreffelijk. In dit dodelijk corrupte land zijn oases van onbaatzuchtigheid via de kerkelijke charities en het Rode Kruis. Het RK is hier gebaseerd op het principe van de zelfredzaamheid en houdt zich tijdens "vredestijd" (geen rampen) vooral bezig met gezondheidseducatie door plaatselijke vrijwilligers zonder enige politieke "opvoeding".

Nein danke aan de weldoenersindustrie met 4WD's en spreadsheets. Wat Haïti betreft, en naar analogie: stort uw giften rechtstreeks aan plaatselijke charities en/of aan het Rode Kruis. Het clubje goedbetaalde mediageile avonturiers van Médecins Sans Gêne heeft er bij mij al lang gelegen.

Voor wat het waard is...

#93155

Rudyard Kipling

 

@ David Geens
Artsen zonder grenzen (MSF) is in exact hetzelfde bedje ziek als zovele andere NGO's.
Ik heb ze aan het "werk" gezien in Myanmar. In heel het land heb ik geen enkele zo grote SUV gezien. Indrukwekkend, zo'n smalle Nederlander, helemaal alleen in zo'n grote witte SUV. Terwijl ik mijn hotels zorgvuldig had uitgekozen (om zo weinig als mogelijk het militair regime te steunen) zat hij in een hotel, gerund door een bekende ex-militair.(een ex-collega van de vader van mijn 'gids') Hij had het hotel helemaal voor hem alleen en parkeerde zijn SUV pardoes voor de ingang, paradeerde door de gangen alsof hij de nieuwe bevelhebber van de stad was.
Wij hebben elkaar heel kort gesproken maar heel weinig woorden uitgewisseld, daar dicht bij de grens met Bangladesh.
Toen ik later daar terug passerde stond zijn SUV nog altijd onder de inkomkoepel van het hotel. Mijn gids dacht er het hare van.
Nog altijd spijt dat ik daar geen foto's van gemaakt heb. Naar het schijnt kunnen MSF'ers heel goed acteren, vooral als er camera's in de buurt zijn.