Luchtfoto's van Waregem, Kruishoutem en Wortegem

Mijn zus Linda nam vorige week samen met haar man deel aan een ballonvaart. Ze vertrokken in Waregem en zijn uiteindelijk geland in Baaigem, een deelgemeente van Gavere. Ondertussen maakte ze luchtfoto's van delen van Waregem, van Wortegem, van Kruishoutem en van de Kruishoutemse deelgemeente Nokere.

Deze opname van het kasteel van baron Casier te Nokere mag er wel zijn, vind ik:

Kasteel van NokereOf hier, de dorpskern van Nokere:
Dorpskern Nokere

Het centrum van Kruishoutem:
Centrum van Kruishoutem

En van het landelijke Kruishoutem, over naar het semi-stedelijke Waregem:
Waregem Holstraat en Hippodroom
Deze foto toont de omgeving van de Holstraat en de Hippodroom van Waregem. Wie mij goed kent weet dat mijn woonplaats zich in de buurt van de onderrand van de foto bevindt, en mijn werkplaats nog net zichtbaar is op de bovenrand. Volgens deze foto zou een wifi-verbinding tussen beide mogelijk moeten zijn, mits het gebruik van richtantennes (er is geen zuivere line-of-sight, maar door een paar daken moet het signaal vermoedelijk wel kunnen doordringen). Het hoogste gebouw op de foto is het Beaulieu-center, het coördinatiecentrum van de textielgroep. We bevinden ons in de streek die "het Texas van Vlaanderen" wordt genoemd.


Ik moest zelf een met de ogen knipperen en er een minuut op zitten staren voor ik doorhad welke blokken daar liggen te glinsteren in de zon. Geen serres, geen kriskras door elkaar neergeplofte containers, vrachtwagens of treinwagons, maar de sociale woonwijk "Het Torenhof" in Waregem, waar alle gebouwen een plat dak hebben. Ik wist al dat je kunt verdwalen in die wirwar van kronkelende straten, maar van bovenuit gezien ziet het er wel indrukwekkend uit, ik wist niet dat er zovéél blokken stonden.

De Waregemse hippodroom, vanuit een andere hoek bekeken:


De dorpskern van Wortegem:
Wortegem

De shots op deze pagina zijn details van grotere opnames. Ze zijn in hoge resolutie te bekijken in dit Pixagogo-album. Klik in de online photo viewer van Pixagogo op "original" voor een maximale resolutie van 5 megapixels.

De foto's worden hier gepubliceerd en beschikbaar gesteld voor hergebruik met een Creative Commons-licentie. Wie er iets nuttigs mee kan doen (anders dan ze gewoon bekijken), wordt tevens vriendelijk verzocht hier een berichtje achter te laten.

Reacties

#10194

Leo Norekens

 

Magnifiek voor wie een beetje thuis is in de streek.

Dat pixagogo-album, is dat de volledige reeks, of slechts een selectie?

(Leuke internet-opdracht voor scholieren: combineer de fotoreeks met de opnames van http://geo-vlaand... en reconstrueer de vlucht van de luchtballon.)

#10200

Briggs

 

Het interessante aan luchtfoto's is dat ze kunnen helpen bij het lokaliseren van ondergrondse structuren.

Handig voor de archeologie maar die hanteren meestal luchtfoto's gemaakt in de vroegje uurtjes om zoveel mogelijk contrast te krijgen enz enz enz.

Zoals op de laatste foto. Ongeveer in het midden aan de linkerkant van de foto kan men een veld opmerken met een dubbele kleur. Tussen de elektriciteitspaal & de boerderij links-midden. Een veld met een Lichtbruine grond en een groener toets. Het groener gedeelte ziet er vierkant uit.

-Oftewel is dat een gedeelte grasland dat niet bewerkt werd...waarom niet bewerkt ? Last van stenen ofzo ?

-Oftewel is dat juist wel een goed vegetatief gedeelte, in samenhang met de droogte van afgelopen dagen zou men kunnen stellen dat het groener stukje grond vochtiger is.

Vocht kan een aanwijzing zijn van een natuurlijke waterbron of van een ondergrondse structuur want bv een muur houdt meer vocht vast...dus is het er natter.

- Oftewel speelt de boer ons een loer en heeft hij enkel dat deel goed kunnen bewerken :)

Onvoldoende details en louter speculatief :)

#10422

tijl

 

Ik ben geboren in Kruishoutem (karreweg) maar al 60 jaar uitgeweken. Het roept mij toch fantastische herinneringen op van mijn jeugd. Heimwee misschien naar een voor mij gouden tijd want zorgeloos spelen met meikevers, vogelnesten uittrekken op de boerenhoven, met gans onze wijk tesamen lopen naar de gemeenteschool op de Marolle en's avonds naar een "pintje dek". Heerlijk en daarom ook veel dank aan uw zus Luc om dank zij deze prachtige foto's van mijn geboortedorp mij even terug in mijn kinderjaren te doen verwijlen. Dank.

#94866

Lenny Cant

 

Stuur je zus volgende keer maar naar mij he Luc. ;-)

#94886

Cogito

 

Toeval wil dat ik een theoriecursus PPL volg op dit moment. Blijkt dat het nemen van foto's uit om het even welk luchtvaartuig strikt gereglementeerd is in België, en eigenlijk meestal carrément verboden. Maar iedereen doét het hé, ik ook.

#94887

LVB

 

PPL = Private Pilote License. Zonder dank.

#94948

Cogito

 

Mja sorry hoor. Niet alleen zonder dank, ook zonder e, pilot.