De nieuwe betekenis van het woord "bezuinigen"

Het bezuinigen in alle betekenissen van het woord, ook onder de vorm van inkomstenverhogingen, brengt niet met zich mee dat de economische groei noodzakelijk minder zal zijn. Van het niet-bezuinigen en het niet-aanpakken van de tekorten weet men wel wat het verloop zal zijn. Ik heb dat heel goed ervaren in de jaren 90 toen we van een tekort van 7 percent in 1993 gingen naar een zo goed als evenwicht in 1999. Dat heeft op geen enkel ogenblik gewogen op de economische groei. Wij zijn in die periode, zoals in de voorgaande periode, altijd in het gemiddelde van de Europese Unie blijven liggen.

Herman Van Rompuy in een toespraak voor het Vlaams Parlement, 9 juni 2010 [PDF]

Reacties

#96357

Leo Norekens

 

Bezuinigingen = inkomstenverhogingen.

Méér inkomsten voor de overheid (belastingen) = bezuinigen voor de burger.

Klopt !

#96362

Cogito

 

Een bezuinigende staat heeft altijd een positief effect op de economische groei. En is altijd goed voor de portemonnee van de werkende burger.

Ah nu begrijp ik het.

"Moeten bezuinigen" duidt op een tekort aan inkomsten. En dus hoort "inkomstenverhogingen" bij "bezuinigen". Van Rompuy kondigt hier dus belastingverhogingen aan.

In deze zin kan de zin:

"Het bezuinigen in alle betekenissen van het woord, ook onder de vorm van inkomstenverhogingen, brengt niet met zich mee dat de economische groei noodzakelijk minder zal zijn"
als volgt vertaald worden:
"belastingverhogingen brengen niet met zich mee dat de economische groei noodzakelijk minder zal zijn".

#96367

fcal

 

Blijkbaar heeft deze licenciaat in de economische wetenschappen tevens baccalaureus in de wijsbegeerte geen benul van staatshuishoudkunde. Als zoon van een economieprofessor bekwam hij zijn diploma wellicht makkelijker dan anderen.

Aan zijn zuster Tine Van Rompuy, die PVDA-er is, kan men ook merken, dat aan deze familie bizarre economische opvattingen niet vreemd zijn.

#96369

Karl

 

Lijkt mij meer marketing-sofisme dan economisch wetenschappelijke taal.