Oxfam tegen neoliberalisme, voor Cubaans model

Het verhaal van de rijst in Haïti illustreert welke impact een neoliberaal beleid kan hebben: 20 jaar geleden was Haïti vrijwel zelfvoorzienend. In 1995 verlaagden ze de invoerheffing op rijst onder druk van het IMF en de Wereldbank van 50 naar 3 procent. Daarop stortte de eigen productie in. Nu wordt 80 procent van de rijst ingevoerd. 60.000 mensen verloren hun werk en 10 procent van de bevolking is nu afhankelijk van buitenlandse voedselhulp, terwijl de neoliberale macro-economisten juichen, want de wereldhandel groeit. De achterblijvende landbouwers dreven de exploitatie van hun kleine perceeltjes op. Het totaal gebrek aan milieubeleid werkte een massale ontbossing in de hand, waardoor Haïti nu een enorm erosieprobleem kent. De kwetsbaarheid van mens en natuur is compleet. (...)

Wereldwijd moeten lokale en nationale overheden dringend versterkt worden, de staat moet haar verantwoordelijkheid kunnen opnemen tegenover de bevolking. Dat impliceert dat met eigen middelen én met ontwikkelingsgeld waar het nodig is, in de eerste plaats lokale overheidscapaciteit moet opgebouwd worden voor preventie, voorbereiding, eerste hulp en rehabilitatie. Dat zelfs arme landen dit kunnen waarmaken, wordt in elk orkaanseizoen bewezen door Cuba, het buurland van Haïti. (...) Overheden moeten vooral terug greep krijgen op de globalisering; ze moeten de mogelijkheid en de middelen hebben om aan duurzame ontwikkeling te werken.

Stefaan Declercq, algemeen secretaris van Oxfam-solidariteit, in een opiniestuk in De Standaard, 22 januari 2010

Reacties

#92748

KurtP

 

Maar per hoofd van de bevolking is er nu meer rijst beschikbaar in Haiti. Daarnaast betekent goedkopere rijst dat inwoners een deel van hun inkomen aan andere goederen zullen besteden, die deze landbouwers natuurlijk als alternatief zouden moeten gaan produceren.

#92752

Herteleer

 

Wonderbaarlijk hoe 'overheidsgezind' mensen worden, eens ze er zelf toe behoren, of kunnen van profiteren.

#92753

mrtos

 

"Dat zelfs arme landen dit kunnen waarmaken, wordt in elk orkaanseizoen bewezen door Cuba"

Maar het blijft een arm land, bestand tegen orkanen of niet. Terwijl het nabijgelegen Puerto Rico veel rijker is.

De ware reden voor Haiti's enorme economische achterstand (en de ontbossing) is het beleid van haar dictators. Iemand als Castro had tenminste nog enigszins oog voor de ontwikkeling en opbouw van zijn land. De Duvaliers daarentegen waren ordinaire misdadigers, enkel geinteresseerd in zelfverrijking en personencultus.

#92758

Koen Robeys

 

Iedereen kan aan de hand van wat simpele statistieken zelf de snel verslechterende toestand van de bevolking van Haiti nachecken:

http://www.indexmundi.com/h...
http://www.indexmundi.com/h...
http://www.indexmundi.com/h...
http://www.indexmundi.com/h...

Allemaal de schuld van het neo-liberalisme! En als Oxfam het zegt, en ik het zonder discussie toegeef: wie zou het dan nog durven ontkennen...?

#92760

Cogito

 

Ik zit te wachten op het moment (en dat zal komen, zo vrees ik) dat ze openlijk durven zeggen (omdat hun macht voldoende is toegenomen): "ja, wij zijn communisten."

#92761

Cogito

 

Deze extreemlinkse groupuscules kleven als één van hun centrale dogma's nog altijd de zero-sum fallacy aan, ook genoemd de "lump of labour" fallacy, waar zelfs uitgesproken linkse economen afgestapt zijn.

#92762

NR

 

Dit is niet te wijten aan het "neoliberaal" beleid maar wel aan het socialistisch beleid van de USA en de EU. De landbouw wordt immers kunstmatig groot gehouden door subsidies en invoerquota allerhande. Het overschot wordt gedumpt op de markten van derde-wereldlanden die hun toegang tot de Amerikaanse en Europese markten zien afgeschermd worden door protectionisme en quota's...

Terecht wel dat KurtP naar het comparatief voordeel verwijst.

#92764

Frans Lavaert

 

Ik was een keer in Cuba toen daar een orkaan voorbijkwam. De dag tevoren werd iedereen goed ingelicht en gewaarschuwd. Daarna geen enkel nieuws meer op TV. Het was alsof er eigenlijk niets gebeurd was.

#92769

fcal

 

Orkanen krijgen pas een echte naam als ze het grondgebied van de Vs bereiken. Voordien zijn het dorstlessende wolkbreuken vergezeld van een nogal stevige, edoch veelal verfrissende bries. Uiteraard kan een goed georganiseerd en sociaal bewogen land als Cuba zich hierdoor niet laten beïnvloeden.

Zoals de, door subsidies goedkope, ingevoerde rijst de Haïtiaanse landbouw ontwricht, zo ook zou de vrije kapitalistische invoer van boomschors, een belangrijk basisvoedsel van de meestal slanke Noord-Koreaanse bevolking, de gehele bosbouw aldaar ten gronde kunnen richten.
Gelukkig verzet zich de leiding van dit land tegen dit snode plan. Zij offeren zich zelfs op door, ten voordele van de landgenoten, aan boomschors consumptie te verzaken. Door genoegen te nemen met een vetrijke kapitalistische voeding offeren ze zich op en stellen zich aan obesiteit bloot.

#92772

Johan B

 

@mrtos: "Iemand als Castro had tenminste nog enigszins oog voor de ontwikkeling en opbouw van zijn land."

Wablieft? Ontwikkeling en opbouw? Cuba was in 1959 een van de welvarendste landen ter wereld. Op een paar jaar tijd heeft Castro er een ontwikkelingsland van gemaakt. De Cubanen moeten er zien rond te komen met een gemiddeld loon van 15 Eur/maand.
Voor een visueel voorbeeld van de ontwikkeling en opbouw, zie hier:
http://www.therealcuba.com/...

#92781

mrtos

 

Ik zei wel, 'enigszins'. Een gemiddelde Cubaan is nog altijd stukken rijker dan een gemiddelde Haitiaan. Castro's maatschappijvisie kan fout geweest zijn en in feite vooral een nuttige dekmantel voor de eigen dictatoriale ambities, maar het was tenminste een maatschappijvisie. De Duvaliers daarentegen...

#92784

betaplayer

 

@ Johan B

Cuba was voor de revolutie inderdaad 'rijk'(mede dankzij de gokpraktijken, casino's, prostitutie en dergelijke(bracht btwveel georganiseerde misdaad met zich mee)), alleen was die rijkdom praktisch louter voor de upper class. Maar als je kijkt naar welke inspanningen er gedaan werden inzake geneeskunde (bv. dat er overal op een redelijke afstand (10à15km) een 'medische post' is), kan je toch wel stellen dat het voor de gewone man vooruit is gegaan op Cuba.
De laatste cijfers van voor de revolutie zijn van 1953, de laatste grote volkstelling voor de revolutie. Daaruit bleek dat (o.a.): 77% van de 5 tot 24 jarigen niet naar school ging omdat ze moesten werken op het land wegens armoede, volgens een studie van toen kwam een gemiddelde Cubaan ongeveer 2/3de aan voeding te kort, slechts 10% van de Cubaanse bevolking leefde in een 'goed uitgerust' huis,...
Deze cijfers komen van een universiteit uit Florida.

Hieruit kan je bezwaarlijk stellen dat Cuba écht 'welvarend' was.
En als we on dan toch verlagen tot het zoeken naar foto's waarin we de schoonheid en/of de staat van een gebouw beoordelen. Dan ken ik in dat geval tientallen kerkjes en kapelletje in in Noord Frankrijk en België die er ook slecht aan toe zijn. Maar als u dan toch een visueel voorbeeld wil opbouw en ontwikkeling in kapitalisme: http://images2-telegraaf.nl...

#92787

Ugarit

 

beste betaplayer, dit is toch wel echt een lachertje! Een medische post? Ja, een ongeverfde deur, geen arts, geen verpleger (die zijn gaan bijklussen), geen geneesmiddelen (als die er al zijn vluchten ze zo snel mogelijk naar de zwarte markt). Iedereen naar school, iedereen naar de universiteit, (ja, behalve de leraren) stapels diploma's maar niemand die in staat is een machine dat de russen in 1992 hebben achtergelaten te starten.

#92788

ivan janssens

 

@betaplayer. Je stelling klopt niet:

"The hideously depressing thing is that Cuba under Battista--Cuba in 1957--was a developed country. Cuba in 1957 had lower infant mortality than France, Belgium, West Germany, Israel, Japan, Austria, Italy, Spain, and Portugal. Cuba in 1957 had doctors and nurses: as many doctors and nurses per capita as the Netherlands, and more than Britain or Finland. Cuba in 1957 had as many vehicles per capita as Uruguay, Italy, or Portugal. Cuba in 1957 had 45 TVs per 1000 people--fifth highest in the world. Cuba today has fewer telephones per capita than it had TVs in 1957. You take a look at the standard Human Development Indicator variables--GDP per capita, infant mortality, education--and you try to throw together an HDI for Cuba in the late 1950s, and you come out in the range of Japan, Ireland, Italy, Spain, Israel."

http://delong.typepad.com/s...

#92790

Johan B

 

In 2006 schonk de Belgische Nationale Loterij 1000 fietsen aan Cuba, ondermeer voor de dokters van de provincie Guantanamo "zodat deze dokters sneller zullen kunnen opereren". Vóór de 'revolutie' had men nog auto's in Cuba, het hoogste percentage per capita van Latijns Amerika, overigens.