Centrumrechtse hergroepering

In het christelijke opinieweekblad Tertio pleit Boudewijn Bouckaert (VLD) vandaag voor verregaande samenwerking met het VB. Op termijn ziet Bouckaert een rechtse partij ontstaan rond VLD, N-VA, de rechtervleugel van CD&V en het VB. Hij uit ook opnieuw kritiek op de eigen partij. Na de laatste interne aanvaringen is binnen de VLD door voorzitter Bart Somers een absoluut verbod op dergelijke verklaringen uitgevaardigd, op straffe van uitsluiting.

Bouckaert, academicus, lid van het partijbestuur en voorzitter van de rechts-liberale denktank Nova Civitas, wil een politiek landschap naar Angelsaksisch model, met een tweepartijenstelsel. In het linkse blok ziet hij SP.A, Groen! en de ACV-vleugel van CD&V. Ter rechterzijde droomt hij van een hergroepering van VLD, N-VA, de rechtse CD&V-vleugel en het VB. Hij ziet geen enkele reden om het VB van een dergelijke samenwerking uit te sluiten. "Van het Vlaams Belang maken ook veel fatsoenlijke mensen deel uit. Je kunt er niet omheen dat die partij in de goede richting is geëvolueerd: ze stelt zich gematigder op. Het Vlaams Belang is overigens nooit een fascistische partij geweest. Met uitzondering van een kleine groep, die het extreem-rechtse gedachtegoed nog altijd cultiveert, hoort het Vlaams Belang thuis in een nieuw op te richten centrumrechtse politieke formatie." [...]

In het interview haalt Bouckaert ook opnieuw uit naar de partij. "Na de verkiezingsoverwinning in 2003 is de hoogmoed in de gelederen geslopen." De Gucht "reed zich in zijn eentje in de vernieling", de federale regering beging "onder leiding van Guy Verhofstadt blunders". Ook de overstap van Dewael naar de federale regering en de vervanging van Jaak Gabriëls door jongere ministers worden op de korrel genomen. Bouckaert klaagt ook de "kloof" aan tussen wat de partij beloofde en deed.

Liesbeth Van Impe in De Morgen van 29 juni 2005

Reacties

#10548

Peter Dedecker

 

En wat lezen we vandaag in de krant? Bobo wordt door Somers voor de statutaire commissie gesleept.

Tja, die Somers toch...

#10553

koen

 

bye bye Bouckaert bij de VLD en welkom heel Novas Civitas bij het Vlaams Belang ?

Tiens, die zochten daar toch net meer economische inhoud en ideologie, nietwaar ?

#10560

Briggs

 

Hmm, mijn gedacht voor 1 grote rechtse politieke partij was dan toch niet zo absurd.

BoBo buiten = serieuze BOBO voor de VLD.

Somers begin maar te wuifen naar rechts want daar gaat de meerderheid van uw rechtervleugel.

#10561

VH

 

@Koen: op het bloggers dinner in Gent maandagvond wat gepolst bij VB provincieraadslid Tanguy Veys. De joviale Tanguy restarte plots in 'safe mode' toen ik hem de vraag stelde naar de interne discussie in het VB naar de richting van het economisch programma. "Je moet je goed realiseren", zei hij, "dat vele VB-kiezers ex-socialisten zijn die een ultraliberaal programma niet zouden pikken". En hij voegde er aan toe "Ik ben voorstander van het bestaan van een sociaal vangnet".

Een superkartel tussen de diepblauwen van de VLD en een verlicht VB lijkt niet meer dan een wensdroom. Het VB gaat precies door in het spoor dat hen grootgemaakt heeft. 'Never fix a running engine'. Het 'engine' van het VB is angst voor vreemdelingen, en ook een beetje Vlaams Nationalisme.

#10565

ivanhoe

 

Ik sluit mij aan bij wat VH hier zegt en wat een tijdje geleden in De Standaard stond: kiezen is verliezen voor het Vlaams Belang

Ook het VB durft niet ingaan tegen het véél te grote ambtenarenkorps. De immigranten en de Walen: ziedaar de enige kracht die het Vlaams Belang samen houdt.

#10574

Briggs

 

Als het VB louter dat allemaal is...Waar wachten jullie dan op om het VB de grond in te boren ?

Maak het hen moeilijk, boor hen electoraal de grond in?

Wedden dat het niet zal lukken ?

#10600

koen

 

@VH in een reactie op de laatste verkiezingsuitslag stelt M.Van San dat het onderwerp 'Vlaamse onafhankelijkheid' wel eens de onderliggende reden zou kunnen zijn voor de steevaste groei van het VB ... ze stelt ook (mi terecht) dat dit(de wervende kracht van het onafhankelijkheidsstreven van het VB) een taboe is in België.

alvast ik wens dat dat waar is :-)

voor de rest is voor het VB wellicht een licht conservatieve economische koers als die van de CD&V de meest haalbare kaart.(voor een andere koers dient er eerst een Tatcheriaanse hervorming doorgevoerd, en dat is me dunkt niet haalbaar binnen de Belgische constellatie, dat kan wellicht wel nà Vlaamse Onafhankelijkheid, maar hou dat nog wat stil)

misschien is administratieve(fiscale,bureaucratische) vereenvoudiging wel belangrijker geworden dan ideologische achtergrond voor het uitzetten van een economisch beleid ... en daar kan wel veel gebeuren zonder potten te breken (ie met respect voor sociale- en zorgsector).

#22187

Tom Potoms

 

Inderdaad, er moet een centrum- rechts blok gevormd worden in Vlaanderen, een conservatieve coalitie van N-VA, de rechtervleugel van de CD&V, de rechtervleugel van de VLD, de 'deftelijke', conservatieve vleugels(Annemans, Colen,...) van het Vlaams Belang en VLOTT(Groep Coveliers)