Ook Yves Desmet aangepakt door prins Filip

Prins Filip heeft een nieuwe, zware uitschuiver gemaakt. De kroonprins liet op het einde van de nieuwjaarsreceptie in het koninklijk paleis twee journalisten bij zich roepen om hen de les te lezen. Premier Verhofstadt noemt het optreden van de prins «ongepast» en maakt zich zorgen over de houding van de kroonprins tegenover de pers. (...) Yves Desmet, hoofdredacteur van De Morgen, en Pol Van Den Driessche, politiek hoofdredacteur bij VTM, kregen de wind van voren omwille van de negatieve berichtgeving over Filips optreden tijdens de economische missie naar Zuid-Afrika. De kroonprins dreigde ermee de journalisten persona non grata te laten verklaren aan het hof. «U moet ontzag en respect voor mij hebben, want ik ben de volgende koning», zei de prins aan een verbouwereerde Van Den Driessche. «Uw negatieve berichten zullen mij niet verhinderen mijn missie te volbrengen», kreeg Desmet te horen. Prinses Mathilde stond intussen aan Filips jas te trekken om hem weg te halen, maar het hielp niet. De prins schold de journalisten de huid vol. Premier Verhofstadt liet het paleis al weten niet gediend te zijn van dergelijk optreden. Het is ook niet voor het eerst dat hij de kroonprins moet terechtwijzen. Eerder gebeurde dat in het parlement, nadat prins Filip op reis in China had uitgehaald naar het Vlaams Belang. (...)

Blijkt dat prins Filip al van 's morgens nors rondliep in het paleis. Hij had gelezen over een nieuwe opiniepeiling van de krant 'Le Soir', waarin hij de tweede minst populaire royal blijkt en waarin zijn zus Astrid veel geschikter voor de troon wordt gevonden. (...)

Als het waar is dat de kroonprins als een donderwolk op de receptie is toegekomen wegens een slechte opiniepeiling en zijn zelfbeheersing niet kan bewaren, dan hebben we in dit land een serieus probleem. Als Filip van België koning van België moet worden, zal er rust rond hem moeten komen. Een koning moet voor zijn landgenoten een vertrouwensfiguur zijn, de vader van het vaderland. Hij mag in geen enkel geval een bron van controverse zijn. Als hij dat niet kan opbrengen, moet hij geen koning worden. Want dan zou de koning een bedreiging voor zichzelf worden.

Luc Van der Kelen in Het Laatste Nieuws, 25 januari 2007

Reacties

#34874

Eric Jans

 

Eigenlijk is iedereen onze Fluppe uitermate dankbaar:
De republikeinen omdat hij het poyalisme in gevaar brengt, de uitvoerende en wetgevende macht omdat hij zich dyplomatiek onmogelijk maakt en dus zichzelf terugdringt, het koninklijk paleis omdat ze daar Astrid liever op de troon willen zien... omdat dat ook het plan is waarvoor de regimeslaafjes als Desmet en Van den Driessche zich daarvoor laten gebruiken.
Beetje stokebrand tegen 'Filips de Onmogelijke' en hupsakee... er komt weer een 'Habsburger' op een koninklijke troon!
In heel Europa zal dat opzien baren.

Je voelt het ze zó manipuleren: Vlaanderen is vóór het koningschap maar tegen Laurent, tegen de Fluppe.

Laat het duidelijk zijn... als Vlaming en als republikein zeg ik: liever die kluns van een Fluppe op die troon dan een troon met een Habsburger!

Als Desmet en Van Den Driessche iets tegen de Fluppe hebben; dat ze dan manmoedig het royalisme de grond in schrijven ipv te mikken op de kapriolen van de idioot Fluppe en zijn hofnar Laurent.

Het grootste gevaar gaat niet uit van Fluppe en Lorre... het gaat uit van Astrid... en haar 'prins-gemaal'!

Desmet en Van Den Driessche: schrijvelaartjes in dienst van het regime, andermaal.
Maar ze genieten ervan want ze mogen eens 'kritisch klinken'.
Regimeslaafjes met een laptop zijn daarom nog geen echte journalisten. Niet onder de indruk.

#34879

Willy

 

Groot gelijk Eric. Die twee genoemde beoefenaars van de belgische journalistiek, willen alleen maar in de belangstelling staan. Er moet nu snel een "ontvangst" van alle gesubsidieerde hoofdschrijvelaars ten paleize georganiseerd worden, liefst in intieme kring met een natje (vooral) en een droogje, en de media kabbelen rustig verder.
Oorzaak van deze "relletjes" was de uitslag van een opiniepeiling (weeral) die niet naar wens verliep. Voor wie er plezier aan beleeft : er zal voor 10 juni nog heel wat spectakel losbarsten. Ik geniet er van.

#34880

raf

 

Wie de republiek genegen is, zal vanuit tactisch oogpunt nu de journalisten moeten steunen, ipv hen onderuit te halen.

#34884

traveller

 

@ raf

Kun je me eens een tekeningetje maken hoe je een weekdier ondersteunt?

#34885

raf

 

@traveller:

Ik weet het, net als velen heb ik geen hoge pet op van het journalistieke personeel in dit land. Soms moet je, de geschriften van onze Niccolò indachtig, van je hart een steen maken: de vijanden van mijn vijanden zijn mijn vrienden.

#34888

Questing Beast

 

"U moet ontzag en respect voor mij hebben, want ik ben de volgende koning". Indien hij dat werkelijk gezegd heeft moet dat een bijzonder hilarisch moment zijn geweest. Ik denk dat ik in de plaats van verbouwereerd te zijn, in lachen zou zijn uitgebarsten.

#34890

raf

 

Dat Mathilde Filip voortdurend aan zijn mouw trok, is een mooi voorbeeld van darwinistisch gedrag: door hem voor stommiteiten te behoeden stelt ze (in haar ogen) de toekomst van haar kroost veilig. Als deze overweging van mijnentwege geen voorbeeld van respect of ontzag voor zoiets overerfbaars als de monarchie is, weet ik het ook niet meer.

#34892

Cogito

 

Ge gaat zien, ze gaan Astrid op de troon zetten, dan komt er eindelijk terug uitzicht op een troon voor een Habsburger.

#34893

Cogito

 

Ik had Eric Jans' reactie niet gelezen. Die was mij met een dergelijke opmerking natuurlijk mijlen voor...

#34894

raf

 

@Eric + Cogito

Leg eens uit waarom een troon voor een Habsburger nog slechter is dan een troon tout court.

#34903

Cogito

 

Geschiedenisles in de 23ste eeuw:

De 21ste eeuw: Heropkomst van de Adel in Europa.
2015: Astrid van Saksen-Coburg komt op de troon in België.
2025: Koningin Astrid gaat op pensioen en doet troonsafstand ten voordele van haar oudste zoon, kroonprins Amadeo Von Habsburg. Eindelijk terug een Habsburger op een troon, nadat ze in Oostenrijk gedurende WOII het verkeerde kamp hadden gekozen.

Dit was het cruciale kenteringspunt: nu stond de deur open naar de verdere realisering van dat meest ambitieuze en semi-geheime plan van de Europese adel om het oude Heilig Rooms-Duitse Rijk te herstellen. Na de economische instorting van de Europese Unie ten gevolge van een neocommunistisch beleid in 2045 was dit een feit.

Toegegeven: met een flinke dosis fantasie, maar toch...

http://www.groene.nl/1999/4...

#34904

Briggs

 

Het beste is dat we [republikeinen] niet reageren, laat hen het maar uitvechten. Mijn geld staat op Koniging Astrid of geen Staatsinstitutionele monarchie.

#34908

LVB

 

@Cogito: Ik gok ook op Astrid. Niet omwille van de Habsburg-connecties, maar omdat "men" risico's en Boudewijn-scenario's wil vermijden, en de toekomst van de monarchie als bindmiddel wil veilig stellen. Filip zou een tweede Boudewijn worden, een moeial, en het risico op grondwettelijke crisissen zou te hoog zijn. Astrid zou een tweede Albert worden, die de politici gerust laat.

Een faits divers, maar wel opmerkelijk: tijdens de jongste Kersttoespraak van Albert was Astrid aanwezig bij de tv-opnames. Om te kijken hoe dat er allemaal aan toe gaat. Bron: Pol Van Den Driessche, VTM-nieuws. Waarmee de cirkel weer rond is.

#34910

dendof

 

Den dezen vraagt zich af wat de wettelijke methoden zijn om de Fluppe opzij te schuiven als eerste in rang.

Hij mag dan wel niet van de slimsten zijn, maar ik zie hem nog niet vrijwillig afstand doen van de troon. Hij zou het nogal moeten horen thuis!

#34917

Bart Van Aarschot

 

De VLD en vooral Verhofstadt keurt dit soort kritiek op de pers ten strengste af. Misschien moeten de heren journalisten de eerlijkheid hebben om ook eens een boekje open te doen over de inmenging van Verhofstadt (en VD Lanotte bijvoorbeeld) in hun dagelijkse werk en de druk als er een kritische stukje over hen wordt geschreven.
Maar dat soort democratische reflex is er natuurlijk niet. Het is eenvoudiger om op het koningshuis te schieten, toch al aangeschoten wild. De echte verontrustende tendens is echter de inmenging van sommige politici in de pers.
Maar dat vereist moed, en dat hebben beide heren niet. Liever gaan klagen bij dezelfde Verhofstadt over het onrecht dat hen is aangedaan. Wie van beide sprak over schooljongens en meester prefect? Gaan klikken bij de directeur kennen ze blijkbaar ook nog goed.

#34920

Eric Jans

 

@ Bart van Aarschot:

Juist. Maar het is genieten om te zien hoe de regimepers het eigen regime begint aant te vallen. Mooi zo: perikelen van een zéér snel en spoedig verdwijnend land. Natuurlijk is De Smet het slaafje van Verafstoot. Maar hij gaat wel klikken bij zijn baasje als de prins niet in de pas loopt. En 'Albert' ziet zijn kans schoon om de Fluppe in discrediet te brengen. Regimeslaafje Verafstoot doet zijn - overigens vooraf zeer goed beredeneerde - 'stappen'.

Ik begin sympathie te krijgen voor de Fluppe. Hij blijkt nét één prins 'te veel' te zijn. Laken is een moordkuil, dezer dagen. Er speelt zich daar een koningsdrama af.

Maar Astrid? Spreekt die Nederlands? Anders is het: soit belle et taît-toi.
Ik aanvaard al geen Coburger. Laat staan een Habsburger!

#34923

Cogito

 

Bwah die Habsburgers spreken tenminste geen Frans. Ik lees dat Amadeo het liefst Duits keuvelt, zoals zijn pa.

#34930

LVB

 

@Eric Jans: de juiste schrijfwijze is "sois belle et tais-toi". Maar troost je, ook veel "native French speakers" kunnen dit niet correct schrijven.

#34935

Joe

 

't schijnt dat Amadeo al een even groot uilskuiken is als Filip en Laurent. Maar dat wordt wel vakkundig voor de buitenwereld verborgen gehouden.

#34936

Joe

 

@ Luc : "ook veel "native French speakers" kunnen dit niet correct schrijven."

maar die moet je dan wel gaan zoeken in welbepaalde beschermde werkplaatsen.

#34941

LVB

 

@Joe: Nee hoor, gewoon een kijkje nemen in newsgroup soc.culture.belgium.

http://groups.google.com/gr...

Hallucinant soms hoeveel (jeugdige, vermoed ik) Franstalige Belgen hun eigen taal niet foutloos kunnen schrijven.

#34949

Briggs

 

LVB blijkbaar hebben we hetzelfde gedacht over astrid, met dezelfde verwijzing naar haar aanwezigheid bij de kersttoespraak van Albeirt Motard.

#34953

Cogito

 

Ik heb Astrid gezien op de VIP-avond van het autosalon, ik stond er zo'n meter of 8 vandaan, dichter kon niet vanwege een stuk of 20 bodyguards met slavische tronies.
Knap is ze niet, maar eerlijk gezegd, ze straalt wél stijl uit zeg. Leuk was dat ik haar blik gedurende 2 of 3 seconden gefixeerd heb, daarna keek ze weg. (ik keek nochtans vriendelijk hoor :-))

#34966

Joe

 

Prijsvraag: welke gedachten gingen er door Astrid heen toen Cogito haar gedurende 2 of 3 seconden vriendelijk stond te fixeren?

#34969

Eric Jans

 

@ Luc: Verdikke... heb zitten twijfelen, inderdaad, en had 't moeten opzoeken.
Maar dank je, ik leer graag bij. Het is de taal van onze buren!

#34970

Eric Jans

 

@ Joe:

Deze gedachte: "Wat zit die lul me aan te staren... het zal wel weer zo'n stompzinnige Vlaming zijn. Nog ebven en ik kan thuis in mijn zwembad gaan liggen. Genoeg gewerkt deze maand."

Dit... maar dan in 't Frans.

#34971

Cogito

 

haha dus tóch den echten Jöe?

#34972

Cogito

 

helaba Eric! Ze keek heel vriendelijk naar mij en keek verlegen weg... :-) ze zal zeker gedacht hebben: "en dan te denken dat ik thuis met die onnozele Lorenz zit..."

#34974

Briggs

 

Misschien dacht ze aan één of andere erotisch getinte poketroman met Cogito als hoofdpersonage. Misschien iets met een verpleegster :)

#34975

Joe

 

Cogito: zoals ik al zei: een onverlaat heeft "Joe" geregistreerd, maar de echte Joe heeft een truukje gevonden om terug als "Joe" te reageren.

Ik vraag me af hoe Astridje de vergelijking met Lorenz zag. Was het "die Cogito IS waarschijnlijk nog een grotere lul dan die onnozelaar bij mij thuis". of was het "..... HEEFT.... " ?
Nu, Cogito: je kan haar altijd schrijven hee. Zoiets als:
"Beste prinses Astrid, ik ben die vriendelijke meneer van op het salon aan de stand van Hyundai. Je weet wel, die met zijn petje van Ferrari en een skai vest van Suzuki. Ik zag U bewonderend kijken en iets verraadde mij dat U een verlegen type bent, maar in mij geinteresseerd. Het doet me ook een enorm plezier te weten dat U in auto's en 4X4 geinteresseerd bent, en ik denk dat we nog meer gemeen hebben. Weet u, prinses, ik heb thuis een verzameling matchboxjes vanuit de tijd dat uw pa nog doktertje speelde met zijn kindermeisjes. Echt uniek. Ze staan in een vitrinekast op mijn kamer en ik zou ze graag aan U willen tonen. Verder heb ik nog een okkazie Norton uit 1957 (uw gezegende geboortejaar, is het niet? Ja, ik kan goed leeftijden schatten!!!) en een Yamaha trial, maar die doe ik weg. Ik wil U toevertrouwen dat ik voor U een vriendenprijsje maak. Wanneer kunt U komen? U mag me ook gerust sms-en."
Doen!

#34979

Eric Jans

 

@ Cogito (& Briggs):

Het geeft geen pas dat een getalenteerd man van stand als Cogito zich tot zoiets zou verlagen. Ik roep jullie tot de orde, heren!
En Cogito... jij vindt wel iets beters dan een overjaarse Duitse prinses die graag Frans wil ogen, hé.
Was je écht onder de indruk, Cogito?
Zo van: zie daar de onbegrepen prinses... ze kijkt zelfs verlegen weg...

Ik ken een dame uit het leger die een half jaar 'hofdame' heeft gespeeld voor die timide prinses. Ze moest dag en nacht stand by zijn omdat het timide prinsesje om half vier 's nachts haar garderobe wilde kunnen bespreken.

Die vrouw had gewoon haar militair loon betaald gekregen en heeft nooit één cent drinkgeld gekregen van dat timide prinsesje. Ze was na zes maanden 'emotioneel uitgeput', zei ze. Ze beschreef haar als een feeks en een intrigante.

Maar misschien zijn dat allemaal vuile roddels en is de prinses van nature een lieve, timide meid. In dat geval interesseert het me even weinig.
Leve de republiek!