Anti-amerikanisme bij Broederlijk Delen

[De Verenigde Staten] probeerden de landbouw op Haïti te vernietigen door heel goedkoop rijst en ander voedsel in te voeren. (...) Dat de Amerikanen nu militairen sturen in plaats van humanitaire hulp, roept vragen op. Haïti is geen land in oorlog.

Greet Schaumans, regioverantwoordelijke van Broederlijk Delen in Latijns-Amerika, geïnterviewd door Sandro Delaere in De Tijd, 23 januari 2010

Reacties

#92745

Cogito

 

Ze willen het land bezetten! Een bewijs dat er olie in de grond zit?

#92747

koen b

 

Wil/kan broederlijk delen het vliegveld in enkele uren weer operationeel maken? Wil BD een (amerikaans militair) hospitaalschip charteren en bemannen? Of moeten de paar dozijn belgische militairen dat doen?

#92750

OutlawMike

 

'De Verenigde Staten] probeerden de landbouw op Haïti te vernietigen'

En waarom wilden ze dat dan doen? Omwille van Haitiaanse raketten gericht op Florida? De Haitiaanse vloot die Amerikaanse havens blokkeerde?

#92751

Frans Kiljon

 

Ok, we volgen mevrouw Schaumans even in haar redenering:

* Frankrijk probeerde de wijnbouw van België te vernietigen door veel te lekkere wijn in te voeren.
* Japan probeerde de elektronica-industrie van België te vernietigen door veel te goedkope televisietoestellen in te voeren.
* Duitsland probeerde de auto-industrie van België te vernietigen door veel te betrouwbare auto's in te voeren.

Weg dus met al dat kapitalistisch gespuis! We verbieden alle invoer uit het imperialistische buitenland en leven weldra in een nieuw, beter België met lekkere Belgische wijn, goedkope Belgische televisietoestellen, en betrouwbare Belgische wagens!

Of... misschien toch beter naar de les economie gegaan toen de prof het over comparative advantage had, in plaats van naar de nieuwste film van Michael Moore te gaan kijken, die in de aula daarnaast geprojecteerd werd door de Actief Linkse Studenten.

#92754

Pjn

 

Radioamateurs, zeer belangrijke schakels in de communicatie wanneer andere lijnen buiten werking zijn, worden beschoten:

http://www.arrl.org/news/st...

Maw, er zijn georganiseerde misdaadsbendes die de kans schoon zien om hun macht uit te breiden. Vaneigens heb je veiligheid nodig, dat een leger op zeer korte termijn het snelst kan aanbieden.

#92759

Rick

 

"Dat de Amerikanen nu militairen sturen in plaats van humanitaire hulp, roept vragen op."

Ja maar, wat is't nu Greetje?
"De organisatie Broederlijk Delen trekt haar negen medewerkers terug uit Haïti omwille van de moeilijke veiligheidssituatie. Dat zegt persverantwoordelijke Karel Ceule.
"Op het terrein zijn er al veiligheidsproblemen voor de noodhulporganisaties", aldus Ceule. (...) De zeven medewerkers die in Port-au-Prince zijn, keren terug met de Airbus van het Belgisch leger. (...)"
http://nieuws.be.msn.com/bi...

#92765

OutlawMike

 

'De zeven medewerkers die in Port-au-Prince zijn, keren terug met de Airbus van het Belgisch leger. '

Toch wel straf hee, een leger met airbussen. Zoiets als een luchtmacht met tanks.

#92766

Briggs

 

De hippies van Broederlijk Delen waren wel de eerste om weg te vluchten ipv de hulpverlening te ondersteunen. Ga mij niet wijsmaken dat ze niets geleerd hebben, er niets kennen...

#92774

ivanhoe

 

Schaam op jou, Greet Schaumans.
Vooral dat intentieproces "ze proberen de landbouw te vernietigen."

#92775

dendof

 

* zich afvraagt of het zo veel beter zou zijn in Haiti met duurdere rijst *

#92798

marcfrans

 

Schaumans is niet rationeel, maar (ideologisch) emotioneel.

1) Het is niet in het belang van de VS om de Haitiaanse landbouw te willen vernietigen. De VS heeft 2 grote problemen met Haiti.

-- Ten eerste, er is een permanente stroom van illegale immigratie (grotendeels in krammakelijke bootjes) uit Haiti naar Florida toe. Dat veroorzaakt zware kosten, primair voor Florida, maar secundair voor de VS federale overheid via 'sociale subsidies' aan Florida.

-- Ten tweede is een permanente 'drain' die jaarlijkse hulp moet krijgen van de VS Treasury. Minstens 4 miljard over de laatset 10 jaar of zo.

Een florerende landbouw in Haiti zou in de VS gezien worden als een 'zegen'. Het "intentieproces" van Schaumans is absurd.

2) Mevrouw Schaumans zou zich beter afvragen waarom die Haitianen de gevaarlijke zeetocht over honderden mijlen naar Florida ondernemen? Waarom vluchten die niet naar het sociale paradijs van het buureiland Cuba dat vlakbij ligt? Of, waarom varen ze niet in zuidelijke richting naar de kust van Venezuela, die ligt ook dichterbij dan Florida? Ze zou zich ook beter afvragen waarom haar 'vriend' Hugo Chavez, dictator for life, zojuist de laatste
vrije' TV zender heeft uitgeschakeld in Caracas. Het zijn allemaal vragen die veronderstellen dat ze zou kunnen nadenken in plaats van louter parroteren gelijk een papegaai.

#92799

Lizzie

 

De Amerikanen zijn zelfs ook de grote schuldigen voor de chaos in Haïti. Die indruk krijgt men althans bij het bekijken van de Panorama-reportage van deze avond over Haïti op Canvas, gepresenteerd door William Van Laeken.

Zo werd o.a. in de uitzending gezegd:
- Amerika heeft van 1915 tot 1934, dus gedurende 19 jaar, Haïti bezet en daar het totalitaire regime geïnstalleerd en geïnstitutionaliseerd. Zij zijn dus de oorzaak dat er daar nu nog geen democratie bestaat. En dit in het enige land uit het Westelijke halfrond, en dan nog maar 700 km verwijderd van de USA.
- Aristide was na zijn verblijf in Washington helemaal veranderd en een monster geworden die alleen uit was op geld en macht. Onder invloed van de Amerikanen, wel te verstaan.
- De oplossing van de Amerikanen om Aristide in 2004 naar de US te brengen was (natuurlijk) de slechtste. Letterlijk.
- Amerika heeft verzaakt het leger en de politiemacht te herstellen (en was dus m.a.w. oorzaak van het blijvende geweld).
Het lijstje is onvolledig en geeft nog niets over de 'onderhuidse' vormen van anti-amerikanisme door de combinatie van uitspraken met beelden.

Het programma van Panorama voor volgende week werd ook aangkondigd: Het zou over Obama gaan en de groeiende tegenstand van de Amerikanen tegen hun president.
Volgens dezelfde presentator is dat vooral te wijten omdat Obama de economische crisis niet heeft kunnen oplossen. Maar, voegde hij er vergoelijkend aan toe, wie had het wel kunnen doen? De tweede reden heeft, nog altijd volgens WVL althans, te maken met racistische motieven...

Voilà, nu weet iedereen het: Die Amerikanen zijn slechteriken, die zich overal moeien en overal de slechtste oplossingen aanbrengen. Zij zijn de oorzaak (of er toch één van) van de chaos in Haïti en volgens die van Broederlijk Delen ook (deels?) van de armoede. En voor de rest zijn zij verwerpelijke racisten die Obama hoe langer hoe meer tegenstand bieden omdat hij zwart is. De toekomstige Panorama-kijkers zijn verwittigd en kunnen zich voor de volgende uitzending ook gereed maken voor de volgende brainwashing.

#92805

Cogito

 

De koude oorlog is terug bezig. Zelfde aanpak (intern) als de Sovjets.

#92814

NR

 

Cogito, is die linkse retoriek dan ooit veranderd?

#92816

Bompa

 

Greetje had liever een Castro en Chavez-interventiemacht gezien natuurlijk. En voila das dan ook de reden (één van de) dat de US daar zo massaal aanwezig is en... dat je in ernstige gevallen toch op de UN niet kan rekenen.

@panorama-makers (Lizzie) : It's all about ideology, stupid!, de Amerikanen willen gewoon geen 'EU-sociale modelstaat'. Indien Obama heeft een gebrek aan ervaring (zie: http://www.realclearpolitic...) en is omsingelt door extreem linkse figuren.

#92820

marcfrans

 

@ Bompa

Ik zou het anders formuleren. Obama is vandaag omsingeld door zowel (a) extreem-linkse figuren als door (b) moderate linksen en zelfs (c) enkele moderate centristen. Maar, die categorieen b en c werden hem opgedrongen door politieke realiteiten Obama zelf is altijd (nou ja, vanaf zijn jeugdige 'volwassenheid') een extreem-linkse figuur geweest. Dat kan men best oordelen op basis van zijn dichte persoonlijke vrienden en zijn stemmingsgedrag in de Illinois state senate en de US federale Senaat.