25 jaar CNN

LVB in de studio van CNN Headline News
De Amerikaanse nieuwszender CNN bestond gisteren 25 jaar. Stichter Ted Turner werd zowat gek verklaard toen hij in 1980 startte met een kabelkanaal dat vierentwintig uur per dag niets anders dan nieuws zou uitzenden. Ik zag CNN voor het eerst begin 1988 in de Brusselse FNAC, op de stand van de tv-toestellen. Aan het logo te zien dacht ik eerst dat het om "CW" ging (ah zo, een tv-station met alleen maar Country & Western?), maar bij nader inzien bleek het CNN te zijn, Cable News Network. FNAC ontving het station via satelliet. Een jaar later zat CNN al op de kabel in Leuven, waar ik toen woonde. Eigenlijk had "CNN International" toen nog geen volwaardig uitgebouwde redactie, maar werden de programma's van "CNN Headline News" uitgezonden, met journaals van telkens een half uur. Die werden af en toe onderbroken voor lange live-reportages. Eind 1989 verhuisde ik van Leuven naar Waregem. Pas eind 1990 kwam CNN ook in Waregem op de kabel, net op tijd voor de Golfoorlog die begin 1991 uitbrak. In april 1996 bezocht ik in Atlanta de CNN-studio's. De "VIP Tour" bracht me in de studio van Headline News, terwijl de uitzending bezig was. Tijdens een reclamebreak mocht ik zelfs op de foto met de nieuwslezer (zie foto), waarvan de naam mij intussen ontsnapt is. Intussen heeft CNN in de VS verschillende producten: CNN USA, CNN International (in 5 varianten: EMEA, Asia Pacific, South Asia, Latin America, North America), CNN En Espagnol, CNN Headline News, CNN Financial Network, CNN Airport Network, CNN Radio. Plus een aantal joint ventures zoals CNN Türk en het Duitse n-tv.


Ik ben een nieuwsfreak, maar ik kijk nauwelijks naar CNN, omdat het CNN International is: nieuws geproduceerd in Amerika, maar voorgekauwd voor een internationaal publiek. Het mist dus authenticiteit. Tenzij op crisismomenten, waarbij CNN International de programma's van CNN USA overneemt. Waar is de tijd toen CNN International nog beperkte middelen had, en vaker de programma's van CNN USA overnam, zoals het levendige discussieprogramma Crossfire?

Intussen zijn er meer nieuwskanalen: BBC World, Euronews, CNBC Europe en Sky News kunnen hier via kabel en/of free-to-air satelliet ontvangen worden, net als Al Jazeera en een rits andere Arabischtalige nieuwskanalen. Het Amerikaanse MSNBC is niet in Europa te ontvangen. CNN's belangrijkste concurrent, Fox News, is in Europa te bekijken in betaalpakketten in Groot-Brittannië, Italië en Spanje, en het geluidskanaal is onder meer in België op te pikken via een abonnement bij het Worldspace-satellietradiopakket.

Benieuwd wat het Belgacom-TV-aanbod in petto zal hebben op het vlak van nieuwskanalen. De manager van Belgacom TV wou gisteren niet antwoorden op mijn vraag daarover: er wordt geen informatie vrijgegeven voor de lanceerdatum. O ja, en ik vergat het bijna: ook de VRT wil met een digitaal nieuwskanaal starten.

FOTO'S VAN MIJN BEZOEK AAN CNN IN APRIL 1996

click to enlarge


CNN Center, de buitenkant


click to enlarge


Binnenin: een groot atrium


click to enlarge


De nieuwslezer kijkt in de camera


click to enlarge


De redactie van CNN Headline News


click to enlarge


Een ander zicht op de redactie van CNN Headline News


click to enlarge


En zo zag CNN Headline News er vijf jaar later uit op TV (in juni 2001)

Reacties

#9372

Huug

 

De nieuwslezer: Don Harrison ? Hij lijkt erop.

#9373

Eric Jans

 

VRT-Nieuwskanaal:

- Woe 1 juni: Stevaert betrekt zijn nieuwe bureau

- Do 2 juni:: Stevaert kijkt dossiers in

- Vr 3 juni: Stevaert koopt nieuwe schoenen

- Za 4 juni: Stevaert gaat vissen aan het Albertkanaal.

Pfff...

#9375

Joe

 

Zo 5 juni: Eric Jans komt gevat uit de hoek

#9378

Bartje

 

Vergeet Telenet iDTV niet

#9380

Cogito

 

Zo 5 juni: Stevaert verdrinkt in het Albertkanaal tijdens het vissen.

Ach...ik was maar wat aan het dagdromen...

#9381

Maarten Schenk

 

Geinig die foto's, Luc. Ik ben daar ook nog eens geweest ooit, toen ik een road-trip maakte van Boston naar Florida en terug op negen dagen, zig-zaggend door verschillende staten...

Dat atrium werdt toen trouwens gebruikt om debatprogramma's in op te nemen, en als ik me goed herinner stonden er grote parasols op het podium, want er zaten vogels in dat atrium die vrij rondvlogen, en als die 'live' iets zouden droppen op de gasten...

#9382

LVB

 

@Huug: Yep, Don Harrison, die is het! Hoe jij dat zomaar uit het hoofd weet, is mij een raadsel, en een hele prestatie!

Zie ook http://www.tv-ark...

#9384

Willy

 

CNN, NOS en Eurosport zijn de drie zenders waarop ik dagelijks live het wereldnieuws volg. Laten we veronderstellen dat die nieuwsbronnen relatief objectief zijn. CNN wordt voorgekauwd, okee, maar eens dat je 't weet kun je bij jezelf al filteren.

Dat moet je trouwens bij gelijk welke nieuwsbron doen. Ikzelf heb daarvoor een eenvoudige regel : Wie betaalt ? Dan weet je meteen welke richting die nieuwsbrenger zal uitgaan.

Zo verscheen er onlangs in een vlaamse krant een relaas van een zgn undercover-reporter. Maar in de inleiding werd verklapt dat de tekst eerst werd voorgelegd aan de regering. Automatisch gaat dan mijn filter in werking.

Ook ik heb CNN van bij het begin bekeken, en dat is al die tijd een rijke en verrijkende ervaring gebleven.

#9385

Briggs

 

CNN keek ik vroeger naar....nu eerder naar BBC World.

Ondernemers aller hande...kunnen wij geen Flanders World News Network oprichten ? ;p

#9386

Briggs

 

Ma 6 Juni: Steve Stevaert verzopen in WC, een zekere EJ wordt verdacht.

#9390

confucius

 

Ma 7 juni: Stevaert krijgt dreigbrief. Afzender blijkt een zekere Remmery te zijn uit afgunst op al die gratis publiciteit voor de SP.a. AlbertII brengt bezoek aan Limburg en haar getroffen gouverneur. VRT brengt extra nieuwsuitzendingen en de Vlamingen gaan massaal betogen om de in de gevangenis van Brugge opgesloten bedrijfsleider te steunen. Naima, verklaart op VTM dat ze voortaan gaat stemmen op de VLD maar Somers zegt dat ze niet geloofwaardig overkomt en beter haar mond houdt. Naima gaat dan maar naar de NVA. Verhofstadt rijdt zich uit pure wanhoop te pletter tegen de Ijzertoren, waarna Elio in het belang van het land de macht overneemt. Vandelanotte zegt dat hij gedegouteerd is van de antipolitiek en eruit stapt. Elio, bedankt hem voor zijn diensten en benoemt hem officieel tot administrateur generaal van de VRT. In zijn eerste beleidsdaad schaft Johan het VRT nieuws af en verhuisd de zetel van de omroem naar Oostende...

Bedenk dat de waarheid soms de fictie overtreft !!

#9392

d@b

 

confucius, dat stukje dat jij fictie noemt, is gewoon een hoop gezaag van iemand die een beetje de stoere wil uithangen en zijn zogenaamde 'feitenkennis' wil etaleren, gecombineerd met wat puberachtig sarcasme, en inderdaad, dit is de waarheid, en ze overtreft soms de 'fictie', dat had u juist gezien!

#9395

confucius

 

Oei, een socialist met lange tenen ? (en zonder gevoel voor humor)

#9396

coiffusius

 

waarom verhuisd de zetel van de omroem naar Oostende, kan die niet beter bleiven? of naar Wetsende , of gaat de omroem nog iets anders doen? vertel verder, het verhaal werd beeter en beeter, en bedenk dat de waarhijd soms de fractie overvlagt!

#9398

dries

 

zeg 'ns luc, over crossfire gesproken: hebt u dat excerptje gezien waar jon stewart (van de daily show) de gastheren van crossfire de les spelt? hij verwijt ze dat ze geen verantwoordelijk nieuws geven en "de dialoog helemaal niet helpen." (jon stewart is gastheer van "the daily show," op comedy central, zoals u misschien wel wist.)

#9399

Huug

 

@Luc. Nouja zo moeilijk ook niet, tijdens de eerste golfoorlog keek ik gewoon dag en nacht CNN. Vandaar dat ik het nog wist.

#9400

Huug

 

Een leuke over Don Harrison kan U hier vinden. Lees anecdote op het einde: http://www.boblos...

#9401

VH

 

Ondertussen heb ik CNN ook al lang opgegeven. De zoveelste bom in Irak of Afghanistan komt onderhand mijn strot uit.

Mijn "thuiskanaal" in de Filippijnen is BBC-World.

Hoewel CNN-world vaak geschiedenis heeft gemaakt, in de 2 betekenissen.

De live-coverage van de bestorming van Jeltsins gebouw in Moskou en zijn "optreden" op die tank, en van de tanks (en die crazy Chinees die ervoor ging staan) nabij Tiennamen in Bejing hebben zonder twijfel de geschiedenis *gewijzigd*.

#9404

confucius

 

Wat me soms stoort is de kritiek dat CNN zich te Amerikaans opstelt. Maar het is tenslotte een Amerikaanse zender en in plaats van smalend te doen over het tikje patriotisme dat eigen is aan de Amerikaan zouden we er beter een voorbeeld aan nemen. Het is bij de meeste Europese zenders blijkbaar bonton om de Amerikaanse politiek te bekritiseren. Dat is niet altijd onterecht, maar dan moeten ze wel met een werkbaar alternatief komen, maar telkens blijkt toch weer dat het de Amerikanen zijn die de kastanjes uit het vuur mogen halen. Ik vind CNN naast de BBC nog altijd een meerwaarde voor de vrije pers in deze wereld.

#9405

Bart Servaes

 

VIEWERSHIP YAWN FOR CNN 25TH ANNI

CNN's big 25th Anniversary week started with bad news: May numbers released yesterday showed CNN down 17% in total day and 16% in primetime vs. May 2004 . . .

6-1-05 8PM RATINGS

FOXNEWS O'Reilly Factor - 2,268,000 viewers

CNN 25th anniversary special -- 345,000

MSNBC/Countdown with Keith Olbermann - 213,000

(Source: http://www.drudge...)

#9406

LVB

 

@Confucius: ik kijk dus nauwelijks naar CNN International, omdat het niet Amerikaans genoeg is. Het is wel gemaakt in Atlanta, maar het is speciaal bedoeld voor niet-Amerikanen. Indien CNN USA, MSNBC of Fox News hier op de kabel zouden zitten, zou ik daar wel méér naar kijken. Ik ben namelijk meer geïnteresseerd in wat de Amerikanen op hun tv te zien krijgen, dan in wat een Amerikaans redactieteam denkt dat een interationaal publiek in het buitenland wil zien.

#9407

LVB

 

The Kalb Report, April 7, 2005, interviewing Roger Ailes, head of Fox News:

Roger Ailes: ... they've got CNN International.

Marvin Kalb: "Fox has no international equivalent to that, right?

Roger Ailes: No, we've decided not to start an anti-American channel, we're gonna try to go with what we got

Marvin Kalb: CNN is an anti-American channel? Is that what you're saying?

Roger Ailes: I'm saying, to get distribution overseas, it is helpful if you're not all that friendly. [...] It's easier to get distribution if you're less friendly to the United States

Marvin Kalb: And you're saying that CNN [International] is less friendly than what? Than you?

Roger Ailes: Well I think they're more friendly than Al Jazeera. They're more friendly probably than the BBC. But you know ... that's all ... that's all marginal stuff.

video op http://feeds.feed... (90 megabyte), hierboven vermeld citaat start vanaf de 24ste minuut.

#9411

Thomas

 

Dag Luc,

blij te horen dat je ook pro-Fox bent.

Hier in de lage landjes probeert men daar altijd neerbuigend over te doen (vergelijk met bekrompen reactie op afwijzen Eu grondwet, "de mensen zijn bang"-analyse).

Het is voor de dommerikken, de bangerikken, de kapitalisten, de dikke nekken en ander fraais.

En het is uiteraard niet "fair and balanced", in tegenstelling tot "onze" VRT !

En er is geen competitie, want de markt is in handen van het groot kapitaal, of zoiets. (de markt, die tientallen zenders die de openbare gesubsidieerde omroep PBS compleet irrelevant maken).

Wat een onzin.

Toen ik enkele jaren geleden voor het eerst Fox News zag, was ik ronduit verbaasd over de gewaagde politieke standpunten die werden ingenomen in de debat programma's. Filip De Winter is er niets tegen. Je moet ook weten dat Fox News veruit het grootste marktaandeel heeft in de kabelnieuws markt in de USA, CNN is bijlange zo groot niet en er zijn nog pakken andere kanalen. De USA is bij mijn weten dan ook het enige westerse land met een grote media-verscheidenheid.

Het is inderdaad waar dat veel Amerikanen CNN als een "Europees" getinte zender zien, ook de USA uitzendingen, omdat ze ook zo braafjes uit de hand van politici eten. CNN voert noodgedwongen een Europese lijn, omdat de Europeanen de enigen zijn die er nog naar kijken ;-).

Ik wacht vol spanning tot Fox News op de Vlaamse kabel komt. Ik hoor de eeuwige klagers al : help, de kapitalisten gaan ons indoctrineren ! Help, Rupert Murdoch en Bush komen eraan !! Zolang het er niet is zal ik mij moeten behelpen met blogs zoals deze om een glimp van "de andere kant" op te vangen !

#9416

joe

 

@Thomas:

Dus jij beweert dat CNN "braafjes uit de hand van de politici eten" en Fox niet? Laat me niet lachen. Ondanks dat Fox slogans hanteert als "fair and balanced" en "we report, you decide" zijn ze de spreekbuis van conservatief republikeins amerika. je moet een oen zijn om dat niet te zien. Zij hakken zonder enige schroom systematisch in op alles wat democratisch en progressief is, dikwijls met flagrante verdraaiing van de feiten, en verzwijgen constant elementen die niet passen in het kraam van de conservatieve republikeinen. Zij zijn het ook die de gewillige amerikanen voortdurend nodeloos schrik aanjagen voor terroristen en alles en nog wat, wat perfect past in Bush' strategie.

interessant om lezen:

http://www.sentie...

http://www.fair.o...

#9417

Thomas

 

@Joe

"Zij hakken zonder enige schroom systematisch in op alles wat democratisch en progressief is"

vrij vertaald : "Zij hakken zonder enige schroom systematisch in op alles wat cliëntelistisch en communistisch is"

Zoals iedereen met een greintje hersens.

Kijk er gewoon eens naar, ik vermoed dat je dat nog nooit gedaan hebt. Ik dacht er net hetzelfde over als jij, tot ik het eindelijk onder ogen kreeg...

#9418

Eric Jans

 

Intussen in Belgenland:

B-H/V nog steeds niet gesplitst!

Tja, als Europese tv-kijker wil ik wel even zeggen dat Amerikaanse televisie doorgaans een te versnipperde indruk op me maarkt en altijd heeft gemaakt.

Bovendien... in de cultuur hebben heelwat progressieve krachten knap werk afgeleverd.

De conservatieven hebben zich in deze branche de voorbije 50 jaar haast volledig in het defensief laten drukken.

De 20ste eeuw - met Salvator Dali op kop! - was nochtans niet bepaald cultureeel links begonnen. En ook zéker niet exclusief links.

Herinneren wij ons Hergé. Een echte tv-maker avant la lettre met zijn beeldverhalen.

Mijn punt is, Luc, dat we met fenomenen als Fox of CNN 'vormelijk' niet gaan komen.

Wat we als conservatieven nodig hebben in de TV-wereld (die op zich al steeds versnipperder zal raken) zijn programmamakers en tv-stations die nieuwe bakens uitzetten aan de 'rechtse' zijde van het maatschappelijke denken.

Zie jij dat in een fenomeen als FOX?

Rechts moet kunnen gaan voor een grondgedachte en die consequent en vooral vormelijk kunnen doortrekken, lijkt me.

Het conservatisme dreigt anders exclusief (en je leest dat hier ook tss de regels van de commentaren) en uitsluitend gelieerd en geassocieerd te worden metb consumisme en geldmakerij.

Op zich hoeft winst maken niks vies te zijn maar op lange termijn zal dat als gedachte bijlange niet volstaan.

Om het met de oude cvp eens te zeggen: je moet een wervend idee hebben om voor te gaan en er zo voor zorgen dat 'het middenveld' mee is.

Liberalen in Europa (en ik bedoel hier niet alleen de politieke liberalen) lijken daar niet erg hard in te slagen. Wel in tegendeel: de mensen lijken af te haken van de vrijheidsgedachte.

Ik vermoed dat het met 'versnippering' te maken heeft. Versnippering van het medialandschap, maar ook nog eens door de vormelijke Amerikanisering: voortdurende onderbrekingen, van de hak op de tak, altijd als maar sneller en nooit meer ergens bij stilstaan.

Bij mij is daardoor (ten onrechte?) de indruk ontstaan dat begrippen als 'genieten', 'schoonheid', 'verinnerlijken', enz. ... a.h.w. 'linkse' woorden zijn.

Dit terwijl 'rendabiliteit', 'productiviteit', ... dan een 'rechtse' indruk nalaten.

Dat 'volksgevoel' in mij doorbreek je niet door hier als liberaal de boel nog verder te versnipperen op z'n Amerikaans. Er moet ook iets zijn als een 'wervend idee' dat de harten van mensen kan aanspreken.

Dat mis ik nu al een beetje aan wat de Europese variant van de Amerikaanse TV zal zijn.

'Conservatief' betekent in de states niet alleen de vrijheid van kapitaal. Het is onlosmakelijk verbonden met 'behoud van Joodse/Christelijke/humanistische waarden'.

Euroliberale TV maakt op mij de indruk geld-maak-tv te zullen worden. Ik zal geen 'beste kijker' meer zijn, maar een 'beeld-consument'.

Daar bedank ik wel voor vrees ik.

#9420

Joe

 

@ Thomas

"Kijk er gewoon eens naar, ik vermoed dat je dat nog nooit gedaan hebt. Ik dacht er net hetzelfde over als jij, tot ik het eindelijk onder ogen kreeg..."

Je vermoeden is verkeerd, ik heb wel degelijk Fox News bekeken, zoals ook dat van PBS, CBS, NBC, etc. En ik vond Fox nog erger, dommer, en verwerpelijker dan ik voorheen dacht.

Verder wil ik over politiek, morele waarden, kleuren en geuren met jou niet discussieren. Over en out.

#9421

Outlaw Mike

 

"Verder wil ik over politiek, morele waarden, kleuren en geuren met jou niet discussieren. Over en out."

Typisch voor lefties. Bernard Tuyttens & Co. achterna.

#9435

Bema

 

Eric, ik vind dat je de nagels met koppen slaat.

''Bij mij is daardoor (ten onrechte?) de indruk ontstaan dat begrippen als 'genieten', 'schoonheid', 'verinnerlijken', enz. ... a.h.w. 'linkse' woorden zijn.

Dit terwijl 'rendabiliteit', 'productiviteit', ... dan een 'rechtse' indruk nalaten.

Wel blijf ik met de vraag zitten wie dat soort polarisaties in leven roept.

Ik vrees dat dat komt omdat er rond een heleboel mensen een schutkring wordt opgeworpen die moet dienen om de echte vetbetaalde op staatskosten levende profiteurs hun inkomen te verzekeren. (slogantaal zeker???)

Hé joe, je bent tenminste bij de tijd, je klinkt nu ook verzuurd!

#9477

Thomas

 

@Joe

Fox is dus nog dommer dan je dacht.

Dat dacht je ongetwijfeld ook over de meeste mensen op deze blog !

En je was er ook zeker van dat Kerry ging winnen. En dat de USA nooit zonder UN goedkeuring Irak gingen binnenvallen. En dat er geen democratie kan komen in het Midden Oosten. En dat alle verstandige mensen JA-Oui gingen stemmen. En dat de nee-stemmers, achteraf gezien, bang zijn voor de toekomst of nationalistisch. En dat het social(-istisch)e model superieur is aan het kapitalisme en dat China er dus zeker voor zou kiezen. En dat het Vlaams Belang voor de simpele mensen is. Etc.

Waarom ? Je had het gelezen in de krant, of nee, in Humo, de Morgen of de VRT !

Begint het tot je door te dringen dat je wereldbeeld compleet out of line is met de realiteit ? Jij moet echt GEK worden gezien alle belangrijke politieke gebeurtenissen de tegenovergestelde richting uitgaan !

Fox is een blijver - en wij gaan hier binnen afzienbare tijd iets gelijkaardigs krijgen, er is immers zoiets als vraag en aanbod, ook in de "geregelde" economie. Ook in Europa zal Fox-like nieuws binnen 10 jaar de plak zwaaien. Gelukkig maar. Be prepared !

#9478

ivanhoe

 

@ Thomas:

"Begint het tot je door te dringen dat je wereldbeeld compleet out of line is met de realiteit. Jij moet echt GEK worden gezien alle belangrijke politieke gebeurtenissen de tegenovergestelde richting uitgaan!"

Eigen waarheid voor "De" waarheid zien, en onverdraagzaam/neerbuigend tov van andere meningen...oh gij leftie