Monarcholoog, een beroep met weinig toekomst?

Jan van den Berghe
Dinsdagavond was royaltywatcher Jan van den Berghe te gast bij het Liberaal Vlaams Verbond om zijn licht te laten schijnen over de Belgische monarchie. Van den Berghe noemt zichzelf liever "monarcholoog" dan royaltywatcher. Zijn boek "De naakte kroon" is zopas verschenen bij de uitgeverij van barones Manteau. Een paar opmerkelijke anekdotes uit zijn uiteenzetting:

Over koning Albert: "Koning Albert is nooit zo populair geweest als toen bekend werd dat hij een buitenechtelijke dochter had, zo bleek uit peilingen van het VTM-programma Royalty. Je kan daar bijna een parallel in zien met Bill Clinton en de Lewinski-affaire. Maar in de hitparade van overspelige vorsten staat Albert helemaal niet op de eerste plaats. Absolute topper was de Nederlandse prins Bernhard. Die had tijdens de oorlog een relatie met onder meer de dochter van Kamiel Huysmans in Londen. De Spaanse koning Juan Carlos heeft vijf buitenechtelijke kinderen met een binnenhuisarchitecte op Mallorca. Delphine zou trouwens niet de enige zijn: er gaan geruchten dat Albert nog een buitenechtelijke dochter zou hebben in de Matonge-wijk, en bij een dochter van een Zwitserse bankier. Ik weet niet of dat waar is. Zij die het weten zeggen niets, en zij die het zeggen weten het niet".


Over koningin Paola: "In Venetië kondigde de koningin aan dat ze binnenkort haar oude minnaars zou bezoeken. We wisten wel dat er in de loop der jaren een aantal minnaars waren geweest, zoals François-Xavier de Donnea, met wie Paola een tijdlang een pied-à-terre had recht tegenover patisserie Nihoul. Men heeft mij ook gezegd dat Paola, speciaal om Boudewijn te tergen, een paar weken lang een relatie heeft gehad met Guy Mathot. Maar in Venetië zei Paola dus: ik ga oude minnaars bezoeken. Wat bleek? Zij bedoelde oude mijnwerkers, des mineurs".

Over prins Filip: "Ik ben ooit samen met Jan Becaus op het matje geroepen bij prins Filip. Ik heb daar niet zoveel herrie rond gemaakt als Yves Desmet en Pol Van den Driessche, maar we werden dus tot de orde geroepen. In mijn geval was de prins ontstemd omdat er in Royalty op VTM beelden waren getoond van prinses Mathilde waarbij zij uitsluitend Frans sprak. Filip zei me: "Mijn vrouw spreekt perfect Nederlands!" Ik antwoordde: "Monseigneur, waarom horen we dat dan niet? Ik hoor uw vrouw vooral 'prachtig' zeggen en zo..." De prins reageerde gepikeerd: "Ik zeg u dat zij perfect spreekt!". Ik zeg: "Monseigneur, neem me niet kwalijk, maar ik vind dat u ook niet perfect spreekt". "Dat laat ik volledig voor uw rekening!", zei de prins, en toen ging hij aan Lynn Wesenbeek vragen: "Wat heeft die man tegen mij?"

Over Jacques van Ypersele de Strihou: "Ooit een briljant man, maar hij is niet meer mee, hij vertoont tekenen van metaalmoeheid. Hij kan nog terugvallen op het netwerk van Davignon en Lippens, maar de actieve politici kent hij niet meer. Hij had al lang weg moeten zijn."

Over zijn eigen rol als monarcholoog: "Ik zeg vaak dat ik de enige Belg ben die meer verdiend heeft aan het koningshuis dan andersom. Maar ik heb soms ook de bal misgeslagen. Zo had ik de populariteit van Boudewijn totaal onderschat. Toen Boudewijn stierf, belde Guido Van Liefferinge mij op, om 1 uur 's nachts: "Jan, kan jij tegen morgenavond een boek over Boudewijn klaar hebben?" Ik ging akkoord, maar de volgende dag zie ik 's ochtends op de televisie een paar oude vrouwtjes aan het paleis een krans neerleggen. Ik belde Guido op: "Laat er niet te veel drukken hé, of je blijft met onverkochte exemplaren zitten. En betaal me niet per verkocht exemplaar, maar een vast bedrag per hoofdstuk". Drie dagen later belt hij mij opnieuw: "Kan je tegen morgen een boek schrijven over Albert?" Ik ging opnieuw akkoord, onder dezelfde voorwaarden. Van beide boekjes zijn er 940.000 exemplaren verkocht aan 100 frank. De auteur krijgt daar normaal 12 frank van. Reken zelf uit wat ik gemist heb aan royalties."

Over de invloed van de koning: "Toen ABN-Amro de Generale Bank wou overnemen, kreeg Fred Chaffart [CEO van de Generale Bank] in een beslissende vergadering plots een telefoontje van koning Albert die in Zuid-Frankrijk zat: "Meneer Chaffart, ik moet kort zijn want de batterij van mijn GSM is bijna plat, maar wij zouden toch niet graag hebben dat deze fusie plaatsvindt. Er zijn andere voorstellen die al eerder besproken zijn. Denkt u daaraan, en bij mijn terugkeer zullen we het er nog over hebben". De fusie is niet doorgegaan en Fred Chaffart is daarna nooit meer door de koning ontvangen."

Bert Cornelis, Jan van den Berghe, Clair Ysebaert.

Zoals vaak wordt zo'n uiteenzetting pas echt interessant als er vragen of opmerkingen vanuit het publiek komen. Jef Valkeniers getuigt op lyrische toon over het inlevingsvermogen van koning Boudewijn: "In 1989 overleed mijn echtgenote in een ongeval. Ik werd daarop bij de koning geroepen. Hij heeft toen op een buitengewoon meevoelende manier met mij gesproken. Hij sprak over zijn moeder, die ook in een ongeval was omgekomen. Ik was het niet altijd met Boudewijn eens, maar ik heb er toch een zeer groot respect voor hem aan overgehouden".

Margriet Hermans stelt de vraag hoe het nu zit met Opus Dei aan het Hof. Van den Berghe antwoordt dat men Opus Dei niet mag verwarren met de charismatische beweging, die destijds door kardinaal Suenens werd binnengebracht aan het Hof. "De hele koninklijke familie, op Laurent na, is lid van de charismatische beweging. De kabinetschef van de koning, Jacques van Ypersele de Strihou, is er de drijvende kracht van op het paleis. De vader van koningin Fabiola was wel lid van Opus Dei. De man was zo vroom dat hij altijd met gesloten ogen ter communie ging. Op een dag struikelde hij daarbij, brak zijn been, en stierf enige tijd later aan de verwikkelingen van die beenbreuk. Prins Lorenz, de echtgenoot van prinses Astrid, is waarschijnlijk wel lid van Opus Dei".

Van den Berghe besluit kernachtig: "Niet België heeft de monarchie nodig, maar de monarchie heeft België nodig. Vorstenhuizen horen thuis op het containerpark van de geschiedenis".

Reacties

#49988

dendof

 

Misschien ligt het aan mij, maar waarin verschillen die roddels van "ons Freya heeft haar thesis niet zelf geschreven"?

Word al die zooi gesourced in zijn boek? Ah nee:

"Zij die het weten zeggen niets, en zij die het zeggen weten het niet"

Uhm. Boeken toe wat mij betreft.

#50003

EricJans

 

@ dendof:

Wie heeft dan ooit beweerd dat Freya haar thesis niet zélf geschreven heeft? Waar komt dat eigenlijk vandaan? Het lijkt hier soms te spoken. Arme Freya als dat niet waar is!

#50024

bartvs

 

@ EricJans (#50003)

Zie o.a. Knack en/of J.P. Van Rossem in een vraaggesprek voor TopTv, het laatste ook te zien op YouTube op o.m.:
"De schone en het beest" (https://www.youtube.com/watc...) (vaker bekeken), "Jean-Pierre Van Rossem over Freya" (https://www.youtube.com/watc...) (beter beeld), ... -- de laatste allemaal uittreksels van "Van Rossem 2 - 2" (https://www.youtube.com/watc...) (zie +/- 5:25 - 6:30).

#50025

ikke

 

Schreef je elders niet iets over tijpfouten? :-)
Je stukje begint met "Dinsdavond was royaltywatcher .."

#50027

joe

 

dat van Fabiola's pa is een goeie!!

en over haar bro, Don Jaime de Mora y Aragon, daar zijn denk ik ook nog een paar stoten over te vertellen.

#50059

A.Rouet

 

@ikke

'Dinsdavond' lijkt me een tikfout, 'tijpfouten' daarentegen eerder een spel- dan een typefout.

#50077

joe

 

Vraag aan Jan van den Berghe als hij dit leest:
wie is volgens jou de bio-vader van Laurent? De Donnea? Aldo Vastapane? Van Marcke (van de sanitair)? ....?

#50199

EricJans

 

Binnenkort kan deze 'Royaltywatcher' (want dat is hij altijd geweest en niets meer) die zich liever 'Monarcholoog' laat noemen, zijn titel wéér aanpassen:

Want dacht je van... 'monarcheoloog'?

#50200

EricJans

 

Overigens laat onze 'monarch' zich dezer dagen vervangen door de Fluppe (ach ja... een kwestie van etikette, zeker?) en... Astrid von Habsburg!
Hupsakee... daar kwam ze toch even om de hoek piepen, zeker?
Een mooi geslacht, die Habsburgers. Daar gaan we nog plezier aan beleven!

#50281

Eve

 

Ongelofelijk, als ik binnen drie minuten naar Frost kijk, gaat er dan plots ook iemand over Freya beginnen?
Een dochter in de Matonge, zegt die monarcholoog dus. Mensen met zo'n status als een koning krijgen al allerlei onterechte claims van allerlei zogezegde kids. Ik zou het wel weten als ik in de Matonge woonde en een koningskind was.
Ik geloof er dus niet veel van.

#50302

Rick

 

Ach, Eve. Een franse president uit dezelfde politieke familie als u had zo'n kid in het zuidwesten van Frankrijk. De kid wist het. Daarom wist de rest het nogt niet.

#50307

Nicolas

 

Het woord "Kid" bestaat niet in het Nederlands, wel kind.

#50312

LVB

 

@Nicolas: groot gelijk wat die 'kid' en 'kind' betreft.

Maar je weet ook dat tegenwoordig geldt: als er maar genoeg mensen gedurende voldoende lange tijd de taalnormen verkrachten, dan zal dat vroeg of laat als correcte taal beschouwd worden. Immers, "de taal leeft"!

Vandaar dat niemand nog opkijkt als men "verlof" gebruikt in de betekenis van "vakantie", of "zakencijfer" in plaats van "omzet" enz. Te oordelen aan het aantal keren dat je "de kids" hoort op radio, televisie en in het dagdagelijkse, sorry, dagelijkse taalgebruik, zullen "kid" en "kids" over een paar jaar zeker in Van Dale ("van Dale" voor A.Rouet) en in de Woordenlijst der Nederlandse Taal terechtkomen.

Mensen als jij en ik die nog het woord "kinderen" durven uitspreken, worden als ouwe zakken beschouwd. Gaan wandelen of gaan uiteten, dat doe je tegenwoordig met "de kids", niet met "de kinderen". Gewoon een vaststelling ;-)

#50319

Rick

 

Luc:
Mijn 'kids' komen 'straight' uit de 'post' van Eve.

Geen haar op m'n hoofd - 'no way!' - je te bestempelen als 'the old man'!

'By the way': Gaan wandelen of gaan uiteten: da es westvlams wè: 't zoe moet'n zin: ... uit gaan eten.

'No offense'...

#50327

BC

 

---- Mensen als jij en ik die nog het woord "kinderen" durven uitspreken, worden als ouwe zakken beschouwd. Gaan wandelen of gaan uiteten, dat doe je tegenwoordig met "de kids", niet met "de kinderen". Gewoon een vaststelling ;-) ----

Het klinkt gewoon veel schattiger. Kinderen maken mensen niet gelukkiger, of anders: als je gelukkiger wilt worden, dan zijn kinderen niet de beste manier. Dus kinderen kids noemen, dat helpt misschien het moraal van uitgebluste ouders wat hoger te houden. Want je MOET kinderen hebben; géén kinderen en je bent een egoïst. 1 Kind en ocharme het dutske (ook al weerlegd dat enige kinderen ongelukkiger zouden zijn!)Dus minstens 2. MAAR kinderen mogen je "sociaal leven" niet temperen, hoe weinig ook.... dus....

Amper 20-something en al terugverlangend naar de tijd toen kids nog kinderen waren...

#50338

BC

 

--- Gaan wandelen of gaan uiteten, dat doe je tegenwoordig met "de kids", niet met "de kinderen". ---

Op restaurant gaan met de kids - echte lekkerbekjes - alwaar we eerst een soepje van groene groentjes voorgeschoteld krijgen, dan de keuze tussen kipfiletje met frietjes en groentjes of een stamppotje van groentjes (raapsteeltjes)en patatjes. En om af te ronden een dessertje (de keuze uit: een ijsje, een taartje, een chocolademousseje of een cakeje) en een koffietje of een theetje.

#50346

joe

 

Rick: " 't zoe moet'n zin: ... uit gaan eten."
als je ooit eens een Amerikaanse date op bezoek hebt moet haar zeggen "let's eat out". de deerne zal zeer opgewonden zijn.

BC: vergeet achteraf aan het garçonnetje het BTW-bonnetje niet te vragen hee.

Luc: wat vind je van "keigoed", "keistraf", "keizwak" ? Als dat ooit Van Dale haalt keert de Dikke zelf zich om in zijn graf denk ik.

#50358

Rick

 

@ joe:

Ga je asjeblief (alstublieft) onze Arrouet niet op stang jagen: van Dale! van!!!

Een en ander doet me denken aan een voorval(letje) zoveel (32) jaar terug, toen ik in de londense metro zat met een schone uit Laindon-Basildon, die me zei: "I'm hot". Ik vond dat meisk(j)e best wel 'een hete' (à nous les petites anglaises) en antwoordde haar - geil als ik (toen) was - "me too"...

#50360

joe

 

En die receptioniste met een opkomende angina die met schorre stem aan de telefoon een Duitse klant toesprak: Entschuldigung, Ich bin ein bisschen heiss!

#50392

johan vandepopuliere

 

BC, in een reactie op een taalkwestie "moraal" gebruiken waar je "moreel" bedoelt (tel na hoe vaak de sportjournalisten dit zélf verkeerd weergeven, de moràl weet je wel) en daar een dt-fout bovenop zwieren, is misschien wat ongelukkig.

Luc, "zakencijfer" is een nieuwe voor mij, maar ik deel je ergernis duizendvoud. Doen het momenteel erg goed in haren-ten-berge op de ik-heb-zoiets-van-meter:

1. Enerzjie, passazjiers
2. Duzzeuhm (aan het einde van een zin, en dan niets meer)
3. De highlights
4. Ik ben iemand die ... Het is een jongen die ...
5. BV's die alles "ongelooflijk boeiend", "ontzettend leuk" of "onwaarschijnlijk interessant" vinden. De superlatieven zijn bijna op.
6. "Een straffe madam", en bijgevolg de "onwaarschijnlijk straffe madam"
7. Het vat vol slordigheden dat de website van de Standaard moet voorstellen (bij Belga moet het pas echt een zootje zijn).
...

#50430

BC

 

@ Johan. moraal <-> moreel: juist. Sport interesseert me niet dus het moet van elders komen.
De dt-fout ontgaat mij even? Ik schrijf er wel vaker, maar niet omdat ik de regels niet zou kennen. De tekst eens herlezen voor ik ze plaats maakt dat ik ze meestal wel vind en verbeter.
Heb je het over "ook al weerlegd dat enige kinderen ongelukkiger zouden zijn!"? Betekenend: "HET IS ook al weerlegD..."

#50432

johan vandepopuliere

 

Excuus. Slecht geïnterpreteerd. Eén spijker minder op laag water. :-)

#50482

fcal

 

The Cokney haitch

“What a big family you have, Mrs. Flaume,” said the visitor to Brighton.
“Yes’m. And the funny thing is that all the names begin with a haitch. There’s ‘Orace, ‘Erbert, ‘Enry, ‘Ugh, ’Ubert, ‘Arold, ‘Arriet and ‘Etty. - all except the last one, and we ‘ad ‘er named Halice.”

#50486

EricJans

 

@ Joe:

Hihi.

#50494

Leo Norekens

 

Bende taalfundamentalisten..! :-) :-)

Joe, binnen is het 'keiwarm', buiten steenkoud.

Ik heb mijn dochter al horen zeggen dat zij op zomerkamp een 'keizacht' bed had. Ik moet nog eens navragen waar ze dan juist geslapen heeft.
(Ik kijk nergens meer van op. Toen ze 5 was zei ze "Mama ik heb pik-honger", naar analogie met pikdonker ...hoop ik).

Maar voor de rest is ze wel 'cool' hoor.

#50651

EricJans

 

@ Nicolas:

Ach... Jan VdB is gewoon een slijmertje, een luchtverplaatser, een mediageil Vlaams Belgske. Belgisch als het moet, stoer Vlaams als hij binnen de lijntjes kan kleuren. Een voormalig royalist tot hj voelde dat die haring niet meer braadde in Vlaanderen. Hij is een windhaantje.
Een rechtgeaarde belgicist heb ik liever.

#50662

Jan Van den Berghe

 

De heer Eric Jans is niet zuinig met invectieven. Mijn hoofd is helaas niet zo groot als mijn ego. Ik kan dan ook niet alle petjes opzetten die hij mij cadeau doet.

Ik heb het verhaal over prins Filip in De Standaard inderdaad ontkend omdat het een gereconstrueerde versie is van twee verhalen die in essentie juist zijn, maar feitelijk niet kloppen als je ze samenvoegt. Waarom ik dat gedaan heb, is een kwestie waarover ik in het openbaar niet wens te debatteren. Ik heb voor het LVB een causerie gegeven die hoofdzakelijk ging over de macht van de monarchie en de interactie tussen het paleis en de Wetstraat. Het is dan ook jammer dat vooral de smeuïge anecdotes worden geventileerd.
Maar gratuite uitspraken? Collega Jan Becaus heeft intussen toegegeven dat hij door de prins op het matje is geroepen omdat de Vlamingen Mathilde niet genoeg Nederlands hoorden praten. Het standje dat Jan kreeg, was ook voor VTM en dus mij bestemd aangezien, ik toen als eindredacteur van Royalty verantwoordelijk was voor de keuze van de reportagefragmenten. Aan de persoon die mij de grieven van Zijne Doorluchtigheid rapporteerde, heb ik toen in onvertogen bewoordingen duidelijk gemaakt hoe ik zou reageren als de prins mij ter orde zou roepen.

Filip heeft bij herhaling te kennen gegeven dat hij zich ergert aan de kritische manier waarop ik over de koninklijke familie in het algemeen en over hem in het bijzonder bericht. Hij vraagt zich af wat ik tegen hem heb.Ik hoop hem dat ooit nog eens duidelijk te kunnen maken.

Ik kan me niet herinneren dat ik me ooit - in woord of geschrift - heb opgeworpen als een verdediger van de monarchie, zoals Eric Jans beweert. Ik daag hem uit die stelling te bewijzen. Al bijna veertig jaar, sinds het begin van mijn journalistieke carrère,probeer ik de mythe van de kroon te ontkrachten. Als ik een royalist ben, dan is Karel De Gucht dat ook. Ik citeer uit Humo: 'Ik ben geen monarchist, simpelweg omdat ik erfelijke macht niet meer van deze tijd acht, maar los daarvan vind ik dat de koning zich op een exemplmarische wijze van zijn taak kwijt. Als je de koning via een democratisch systeem zou verkiezen, zou je geen betere kandidaat kunnen vinden.' De Gucht verwoordt hiermee grotendeels ook mijn standpunt.
Stoer Vlaams ? Nooit geweest. Een windhaan? Misschien, maar niet op politiek gebied. Als ik al iets moet zijn,(quod non) dan inderdaad liever ondubbelzinnig Belgisch dan Vlaams.
En ik blijf op een veilige afstand van Vlamingen die 'slijmertje' schrijven als ze 'slijmerdje'bedoelen.

#50663

dendof

 

"Als je de koning via een democratisch systeem zou verkiezen, zou je geen betere kandidaat kunnen vinden"

Sta mij toe dat te betwijfelen.

Of beter, sta me toe dat een compleet van de pot gerukte uitspraak te vinden.

Hoe zou De Gucht, of "grotendeels" jijzelf kunnen weten wat iemand anders ervan zou bakken?

Een koning die Nederlands praat, zou dat geen verbetering zijn?

Een koning die officeel zijn excuses aanbied aan de Vlamingen voor de poging van België om hun taal uit te roeien, zou dat geen verbetering zijn?

Een koning die zich niet zou mengen met overnames door Nederlandse bedrijven, zou dat geen verbetering zijn?

Een koning zonder buitenechtelijke kinderen, zou dat geen verbetering zijn?

Een koning die niet zou dulden dat zijn echtgenote geen Nederlands praat, zou dat geen verbetering zijn?

Een koning die niet naar het buitenland trekt tijdens een crisis, zou dat geen verbetering zijn?

Een koning die zich niet als een dwazekloot voor een of andere antiracistische hetze laat misbruiken die er uitendelijk geen blijkt te zijn, zou dat geen verbetering zijn?

#50666

Jan Van den Berghe

 

U hebt meer dan 'grotendeels' gelijk, maar u verliest het uitgangspunt van de redenering uit het oog. 'Ik ben geen monarchist, simpelweg omdat ik erfelijke macht niet meer van deze tijd acht'

Zie ook hierboven, uit het verslag van LVB over mijn causerie:' Van den Berghe besluit kernachtig: "Niet België heeft de monarchie nodig, maar de monarchie heeft België nodig. Vorstenhuizen horen thuis op het containerpark van de geschiedenis".
mijn conclusie aan het einde van mijn causerie : "Niet België heeft de monarchie nodig, maar de monarchie heeft België nodig. Vorstenhuizen horen thuis op het containerpark van de geschiedenis".

#50710

Leo Norekens

 

Juni 2007: Filips de Taaie van België doet zijn woord gestand: wie België kapot wil maken zal hem op zijn weg vinden...

- Zeg Mathil, ouat denken die séparatisten ouel? Dat zij ons land klein kunnen krijgen door verkiezinguen? Ze zullen met mij te doen krijgen! Ze zullen mij niet temmen!
- Ouat ouilt ge dan doen, chéri?
- Hmmm, ôôôô... oueet ge ouat, Mathil? Ouij moeten dringend een golf van patriottisme opouekken! Dat zal die extrémisten leren.
- Chéri, denkt gij ouat ik denk dat gij denkt?
- Ik denk van ouel...
- Oh neen, niet oueer, Philippe.
- Allez toe...
- Ouel goed dan, maar met het licht uit. Ik ouil de canon van uw fusil niet zien.

#50729

A.Rouet

 

@Leo Norekens
L'humour de ce niveau, une sorte de regicide?
Aussi de ma part?

#50739

Leo Norekens

 

@A.Rouet: ben ik dan de enige in dit land die altijd nuchter moet zijn? (vrij naar Boudewijn Rex Belgarum)

#79397

Guillaume Plas

 

Mijnheer Jan van den Berghe blijft genoeg politiek correct, en wil ons wijsmaken dat we beter zijn met een monarchie, en dat Albert II toch zo goed zijn werk doet. Hij weet nochtans dat Albert II (hij ontvangt ongeveer een halmiljard BEF°, bijna de helft van het jaar op vakantie is. Als hij zoveel vakantie nodig heeft zou hij beter dan maar zijn zoon Philippe op de troon plaatsen. Hij vergeet dat de koninklijke familie enorm veel kost, kosten verspreid in allerlei budgetten. Het Koningshuis is absoluut niet meer gerechtvaardigd, en anti-democratisch. Niemand kan kiezen voor een staatshoofd, het is altijd dezelfde en als hij sterft blijft het in de familie.
Een "president" is veel goedkoper. In België kan men alternatief een Vlaamstalige en een Franstalige aanstellen voor 5 jaar, dat Brengt België niet in gevaar, maar zou weinig kosten om volgende redenen:
1° De "president" mag maar één paleis hebben onderhouden door de fed. staat, en ook het personeel betaald door de staat.
2° De kinderen van de President moeten niet onderhouden worden.
3° De president krijgt de wedde van de voorzitter van de Kamer ù 10 % 4°
4° Gedaan met paleizen gratis ter beschikking te stellen en te onderhoude voor heel de koninklijke familie. Nu geeft de nationale loterij elk jaar een half miljard Bef aan de Koninklijke schenking, en ook miljoenen euro's aan de Koning Baudewijn stichting, die alleen dient om "geprivigeerde" een dikke wedde te betalen om wind te verplaatsen
5° Fabiola ontvangt 65 miljoen BEF, + gratis Paleis, dat is een schande in een land dat kreunt onder de schulden en met meer dan 2 miljoen arme mensen, waarvan het merendeel moeten leven met 600 à 8oo euro's.
6° De president wordt aangeduid door de verenigde kamers, en heeft alleen een protocolaire taak, zondat hij niet direct moet worden verkozen voor 5 jaar.
7° De koninklijke familie is zo ostentatief katholieek,dat de niet-kotholieken totaal worden verwaaloosd en de vrijzinnigen zelfs worden misprezen door deze grote katholieken. De koninklijke familie vertegenwoordigt alleen de katholieken. Zij zouden zich mogen een beetje meer discreter opstellen, en zich beperken tot het bezoek van hun kapel in het Koninklijk paleis. Jesus zegt trouwens in het Evengelie dat zij die in het openbaar bidden, huichelaars zijn, en zich beter terugtrekken in hun kamer en de deur sluiten om te bidden. Het wordt tijd dat ze dat evangelie naleven.
Boudewijn was zo'n grote katholiek en bidde toch zoveel, kijk maar even wat men in Humo kon lezen:

http://lvb.net/citaten.php

Boudewijn regelde abortus voor Laurents vriendinnetje
HUMO: In de nasleep van de ongezouten verklaringen van Noël Vaessen meende La Dernière Heure te weten waaraan de definitieve verwijdering tussen Boudewijn en Laurent te wijten was: een abortus van een vriendinnetje van de prins.
Rudy Bogaerts, leraar van de prins in de jaren tachtig, twijfelt daaraan: er zat wel méér scheef tussen oom en neef. Maar die abortus is er geweest, jazeker.
Rudy Bogaerts: Boudewijn heeft me persoonlijk gevraagd die zaak te regelen. Voor mij was dat niet vanzelfsprekend: ik ben lid van Pro Vita, een beweging tégen abortus. Maar Boudewijn drong aan: 'Le cardinal est d'accord'. En dus heb ik het nodige gedaan. Het meisje, dochter van een dokter uit een Vlaams provinciestadje, heeft een abortus ondergaan in een katholiek ziekenhuis aan de Belgische kust.

Jan Antonissen in Humo, 2 januari 2007
woensdag 03 januari 2007 @ 14:25 - 7 reacties - No Trackbacks - Permalink

Daarvan spreekt niemand niet. Men spreek veel over de Paus die van abstinentie en trouw spreekt (behalve in de kerkmiddens), en abortus "foei" is, maar huichelarij is ook in het Koningshuis hoog geprezen, zelfs door de grootste katholiek die zich Boudewijn noemde.

Ook zou Van den Berghe eens mogen lezen op fairelejour, la famille royale et ses privilèges dignes de l'Ancien Régime:
http://www.fairelejour.org/... en een ander artikel : Privilèges exorbitants et anachroniques de la famille royale en Belgique: http://www.fairelejour.org/...

Ik raad hem ook volgende sites aan:
http://www.fairelejour.org/...
http://news.abidjan.net/art...
http://sisyphe.org/spip.php...
http://www.observatoirecito...
http://www.lefigaro.fr/inte...

Daarna kan hij zijn boek nog aannvullen, over de trouw en abstinentie volgens de Paus, en wat daar van overblijft in de Koninklijke familie, en in de kerk zelf.