Luiheid is verzet tegen het neoliberalisme
Luiheid is doorgaans een verwijt. Want wie wil werken, vindt werk, luidt het. Ik keer het verwijt om. Er is helemaal niet voldoende werk voor iedereen. En niet alle werk is zinvol. Door het recht op luiheid te claimen, stel je het neoliberale model in vraag.
Petra Van Brabandt, filosofe, geïnterviewd door Lieven Sioen in De Standaard, 27 maart 2013
Reacties
Filip
woensdag, 27 maart, 2013 - 17:19Petra slaat de bal helemaal verkeerd. In een "neoliberale" maatschappij zouden "luieriken" net niet meer scheef bekeken worden. Waarom worden luieriken in onze socialistische maatschappij door de werkende mensen scheef bekeken?
Misschien omdat zij het zijn die hun uitkering moeten ophoesten?
Van mij mag iedereen zo lui zijn als ze zelf verkiezen, maar het wordt natuurlijk heel wat anders als er van mij geëist wordt dat ik moet opdraaien voor hun luiheid.
Filip
woensdag, 27 maart, 2013 - 17:48Luc,
ik vind die mogelijkheid om je eigen commentaren aan te passen niet meer terug? Of is dit afgeschaft?
Leo Norekens
woensdag, 27 maart, 2013 - 18:36Dat moet maar eens gedaan zijn met die bonnen voor een academische titel bij de Flair.
Marc Huybrechts
donderdag, 28 maart, 2013 - 00:36Wie of wat is "de Flair"?
Leo Norekens
donderdag, 28 maart, 2013 - 09:28Vrouwenblad http://www.flair.be/nl , aan deze kant van de wereldbol al 33 jaar op de markt. Onder meer bekend vanwege allerlei kortingsbonnen. http://nl.wikipedia.org/wiki/Flair_(Vlaams_tijdschrift).
(Ook te vinden op Google...)
Marc Huybrechts
donderdag, 28 maart, 2013 - 01:08Voor een "filosofe" is deze dame wel erg kortzichtig, oppervlakkig, en 'onvoorzichtig' (in de zin van te voortvarend).
Zij zegt dat er "niet voldoende werk" zou zijn. Hoe kan men zoiets zeggen terwijl er manifest talloze onbevredigde NODEN of behoeften rondom ons zichtbaar zijn (armoede, vervallende infrastructuur, medische problemen, enz...). Wat we hier hebben is een typisch geval van een abstracte 'denker' die vertrekt van wereldvreemde proposities die geen empirische basis hebben. Ze zou beter wat objectiever moeten observeren en minder ideologisch parroteren.
Ze zou zich ook beter de vraag stellen waarom er zoveel werklozen kunnen zijn terwijl de behoeften oneindig zijn en dus het 'ongedane werk' ongedaan blijft. Maar dan zou ze verder moeten leren over arbeidsmarkten en zich de vraag durven stellen waarom die zo slecht functioneren in socialistische/interventionistische bestellen.
Haar eis voor een "recht op luiheid" is het soort van onnozele klacht/uitvlucht die ouders regelmatig van pre-tieners te horen krijgen. Maar, wanneer het komt van een "filosofe" in de vermeende kwaliteitskrant dan moet het echt wel vijf-voor-twaalf zijn voor de cultuur in Vlaanderen (of eerder in Belgique, want Vlaamsgezind gaat deze dame zeker niet zijn).
BC
donderdag, 28 maart, 2013 - 21:41Op: http://www.radio1.be/programmas/joos/tot-nut-van-t-algemeen
Vraag: "Maar zullen de cynici nu zeggen, "daar is geen geld voor en geen tijd." "
Petra Van Brabandt: "Dan *maken* we daar geld voor."
Geen idee wat ze bedoelt!
jdbe
vrijdag, 29 maart, 2013 - 08:55Mevrouw Van Brabandt heeft dus blijkbaar connecties bij de drukkerij die de euro uit de persen laat rollen? Ze krijgt overigens wel een breed forum op de VRT radio, zo was ze ook al eens te gast in Interne Keuken waar ze nogal op haar bek ging http://www.radio1.be/programmas/interne-keuken/picknick-op-de-anspachlaan
En dan te weten dat er in datzelfde programma tegenwoordig flink wat groenlinkse propaganda wordt gevoerd.
Elhaz (niet ingelogd)
zaterdag, 30 maart, 2013 - 11:48Misschien moet het wicht wat meer aangemoedigd worden om haar boodschap op nog meer fora te verkondigen. Er is geen beter recept om de verzorgingsstaat te laten instorten dan wanneer iedereen zijn heerlijk recht op luiheid gaat uitoefenen.
Karl (ni)
woensdag, 10 april, 2013 - 11:16Als academicus begint ze wellicht bij zichzelf, want veel universiteiten bulken van de leeglopers, was 20 jaar geleden al zo.
Christina Lambrecht
dinsdag, 20 augustus, 2013 - 20:02http://basicincome2013.eu/ubi/nl/
https://www.youtube.com/watch?v=UrLngK5vtDg
Marc Huybrechts
woensdag, 21 augustus, 2013 - 16:16De intentie achter dit initiatief is natuurlijk een goede, maar het initiatief zelf gaat het tegenovergestelde effect bereiken. Een sociale zekerheid kan maar "emanciperend" werken wanneer ze eisen of voorwaarden stelt aan de beneficianten. Het is precies het "onvoorwaardelijk" karakter van dit voorstel dat garandeert dat het nog meer mensen afhankelijk gaat maken en ook destructief gedrag gaat promoten. "Volwaardig burgerschap" is onmogelijk voor mensen die geen zelfverantwoordelijkheidszin hebben ontwikkeld.
De achterliggende idee dat het aantal potentiele jobs beperkt zou zijn, of dat langdurige werkloosheid veroorzaakt zou worden door technologische vooruitgang en automatisering is een hardnekkige illusie die nu al twee eeuwen lang vele verwarde geesten teistert, en die de aandacht moet afleiden van de echte redenen die arbeidsmarkten teisteren, i.e. maatregelen en machtsposities die vrijemarktwerking en 'market clearing' belemmeren.
Neverbeendead Religion
donderdag, 22 augustus, 2013 - 11:05Dat automatisering via technologische vooruitgang een feit is valt makkelijk te ontkennen met de volgende verkeerde stelling: U denkt toch niet dat morgen elk beroep is overgenomen door de automatisering met machines met of zonder artificiele intelligentie. Het antwoord is zo duidelijk dat men er even duidelijk het blijft U morgen maar verder werken gegeven uit filtert. Maar automatisering is wel degelijk een feit en neemt stapje per stapje werk weg in plaats van alles ineens en voor velen gebeurt dit dan zo onopvallend dat het niet gebeurt want voor de automatisering geldt een regel: Een president zal nooit een ander land bezoeken zonder gebruik te maken van auto en vliegtuig in plaats van een koning vroeger die dat met paard en zeilschip deed. Deze regel wordt vandaag de dag wel door velen gevoelsmatig anders bekeken want uit die regel volgt een andere regel: Wat gebeurt er wannneer de automatisering zo ver is dat er op globaal niveau nog een resterende minderheid voor een vrijgestelde meerderheid moet gaan werken? Dit lijkt hen zo absurd dat men beter al het werk behoudt totdat er zoiets als een algehele automatisering van de ene op de andere dag kan uitgevoerd worden. Niet alleen onrealistisch maar daarom ook een pleidooi om alles bij het heden te houden en dat krijgen zelfs de meest hardcore dictators niet voor elkaar. Ik voorspel dan ook dat deze beweging nog een tijd zal doorgaan op de verkeerde manier terwijl de best mogelijke manier om de automatisering te omarmen nog steeds hier staat. Als deze best mogelijke manier niet wordt toegepast zal je vele landen zien met tegenwerking van de automatisering met of zonder geweld in de straten terwijl er altijd dat ene land is dat all the way gaat om daar later in het nieuws mee te komen waarna alle mensen die het onvermijdelijke tegenwerkten met daad of tekst zoals hierboven, in dit geval tekst van het vergeet dat maar type want dat is al veel te lang prietpraat, hun superieure kennis van een menswaardig leven met de rechten en plichten die daar bij horen gaan laten vallen om eens naar een oud nummer op hun iPod te luisteren. Want sommige waarheden worden dit pas na de feiten zoals de ronde aarde nadat de technologische vooruitgang dat had aangetoond aan de meest hardnekkige ontkenners op de meest simpele manieren zodat nu, zoveel later, het in niemand zelfs maar opkomt om dat gaan proberen te weerleggen.
Marc Huybrechts
donderdag, 22 augustus, 2013 - 15:23Anonimiteit leidt gemakkelijk tot schaamteloos of onnozel gedrag. Neverbeendead blijft er een pertinent voorbeeld van.
Voor meer serieuse mensen is er de mogelijkheid om zowel empirische observaties te maken en macroeconomische theorieen te bestuderen.
De werkloosheid in Duitsland ligt vandaag rond 5 procent en in Spanje benadert ze 20 procent. Zou Duitsland minder onderhevig zijn aan technologische vooruitgang dan Spanje? Laat ons even proberen van serieus te blijven.
De gemiddelde werkloosheidsgraad in de grote Westerse industrielanden (OECD) was substantieel hoger in 1980 dan in het jaar 2000. Zou er geen technologische vooruitgang en verdere automatisering hebben plaats gegrepen over die twintigjarige periode? Grow up Neverbeendead or is it too late for you?
Neverbeendead Religion
donderdag, 22 augustus, 2013 - 19:39Ik had in mijn vorige post niet geschreven dat de werkloosheidsgraad van een land de enige en bepalende factor is die men in een formule kan zetten om zo nauwkeurig de technologische vooruitgang of automatiseringsgraad van dat land te berekenen en dus ook niet de omgekeerde berekening van auto... naar werkl...Als de nederlanders nooit technologische vooruitgang hadden uitgevoerd, nooit dijken hadden gebouwd, hadden ze wel eens allemaal werkloos kunnen zijn in die zin dat niemand zich geroepen voelt de werkgever te zijn die de burgers gaat betalen voor hun nieuwe en enige werk dat vrij veel tijd in beslag neemt want als je woning onder water staat net als alle andere duurt het wat voordat je je woning terug leefbaar hebt gemaakt. Of hoe je ook kan aantonen dat technologische vooruitgang ook voor meer werk kan zorgen op de korte termijn en dan heb ik het niet gehad over hoe een globaal beurssysteem een land in de werkloosheid kan doen belanden zoals in je eigen voorbeeld. Dat kan een economisch embargo van de wereld tegen een land ook en hoe minder landbouwgrond dat land heeft hoe sneller dat gaat. Stel je eens voor dat de duitsers al altijd enkel de alpen zo groot als duitsland zelf of bergterrein ter beschikking hadden zodat elke vallei uitsluitend voor hun landbouw kan worden gebruikt. Had natuurlijk nooit een economische grootmacht geworden ook al weten wij via bewijs uit het ongerijmde dat ze daar het potentieel voor hebben. Maar ze zouden wel alle vruchten plukken van de technologische vooruitgang en automatisering tot het moment dat die alle sectoren is gepasseerd.Het hedendaagse meest bekende voorbeeld van automatisering en tevens ook het meest onopvallende is het internet dat de burger in staat stelt om veel werk zelf te doen. Een voorbeeld is online bankieren. De burger redeneert dat die het werk overneemt van iemand anders zonder betaald te worden maar redeneert ook dat hij daar tijd mee bespaart. Eigenlijk ook geld want je constant verplaatsen naar al die overgenomen diensten is ook niet gratis. Een recent voorbeeld is een dienst in amerika waar je een weegschaal koopt en dan je postpaketten zelf kan inpakken en er de nodige zegels en dergelijke kan opplakken nadat je die via je een online account thuis afgeprint had.De volgende golf is voor wie het volgt het 3D printen. Zoals de regel zegt: De kennis die men daarin al heeft opgedaan is voor altijd en wordt er alleen maar beter op.Wel spijtig natuurlijk dat deze post zogezegd mijn belangrijkste is en mijn vorige dus al in de vergetelheid is beland. Tenslotte mag je eens naar deze oude clip kijken die ik hier lang geleden al had geplaatst Als je van oordeel bent dat dit geen voorbeeld is van automatisering dat een deel van de menselijke arbeid overneemt mag je hier argumenteren waarom. Als je van oordeel bent dat de werkneemster verkeerd is met haar visie dat je van werken te moe kan worden mag je hier ook argumenteren waarom. En als je wel van oordeel bent dat dit een voorbeeld is van automatisering die menselijke arbeid overneemt mag je hier argumenteren waarom volgens jouw visie zulke voorbeelden naarmate de tijd verder gaat niet voor meer en meer werkloosheid gaan zorgen.